Nejste přihlášen/a.
Dobré odpoledne.
Zaslechl jsem rozhovor, kde jeden pán říkal, že by neměl problém předjet ve městě policejní vozidlo stokilometrovou rychlostí, protože prý jeho tachometr nepodléhá žádné kalibraci a tudíž je to pro něj naprosto nevypovídající údaj. Byl to asi nějaký magor, ale co si o tom teoreticky myslíte Vy? Dejme tomu, že by někdo předjížděl za 50ce policejní vůz 70kou, dá se tohle použít jako protiargument? Jen taková úvaha zkrátka. Díky
cobraku,
nejsem si zcela jist smyslem vaší otázky. na rozdíl od rádců, kteří již odpověděli, jsem otázku pochopil jinak. odpovídám tedy, že policie, na základě údaje tachometru ve služebním vozidle, nemůže pokutovat řidiče, který jede rychleji. předpokládám, že kalibraci jste myslel u tachometru služebního vozidla pčr. pokud jsem já pochopil špatně, pak odpověď berte za bezpředmětnou.
nicméně, pokud v obci (vlastně kdekoliv) předjedete služební vozidlo vyšší rychlostí, je dost pravděpodobné, že budete tímto vozidlem pronásledován, zastaven a následně podroben "policejní šikaně" s tím, že se budou snažit vás na něco dostat... pokud budete mít vše v pořádku, pak i půlhodinové zdržení lze považovat za trest.
masoni, Váš výklad mě překvapil, nicméně po přečtení otázky opět, se domnívám, že to mohl tazatel taky tak myslet. Ale silně pochybuji, že by policie řešila rychlost porovnáním rychlosti vozidel. To ho spíše přibrzdí důslednější kontrolou. Uvidíme, až se tazatel ozve..
doplněno 09.10.14 20:39:praivo, ale to je jen nějaká legrace od měšťáků, a tazatel pani nenapsal jak dopadl..
upřímně vy byste si to nechal líbit?
Ano, dělají to i tak: poradte.cz/...
Já bych si to líbit nenechal, ale já na rozdíl od tazatele mám u každé jízdy záznam z GPS, tudíž bych svou rychlost mohl prokázat.
2massoni - myslím, že téměř jako jediný zde máte pravdu, zejména první věty, ostatní se snaží jen střílet od boku, zda z neznalosti nebo úmyslně, to já nepoznám, většina z nich si jen plácá játra. Snad na to přijdou sami...V každém případě vám dávám bod, protože se domnívám, že ten první bodík je od původce- ted autora dotazu !
Jj tuhle /je to již přes dva roky/ předjel kolega měšťáky na nábřeží v JH a jel klidně domů.Na sídláku zastavil,chtěl zamknout auto a někdo mu klepe na remeno.Otočil se a oni městští a že dostane pokutu za to že je předjel. On se zeptal : "Od kdy se nesmí ve městě předjíždět?" (ONi jeli na 50-ce 30-ítkou,on jel cca50 ,na bílé přerušované cca v 19:30 v sobotu pří provozu cca 10 auta za hodinu ,z melouchu!)
Dál ji m řekl ,že pkd si myslí,že spáchal přestupek,ať sepíší protkol,on že se vyjádří a dá to do správního a tam že je usvědčí z neznalosti DP ! (neějak takhle jim to sdělil!) Samozřejmě následovalo něco jako příště... a nic víc!
jen tak pro zajímavost!
Diesel: Nesouvisí to s otázkou (nebo jen okrajově), ale ten JH mi něco připomněl. Před pár lety jsem tam jel od horního náměstí náhodou také k nábřeží, na stopce zastavím, rychle se rozhlédnu, prázdno, tak odbočím doprava na hlavní, najednou odněkud vyskočí měšťák, a že prý jsem na stopce nezastavil. Já si byl zcela jistý, tak jsem se nekompromisně bránil, a on mě po chvíli zbytečného dohadování pustil. Ale ten měšťák byl dost divný - plnovous jak Krakonoš, na hlavě neměl ani čepici, byl takový celý nějaký rozcuchaný, byl tam sám... Na mě dělal dojem, jako že se vrací odněkud z tahu (bylo to ráno), propil peníze i tu čepici a teď to zkouší nějak zachránit Také začal s pokutou x tisíc, pak to snižoval a snižoval, já jen opakoval, že o pokutě nemůže být řeči, protože jsem nic nespáchal, a on mě teda pustil. Docela mě to celé pobavilo.
cobraku,
řeči se vedou i o pitomostech. Zdali to byl magor, to nevím, ale určitě kecal. Váš tachometr ukazuje rychlost a podle nařízení (nikoliv evropské unie) musí ukazovat více, nežli jedete. V předpise je to napsáno opačně, ale dost složitě na pochopení. Takže ve skutečnosti jedete méně, nežli ukazujete tachometr. Vymlouvat se na to, že nemá kalibraci je hloupost.
doplněno 09.10.14 14:51:ra 252, Obávám se, že zákon se nikde nezmiňuje o nějakém tachometru
obáváte se mylně, opravdu existuje právní předpis.
ra 252, ano, pokud to myslíte ve vztahu k řidiči, tak máte naprostou pravdu.
Obávám se, že zákon se nikde nezmiňuje o nějakém tachometru. Říká ale cosi o tom, že nesmí překročit rychlost. Jak si to řidič ošéfuje - to už je jeho starost. Za dávných časů Svazarm umožňoval na svých akcích krom jiného, také kontrolu tachometru.
Dnes to umožňuje skoro každá vesnice u cedule se jménem či u přechodu pro chodce. A GPS navigace cejchovat nepotřebují. Jsou přesné dostatečně.
doplněno 09.10.14 15:07:Dobře tedy, napsal jsem to nepřesně. Zákon hovořící k řidiči.
Ten dotyčný asi zkouší čůrat proti větru a potom se diví, že má mokré kalhoty.
Jestli ten dotyčný narazí na podobně puntíčkářského policistu, tak by taky mohl zkončit u psychologa, který bude posuzovat jeho schopnost řídit motorové vozidlo.
Tachometr slouží pro informaci řidiče, jakou jede rychlostí. Nikdo pána nenutí se na tachometr dívat. Ale i pro takového exota platí dopravní předpisy, tak jako pro všechny ostatní.
A ta věc s kalibrací se možná kdysi používala pro zpochybnění policejního měření. Od té doby už ale technika i polocie značně pokročila.
Kolega říká :Ale i pro takového exota platí dopravní předpisy, tak jako pro všechny ostatní.Já jen dodávám měly by předpisy platit. Ale každé ráno jsem přesvědčován o jejich neplatnosti. Padesátkou jezdí jen blbec a naši chrániči v té době dopíjejí ranní kávu. A i kdyby někde stáli,dnes už je to houby platné.Pustili to z rukou.
Pěkné dopoledne všem, kteří odpověděli na moji otázku. Hned z kraje se musím omluvit, že jsem ji ale asi špatně zformuloval, protože měl znít asi ,,Může policicista pokutovat za překročení povolené rychlosti podle tachometru v policejním vozidle ,a má řidič potom právo na úspěch, když se bude hájit tím, že i on má v autě tachometr, ale jelikož nepodléhá kalibraci, není přesný a tak podle něho nejezdí?" Špatně jsem to zrormuloval, nicméně i odpovědi ostatních jsou pro mě podnětné Kolega Masoni mě vyčíhl hned
jj, pokud policajt nemá čím to prokazatelně změřit, tak pokutu za rychlou jízdu dát nemůže = ten co je předjede stovkou v obci se jim opravdu může smát do ksichtu (pokud náhodou v autě namají radar Ale rozumnej policajt takovýho blba zastaví a pořádně prolustruje. Osobně bych jim dovolil i použít pendrek aby si pamatoval jak se jezdit nemá...
PS: zkoušet nahuštění zatlačením kloubu - na hrubý odhad použitelná/ nepoužitelná to stačí (je to podobné jako patou zkoušet krajnici jestli je dost pevná na vjetí autem)
Může policicista pokutovat za překročení povolené rychlosti podle tachometru v policejním vozidle...
nemůže, dokonce jsem přesvědčen, že to ani neudělá, snad jen nějaký méně zdatný to může zkusit. Páč je přesný metodický pokyn (návod) jak a čím měřit.
Hezký víkend.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.