Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neschopenka a řízení auta s rukou v sádře

Od: zuza* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, známá má neschopenku - má ruku v sádře. Několikrát jsem jí takto viděla řídit auto.

Myslíte, že to je správné? Co kdyby se jí stala nějaká nehoda?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Výslovně zakázáno to není. Řidič však nesmí řídit vozidlo, jestliže je jeho schopnost k řízení vozidla snížena v důsledku jeho zdravotního stavu.

Což je ale velmi široce řečeno - umím si představit sádru, která při řízení vadí jen minimálně. Měl jsem třeba z lyží sádrovou dlahu na pravé ruce z palce na předloktí, která by mi při řízení rozhodně nevadila. Podle mě záleží na konkrétní situaci.

hodnocení

3x

Kolikrát se řešilo toto téme, nejen s rukou.

Co kdyby se jí stala nějaká nehoda*** nelze paušalizovat, ale pokud někdo prokáže, že se nehoda stala z důvody zdravotní neschopnosti, tak by byla sankce na místě. Pokud ale třeba nedobrzí, není to přímá souvislost se sádrou na ruce, nemůže být za to postižena. Pojištovny se budou vždy bránit plnění, ale je na kamarádce, jak by to vyhádala a nechala si to líbit.

Myslíte, že to je správné?*** Ano i ne, vždy bude záležet na spoustě drobností. Proč by nemohla řídit automat, kolik lidí používá jen jednu ruku. Jsem přesvědčen, že pokud bude opatrná, bude to OK.

barbakan*
hodnocení

2x

Pokud ji zasádrovaná ruka nijak nebrání v řízení vozidla může auto řídit, pokud to lékař nezakázal, ale v době vycházek/vyjížděk, a v případě zastavení dopravní policii se může zkoumat jak dalece může ovládat auto.

hodnocení

0x

Neměla by.

ruka
hodnocení

0x

Zeptejte se známé. Nebo jí chcete nabonzovat poldům?

A teď vážně. Proč vás trápí chování vaší "známé"? Jistě je plnoletá a ví co dělá. V pořádku to určitě není, ale také jsem takto jezdil a nebyl problém. Pokud jsou prsty na ruce volné a nééé v sádře, tak se dá v pohodě řídit i řadit.

Ta známá jste vy, že jo?

zuza*
hodnocení

To teda nejsem. Já bych s rukou v sádře určitě neřídila. A ona v autě navíc vozí malé dítě. Prsty sice má volné, ale tu sádru má opravdu hodně dlouhou.

Prostě mě to zajímá no.

danka86*
hodnocení

0x

Kdyby se té vaší "známé" se zlomenou rukou stala nějaká nehoda, tak by se určitě pojišťovna cukala s vyplácením pojistného plnění a i kdyby měla nehodu, kterou zavinil někdo jiný, tak by dotyčný viník určitě poukazoval na její zlomenou ruku a snažil by se hodit alespoň část viny na tu vaši známou. Prostě kdokoli, komu by se mohlo pochybení vaší známé nějak hodit, by se toho okamžitě chytnul.

Takže tak nějak asi.

danka, ale to je o dokazování, a jen hlupák si nechá krátit plnění. Dokonce i spoluvinu si často musíte ohlídat i se zdravou rukou.

hodnocení

0x

Viz. odpověď od @jethro. Kde není žalobce, není soudce. Ale v okamžiku nehody se na tom začnou točit všichni. Skončí to tak, že pojišťovna bude buď krátit pojistné plnění nebo odmítne plnit úplně. Taky jsem měl pocit, že budu řidit se sádrou, ale na radu ortopeda jsem se na to radši vykašlal.

jofa*
hodnocení

0x

Přesně tak. Do té doby, než se stane nějaký prů... nedej Bože při tom přišel někdo o život. Dám příklad: Viděl jsem řidičku jak měla v pravé ruce mobil, tudíž k řízení řádně nepoužitelnou. Ostrou zatáčku ve městě řízla jednou rukou tak, že to vzala přes chodník, jelikož jednou rukou "neuručkovala" řízení. Naštěstí nejela rychle. Takových exotů jezdí mraky.

rqze
hodnocení

0x

Riziko se skrývá ve hmotnosti sádry, řidič musí neustále tuto váhu vyvažovat protisilou. Toto je vcelku automatická reakce, ale pouze v bdělém stavu, v případě spánku, auto náhle zabočí vlivem ochabnutí protisíly a následuje náraz v plné rychlosti, v případě vjetí do protisměru rychlosti dvojité. Nejedná se o žádný mítus, většina spánků totiž skončí pouze samovolným zpomalením či zastavením auta z důvodu uvolnění akcelerátoru, nebo probuzením po přejetí vodící čáry, odrazek dělící čary nebo škrtnutím o svodidla, někdo dokonce ujede úsek v limbu, nic si z něj nepamatuje, ale nehavaroval. V případě sádry se riziko fatálníhi následkj výrazně zvyšuje.

Z toho logicky vyplývá, že řídit s oběma rukama v sádře je bezpečnější, než s jednou :-D.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]