Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
budu kupovat auto od jiného člověka, po telefonu mi řekl, že mu mám k přepisu nechat plnou moc, a že vše vyřídí. Opravdu k tomu stačí plná moc, abych byl zapsán v TP, a nemusím nikam chodit. Dá se předpokládat, že to prodejce udělá? A je třeba být plná moc ověřená?
Bože můůj, nevidět auto a kupovat? Ale je to možné. Ano naznačený postup je možný (PM ověřená), pak se objevíš tady s problémem. Takže se pěkně domluv a zajet v úřední den k prodejci, udělat EK, domluvit kdy přepsat pojistku. Nikam chodit, auto přijede samo Jiný kraj? Pak u sebe pokud je zájem změnit RZ. Viz § 8 zákona. Navrhovaný postup nedoporučuji! Věřit více cizímu?
poradte.cz/...
Rada: nedělejte to tak, auto se nekupuje co týden, za ty problémy to nestojí si pro něj zajet v úřední den a vše vyřídit. EK vám může prodejce zajistit.
Hm, a co když mu dáte peníze, on Vám dá pak auto a doklady ne? Jak odjedete, co budete dělat třeba měsíc, nežli vše doženete?
Na poradnách je již tolika případů problémů, i vydírání k doplacení nějaké částky, slevy atd, že nedoporučuji na někoho spoléhat.
Právně je možné, že napíšete plnou moc, úředně necháte ověřit podpis a pověřená osoba vše za Vás zařídí. Ale opravdu to zařídí, nebo jen slibuje.
Místní příslušnost ORP upravuje § 5 odst.2.
Je to tam napsáno dostatečně jasně a srozumitelně. Zákon definuje která obec je příslušná k příslušným zápisům,
Kdo je provozovatelem také jasně a srozumitelně definuje zákon.
Pokud jde o věcnou příslušnost daného úřadu ( jaké jsou kompetence, co je uřadu svěřeno zákonem) , tu upravuje hned paragraf č.1, podrobněji § 80 odst.4. To je jen poznámka pro ty, kteří chodí na úřady evidující auta "řešit" své obchodněprávní vztahy s pojišťovnou, ČKP nebo s jinou osobou ( bylo jenou jedno auto, auto už není, auto už nemám, noc o něm nevím, ale platím povinné ručení, on auto nepřihlásil, nevím kde bydlí ale jdu řešit jak z toho ven.atd.
Dík, už jsem to našel. V tom §5 jsem to nehledal.
Sice je to dnes, v době počítačů a poč. sítí anachronismus, ale co se dá dělat. Do posl. sněmovny asi ještě výraz počítačová síť nedorazil. Škoda, že to nefunguje jako u bydlení, kde se člověk přihlásí na novém místě a tam zajistí zrušení na starém.
JENTAK
samozřejmě v době různých "sítí" je nelogické jezdit jinam než mám trvalý pobyt, ale tento zákon je dítětem pana Stanjury který právě skutečnost že se vše odehraje na jednom úřadu opakovat donekonečna v telvizi a před novináři.
Nikod z politikůl bohužel neví, že firma ATS Telcom za 27 milionů korun SMAZALA z původního registru vozidek množství údajů , které tam dnes CHYBÍ.
Pokud nejsou v elektrroniucklém, sdystému údaje, talk poslední záchrana je jít do archivu a najít papírový spis volzidla a pokiusit se údaje dohledat tam.
Papírový spis vozidla je však uložen tam, kde je auto registrováno.
I kdyby parlament místní příslušnost změnil a umožnil auto přihlásit kdekoliv, budou někteří lidé stejně čekat nebo muset přijít joindy, pokud v systému údaje nebudou. A ty tam nebupou dokud je tam úřednici již podruhé nezapíší.
je to tak, pokud někdy po roce 1996 policie spustila první primitivní systém evidující vozidla, data se tam zapisovala a ukládala, a začal se tisknout technický průkaz vzor 96, který nahradil bílou knížku.
Je logické že když někam něco zapíšu a uložím to, lze to vytisknout i po letech, když si přijdu pro duplikát TP, protože ten originál jsem ztratil.
Když tam ale přijdete dnes, úřednice vám řekne že není schopna na počkání udělat duplikát TP, protože nový systém který byl zaveden v létě 2012 neobsahuje údaje, které se mají tisknout a která tam stát za státní peníze nechával celá léta zapisovat.Možná vám řekne že si na vás a na auto které do systému zadala pamatuje, že to tam zapsal a uložila poctivě. Dnes tam ale značná část údajů chybí.
Buď došlo k jejich úmyslnému smazání, s cílem zlikvidovat ministra Dobeše, což se povedlo, nebo bylo 27 milionů vyplaceno za práci která nebyla odvedena, tedy za přenos dat ze starého do nového systému, který se bohužel uskutečnil jen částečně.
Auto kupte, ssebou si odvezete zaplacené auto, podepsanou smlouvu, doklady a OVĚŘENOU plnou moc prodávajícího, ve které Vám dá plnou moc k zápisu změny vlastníka silničního vozidla. Plné moci si nechte udělat dvakrát. Jedna podepsaná Vámi zůstane prodávajícímu jako doklad, že jste se zavázal převod udělat. To aby se nemusel bát, že jej neuděláte. Povinné ručení uzavřít předem. Pokud auto nekoupíte, vždy je možné ho zrušit. Necháte si udělat evidenčku. S tím vším a doklady dojdete na svůj místně příslušný úřad a uděláte převod. Jednoduché a bez rizika.
nikdo,
...ssebou si odvezete zaplacené auto... a pak se vrátíte zpět na úřad prodejce..
S tím vším a doklady dojdete na svůj JEHO místně příslušný úřad a uděláte převod. Jednoduché a bez rizika.
A co když to kupece neudělá, prodejce může mít problém. Víte kolik již letos bylo podbných problémů, že kupec se neudělal změnu, vydíral prodejce, vracel mu auto, atd..
doplněno 20.05.15 17:00:Dobrý den, pane Nikdo.
Zápis změny vlastníka silničního vozidla v registru silničních vozidel provádí obecní úřad obce s rozšířenou působností...
zde je myšlen registr, kde je vozidlo vedeno, nikoliv každý registr v ČR.zákon 56/2001, §8
Pak se mýlíte, že po prodeji nemáte právo...
Vy máte povinnost pod hrozbou sankce...§86, téhož zákona.
Pletete si plnou moc a její funkci. Ta umožňuje provést úkon za druhého, nikoliv splnit zákonou povinnost za jiného.
Bylo by vhodné si opět přečíst předpis...
Dobrý den,
pročetl jsem celou novelu toho zákona, a NIKDE jsem v něm nenašel, že by se vše muselo realizovat na úřadě původního majitele. Uznávám, že jsem mohl něco přehlédnout. Mohl by jste mi konkrétně říci kde je to stanoveno? Konkrétní paragraf?
A pokud to kupec neudělá? Jeho mínus. Já jako prodejce mám kupní smlouvu, a hlavně jím přijmutou-podepsanou-ověřenou plnou moc ke změně údajů. V tom okamžiku už nemám jakékoliv právo, činit jakékoliv úkony kolem převodu. Byly by protiprávní. Auto je ze zákona nového majitele a závazky vůči úřadu převzal s tou plnou mocí.
Tak mi to nedalo, a taky jsem nenašel, že by se muselo nutně na konkrétní úřad.
§ 8
Žádost o zápis změny vlastníka silničního vozidla
(1) Zápis změny vlastníka silničního vozidla v registru silničních vozidel provádí obecní úřad obce s rozšířenou působností
(2) Žádost o zápis změny vlastníka silničního vozidla nebo oznámení se podává do 10 pracovních dnů ode dne
a)
převodu vlastnického práva k silničnímu vozidlu,
Mimochodem, domnívám se Bussi, že tvoje odpověd je porušením pravidla Z4. Tazatel se jasně ptal na něco co možná přehlédl. Ty jsi se zmohl pouze na odkaz "přečti si to tam a tam". Tedy tam, kde to tazatel hledal, a zřejmě nenašel. A podle mě je to kromě porušení pravidla i arogance.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.