Nejste přihlášen/a.
Chtěl bych se dnes místních kutilů optat, zda má někdo z vás tip nebo nejlépe zkušenost se zvednutím a následně postavením auta na špalky v malé garáži. Jedná se o standardní garáž v bloku, která má rozměry nějakých 3,0x6,5m přičemž 3,0x0,5m z plochy jsou regály. Z důvodu oprav, které nejsou na jedno sobotní odpoledne před garáží, potřebuji nějakým rozumným, bezpečným a jednoduchým způsobem přímo v garáži auto zvednout, odstrojit a postavit "na špalky". Rozměr auta je 1,6x4,0m a pohotovostní hmotnost dle TP je necelých 800kg. V Ideálním případě bych potřeboval ve zvednutém stavu ještě s autem po garáži pohybovat, přesněji řečeno trochu jej posunout kdybych chtěl pracovat třeba na druhé straně. Nyní je "nalepeno"ke stěně spolujezdovými dveřmi, tak aby byl co největší průchod v garáži u řidiče.
doplňující bonusová otázka: Neví někdo jak se sundává z kola tento druh poklice? skoda110r.com/...
a jak váš příspěvek souvisí s mým dotazem? v prvé řadě jsem se do ničeho ještě nepustil a za druhé proto se tu ptám jak to zvednout, aby to na mě nespadlo
Souvisí bych řekl přímo s částí "potřebuji nějakým rozumným, bezpečným a jednoduchým způsobem"- za mne hlasuji také pro variantu bezpečnější - servis/lakovna nebo nechat venku pod plachtou...
Nepíšete totiž nic o charakteru oprav a ani o typu vozu - nemůžeme korektně poradit. Vyfocená koza bude jistě s určitou nostností a jestli chcete posadit auto plné - vč. motoru, převodovky, náprav atd na taková kolečka,...
Jedinou reálnou možnost k úspěchu vidím v již zmíněných pojízdných hydraulických zvedácích - ovšem ty malé jsou pro jiné účely než zamýšlíte - potřebujete robustní - minimálně tento ok-shop.cz/... - ovšem přesun vozu na těchto zvedácích moc bezpečný není.
Píšete správně "levnějšími"- tj. ten odkaz je nejlevnější z těch levnějších - pak už jsou jen ty "levné"za 800,- k ničemu. Ano, lze použít - nicméně bezpečné to není. Potřebujete k tomu pár silných chlapů, co budou jistit proti pádu. I tak bych pro jistotu před každým podobným přesunem nasadil kola na vůz...
Ta koza by se za pár stovek dala svařit - nicméně nějak byste na ni musel to auto naložit a to v tak malé garáži nevidím reálně. Ty stojky dejte pořádné a radši o 2 víc... - poradte.cz/...
Charakter oprav vidím jako komplet GO ...typ vozu..dnes už veterán...s robustním zvedákem počítám...i když na jiných forech (auto/moto) jsem se dočetl, že to jde s těmi levnějšimi (neplést s levnými) zvedáky..
No nejsem zas takovej dobrodruh, abych kupoval levné věci...to já si zase raději připlatím za kvalitu co jsem zatím zjistil,že určitě ten zvedák nesmí být hliníkový, ale pořádnej kus železa..kozy z těch eshopů mě moc vizuálně nepřesvědčují i když se jedná o atesty...spíš bych věřil tomu svařenci...
Podle tvých skromných požadavků zní moje odpověď: Zvedni si auto až pod strop a pak budeš mít přístrupnou skoro celou garáž.
Ale vážně. Pokud chceš auto podložit "na špalky" - potom s ním nemůžeš šibovat ze strany na stranu.
Můžeš si pořídit jeden nějaký nízký hever a čtyři stavitelné podpěry. Podle kvality a stability stavitelných podpěr bude i stabilita zvednutého auta. A pokud budeš mít potřebu autem šibovat, tak je spustíš z heverů na kola a přejedeš si autem. Pak zase auto zvedneš.
A pokud budeš mít auto zvednuté, tak si je před lezením pod auto znovu zkontroluj. A nejlépe garáž zamykej, aby tam neměl přístup nikdo jiný.
Když to auto spadne na tebe, tak je to blbý a je to tvoje chyba. Když to zvednuté auto přimáčkne někoho jinýho, tak už to zpátky nevezmeš.
evidentně je chyba na mé straně..nejspíš "na špalky"nebyla vhodně zvolená fráze.. Jde o to, že potřebuji právě sundat i kola s nápravami takže zvednutí následně spuštění a posunutí nebude možné. Do garáže chodím jen já, takže zamykání je jasné..
líbí se mi tohle řešení..nevím však jak jej aplikovat v té garáží auto-lakovna.com/...
Tak asi vyrobit nějakou podobnou kozu nebo auto uložit na nějaké podložené fošny, koupit 4ks pojízdných hydraulických zvedáků a na posun je zasunout přízvednout, opatrně posunout a zase spustit. V letácích je mívají kolem 500, zítra je tuším mají v lidlu.
S poklicí bohužel neporadim, ale ať se erko povede a ať je zase jeden původní kus bez šíleného tunningu.
pokud to bude na trámu, tak by to šlo pákou nadzvednout a posunout stranou. (tj. dva trámy podél nápravy, pro větší výšku mužou být na cihlách. 2m trámek podložený cihlou 30 cm od konce na zvednutí stačí - podobně egypťani stěhovali mnohatunové bloky...
šlo by i auto podložit fošnou, pákou (trámkem) zvednout, posunout (pohyb jako veslo), pomocník posune podpěry a zase se to spustí.
Je třeba dávat velký pozor na spadnutí. Zásadní je nebýt v dosahu pokud se s autem hýbe nebo aspoň mít špalek tak aby auto spadlo na něj (pozor při rázu špalek může propíchnout kastli a auto i tak padne až dolu)
A ještě si dej pozor na to, kde bude těžiště auta.
Pokud budeš mít kolečka tak daleko od sebe, jak jsou kola u auta, tak by to mělo být v pořádku. Pokud dáš kolečka blíže k sobě, tak se může stát že po odmontování několika těžkých částí ze předku auta ti motor vzadu převáží zadek a auto se převrátí. Musel bys dát ten "montážní podvozek" blíže k motoru a nebo dát na předek protiváhu, za demontované části.
díky za tip...ale moje úvaha by byla taková, že bych zvedal co nejmenší možnou váhu auta...tzn, že motor bych vydělal dřív než by to šlo nahoru..přece jenom podle údajů blok motoru váží prej 50kg a to se zdělává lepší když je blíž k zemi..tam to mužu vystlat gumou, odmontovat a položit na ni...prostě co by šlo demontovat ze země bych sundal...auto zvednout na špalky potřebuji kvůli repasi náprav, převodovky a taky dutiny a spodek kastle..
Krtek : nevim jake mas v garazi moznosti,ale kdyz sem delal taky skodovku a taky v male garazi tak sem si vykopal a vybetonoval maly kanal,jen plytky tak abych si tam lehl.strasne to usnadnilo praci mohl jsem delat bez problemu i na podvozku...a zvedle sem to mel tak ,ze sem mel 4 hydraulicke panenky ( nejake obycejne) + 4 nuzkove hevery ktere sem dal pred kazdou panenku ( sichr ) a jeste sem mel origo skodovacke zvedaky v tech otvorech v kaslti co jsou proto urcene.Kdyby to sletelo,tak kdyz si lezel v tom kanalu tak by to nespadlo na tebe a citil ses bezpecne,kdyby nebyl ten kanal tak bych pod to asi nelezl ,mel bych strach...ale odvaznym stesti preje,ze jo ...Ať se daří při renovaci !
PS : ja pouzivam hydraulicke zvedaky z lidlu nebo penny za 1000,- nebo kolik to stalo,zvedl sem uz hromady aut,byly na tom zvedaku i delsi dobu a nikdy to nespadlo ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.