Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jízda autem s přední SPZ za oknem

Od: veruskam* odpovědí: 16 změna:

Dobrý den, prosím vás na kruhovém objezdu jsem měla lehký Ťukanec s autem přede mnou, ovšem upadla mi spztka. Potřebuji auto dopravit do servisu, jelikož je plně pojízdné a až na nějaké plasty a spz je v pohodě, chtěla bych ho tam odvést sama (bez odtahu), ale bojím se tam provizorně připevňovat spztku, abych ji po cestě někde nevytratila. Jak moc riskantní (co se týče pokuty nebo tak) by bylo, kdybych ji měla vloženou za předním oknem? Děkuji za odpověď

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Chcete postup dle zákona, nebo podle nálady policisty, který Vás zastaví?

První Vám sdělím a doložím.

V žádném případě bych nepostupoval, tak jak píšete, dát značku někam jinam, nežli má být. Je třeba najít vhodné připevnění, byť provizorní, na místo, které je k tomu určeno na vozidle. Jinak se dopustíte vážného porušení předpisu:

12bodu.cz/...

Je vyhláška, kde a jak musí být značka připevněna, určitě to není za sklem vozidla.

Na místě Vám zadrží řidičák minimálně na půl roku, pokuta, pak běhání po úřadech, psychotesty a další. Zvažte, zdali Vám je to zapotřebí.

Ještě se bojíte provizorně značku připevnit?

Taky se může stát, že Vás zastaví policie, příjemný milý policista, poruší kvůli Vám zákon a nebude řešit Váš přestupek. Taky ho uvidí kolega, který(á) ho klidně napráská. Zkuste si odpovědět, co z toho bude mít policista, pokud Vám přstupek (ne)promine.

doplněno 28.11.17 20:44:

Jako vždy se odpovědi různí, podle toho co si kdo a jak přestavuje. Stačí opět, aby řidiči chodili na školení, tam by se dozvěděli i s výkladem, jak musí být značka umístěna. Žádný předpis nedovoluje umístění značky za sklem.

Pokud se někdo domnívá, že se značka může umístit za sklo, ať se zeptá policisty s bílou čepicí.

rv*
hodnocení

2x

Tak to policii těžko vysvětlíte. Lepší je registrační značku schovat do tašky a při případné kontrole tvrdit, že asi upadla, protože jste ťukla třeba do obrubníku - vždyť je ten ťukanec i vidět.

veruskam*
hodnocení

Vážně je to lepší? Neocení ani snahu, že jsem tu spztku chtěla dát tak aby byla vidět a neztratila ji? :) Anebo vůbec? Kdybych tvrdila, že mi asi upadla, tak by mi mohli oponovat, proč jsem si to nezkontrolovala, když jsem někam drbla s tím autem. Jsem na vážkách *zmateny*

repkin*
hodnocení

2x

Prosím Vás, nevěřte mu, je to nesmysl, jízda bez RZ je minimálně na zákaz řízení. Větší riziko, že Vás zastaví je bez RZ než s ní za oknem. Dejte jí za okno viditelně a jeďte do servisu, každý normální policista Vašemu vysvětlení porozumí. Jde o to aby jste tak s tou RZ nejezdila týden nebo déle, ale skutečně jen tu jednu cestu do servisu.

doplněno 28.11.17 17:13:

V klidu, problém by byl v případě, kdyby RZ nebyla viditelně umístěná, zakrytá či dokonce změněná.

veruskam*
hodnocení

No to mám právě v plánu! Nechci courat po Praze s očividně ťuknutým autem. Mám malé děti a auto potřebuji, proto bych chtěla, aby to bylo co nejdříve vyřízené, jen se s tím bojím jet, kvůli případné hlídce *nevi*

Repkin nemá pravdu. Jízda se značkou za oknem fakt není dobrý nápad - už se to tu taky řešilo :

poradte.cz/...

Na Vašem místě bych si to nelajsnul - já totiž řidičák dost potřebuji a i kdyby to nebylo na sebrání papírů, tak nevidím důvod, proč na sebe upozorňovat ka stupidním způsobem, jako je jízda nabořeným autem s špatně umístěnou RZ.

Nevím jak moc je to nabořený, ale pokud jsou to jen prasklý plasty, tak bych to aspoň poflikoval třeba stříbrnou páskou a značku dal tam, kde má být.

Ale jako optimál bych volal odtah a odfrčel náhradním autem - oboje je placeno z pojištění viníka nehody - už několikrát jsem to využíval, občas to do mě nějaký kumštýř naboří.

doplněno 28.11.17 17:56: To, co hodláte učinit odpovídá totiž přesně bodu 2. (1) Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že v provozu na pozemních komunikacícha) řídí vozidlo,1. na němž v rozporu s jiným právním předpisem38b) není umístěna tabulka státní poznávací značky (dále jen "registrační značka") nebo je umístěna tabulka registrační značky, která nebyla vozidlu přidělena,2. jehož tabulka registrační značky je zakryta, nečitelná nebo upravena anebo umístěna tak, že je znemožněna nebo podstatně ztížena její čitelnost,(5) Za přestupek se uloží pokutad) od 5000 Kč do 10000 Kč, jde-li o přestupek podle odstavce 1 písm. a) bodu 1 až 3, písm. e) bodů 2 až 4 a 6, písm. f) bodů 2, 7, 10 a 11, písm. j) a podle odstavce 2,(6) Zákaz činnosti se uloží na dobub) od šesti měsíců do jednoho roku za přestupek podle odstavce 1 písm. a), písm. b), písm. e) bodů 2 až 4 a 6, písm. f) bodů 2, 7 a 10 a podle odstavce 3,
linhy

Teď byla u nás velká voda. Kluk z vedlejší vesnice ztratil SPZ a rámeček měl poničený. SPZ našel, dal za okno a jel do servisu na opravu. Cestou ho zastavila silniční kontrola a je bez papírů ;) takže SPZ za okno NE!

barbakan*
hodnocení

1x
Zákon také říká: Řidič se nesmí zúčastnit silničního provozu jehož tabulka státní poznávací značky (registrační značky) je zakryta, nečitelná nebo upravena či umístěna tak, že je znemožněna nebo podstatně ztížena její čitelnost, A proto, pokud je RZ umístěna za předním sklem po nehodě a má druhou RZ na správném místě, není sankciována ze strany Policie ČR
repkin*
28.11.17 19:01

souhlas

asd1

Za čelním sklem = podstatně snížená čitelnost = papíry do čistírny. Vyseká jí leda dobrý právník který nebude zadarmo...

asd1
hodnocení

1x
SPZ za oknem = jako by nebyla = sankce hlavně minimálně půl roku bez papírů! Provizorně jí přidělej, nejlíp dva nerez vruty (nesmí být skrz čísla) - Přišroubovanou jí takhle nech i potom, vrtat se může legálně (bylo období kdy se nesmělo) a na rozdíl od plastového rámečku to jen tak neupadne... Bez přední značky na nárazníku tě sebere první policajt co to uvidí, a vysvětlení "vždyť je za oknem" = vědomé porušení předpisu...

hodnocení

1x

Poslechni ty, co radi, ze za okno ne.

Jak nemas SPZ spravne pripevnenou a citelnou na miste kde ma byt, tak z pohledu zakona ses pirat nejpiratovatejsi. Je to hlavne z toho duvodu, ze by auto neslo identifikovat a Ty si nemohla dostat pokutu a tim pomohla plnit eararni kapsu.

S tou vymluvou na ztratu behem jizdy je to take osemetne. Jak policajt uvidi, ze mas vpredu tukanec, tak Te bez dlouhych prutahu posle do spravniho za jizdu bez SPZ at uz budes na miste tvrdit cokoliv. A to za ty problemy nestoji.

Bud tedy stav vozidla umozni radne pripevneni a pokud ne, tak kdo se boji nesmi do lesa a vola odtah. Konec koncu, pokud nejde SPZ radne pripevnit, auto je nezpusobile provozu a pripadny policajt by Te navic mohl poslat na STK, kde neprojdes a cistirnu na pul roku mas na sychr.

hodnocení

0x
Pokud už by to řešila policie, bude to vždy na sebrání papírů.

barbakan*
hodnocení

0x

Z vás všech hovoří jen a jen teorie, ale praxe bývá jiná!

Sice žádná rada, jen reakce, které nic neříká.

Take vidis v te vete co si napsal tu nejistotu?

Pokud si to pani nechce lajznout, tak holt musi postupovat podle zakona. Na tom neni nic teoretickeho.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]