Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na prodej auta, převod a přechod vl. práv

Od: buss odpovědí: 12 změna:

Jak na prodej auta, převod a přechod vl. práva od 1.1.2015, § 8
Změnu u vlastníka vozidla vyřídíte na úřadě, který je místně příslušný z pohledu prodávajícího.
Jako prodávající a kupující podáváte na úřad jen jednu společnou žádost. Formulář je na úřadě, lépe stáhnout předem na www.mdcr.cz nebo na webech samospráv a přijít s vyplněným.
Na úřad můžet přijít prodejce s kupcem nebo jen jeden z vás, ovšem s úředně ověřenou plnou mocí. Nebo třetí osoba s ověřenou PM za oba.
Výhodu má ten, kdo má možnost elektronického podpisu.

Předložíte:
Občanský průkaz či jiný doklad totožnosti
Žádost o změnu vlastníka nebo provozovatele vozidla v registru silničních vozidel
Technický průkaz + osvědčení o registraci vozidla + ZK + Protokol o evidenční kontrole silničního vozidla ne starší 14 dnů
Nepožaduje se kupní smlouva

Pozor na lhůtu 10 dnů

K přechodu vl. práva vizte §8/1b a 4b

Půjde-li o změnu RZ, žádá si o ni kupec na vlastním úřadu.

Pozor na auta v "polopřevodu" a dočasně vyřazená.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Dobrý nápad Bussi,*palec* chtělo by to ale spíše do návodů nebo pravidelně posunovat aby bylo neustále aktivní a nezapadlo!

hodnocení

0x

Není to špatný nápad, ale bylo by vhodné to doplnit:

1.1.2015, § 8, zákona 56/2001

Protokol o evidenční kontrole silničního vozidla, ne starší 14 dnů, vystavený na jmého kupce.

Toť teorie zákona. Ale již se dějí první podvody a problémy.

Jak donutit, aby osoba zplnomocněná provedla ten úkon tak jak má, aby prodejce nebyl postižen sankcí, když se změna vlastníka neuskuteční do 10dnů.

Poslední příklad, domluvili se a jednou na evidenčku a na registr vozidel. Ale kupec tam již nedojede, aby se převod uskutečnil. Co pak?

Celkově Vás chválim, pane Bussi.

doplněno 05.02.15 20:43:

Pane diesle,

... jako prodejce zapíšu do KS že kupující dostal ověřenou PM na převedení auta na sebe a že se zavazuje do deseti dnů toto provést?...

OK, on se zaváže ale neudělá to. Vy pak dostanete od magistrátu sankci. Tu pak budeet vymáhat po kupci soudně?

osobně jsem v minulosti takto prodal auto,bez převodu s tím ,že jsem něco takového (o povinnosti uzavřít PR) zapsal a CKP dodatek smlouvy (že kupec uzavře PR což neudělal) uznala a přestala po mně vyžadovat "příspěvek"!

Zde se mýlíte, ČKP ukončila případ, páč vy jste nebyl povinný. Nikoliv proto, že jste do smlouva napsal...

Pane Milane-nevím zda-li toto ochrání před příp.postihem,ale jako prodejce zapíšu do KS že kupující dostal ověřenou PM na převedení auta na sebe a že se zavazuje do deseti dnů toto provést?

osobně jsem v minulosti takto prodal auto,bez převodu s tím ,že jsem něco takového (o povinnosti uzavřít PR) zapsal a CKP dodatek smlouvy (že kupec uzavře PR což neudělal) uznala a přestala po mně vyžadovat "příspěvek"!

vercaa
hodnocení

0x

Zákon je zákon, ale jak je to v případě, že auto zdědím a následne ho chci prodat. Děkuji

mzxy*

1.) registrační značky se nemění, jen v případě odcizení, ztráty, poškození-zničení.

2.) V zákoně je uvedeno, že se k žádosti přikládá protokol o evidenční kontrole. Bohužel zákon nespecidikuje, na čí jméno je protokol vystaven. Uda na nového vlastníka, na nového provozovatele, nebo na oba. Jen to, že nesmí být starší než 14 dní. Pak ale logicky musí plati vyhláška č.302/2001 Sb. o technických prohlídkách, která je prováděcím předpisem k zákonu č.56/2001 Sb., kde je uvedeno, že do protokolu z technické prohlídky se uvádí provozovatel vozidla. A provozovatele vozidla definuje § 2 zákona jako osobu, která je zapsána v registru vozidel k vozidlu jako vlastník , pokud není od vlastníka odlišná.

3.) Vím o tom, že úředníci ministerstva dopravy na odborných shromážděních tvrdí úředníkům obcí, že protokol z evidenční kontroly má být vystaven na jméno nového vlastníka, nebo nového provozovatele je-li odlišný od vlastníka.

Toto tvrzení nemá žádnou oporu v zákoně a platí to, co je ve vyhlášce 302.

Bežný občan nemůže za to, že náím vládnou hlupáci, neschopní funkčním zákonem ošetřit tak jednoduché a primitivní úkony, jako přihlašování aut. Názor úředníka neznamená NIC, na svůj nesprávný názor má každý právo, ale evidenční úkon musí být provčden podle zákona,. nwe pdole názoru.

Nenechte se proto buzerovat nesmyslnými požadavky na to, kdo má být uveden na protokolu...má tam být uveden provozovatel...pokud byla evidenční kontrola auta provedena, je vyhovující a protokol není starší 14 dnů, měšl by být akceptován...

layborrr

mzxyabc - ohledně evidenčky - prodávajícímu se to asi líbit nebude ,aby platil evidenčku kupujícímu , on chce prodat a ne platit .

mzxy*

já nejsem překupník s auty a neuvažuji podobným způsobem, je to věc domluvy obou aktérů

iv®
hodnocení

0x

Dobré odpoledne, děkuji za podrobný popis jak na převod. Bohužel stále tápu v jedné věci. Dám plnou moc prodávajícímu a on za mě udělá celý přepis vozidla, či ho jen odhlásí a já budu muset jít stejně ještě na úřad v místě svého bydliště a auto dohlásit? Prosím o jasné vysvětlení. Jedná se o jiné kraje.Za opovědi předem děkuji.

doplněno 23.03.15 18:45:

Takže já už nikam nejdu? Jen počkám až mi pošle papíry...:) děkuji

iv,

ano, může to udělat prodejce za Vás. Ale musí jít na evidenčku, (za Vás), na úřad za Vás. Vše zařídí a pak Vám pošle doklady. Vy do té doby nesmíte s vozidlem jezdit, a ještě si zodpovězte, co se stane, když Vám prodá vozidlo, vy mu dáte peníze, on Vám auto, a na úřad nepůjde..

Vždy se najde nějakž vykuk, který v novém systému oblbne toho druhého..

iv®
Pane Milane tohle ja vse vim. Nakonec si vezmu den volna a pojedu to udělat sama. Evidencku uz mam. Udělala jsem si to sama. Dekuji za odpověď.
x®

Prodejce v tomto případě udělá celý přepis. Odhlášení a dohlášení je od 1. 1. 2015 jeden úkon.

buss
hodnocení

Ano, lze to tak udělat, otázka je, jak je koncipována PM. Na odhlášení on nepotřebuje PM. Buď se dostavíte ke kupci v úřední den a vše uděláte na jeden zátah, to je ideální. Jinak mu dáte PM, ale musí udělat na vás EK. Nebo odhlásí a vy zaregistrujete do 10 dnů. Domluvíte si, kdy on ukončí svou pojistku a vy si auto pojistíte. Pokud nechcete mít RZ svého kraje, na vlastní úřad už nejdete.
Nebo vám vystaví PM prodejce a vše děláte sama.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]