Nejste přihlášen/a.
Můj přítel upadl a zlomil si levou ruku za zápěstím. Lékař mu dal ruku až po loket do sádry, prsty mu koukají. Otázka je, zdali je zdravotně způsobilý k řízení motorového vozidla - osobního automobilu. Podle mého názoru by mu Policie ČR při silniční kontrole zadržela řidičský průkaz na dobu léčby (6 týdnů).
Nejen, že není zdravotně způsobilý, ale pokud se nachomýtne k dopravní nehodě, pojišťovna odmítne plnit. Dokonce mi bylo opakovaně řečeno, že se na to pohlíží téměř jako na alkohol za volantem. Není zdravotně způsobilý = nemá za volantem co dělat = máme viníka.
Jinak je to jako s kdečím: Zákon je děravý, záleží na tom, co se stane a kdo u toho bude. Může to projít, může to projít s pokutou, ale jak se do toho pustí úředníci a právníci, tak nastane problém.
Jenom hloupej dotaz: Ten známý v tý zlomený ruce udrží něco víc než skleničku s vodou? Já teda ne. A to jsem skoro měsíc po úrazu!
Z. č. 361/2000 Sb. § 3
(2) Řídit vozidlo nebo jet na zvířeti může pouze osoba, která je dostatečně tělesně a duševně způsobilá k řízení vozidla nebo jízdě na zvířeti a v potřebném rozsahu ovládá řízení vozidla nebo jízdu na zvířeti a předpisy o provozu na pozemních komunikacích.
Diskuse k tématu např. zde poradte.cz/...
Pomineme-li legislativu a zásady zodpovědného chování dospělé osoby, je nutné vzít náležitě v úvahu výrazné zvýšení rizika nehody, zejména v případě mikrospánku. Drtivá většina mikrospánků nevede k nehodě, jsou krátké a vozidlo si drží dopředný přímý směr. V případě zatížení jedné strany volantu sádrou je pro přímý směr nutné sádru nepřetržitě vyvažovat, po polevení do přirozeného uvolněného stavu dochází k plynulému zatočení vozidla. V případě levé ruky je to v ČR zatočení do protisměru.
no já nevím... oni jsou různí jednorucí a je pár bezrukých s úpravou vozu... řídí...
Jenom možná musí mít označení postiženého řidiče a případně upravený vůz... např. s automatem bych až takový problém neviděl...
zrovna levá ruka by mi nevadila - blinkr tím pádlem bouchneš ne? jiná věc je jízda v noci...
Ale prostě je to o aktuálním postižení, omezení, posouzení určitými osobami...
Levá nebo pravá ruka, vždyť je to jedno. Prostě nemůže držet volant pevně oběma rukama, což je základ pro bezpečnou jízdu.
@jmlc: My nakonec najdeme společnou řeč. Pod poslední větu se můžu podepsat. Ano, celé je to o papíru od doktora. Nevymámil jsem, nejezdím (někdo jiný si troufne). V zimě bych to se zlomenou pravačkou ke konci léčby fyzicky dal, ale bylo mi jasně řečeno, že nic takového nedostanu. Teď mám zlomenou levou, sádra dole /předčasně, kosti jakžtakž drží na šroubech/, takže z pohledu nezasvěceného není problém řídit, ale ruku zas nic nechrání, nemám v tom sílu, tak si dávám oraz.
Toníku, jedna část tvrdí nemůže, druhá může řídit.
Jedubabička, jako vždy, odborně dodala znění zákona. Já okopíruji důležitá slova.
...je dostatečně tělesně...
Kdo rozhodně, zdali je dostatečně tělesně...způsobilý. Policista na silnici, diskutér, který neví nic o člověku? Ani lékař nerozhodne, zdali v tomto momentě je DOSTATEČNĚ způsobilý. Již 3 neděle mám levou ruku v sádře, po loket, nemám neschopenku, chodím do práce, byl jsem na dovolené s autem. Prsty hýbu, jen neotočím zápěstím.
Já jsem přesvědčen, že jsem dostatečně způsobilý, opak musí říci jedině soud. Zná někdo již rozsudek v tomto případě?
To, že odmítne pojištovna plnění, kvůli tomu, že měl ruku v sádře je snad jen výmysl.
Zná někdo nějaký případ, kdy byl řidič potrestán? Zná někdo stanovisko.
Zná někdo nějaký případ, kdy byl řidič potrestán? Když jsem měl zlomenou ruku v zimě, psal jsem tu o tom. Dotyčného přímo neznám, je to sousedův kolega z práce. Zlomená ruka, loket a prsty venku ze sádry, auto s automatem. Dostal pokutu /netuším kolik/, zaplatil na místě, za volant ho zpět nepustili, auto musel odvézt spolujezdec. Jak by to dopadlo ve správním řízení je otázka.
ampere, nic ve zlém, já slyšel tolika případů, kdy řidič tvrdil že dostal pokutu za něco..
Co by asi napsali na bloček? Začněme třeba s prstem zavázaným. To může, Přidejme druhý prst...
Respektuji názor jiných, ale nevěřím tomu, že si někdo nechá dát za toto pokutu.
Jak píšu, nebyl jsem u toho. Jak jsem koupil, tak prodávám.
Mimochodem, můj příspěvek výše vychází z toho, co tvrdí moji ortopedi. To podstatné bych shrnul: Se sádrou to neukecáte a já Vám papír, že jste způsobilý k řízení motorového vozidla nenapíšu...
Takže: Doktoři si kryjou záda, policajti potřebujou vydělat, právníci taky, jak to asi může dopadnout? Možná to ustojíte, ale právníci zadarmo nedělají...
Kontrolní otázka : Má lékař povinnost oznámit Dopravnímu inspektorátu, že u řidiče diagnostikoval onemocnění neslučitelné se zdravotní způsobilostí k řízení motorových vozidel?
Když jsem napsal "Dopravní inspektorát", tak jsem měl na mysli nějaký orgán státní správy nebo popřípadě samosprávy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.