Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co mám dělat s poviným ručením

Od: kubikul odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,mám nejspíše problém prodal jsem auto dne 12,04,2013 na kupní smlouvu byl jsme mladý a hloupý(neznalí) a auto jsem neodhlásil ale pojistku díky kupní smlouvě zrušil a majitel co jsem mu to prodal tak auto rozebral a hodil na zběrný dvúr,nejspíše spálil techničáky a vyhodil SPZ, mam jen tu smlouvu starou pojistku a kopii velkého techničáku nevim co mám teď dělat abych se nedostal do problému šlo by abych dostal nový velký tech, papír spz o zrušení my nejde to už bych si zařídil i bez auta děkuji moc za odpověď

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

1x

byl jsme mladý a hloupý , no nevím, neznalost zákona neomlouvá, tudíž (neznalí) se nebere. A zaregistrovat na sebe jste auto uměl, že ano. Provést změnu na jiného vlastníka už ne. Auto dle KS už není vaše. Pokud byla pojistka zrušena, nemá ČKP co chtít, ale jde po tom, kdo je v registru, takže pak dokazovat.

lmgify
hodnocení

0x

Povinneho ruceni se bat nemusis. Jen je to prace navic. Precti si tuto otazku. Budes to resit podobne, jestli chapu tvuj dotaz spravne. Jen proste nebudes cekat, az te objevi sami, ale predem jim to oznamis sam.

jmlc*
hodnocení

0x

Kupní smlouva nemusí být písemná - u vozidla může být i ústní. Pokud jste však neodhlásil vůz, musíte jej mít pojištěn (ČKP pravidelně kontroluje databázi vozidel a bez ohledu na jejich funkčnost, pojízdnost...pokutuje velmi vysoko kaženého nepojištěného).

Ztráta TP a vyhotovení duplikátu je běžný jev - za poplatek.. Pokud nejsou SPZ, možná je někdo "odcizil" - za ztrátu se opět platí poplatek. Pokud necháte věc běžet bez řešení, můžete mít časem problémy hodně veliké. Musíte řešit hned !

Já auto prodal a jelikož to bylo o víkendu, dal jsem pánovi plnou moc - nepřepsal to, jezdil a prodal auto dalším... přišla mi složenka na 76000,-Kč za cca rok nepojištění (je tam denní sazba za nepojištění).

Pak jsem to řešil dokládáním kupní smlouvy přes úřady - nepříjemné...

Doporučení:

Zkuste si zjistit možnosti u vrakovišť nebo hasičů. Pokud někdo potvrdí eko demontáž, s papírem pak můžete jít na úřad, nahlásit ztrátu TP a požádat o zrušení. Pokud nebylo vozidlo nějakou dobu pojištěno, s papírem o likvidaci vraku k "určitému datu" povinnost pojištění zaniká.

erikch*
...u prodejů aut(vozidel obecné) je rozhodne datum prodeje-od toho okamžiku již vozidlo není Vase a nemáte tak k němu žádná pravá ale zároveň i žádné povinnosti...takže at vas bude otravovat kdokoli s cimkoli-sorry dne toho a toho jsem prodal tomu a tomu,viz kupní smlouva a na shledanou... Ano sice jsem nesplnil povinnost ochladit v registru,ale to je mezi mnou a příslušným Městským úřadem kam dle trv.pobytu spadam... To vas(at už se ozve CKP,policie atd.) nemusí jaksi zajímat...protože at už uděláte takhle s víc jak ročním odstupem cokoli-je a bude to vždy špatně... Tím ze budete řešit věc která již není takovou dobu vase-de facto tím poprete platnostkkupní smlouvy,a ta je na rozdíl od registru a zápisu v něm právním aktem,chapete...?

Erikchu, 1*, *palec* a bod.

jmlc, Vaše rada je šíření poplašné zprávy. První věta je v pořádku, ve druhé a ostatních s mýlíte.

Tazatel není majitelem vozidlo, sankce za ním jít nemůžou, jedině za novým majitelem.

liu*
hodnocení

0x

Ahoj, jsem přímo z branže, takže bych ti ráda pomohla, ale nějak jsem nepochopila dotaz, pojistku jsi zrušil, to je dobře, kupní smlouvu tedy podle toho, co píšeš, máš? Zkusila bych auto odhlásit na základě toho, příp. se zkusila dohodnout nějak s tím, komu si vůz prodával, zda nemá nějaké doklady, příp. oběhat úřady.. ale každopádně, píšeš, že jsi vůz prodal 12.4.2013 a máš kupní smlouvu, kde je tedy problém? Tvoje povinnost je platit povinné ručení do data prodeje, které je na kupní smlouvě a pokud si tam činil, tak zodpovědnost už nejde za tebou. Jen pro úplnost, ČKP si dle objemu u osobáku účtuje za každý nepojištěný den buď 50,- nebo 70,-.. A dodatek, u nás vůz pojisktu nelze zrušit, pokud nedostaneme kopii TP se záznamem o vyřazení z evidence. Ani na základě čehokoliv jiného. Ale to je asi pak už kus od kusu, kdo má kde jaké pravidla...

L.

Vážená pojištěni vozidla z opovědnosti se neruší na základě zápisu v TP,tento zápis neurčuje vlastnické vztahy tudíž pojištovnu nemusí zajímat zda-li proběhl přepis či ne!Jediný doklad vlastnictví auta,moto... určuje jen a pouze KUPNÍ SMLOUVA! Jen tak pro formu zatím žádná po mně nechtěla doložit TP ,stačila jen a pouze kupní smlouva.To že u Vás nelze je nesmysl! LZE.Vaše interní směrnice nemouhou jít pod zákon!

Kupbíku neposlouchejte rady p.JMLC nebo pí.Liu! doporučuji řídit se radami p.Milan C,nebo Erika a ještě v tomot radí dobře Buss! Pánové *palec*

doplněno 09.07.14 21:03:

To Kubík- ty obavy jste měl mít dříve! a ne dnes ,když Vám nic nehrozí! Tím spíš že máte KS!

bambula*
hodnocení

0x

Dostavit se na odbor evidence motorových vozidel, po pravdě vylíčit skutečnost a za patřičné poplatky vozidlo trvale vyřadit z evidence motorových vozidel

hodnocení

0x

Kubíku,

1) některé rady jsou špatné až lživé,

2) Vy již nemůžete dělat s vozidlem ani s registrem nic, páč nejte více jak rok majitelem. nemůžete po tak dlouhé době řešit na evidenci změnu, jen dsi přiděláte problémy se sankcemi.

3) Do problému se nemůžete dostat, páč Vám nic nehrozí. Kupní smlouvu si uschovejte.

4) Pokud se domníváte, že Vám hrozí problém, zkuste ho popsat, rád Vám to vysvětlím.

doplněno 09.07.14 19:39:

Kubíku, píšete..pak jsem to prodal na kupní smluvu k 12.4.2013...a dnes se obáváte něčeho, ani nevíte čeho.

Vy od 12.4. nejste majitelem, nic Vám nehrozí. Pokud by po Vás někdo někdy chtěl, stačí jim doložit, že nejste vlastníkem vozidla.

kubikul
hodnocení

Dobrý den řeknu vám to přesně jak to je koupil jsem auto v bazaru ale eko nebylo zaplacené a moc se mi dávat nechtělo chlápek z bzaru říkal že má známe na uřadě a tak auto akorát odepsal na moje jméno ve velkém TP a malé zustalo nedotčené, a já ho užíval asi 3 mesíce pak jsem to prodal na kupní smluvu k 12.4.2013 ale bohužel neodhlásil pojistka jsem zrušil ale dotyčný na 100% auto hodil do šrotu a doklady vyhodil jen mám obavy aby nepřišli zamnou a nepokutovali. děkuji za jakoukoli pomoc

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]