Nejste přihlášen/a.
Prosim o radu , jak se kalibruje aktuator u 7 kvaltove dvojspojky, kod prevodovky je 7dtc
Tak hezky jste se tu pochválili jaký jste borci.. Když mechanikovi z autorizáku schovám manuál tak bude v p. a nevymyslí nic. Naopak pokud se k manuálu dostanu tak to zvládnu taky. Tak s tim machrováním trošku šetřete.
Mmch. v autorizáku mi dělali geo a byl nakřivo volant, reklamaci vyřešili přestavením volantu na tisícihranu . Jako bonus u toho doje...li kroužek bagu a prý "to samo, to se stává". Nebo značkové čepy řízení hyn po 5000 km, reklamace zamítnuta (proštíplá prachovka, nejspíš z montáže...). Takže se nedivte že si to dělám sám. A řešit dílny nedostupností jednotlivých dílů, online diagnostikou přístupnou jen autorizákům atd. je fakt super. Umíš vyměnit ložisko, fajn, my ti ho neprodáme. A dáme do něj čip abys ho nemoh zprovoznit ani když ho někde seženeš... Skvělé.
Nechápu proč bych měl shánět noty na kalibraci dvojspojkovýho automatu, když to na autě nemám.. A když to nevysypu z rukávu tak jsem blbej kutil co rozvrtá auto a pak jde brečet k panu autorizovanému mechanikovi... Mmch. on je bez manuálu v p. i ten mechanik :P
1/ manuály samozřejmě máme a to si představ že mi přijde měsíčně tak 10/15 ruznych tsb s fabriky, taky díky tomu na rozdíl třeba od tebe dokážeme ty auta opravit, 2/ s těma historkama začínáš byt k smichu ještě schází ta o te blondyně, ruznych historek jak garážník rozvrtal auto a pak ho na laně přivlekl k nám ti mužu vysypat kolik chceš, ale proč bych to dělal vážím si cizí práce at je jakákoliv. 3/celkem klasika...kdybych měl dílnu,vercajk,připravky, manuály, vědomosti,zlaté ruce tak dokáži všechno. 4/ ruzné diagnostiky vyvíjí fabrika za nemalé peníze proč se má nechat od čínana okrádat, udělej si svoji v garáži. 5/ dvouspojka není automat
asd1:z tebe ta nasranost kape
A že si natrefil na blbej servis?Sorry, za to ti nikdo nemůže, ale neshazuj prácu ostatních servisů...
A víš vůbec k čemu jsou yt haynesy a manualy?Existujou totiž pro některý věci danný postupy, utahovací momenty, intervaly, data atd., který to obsahuje...jenže na spoustu těch věcí potřebuješ přípravky a ostatní znalosti, kámo...
a rovna dneska k nám dojelo auto, kde si majitel spravoval bubny a do je bal si to...takže to řešit budeme my :D
Tak proč sem dáváš čistě účelový dotaz na který sám předem znáš odpověď? Chudák Break si s tim lámal hlavu a myslel že opravdu potřebuješ poradit...
Ty historky jsou skutečné a je to hlavní důvod proč jsem se začal hrbat v autě sám. Už mě přestalo bavit zaplatit práci a pak to reklamovat. Bohužel 90% servisů opravdu dělá mizerně. Honem vydělat prachy a další auto. S diagnostikou neumí pracovat, jen vyčtou paměť závad a naslepo mění díly. Atd. Podívej se kolik tu je dotazů "dal jsem auto do servisu, vyměnili mi to a to a problém furt trvá"
Ano je spousta amatérů co to neumí, a dělají to metodou pokus - omyl sami doma a když to nezvládnou tak jdou pro záchranu do servisu. Ale taky je spousta servisů kde to doj... úplně stejně, jen si to nechají zaplatit.
A systém konstrukce/ servisu tak aby to šlo servisovat jen v autorizáku se mi opravdu nelíbí. Veškerý vývoj, manuály atd. jsou dávno zaplacené zákazníkem. Ale proč nerejžovat i na servisu.. Jak tonery do tiskárny kde dávali čip aby neorigo nefungoval...
asd1:mě to nevadilo, dvojsposjky se moc nedělaj...
upřímně, je tohle v každým řemesle a ne jen v servisech.Zrovna dneska jsme přezouvali auto, který k nám pravidelně jezdí.Na jaře jsem přehazoval kola já, ale nešlo to povolit, což bylo divný.Šlo to 2m pákou a z chlapa vypadlo, že mu v servisu nedávno dělali přední nápravu.Zadní jsem povolil jak nic.Patřím mezi ty, co kola dotahujou momen´tákem a sere mě, že spousta servisů a pneuservisů to dělaj na krev pistolí, já bych za to zabíjel...Taky znám u nás 2 servisy, co stojej za kulový, ale zbylejch 15-20 v okolí je OK...
Vím, že to dovedou někteří dojebat, ale proč házet všechny do jednoho pytle?Kdyby si byl zaměřenej na jednu značku nebo dělal všechny auta, tak pochopíš, že to tak jednoduchý s vybavením a znalostma není...
Závist opravdu ne. Blbej servis? Jo, a kdyby jen jeden... Opravdu tak 90%. Vim že existují i dobré, těm auto klidně dám a nemám problém to zaplatit. Ale je jich opravdu málo. Na drtivou většinu věcí stačí dílenský manuál, přípravky si vyrábim za pochodu, dovedu si je i sám navrhnout. Až na speciální věci to není až takový problém...
Těch servisů jsem vyzkoušel v okolí spoustu a jejich nekvalita mně donutila dělat si to sám. To, že to časově vyjde na stejno a cenově na polovinu je už jen bonus..
90/10 je můj reálný pohled na poměr dobrých a nekvalitních servisů. Není to všichni do jednoho pytle. Break - tobě bych auto s klidem svěřil, ale třeba 007 ne.
jediny break je tu zapáleny pro řemeslo a něco ví,,,,,ostatní rádcové jsou kutilové, nic proti nim každý nemuže vědet všechno ale aspon se chovájí slušně, pak je tu sorta googlistu co nevygooli to neví, k té diagnoze tak si ji vytvoř a pak si ji nech ukrást je to jednoduché,,,proč to řešíme
já proti tomu nic nemám.Je to tvoje auto, tvoje zodpovědnost.Pokud se tím živíš načerno, tak tvůj risk...
Neříkám, že všichni garážisti jsou špatní, psal jsem to tu.Z mýho pohledu vím, co potřebuju v práci.Moje práce je jedna o rychlosti, není to tak, že si řeknu "V sobotu si udělám brzdy a sbíhavost na tyčku" a mám na to celej vejkend.Na mě čekaj zákazníci a další práce
Přípravky si vyrábí skoro každej, ale ne vše si dovedeš vyrobit.A něco si vyrobíš jen tehdy, když máš ten přípravek na zkopírování.Jenže ne vše má smysl vyrábět.Materiál, opracování, práce, energie...počítej
A u některejch prací ti bez použití přípravku padá záruka...
Je smutný, když někdo něco zprasí, ale ruku na srdce.Proč urážet servismany, co se tím živí, když tady ostatním zadarmo poradí?...
Pak tady můžou radit jen ti,co si vyzouvaj pneu kladivem a raketoví inženýři, kterejm motor řídí pouze kouzelná lambda sonda...
asd1 auto mi nesvěříš to jsem docela rád...a jinak ted jsi spadnul na uplne dno,,,,nejraději bych to napsal jinak
Neživim se tim, nemám na to čas ani nádobí. Jen obča poradim nebo pomůžu známým. Přípravky - jasně. Sice vyrobit jde všechno, ale někdy je jednodušší koupit hotový a na něco jsou potřeba údaje typu rozměry atd. Rychlost ano, nemám deset aut ve frontě, ale i tak nějak extra čas navíc nemám... Dělám pomaleji (výbava, dělám to poprvé atd.), ale zase to nemusim vozit tam a zpět, takže časově pro mne to vyjde nastejno... Začal jsem od jednoduchých věcí a postupně došel ke složitějším. Cenově to vyjde líp i s pořízením nádobí na jednu akci, pocit že něco vytvořim a když to zmršim tak můžu nadávat jen sobě a ne se dohadovat s reklamací... Servisy - ani tak neurážim jako smutně konstatuju stav. A že jsou všechny servisy špatné jsem nikdy nenapsal. Ale poměr dobrých 10/ špatných 90% za tim si stojim. Urážet začal 007, dělá ze mě teoretika co jen kecá na netu.. Ten dotaz na kalibraci dvouspojky byl čistě účelový kdo se tu nachytá, aby mohl machrovat.
Napadení kutilem souhlasim, do aut se hrabe mraky lidí co to opravdu neumí. Já bych mohl z fleku jít do servisu. Jen bych si musel nastudovat/ nechat poradit to co dělám poprvé. A dělal bych pomaleji než většina mechaniků, ale zase precizní práci bez oje.u..
PS, Ale jo, souhlasim. Máš pravdu že nadávat si je blbost. Ale účelový dotaz když je jasný že poradit nepotřebuje je jak červený hadr ne bejka
jo, tak ten poměr je obráceně...fajn, nevím odkud pocházíš, to je pak smutný tam u vás...
cituju tě
"Já proti práci doma nic nemám, ale ne to, že děláš pomaleji ještě neznamená, že to je lepší.Já bych mohl z fleku jít do servisu. Jen bych si musel nastudovat/ nechat poradit to co dělám poprvé. A dělal bych pomaleji než většina mechaniků, ale zase precizní práci bez oje.u.. "
taky neznám vše a musím si poradit.Nikdo tě pod křídla nevezme, jen na začátek...Bez ojebů?Co je pro tebe ojeb?Zkus to na měsíc, zjistíš třeba jak to funguje.Já soudit nebudu, dělám teprve v pátým servisu...A precizní je u mě:rychle a kvalitně...
Tak např. kola momenťákem nikdy neutáhneš rychleji než utahovákem (s omezením momentu cca na kolo). Takže máš volbu buď rychle nebo pečlivě. A rychle s momenťákem to už opravdu musíš mít v ruce a moment znát zpaměti. Já bych musel kouknout do tabulek pro konkrétní auto, takže by to bylo sice dobře ale pomaleji.. Tak nějak...
Já myslím, že všichni dobře víme, proč 007cz vložit tuhle otázku. A už bych to asi neřešil, své si tu dokázal.
Vážím si rady všech, kteří se zde snaží poradit. Však to všichni dělají zdarma a místo toho by mohli dělat něco úplně jiného. A je (aspoň mě) úplně lhostejné, jestli radí hobbík se zkušenostmi, garážník nebo servisák ze značkového pokud je rada dobrá a správná. Za to díky všem.
to je jiná, to není o rychlosti, ale o přístupu.Pokud měníš kolo, tak je danej postup, že po utažení bouchačkou se kola přetáhnou momenťákem.
Na pistoli nikdy nemůžeš mít cit, to by musle být pořád stejnej tlak, což není.Proto slušnej servis používá momenťák...
Moment nemusí být v tomhle případě podle výrobce.Stačí se podívat na šroub resp. matku.Pokud máš M12x1.5 s pevností 10.9 a máš něco v hlavě nebo aspoň strojnický tabulky, tak víš, že utahovací moment bude kolem 130Nm.Většina výrobců udává 90-100Nm.Na běžným momenťáku máš označenej moment třeba 126, tak to tam dáš.navíš šroub-matka má dosedací plochu do kuželu, takže tolik je dost na pevný utažení, neničíš závit a povolíš to i rukou po roce...a závity nemažu!
Pak máš třeba M14, tak dáš 150-160 Nm...a třeba u Transita je dosedací plocha rovná a výrobce udává 200Nm...jedna z vyjímek, kterou je dobrý si pamatovat...
Pokud tě v servisu bude někdo jebat za používaní momenťáku, tak to není dobrej servis.A věř tomu, že když se přezouvá, tak 20krát ten momen´ták zacvaká kolem celýho auta do půl minuty.
Za stuodvání manuálu tě nikdo jebat nebude.Já už udělal desítky rozvodů na všech možnejch TDI a TDCI/HDI, ale stejně pokaždý si najdu utahovací momenty.Na spojku - setrvačník vždy hledám , ikdyž podle závitu třeba vím, že tam bude moment 60NM a 90...na hlavy, klikovky, ojnice atd. vždy hledáš nastaení plus v manualech jsou důležitý upozornění.Občas jsou některý postupy atypický a je potřeba je dodržovat...
Hledáš důležitý věci a ne postup :odpoj akumulator, vyndej akumulator, držák akumulatoru, povol šrouby M8 a šroub M10, pak odpoj konektor...to ku*va ani omylem...
sollik:já mu asi jako jedninej rozumím.Došla mu trpělivost a není to mířeno k asd1, ale nedávno a delší dobu tu bylo docela dost urážek mířenejch na servisy a mechaniky.Viz třeba přezouvání, okrádaní zákazníků, 100% marže na dílech...my to posloucháme skoro denně v práci.Lidi si prostě do huby nevidí a tady ve svým volnu radíš lidem a dostaneš sprchu urážek...
Nebylo někde v Bibli:ty jim chlebem, oni do tebe kamením...bo tak nějak?Su ateista.
,,Urážet začal 007, dělá ze mě teoretika co jen kecá na netu,,...na tomhle jsi byl kde? ja tu vidím jen takové perly,,,Automechanici jsou asi jako bazaristi a taxíkáři,,
solik nemam potřebu si tu nic dokazovat ta poradna je mi uplně volná, já ji nepotřebuji a taky nepotřebuji číst tu nějaké urážky na svou práci od lidí kteří o ní nemají ani ponětí a navic tu moji práci ani neznají
rSorry tak proč ten dotaz na kalibraci? A další výzvy "ukažte se borci".
Má pravdu nemá smysl to tu dál řešit. Poradna je od poradit, zadarmo a nejlíp jak to jde.
A cituj to celý "automechanici jako taxíkáři a bazaristi, JSOU MEZI NIMI I SLUŠNÍ atd. Těch slušných a dobrých si vážím. Ale to že je mezi nima spousta špatných je fakt. Urážím a kritizuju ty špatné, ty dobré NE.
protože jste mě nasra.. viz vyše...nebudu ti dohledavat ty komenty o zlodějskych servise a lemplich v nich,,,Urážet začal 007, dělá ze mě teoretika co jen kecá na netu,,,,a tohle je kde?,,ukažte se borci,,, je kde? co je tu tedy učelove?
007cz: Tady je ale potřeba si uvědomit jednu věc. Ti co to psali jsou ti, kteří si danou opravu dokáží udělat sami a započítavají do porovnání s cenou v servisu v podstatě jen cenu dílů. Nikdo z nich (jsem mezi nima) nezapočítává čas strávený zjištěním závady, dohledání správného dílu, čas strávený cestou do prodejny, palivo na cestu do prodejny, samotný čas strávený opravou (u mě možná i 3x tolik co zkušený mechanik, jenže já si neplatím min. 400.- na hodinu ), vybavení nářadím, elektriku, případně topení v dílně, daňě, účetní služby, revize a co já vím co ještě je s tím spojené. Navíc jediné riziko které nesou (nesu) je, že si zkur.ím vlastní auto. Navíc jsem smířený s tím, že když to půjde pomalu, budu třeba i 3 dny bez auta.
A když si tohle uvědomíš, můžeš zůstat úplně v klidu. Když si to umíš opravit doma pak OK. Pokud ne, tak nezbývá než zaplatit servis
sollik:a právě na to narážel, že ne vše si doma opravíš sám a určitě nebylo to mířeno na konkrétní lidi.Je vidět, že tu je dost garážistů, kteří maj znalosti, zkušenosti, umí a dovedou poradit, ale spíš na ty kutily, co tady kladivem zouvaj gumy a řvou, že jsme hovada zlodějský, co nic neumí a oni to doma zvládnou levněji, lépe a prostě vše bohovsky...
to, co si psal je jasný, to se ví a nikdo to nikomu nebere.Aj si to napsal dobře, že ti to zabere víc času, ve finále může i nula k nule pojít,ale jde o to, že ty se jednou věci zabejváš tři dny, ale mechanik na to má třeba jen 3 normohodiny...
Solik Ale to nikdo nebere pokud si prectes moje komentare tak já mam uctu na rozdil od jinych radcu k jakekoliv praci at doma nebo v servise co mi to porad podsouvate? Pro asd1 ani jeden tan tvuj citat neexistuje nebo o nem nevim
A tohle neni "ukažte se borci"?
no tak, kdo s garážníku, odborníku rozluští moji hádanku,,,,,,,,,,nechci k těm amatérum do servisu zase by mě okradli
Já mám úctu k těm dobrým. Ale k těm špatným fakt ne. A to že v mém okolí je 90% autoservisů špatých a jen 10% dobrých je fakt. Víš jak rád bych předal auto, zaplatil za opravu, vyzvedl a auto by jezdilo? Místo toho jsem zaplatil za opravu a pak to po nich předělával... :/ Tak se nediv kritice servisů...
Edit: Jo, 007 si myslí že jsem Paboz :D Tak to fakt ne...
Nikde tam nevidim ,,ukazte se borci,, tak ti můžu prevratit kazdou tvoji větu no s tim pobazem vidim ze ti to jde ...to obraceni tematu
Ale jo, byl jsem zeleně (překlep jména asd1/asad1) a 007 hned přišel s tim, že si sám odpovídám...
Edit: Ukažte se borci - a co to je jinýho... Volnými slovy to má stejný význam (se mi to nechtělo opisovat doslova)
Obracení tématu? Paboze sem teď vytáhl Break. Jestli teda nejsem i Break :D
Edit A kdo? Někdo nadhodil zeleně a ty ses toho hned chytil a vyznělo to jakože já si sám odpovídám... Aspoň co si pamatuju...
já to sem nedával s tím, že ty bys byl paboz, že ty seš garážník garážníku, ale že po světě pobíhaj pitomci jako je paboz, kterej si kupuje polskej holící strojek, aby nemusel dávat pade třikrát do roka tý zlodějský mrše kadeřnici...
Ten pablb, co se vzteká kvůli pětistovce za výměnu ramene...kvůli 20 korunám za vyzutí pneu by byl schopnej burcovat Černý ovce...
to, že ses překlikl je úplně buřt.Tady jde o to, že lidi nadávají na cizí prácu, ne cizí vydělaný love a maj ještě tu drzost tvrdit, že by to udělali líp...
běž na měsíc brigádně do servisu...
Podivej se co napsal juraj o te zelene...ale to nema cenu uz nevis kudy kam tak kopes okolo sebe, vytahujes nesmysly a vety ktere jsi videl jenom ty
Od: jurajjuraj®
20.10.18 11:33
007cz to chce klid, ono tady je hlavni otazka proc sviti cervene mozna kdyz si sam vymysli pohadku a sam si na ni odpovida tak ho prozradi IP adresa
Od: 007cz
20.10.18 11:38
jo takhle, kolenovrt se naučil podvádět...
Zdroj: poradte.cz/...
= tohle si vykládám že si myslíš že jsem Paboz...
Ale ano to jsem si myslel a nebyl jsem sam, co je na tom špatně ze nas zmylilo ze svitis červeně, co to ma spolecneho s tematem?
Break do toho netahej... proc mi nedpovis.co je na tom spatneho ze nas spletlo ze svitis cervene a kde jsi vzal ty moje udajne citaty
ano, přišel jsem s tím já , protože tohle byla jedna z těch záživnějších debat za poslední dobu, kde se někdo rozčiloval nad prácí mechaniků...
ještě k tomu bylo téma s přezouváním gum v domácích podmínkách.Jde to doma násilím, kladivem, tyčí , ale líní mechanici maj mašiny a chudáci lidi platijou moc peněz...
chtěl jsem v tom tématu udělat jasno a stal se opak :D
Ale ja vím prave pisu at te do toho asd netahá, nemá to smysl ten clovek ma utkvelou predstavu ze ho vsichni okradaji a ze je nejlepsi na svete...a jeste zacina lhát
co já z toho všeho tak nějak pobral, tak ho štve, že si tohle téma založil "schválně"...mě to neva, nepřímo mi to i pomohlo, ale teď si říkám, že by taková diskuze byla zajmavá v realu, ne někde u piva, ale na dílně mezi klíčema, momenťákama, kleštěma a trubkama :D
(jestli tady někdo teď nepochopí nadsázku , tak to je konec)
Přesně tak, dotaz jen "na machrování"... A na dílně by diskuse byla lepší určitě. PS že jsem nejlepší si opravdu nemyslim, To že jednoduché věci zvládnu líp než polovina automechaniků je spíš k pláči než k chlubení..
Ano bylo to truc tema koho to urazilo tak se omlouvam, byla to reakce na blaboly o servisech a praci v nich, podle mě mu nejvice vadi ze neměl vubec tuseni na rozdil treba od tebe o cem je řeč...po tydnu zacne psat ze mu to bylo jasne hned od zacatku, a zacne si vymyslet nejake údajné moje urazky...nema to cenu, ale pro mě to ucel splnilo...vim s kym mam tu čest
1. že to je účelový dotaz jsem si myslel hned. Rejpnul jsem do toho až po týdnu. A mysli si o tom co chceš.
2. bez manuálu to neví nikdo, leda tak konstruktér převodovky. Tj. odpověď zná jen ten kdo má přístup k dílenskému manuálu. Takže radit bych nemohl protože manuál nemám ani jsem ho nehledal. Nejsem automechanik a studuju si jen noty na věci které aktuálně potřebuju udělat.
já sem napsal čistě ze zvědavosti.Prvně jsem nechtěl, protože dvouhmotu jsem jen viděl, ale nedělal.Nějak mě to nahlodalo, nemám rád nevyřešený případy
nedělá se to často...a mě tohle tema k něčemu bylo.Nemyslím hádku o tom, kdo je větší borec, ale ve smyslu původního tématu...
asd1:téma převodovek je poměrně zajmavý.Když před tebou rozhodím převodovku, tak to nepobereš který kolečko je který.Možná ani schéma řazení přímo na ní, ale ať jde o ten nebo jinej typ, tak mechanik s určitejma znalostma si poradí.
Ale zrovna převodovky jsou mrchy zrádný, u keterejch je potřeba dodržovat předpisy pro demontáž a montáž, hodnoty a nemluvě o přípravcích atd...
princip je tak nějak stejnej pořád, jen se to obměňuje a vyvíjí.V tom je ta krása, když ten systém pochopíš...
já to psal proto, že převodovka spolu se spojkama je zrovna součást, u který stačí málo na to, aby se něco poškodilo.To psal i 007cz ohledně kalibrace...i spojka se dá blbě namontovat resp. nendodrží se předepsanej postup.A na ten manual nepotřebuješ, jen se musíš umět dívat abys věděl co montuješ...007cz tušit bude
aha, upsal jsem se
a dílenskej manual není problém si obstarat...
Pro kalibraci potřebuješ znát konkrétní hodnoty = potřebuješ manuál. Jinak to je pokus - omyl... A přesně tak, manuál neníproblém obstarat, obzvlášť pro 007. Proto bylo od začátku jasné že jde o falešný dotaz.
Asd1 break jako jediny zareagoval protoze o to ma zajem a po nejake debate byť umělé jsme se dobrali ke zdarnemu konci...ty jsi zareagova az bylo vse jasne taky jako jediny stylem..necituji...ti pitomci ze servisu jsou bez manualu v prdel, to bych umel take,,,,,,,,,chapes to
A neni to tak? Pokud potřebuješ konkrétní hodnoty a ty jsou v manuálu tak bez něj v pr... jsi. Stejně tak pokud se k nim dostanu tak to udělám taky. A nereagoval jsem protože to byla jasná návnada, až se Break nadšeně rozepsal tak jsem do toho rejpnul... Tak sorry že tě to tak vytočilo
to ale neplatí jen pro tu kalibraci.V autě je spousta věci, ke kterejm jsou nějaký hodnoty a ty udává výrobce.Pokud to chceš dělat, tak nářadí, údajě a vše ostatní kolem je samozřejmost si obstarat...
Já říkám, že pokud chceš dělat, musíš mít vybavení.Mám rád ty hádky, když mi někdo nadává do pitomců, že se seru s přípravkama na rozvodech, když stačijou dvě tři čárky...to je příklad, ale platí to ke všemu.Bez nářadí to nejde.Když pak vidíš maníka na dílně jak má pokreslenej motor fixou a lapuje ventily přes vrtačku, tak je to prostě smutný...
ale já narážel na to, že na vše není potřeba manual.Ono manual taky neříká vše...já narážel na SAC spojky...taky vděčný téma...tam musíš mít oko a znalosti resp. zkušenosti...už na to dojelo dost aut
Jo to souhlas. Info, vybavení a zkušenosti. Já mám výhodu, že i když nejsem automechanik, tak spoustu věcí si dovedu domyslet i navrhnout... Ale i tak pokud něco dělám, tak si předem zjistim jak a čim to dělat a možné špeky...
Např. domácí geo (sbíhavost) jsem si vymýšlel sám - laserová vodováha, lať a metr, trefim se stejně jako profi laserovka, jen mi to trvá o půl hodiny dýl.
Vačka pro Fiestu a co já s tim
Neni to tak, nemel jsi vubec tuseni o cem tu byla rec za to dam ruku do ohně,takze i ten manual by ti byl k nicemu ted se snazis obhajit ze ti ti bylo jasne, chtel jsem jen demonstrovat ze o praci v servise na modernich vozech nemate ani tuseni co obnasi...ono je rozdil na 20 let starem fogo vymenit cep za 250 kc nebo delat prevodovku za 300 000 kdyz neco zkurv.. ty koupis cep za 250 ja almaru za 300...jak na te sve domaci geo seridis napr, s krivku na 1supovi nebo passatu proste na multilinku
to jo, v google to najdeš za sekundu, ale říkají ti něco ty hodnoty a jak se s něma pracuje, když jsou to daný hodnoty...
i na sbíhavost potřebuješ data.To je taky zajmavý téma, jde udělat i doma různejma způsobama, na netu jsou i návody.Není to složitý nebo těžký.Záleží co všechno nastavuješ.Laser nebo 3D dokáže to auto proměřit a udělat diagnozu ne jen sbíhavosti, ale i odklonu a záklonu, úhlopříček na obou osách atd...dá se to nastavit i jak potřebuješ.Není to taky jen o povolování kontramatek a točení spojovačkama...
Tys měl být věštec když víš co vim a co ne Na autě si zk. max svoje auto, v práci řešim věci za pár mega, nějaká převodovka za 300k je v pohodě
Ale to si tu rovnou můžem měřit kdo má většího...
já jen osvětlím k manualům ty dva špeky, co jsme sem hodil...
1. byl SAC spojka.Stačí bystrý oko a přípravek, nemusí bejt manual na to, že je potřeba přípravek.Ono to v manualu ani být nemusí...
2. hodnoty časování motoru.Možná to je málo, ale ty 4 čísla stačijou...
Break ventilový vůle ano, časování rozvodu detaily nevim ale představu co to je časování mám. Geo - udělám i vzájemnou polohu náprav, sbíhavost ano potřebuju hodnoty pro auto, ale obecně předokolka pokud má vepředu nulu tak funguje.. Odklon záklon udělám taky s "domácím nářadím" a kalkulačkou. Jasně že laser speciálka je rychlejší. Ale přesnost dosáhnu stejnou resp. dostačující abych se vešel do tolerance hodnot... Jde mi to pomaleji, ale pořád to je rychlejší než zajet do servisu změřit (o prachy nejde)
007 ano na sbíhavost stačí lať a laser vodováha a změřim to stejně přesně jako laserová speciálka. Goniometrie ti asi nic neříká..
A jsme u toho ,,v praci za mega,, kecam ti do toho ze to delas špatně ted muzu rict ze delas samy zmetky a bran se
předokolky maj běžně sbíhavost z. nápravy...Focus z roku 1998 třeba...
dělám sbíhavost na setiny na laseru.Můžeš to zkusit tak, že si ju nastavíš a pak zajedeš na kontrolu, aby si měl protokol.Jinak jsou to dohady...stačí málo, aby si byl mimo toleranci...
ventilový vůle ano, ale pokud chceš časovat rozvody na hodinky, tak pracuješ s těma prvníma číslama...
a v práci bych si nedovolil cokoliv poškodit.Když, tak je zvyk to zaplatit ze svýho nebo z pojistky.Ale přicházíš o zákazníky, seš za debila a riskuješ vyhazov.Pokud máš auto v určitej termín předat a ty místo toho máš někomu vysvětlit, že se to něčí vinou podělalo, ale do měsíce příjde nová převodovka, tal určitě nebudou mít rohlík na tváři...
Break proč špeky? Jiná vačka = jiné nastavení motoru = jiné časování i ventilová vůle. To není nic divného, jen že když vyměnim vačku tak musim nastavit na požadované hodnoty...
007 kdybys náhodou potřeboval sbíhavost doma: laser. vodováhou vytáhneš rovnoběžku od ráfku = neměříš milimetry na kole, ale centimetry pár metrů od kola. A pokud je vzdálenost dopředu a dozadu stejná, tak je sbíhavost nula. Stejně tak odstup "dozadu" od kola na zadní nápravě musí být na obou stranách stejný. A začneš zafixováním volantu v poloze "rovně" Pro sbíhavost jinou než nula musíš trochu počítat, pro nulu ani nemusíš měřit vzdálenost, stačí když je to stejné dozadu i dopředu...
já to právě nepsal a čekal jsem...Na autě totiž je těžý najít rovinu.prvotní chyba odměřovat cokoliv od ráfku...tam rovinu nikdy nehledej...to je orientační...jen
ano, ale pracuj s těma hodnotama, není to lehký...a není to jen o ostrý vačce, můžeš tak časovat i origo
Geo sbíhavost zas tak složitá neni. 1. volant a řízení rovně, 2. přední kola sbíhavost pro dané auto (obvykle nula) a 3. poloha k zadní nápravě. Kdo má víceprvek bez zarezlých excentrů tak i sbíhavost zadní nápravy... Tyčkou to přesné moc není, ale když si laserem vytáhneš rovnoběžku a měříš rozteč na lati / odstup od kola druhé nápravy tak je to přesné dost.
Rovina sice neni, ale je vzájemná poloha 4 kol a z té ta rovina vyplyne...
Za 1 auto musi plavat vzdy se zacina od z napravy delas to tak...jinak plave mi 1 sup udelas mi ,s, krivku na te geo je to vecny problem naprav s rizenim.nahore
Mám normální auto kde to jde takhle jednoduše. Sup 1 bych musel vymyslet. co a jak měřit.
Z nápravu mám zarezlý excentry, tak na ní sbíhavost neřešim, jen polohu k přední nápravě aby byla souměrně... Gumy se sjíždí rovnoměrně, neplave, netáhne do strany, volant je rovně tak to dál neřešim...
no tak, kdo s garážníku, odborníku rozluští moji hádanku,,,,,,,,,,nechci k těm amatérum do servisu zase by mě okradli
tak v tomhle mám mezeru, abych se přiznal.Nicméně se zeptám kolegy, kterej je v těhle věcech zběhlejší...
break děkuji,nemusíš,,,,,,,mě jen s...u ty chytré hlavy co vymění 2 čepy a jsou odborníci, a umí jen nadávat na práci servisu o které vubec nic neví, ono ty dnešní auta nacpané nejnovější technikou nejsou felicie. my tohle všechno musíme znát,,,,,,,nicméně hádanka stále platí ,,jednoduchá věc jak seřídíte spojku,,,,,,ukažte že na to máte
zítra se v práci zeptám, aspoń bude nad čím debatovat při kávě...
není v lidskejch silách a možnostech znát všechno.Obvzláště dnes, kdy je kvanta aut a ta technika není jednoduchá.
Ale delší dobu si říkám jestli má smysl tady někomu radit.Chytráků tu je víc než dost, často za dobrou radu tu nepadne ani děkeju natož nějaká zpětná vazba.Člověk za ty léta nabyde nějakejch zkušeností a zadarmo se tu rozdávaj rady, co kolikrát stály hroznejch peněz a úsilí...
No a do toho urážky servisů a mechaniků.Každej by si to udělal líp, kdyby měl čas, nářadí a dílnu...je to jen povolování doleva a utahování doprava-na krev...
k těm diagnostikám,,např, koncern už jede on line, u nás se už objevuje firewall, zatim ve vozech vyšší třidy takže za par let bude diagnostika z číny jen na ty feldy ale ty už budou v hutích
mě hrozně baví téma diagnostik.Nejsu v tom extra odborník, vyčíst a smazat chyby plus nějaký funkce to jo...
Ale diagnostika není řešení, ale pomocník.Nenapíše "vyměň lambdu, vyměň EGR" , ale většinou to s něčím souvisí.Snímač vačky může bejt špatnej drát, blbě nastavený rozvody a ne vadný čidlo...
Diagnostika není jen o tom vyčíst chyby a mazat je, ale dnešní auta resp. skoro 20 let maj i další funkce...ať už servisní úkony na brzdách, olejích atd. nebo airbagy, ABS, ostatní jednotky, budíky atd. atd...
A ne každá bude fungovat se všema značkama a ročníkama.My máme diagnostiku tuším aktualizovanou na auta do roku 2017, tak nějak...ale nejsme autorizák...
ty tohle všechno znáš a víš.Odborník na tohle téma by tu asi nepřestal psát.Ale stejně ti každej druhej tady bude tvrdit jak ho to stálo 500,- aj s poštovným z Hong Kongu...
Jenže ofiko stojí třeba 30 000,- bez DPH...a víc
dnes to má opodstatnění ty chráněný diagnostiky...
nejvíc mě baví,,,,,mám diagnostiku s alzy za 150 a telefon píše tyhle závady,, jinak ta diagnoza mě taky celkem baví ale ta elektronika je čím dál složitější a složitější, než ti na takovém hybridu přečte třeba i 25 řídících jednotek tak mužeš jít na kafe
ruku na srdce, bez diagnostiky si člověk neškrtne u 17 let starý Fabie...svítí mi kontrolka motoru, tak cos tím?Tak zkusíme lambdu, pak EGR, pak kat, pak čilo kliky atd...svítí furt...
Ono už před více než 30 lety auta uměla chyby vyblikávat
ale stejně je to všechno zlodějna ty servisy.Dy´t by jim stačila gola sada z Lidlu za litr, dvě kladiva a monterrajzna...kola se utahujou na krev stejně jako hlava nebo kladky v rozvodech...a na ty stačí fixa a počítat zuby
jo jo máš pravdu,,,,,k té kalibraci, seš dobrej a s tou diagnostikou jsi blízko ale POZOR jen diagnostikou mužeš tu převodovku zničit,,,,,,ale pořád čekám na odborníky že by byly ještě v garáži
zkusím to zjistit, na netu hledat nebudu (nevěřím mu), páč mě to zajimá , ale zeptám se.Týká se to pouze tyhle KIE nebo je to u dvouspojek všeobecně takhle?...
tyhle převodovky se dělaj tak 15 let a furt se to vyvíjí...
Pokud je ovadana elektronicky, aktuatorem tzn, u novejsich vozu tak tenhle postup plati jen kazdy typ ma samozřejmě jiné hodnoty serizeni
daj se ty hodnoty i měnit?Že třeba převodovka bude reagovat rychleji, podřazovat nebo řadit v určitým režimu jinak než jak je nastavená?Anebo hodnoty a cokoliv kolem je pro určitej typ přesně daný?...
mě to zase zajmá
Ne ne to je zakladni nastaveni spojky potom ji diagnostikou jen naucis klasika projede si krajni polohy a potom se nauci kdy zacne zabirat a to tak za si zaradi 1 a zpatecku pousti danou spojku a snimac v prevodovce zahlasi kdy se pohne hridel tim padem vi v ktere poozaloze zabira a tam je trochu problem když nenastavis nabo nastavis spatne aktuator muzes roztocit dva kvalty a to je problem .na rychlost a styl razeni to nema vliv na to jsou jizdni rezimy ve voze
Dnes bohuzel řídí , řadi a brzdí elektronika...samozřejmě poloze ne poolozaoze nebo co jsem to napsal
já tu otázku asi blbě položil, nemyslel jsme to jakoby na kalibraci samotnou, ale na to nastavení převodovky, jestli se dá měnit...ale až pak mi došlo, že to bude alá mody sport atd...stejně je to jen o elektronice
řeknu to blbě, ale myslel jsem si, že bude potřeba mechanickýho přístupu.Hlavně asi vzhledem k opotřebení...
Presne tak vyrobce udava hodnoty...nameris tolik a tolik ,,vymenit spojku vymenis spojku se rovna zakladni nastaveni to vsechno manualne potom naucis diagnostikou jsou tam jeste speky podle cisla dilu se akualizuje software kvuli materialu dane namontovane spojky ...ale mozna nejaky garaznik mě opravi ze staci dvě kladiva jinak seš dobrej
díky za pochvalu...musel jsem ale napínat mozkový závity.Klasickejch spojek jsem udělal mrak, ale tuhle ještě ne.Funkci dvouspojky chápu, výkresy, obázky jsem viděl i v realu na různejch dílnách, ale nikdy jsem ju nedělal
sice je to narvaný elektronikou, ale furt je to železo a tohle má v sobě spojku...teda dvě
je to vlastně logický, když nad tím uvažuju.Diagnostika je jedna věc, ale železo druhá.Stačí malý odchylky.
Teď mě vlastně napadlo, jak se začne ta dvouspojka chovat, když začíná odcházet dvouhmota.U tý může dojít k poškození i manuálu, kolikrát jsme vyndali převodovku a dvouhmota už hoblovala hliník kolem na převodovce, to už byly totál vytavený kousky, co šly dolů jen flexou.Tady to musí mít asi rychlej nástup třeba co se týče řazení a zničit tu převodovku, když se dvouhmota nevymění, asi pak nebude žádnej problém.
jinak za mě není garážník jako garážník.Jsou kluci, co maj svoji garáž i slušný vybavení a zkušenosti a baví se ve svý garáži.Do toho samozřejmě nějaký ty fušky.Proti těm nic, kolikrát jsou od nich rady k nezaplacení a umí makat...
Je to namíchaný stejně jako slušný a mizerný servisy, to aby bylo všechno pěkně v rovnováze...jen garážníci dělaj 100% načerno :D
Tady ti, co doma vyzouvaj 13" plecháče palicí a řvou jací jsou borci nebo tři týdny mění zadní desky, protože jim nejde zatlačit pístek ani ve svěráku, tak jsou spíš jen hovada v lepším případě kutilové.
Ty by podělala i O1 1.6 MPI nebo SDI s obrácenou spojkou :D:D
Proti garaznikum nemam vubec nic jen odvracim utoky, taky jsem tak zacinal nebo i doma neco udelam v garazovich podminkach ale vzdy jsem koukal ,,mistrovi na ruce,, a snazil se neco priucit a ucim se cely zivot a nedelam machra
Tak s tou dvohmotou jsi mě dostal ted si nejsem jisty zase tak casto se to nedela takze zatim beru zpet
tak ona tam bude plnit stejnej význam jak u manualu...já teď koukal do katalogu a dá se objednat
maj to i benzíny, ne jen nafty.Se spoustou mechaniků se o tom hádám...třeba Focus ST170 nebo Scorpio 2.3i atd...
má to svoje výhody, ale i nevýhody.Nicméně pokud tam je, tak by tam měla i zůstat.Jednou jsem si předělal dvouhmotu na jednohmotu a už bych to neudělal a co vidím v práci, tak mi to jen potvrzuje...
já třeba začínal jako garážník.Od dětství jsem byl s otcem v dílně a pomáhal mu s karosářskou, pak jsem nějak čuchnul k mechanice.Drobný opravy, rozebírání aut, skládání ze tří jedno až po výměnu hlav, klik, lágrů, rozvodů, čerpadel atd...prostě vše a dneska su mechanik-karosář v servisu :D a taky jsem koukal zkušenějším přes ramena a učím se furt.Hlavně nic není na jedno brdo a vývoj pokračuje...a dneska se dílna bez vybavení nehne.Třeba přípravky je krásný téma...
Zajímavá debata, ale možná byl zbytečný ten začátek...
Proč je v ČR spousty garážníků a lidí, kteří si auta opravují sami? Není to tím, že by servisy měli vysoké ceny, jen češi mají malé mzdy. Přitom provozní náklady a vybavení stojí podobně.
Tedy dělník, který někde maká za 100kč čistého na hodinu, není ochoten jinému zaplatit třeba 600kč za hodinu podobné práce. Je to pro něj velký nepoměr. Kdyby ale bral 300kč na hodinu, tak 900kč za hodinu už dá. Přitom finančně by to vyšlo stejně. Jenže to by tu nesměl být ještě stát, který i člověka vydělávajícího 10tis měsíčně řádně zdaní, když má tolik peněz.
U mne ne. Nemám problém zaplatit za práci, ale když zaplatim a je to blbě tak moc že to musim předělat, tak to radši rovnou udělám sám... Když to blbé reklamuju tak jsem obtížný hmyz.. To je lepší nastudovat si jak, koupit díly příp. + nádobí a udělat to sám...
Zajmavá úvaha, ale není to taky podmíněno tím, že jsme tzv národ kutilů?
Viz. různy receptáře, hobby pořady, časopisy atd...
Už jen to naše "zlatý český ručičky", ikdyž to kolikrát není vůbec pravda...
Stačí se podívat na starý český filmy...Spíš než o penězích je to o povaze / mentalitě...
Z peněz bych strach neměl, když vidím jak je denně narváno v obchoďácích a lidi tlačijou ty narvany koše nesmyslama...
Národem kutilů jsme se stali prakticky z donucení. 40let tu byl režim, který hospodářství řídil centrálně, takže byl celkový nedostatek prakticky všeho a to i služeb.Lidé si vyráběli sekačky, tvárnice, oblečení...
Dnes je všeho zboží a služeb dostatek, jen zase lidem chybí dostatek peněz. Když se podívám okolo sebe, tak spousta jich žije v červených číslech a přitom klidně kupují nesmysli v obchodech a žijí od výplaty k výplatě.
pořád v tom budu oponovat.Ten kutil je tu pořád...a bylo to tu i před komárama...je to spíš šetřivost.
Rakušáci jsou podobní, taky mrchy šetřivý.Co můžou, tak si dělaj sami nebo sháněj na prácu cizince a material z ciziny...často to jejich šetření bylo až groteskní...a neřekl bych, že tam maj nějakou chudobu
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.