Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
budu dědit auto, které má momentálně zaplacené povinné ručení (na mou zesnulou matku). Rád bych se změnou povinného ručení počkal, až dokud nezměním povinné ručení i u svého stávajícího auta (současná pojišťovna mi nezkopíruje bonus na zděděné auto).
A tak mně zajímá, zda vůbec mohu po přepisu nechat povinné ručení stávající. Někde jsem četl, že samotným přepisem nezanikne, ale nevím, jestli nebude problém, když budou papíry k autu a povinné ručení napsány na jinou osobu...
Zaprvé, formulace "budu dědit auto" se mi zdá trochu morbidní.
Zadruhé, sice mrtvý pojistitel = žádný pojistitel. Ale hlavně auto musí mít ručení zaplacené, a z vlastní zkušenosti vím, že s pojištěním auta, které se prodávalo půl roku po smrti původního majitele, a mezitím bylo převedené na dědičku (ručení bylo předplacené a stále běželo na zesnulého majitele), nebyl problém. Při převodu dědička s odhlášeným TP a soudním rozhodnutím o dědictví přišla na pojišťovnu, a bez jakýchkoliv problémů pojištění zrušila.
Dalším způsobem je změna vlastníka vozidla. V tomto případě končí pojištění dnem, kdy je pojistiteli nahlášena změna ve vlastnictví pojištěného vozidla. Nahlásit tuto změnu ve vlastnictví vozidla pojistiteli je oprávněn původní vlastník, pojistník či dědic vozidla a to bez zbytečného odkladu od okamžiku změny vlastnictví. Opět se bude jednat o písemnou formu výpovědi s přiloženou kopií kupní smlouvy nebo s kopii velkého technického průkazu s vyznačenou změnou vlastníka.
mrknete jeste sem, tady se to resilo
Dalším způsobem je změna vlastníka vozidla. V tomto případě končí pojištění dnem, kdy je pojistiteli nahlášena změna ve vlastnictví pojištěného vozidla. Nahlásit tuto změnu ve vlastnictví vozidla pojistiteli je oprávněn původní vlastník, pojistník či dědic vozidla a to bez zbytečného odkladu od okamžiku změny vlastnictví. Opět se bude jednat o písemnou formu výpovědi s přiloženou kopií kupní smlouvy nebo s kopii velkého technického průkazu s vyznačenou změnou vlastníka.
Svojí odpovědí jsem měl na mysli, že nový vlastník - dědic - nenahlásil bez zbytečného odkladu změnu vlastnictví vozidla (rozhodnutím soudu v dědickém řízení) a záměrně nechal zaplacené pojištění "fungovat" dál. Přes půl roku, do prodeje. Přesto pojišťovna při ukončení pojištění neměla prolém.
jasne, ja s vami souhlasim. Ja jsem z te formulace take primo nevycetl, zda je tam povinnost to nahlasit, ci neni. A pokud to tak v praxi bylo, tak je dobre to vedet
Milý Pařízku, pravdu máme oba! Povinnost nahlásit tam je - to je Vaše objektivní pravda. V praxi v mém případě byla pojišťovna benevolentní - to je moje subjektivní pravda. Nezbývá nám, než přát tazateli, aby mu naše znalosti a zkušenosti pomohly!
Při přepisu vozidla v rámci dědictví se žadatel prokáže platnou pojistkou. Platná je originální zelená karta, která je z obou dvou stran zelená, vzadu je vytištěn seznam států, kde pojistka platí, na přední části může být kolonka kam se pojistitel podepisuje, ale u novějšího provedení karty to neplatí. Zelená karta vytištěná z internetových stránek není originální, proto ani platná. I když to makléř pojišťovny uzavírající smlouvby po netu bude tvrdit, stanovisko ČKP je jiné, bylo dáno na vědomí všem úřadům a všechna registrační místa se tím řídí.Někde jste možná četl, že pojistka ze zákona zaniká změnou vlastníka...pokud jste se ze zákona stal dědicem ,respektive se dědicem stanete, jde o změnu vlastníka , tuto skutečnost máte nahlásit na pojišťovně do 15 dnů...pojistka tím ze zákona zanikne...Na Vašem místě bych to řešil na pojišťovně a ne tady...na úřad v každém případě ve věci registrace na dědice jděete s platnou zelenou kartou...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.