Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zanedbatelný rozdíl?

Od: david01* odpovědí: 19 změna:

Zdravím všechny,

Obouvám pneu 185/60 R14 na disku 6Jx14 ET43 a rád bych dal pneu 195/50 R15 kde má být podle TP disk 6Jx15 ET43.
Vlastně mám stejný disk 6J ET43 .. akorát na 14 ne 15. Co jsem koukal na rozdíl v pneu v prumeru.. tak oproti R14 je rozdíl 1mm jako v pruměru že ta R15 je v prumeru pneu o 1mm větší než R14. Nemusím se bát? mohu obout takhle? Co si o tom myslíte?
Diky

doplněno 24.09.19 22:12:

Jen doplnuji otázku.. v TP mám zapsaný oba rozměry.. jak 6Jx14 ET43 185/60 R14 tak i 6Jx15 ET43 195/50 R14. Jen jsem si říkal, jestli není zbytečnost kupovat disky 6Jx15 ET43 .. když tedka mám 6Jx14 ET43 ... a mezi diskem 15 a 14 je v pruměru rozdíl 1mm. Technickou mám v zimě na jiném správném rozměru. Spíš asi ta nehoda, že

doplněno 24.09.19 22:26:

Doplnuji otázku. :D Chápu to, je to blbost, nějak jsem byl zaslepenej rozdíl v pneumatice 1mm v pruměru a neřešil jsem.. že 14" a 15" .. že jeden palec je 2,54cm. tím pádem je disk větší. A nedal si to dokupy.. díky všem za vysvětlení.. aspon neudělám příště nějakou lidsky řečeno hovadinu

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Zmatená otázka.

Kup disky 6Jx15 ET43, na ně obuj pneu 195/50R15 a jelikož je máš podle toho, cos napsal, zapsané v TP, klidně je použij, a to naprosto legálně. I TK projdeš a nemusíš se bát ani pojišťovny.

Pokud bys chtěl obout 15" pneu na 14" disky, tak to je nesmysl, nejde to.

doplněno 24.09.19 22:18:

@david01: Napsal jsem ti jasně a jednoduše, co máš dělat. Nevím, co je na tom k nepochopení. V TP určitě nemáš disky 6Jx15 ET43 a k nim pneu 195/50R14. 14 a 15 (v palcích) jsou průměry , přičemž různé průměry na sebe v žádném případě nenapasuješ!disku a pneu

doplněno 24.09.19 22:19:

Oprava poslední věty:

"přičemž různé průměry disku a pneu na sebe v žádném případě nenapasuješ!"

Vidím,že jediný satam správně pochopil otázku *palec*

hodnocení

2x

Souhlasí = vyhovuje, nesouhlasí = nevyhovuje.

hodnocení

2x

R15 pneumatiku na 14" disk opravdu obout nemůžete, protože to ani nejde.

doplněno 24.09.19 22:24: Vám snad připadá, že průměr disku máte 14 nebo 15 MILIMETRŮ?

lobo*
hodnocení

2x

To @David01

Ty vole (že už to tak musím napsat)! Ty seš na drogách?! Prošel jsi alespoň základkou?

Už si někdy na autě viděl kolo o průměru 15mm (milimetrů), když tu furt argumentuješ rozdílem jednoho milimetru!

Už ti tu jiní psalí, že průměr kola se udává v PALCÍCH tedy rozdíl mezi diskem 14 a 15 je přesně JEDEN PALEC.

Tedy 2,54 cm, pokud si tedy zatížený na milimetry tak to bude 25,4 mm

K tvému A řeknu B:

Vnější průměry pneumatik 185/60R14 a 195/50R15 se skutečně liší cca o 1mm , jak píše tazatel. O 25,4mm se liší vnější průměry disků, což je podstatný rozdíl.

Odpověď na dotaz tazatele je jen jedna, úplně jasná a napsal jsem ji o kousek výš před chvílí. Jiná možnost není.

Netuším, kdo ti mohl dát za tuhle neúplnou a ne úplně správnou odpověď body.

david01*
hodnocení

Hele hele, zatížený... Tojo. Koukal jsem zkrátka na jiné hodnoty a nějak jsem si neuvědomil, nebo spíš spojoval ten rozdíl 1mm - protože jsem koukal na rozdíl mezi pneumatikami 185/60 R14 a 195/60 R14 a už nějak neřešil rozdíl v disku, protože jsem si to spojoval s vniřním s tím rozdílem v pneu.. a říkal si, že je 6J a ET stejné.. Blbej večer, každej ho někdy má. Samozřejmě díky za názor :)

david01*
hodnocení

satam®
Díky za rozumnou odpověd.

Davide, jdi raději spát. Bohužel už píšeš nesmysly. Místo 195/60R14 má být 195/50R15, jinak to nedává smysl. A ten rozdíl vnějších průměrů není 16mm, ale 1,6mm, řekněme tedy cca 1-2mm.;)

renegade11*
hodnocení

0x

Tak neprojdeš STK , a v případě větší nehody (když to bude šetřit PČR a pojištovna )a když to bude fotit pojištovák tak může snížit plnění .

david01*
hodnocení

Tak na STK budu mít zimáky. Chápu kdyby řešili kdybych měl třeba R16 co nemám ani v TP ale vážně by řešili 1mm? Když ten se ani nemuže v jízdě nějak projevit ne?

renegade11*

pojištovna se chytá každé maličkosti aby nemusela plnit - prostě neschválené rozměry automobilkou nemají na voze co dělat .

Možná to blbě chápu,ty chceš nazout 15ku gumu na 14ku disk? Nebo jak to myslíš?

re4zon
Nemaji, ale pojistovnou bych nestrasil, tezko prokaze pricinnou souvislost mezi rozdilnymi koly a nehodou. Spis bych se bal otravujicich policajtu.

Tak strašení pojištovnou to až tak není-nemusí prokazovat ale zjistí-li tak zkusí ponížit plnění z důvodu nestandartních pneu,ale ja pak jen na dané osobě jak se tomuto umí bránit!

To tazetel milimetr nepoznají, nebudou řešit milimetry to by pak byl i problém novvá vs ojetá ale ještě v normě v normě!Ale co můžou a budou řešit je pak jak rozměr disků tak i rozměr pneu která není zapsán v ORV (TP) a pal z toho plynopucí další problémy-ztráta způsobilosti,odeslání na STK kde vám najdou dost závad i mimo nezapsané gumy a disky!Kinak data o vašem voze zjistí na cestě za pár minut (u mne mu to trvalo jen asi půl minuty ,apl sdělil ano jste majitel i provozovatle auto ma platnou TK stanoviště auta je ... je Vaše bydliště je ... a to měl je vyregulovat dopravu protože mne s utem museli vytáhnou napříč přes silnici!

Jinak dle toho jak jste to napsal v dotazutak Vy chcete nazout 15" pneu na disk 14"palců?to jako myslíte to půjde?To možná uděláte sám doma ale už ji asi nenahustíte neboť pneu je o cca2,5cm větší ,přesně o 1 palec

david01*
hodnocení

Rozumím. Ano Chtěl jsem, protože co jsem koukal (a ted mě kdyžtak opravte) tak jsem koukal na rozdíl pneumatiky 185/60 R14 a 195/50 R15 v průměru a rozdíl je 1mm. Opravdu tomu je tak? nebo je disk větší? protože co se týče rozdál v disku 15 a 14 ve středovém otvoru tak je stejný 57mm

Středová díra je jedna věc co se uvádí (mělo by se uvést!) druhá věc je šířka disku-opět v palcích u Vás 6"=cca15cm.Pal průměr disku opět v palcích 14"=cca35,5cm a 15"= cca 38cm.

misa22*
hodnocení

0x
Jo, ale nesmíš to s tím brat na STK, jinak bych to neřešil. Mám na felicii taky jiný rozměr a v pohodě.

lobo*
hodnocení

0x

To @Satam

Tak Ti nevím možná něco zobeš taky. Nebo je to Tvá ješitnost a musíš mít pravdu za každou cenu?

"Netuším, kdo ti mohl dát za tuhle neúplnou a ne úplně správnou odpověď body"

V čem má být moje odpověď nesprávná a neúplná?

viz reakce tazatele:

"doplněno 24.09.19 22:12:

Jen doplnuji otázku.. v TP mám zapsaný oba rozměry.. jak 6Jx14 ET43 185/60 R14 tak i 6Jx15 ET43 195/50 R14. Jen jsem si říkal, jestli není zbytečnost kupovat disky 6Jx15 ET43 .. když tedka mám 6Jx14 ET43 ... a mezi diskem 15 a 14 je v pruměru rozdíl 1mm. Technickou mám v zimě na jiném správném rozměru. Spíš asi ta nehoda, že"

Tazatel nikde nepíše o celkovém průměru kola. S tím jsi přišel Ty! Celou dobu je řeč o průměru disku.

To že tazatel celou dobu tvrdí, že mezi disky je rozdíl 1 mm a rozdíl mezi celkovým průměrem kol je skutečně (jak si sám napsal) 1,6 mm je šťastná náhoda. Vše pramení z neznalosti značení pneu nebo neznalosti jednotek (mm vs palce).

pneu.xlsx 9.69 kB

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]