Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Cyklista nejede po cyklostezce

Od: rack* odpovědí: 44 změna:
Dopouští se cyklista dopravního přestupku když jede po silnici vedle cyklostezky? Osobně mě to dost vytáčí, obzvlášť v jednosměrce, kde je cesta už tak úzká,a ještě se musím vyhýbat nějakému dědkovi, když přitom může jet po cyklostezce, která je hned vedle!

44 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Ono by to chtělo vžít se do obou rolí..

Honotit cyklistu čistě z pohledu řidiče, který na kolo c elý život nesedl není zrovna objektivní..

Totéž platí o hodnocení řidiče cyklistou, který nemá řidičák..

Chce to zažít si obojí...a nejlépe v poměru 1:1..

Pak je člověk tolerantnější na obě strany.

cobrak*

Naprosto souhlasím!

hodnocení

2x

Ne, nedopouští se přestupku, kdo tvrdí něco jiného, ať to dokáže.

Zloba na silnici nepatří..

cyklisti

ŠPATNĚ Milane, cyklista se dopouští, neboť je povinnen využít tuto stezku, pokud tam je a na silnici nemá co dělat, stejně tak chodec je povinnen jít po chodníku pokud tam je a nesmí bezdůvodně vstupovat do vozovky. Jako řidič by jste to měl znát ;).

policie.cz/...

§ 57

(1) Je-li zřízen jízdní pruh pro cyklisty, stezka pro cyklisty nebo je-li na křižovatce s řízeným provozem zřízen pruh pro cyklisty a vymezený prostor pro cyklisty, je cyklista povinen jich užít.

zdroj: zák. č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích

Jinak podle novely bývá v jednosměrkách doplňková tabulka"pozor cyklisté v obou směrech"(je to povolené).

např. ceskenoviny.cz/...

Každopádně otázku jsem pochopil tak, že cyklista jel po směru ale otravoval na silnici, přičemž měl použít stezku, kterou měl vedle. Např. na jižní moravě, kde jim zák. č. 361/2000 Sb., všeobecně moc neříká tak jezdí cyklisté běžně, 2-3 vedle sebe po silnici a vedle nich je prázdná cyklostezka a ještě se strašně diví, že jsou řidiči naštvaní. Ono ohleduplnost vůči ostatním účastníkům silničního provozu má být, ale odsud - sem a ne jak si každý zamane. Kvůli takovému blbovi pak půjdete sedět až ho přejedete a obhajoba, že nejel po cyklostezce i když měl Vám nepomůže.

stirecek*
Cyklisti: to ze někdo půjde sedět za někoho není správný význam slova. Vždy půjdeš sedět sám za sebe a svoje činy. Pokud někoho prejedes, můžeš si za to sám. Ovšem něco jiného je, kdyz ti někdo vletí pod kola, ale pokud vidím cyklistu, nebudu se na něho tlačit jen proto, ze vedle má cyklostezku. Tento týden jsem natrenoval na Slovensku cca 350 km, jezdí se tam mnohem lépe nez u nás a žádné městské cyklotrasy tam nemají. To jen u nás jsou šoféři všeho schopní a snaží se cyklisty prevychovavat vytlačením z cesty. Je to jen o chování jednotlivých lidi a povahy... Dnes jsem najel přes stovku v Rakousku a to je úplně jiný svět. Tam cyklista nevěřícně kroutí hlavou nad tím, jací lidi žijí tam a jací tady. Tam nikdo nikoho nevytrubuje a kdyz auto odjíždí cyklistu, tak úplně v protisměru a je jedno, jestli jede padesát nebo devadesát a to platí i pro náklaďáky. A co víc, pokud jede v protisměru auto, nikdo cyklistu nepredjizdi, ale brzdí a počká AZ má volno. A je jedno jestli to je starý pán který jede z vinohradu nebo nějaký papalas v nejnovější audine. Kdyz vidí cyklistu, prostě zpomalí nebo i zastaví, ať je cesta široká jakkoliv i kdyz cyklista jede úplně na kraji. V zatáčce nikdy nepredjizdi, dokud sám nemá jistotu. Takže pokud se lidi budou na silnicích chovat treba podobně jako tady na poradně, není se čemu divit. Možná by pomohlo, kdyby se šofér vžil do role cyklisty a naopak. Sám jsem jezdil mnoho let profesně, teď toho víc najezdim na kole, takže to vidím trochu víc objektivně. Doporucuju - pujcte si kolo a jděte se projet, pak uvidíte, kdo komu vadí.

To Stíreček *palec*!

Moje malá poznámka.Zkušenosti téměř jen místní.V Třeboni jsou cyklo stezky součástí chodníků,ale na každých cca 30 metrech přechod,kde se musí sesednout.Proto jezdit-li po Třeboni na JK,tak po vozovce a ne na oné pseudocyklostezce!Mezi Třeboní a Hlínou je stezka,občas po ní jedn cyklista jede ale zbytek ne a proč? protože je jen uválcováný makadam trochu posypaný prosívkou a na silničním kole ,s úzkými plášti, se tam nedá jet,tak bych také raději jezdil po asfaltu než se zbytečně dřít na stezce!

Další-jedu po kruháči a jako správný cyklista ,při pravém okraji- no jo,ale pak se najde jouda cy Vás musí předjet a hned před Vámi odbočit.On je obalen plechy ale cyklista nikoliv a nebýt jen zkušeností tak jsem takto již několikráte málem skončil v nemocnici,v lepším případě,takže po zkušenostech-vjedu-li na kruháč na JK,jedu uprostřed aby mne nikdo nepředjel a neohrozil,jedu-li v autě,jedu pomalu za cyklistou a pak odbočím až jej nemůžu ohrozit!

stirecek*
U nás je to to samé. Nejdřív pokutovali cyklisty na chodníku, poté chodník rozdělili na pěší a cyklo, barevnou zamkovkou rozlišili, pridali mnoho dopravních značek a je z toho cyklostezka. Co z toho, ze souvislá jízda trvá mezi 30-100 metry, pakzastavit a přes přechod pěšky...
Na těch kruhacich jezdím taky uprostřed, nikomu nevadim, vždy jsem rychlejší :)

cyklisto, to je právě problém, který se řeší mnoho let.

Na vedlejší diskuzi jsme to již popsal. Vaše citace zákona je mi velice dobře známá. Jako řidič s dlouho praxí, s každoročním školením, vím co píšu. Položím vám konkrétní příklad.

cyklistické stezka je od silnice vzdálená 150 metrů. Musím jí použít? Když ani nevím že tam vede?

Vaše citace je pro situaci, že je stezka součástí silnice, nikoliv, že je stezka vzdálena od vozovky třeba 100 metrů..

Hezký den.

rack*
hodnocení

Silnici a cyklostezku odděluje obrubník, tzn. že cyklostezka je o cca 20 cm vyvýšená

gps místa máte?

cyklisti

Milane, to je logické, bavíme se o tom, když vede cyklostezka podél silnice a ne sto metrů, kilometrů nebo já nevim kde jinde okolo. Z Prahy do Brna taky jezdíte po dálnici a ne přes Berlín, Waršavu a Ostravu ne?

cyklisto, prosím co je to podél silnice? 10 metrů?

když vede cyklostezka podél silnice... to je kolik metrů podle Vás?

Děkuji

Proč dáváte příklad z dálnice a zajížďku stovky kilometrů? Máte zájem rozumně diskutovat?

cyklisti

něco málo pro zajímavost autoweb.cz/...

bruk600*

Myslím, že Milan má pravdu, protože cyklista je účastník silničního provozu a musí dodržovat dopravní značky. Takže Pokud není ve směru jízdy cyklisty značka přikázaného směru jízdy s dodatkovou tabulkou platí pro cyklisty, nebo jasně namalovaný odbočovací pruh tak ho nemusí jímat co mají za srandičky na chodníku vedle, protože pro něj NEPLATÍ.

doplněno 21.05.14 18:42:

"zajímat"

cobrak*
hodnocení

1x

poradte.cz/...

doplněno 21.05.14 16:05:

Buďte tolerantní... Také za chvíli pojedu v jednosměrce v protisměru, protože kdybych to musel objíždět, měl bych to o kilometr a půl dál...

doplněno 21.05.14 16:16:

Jinak samozřejmě souhlasím v tom, že pokud je souběžně se silnicí cyklostezka, je pro cyklistu podle mě i jednodušší jet po ní, protože není v provozu a nestojí na křižovatkách a nemotá se mezi autama. Všiml jsem si ale u nás, že místo toho, aby cyklisti jezdili po náplavkách na cyklostezkách, tak raději jedou po silnici a schválně kličkují mezi autama a mají to jako adrenalin. S tím se opravdu neztotožňuju, protože cyklista prostě v tu chvíli nemá na silnici co dělat. Ty jednosměrky toleruju, jezdím tak občas sám a myslím si, že nejsem zdaleka sám, protože zajet si zbytečně několik stovek metrů na kole je prostě nepříjemný.

2kedar*
hodnocení

1x

Netuším, jak je to řešeno u nás, ale na západ od Aše je vcelku běžné, že cyklista může jet v jednosměrce v protisměru.

A k těm cyklostezkám... Mám pocit, že některé projektoval dutohlav, který NIKDY na kole neseděl. Jak by totiž jinak bylo možné, aby se dělaly za použití zámkové dlažby.? *zed* Po pár kilometrech v sedle máte zadek na maděru a mozek vytřepaný

do helmy. A to už vůbec nehovořím o tom, že běžně začínají i končí patnáct čísel vysokým pangejtem, namísto toho, aby tam byl plynulý sjezd. Alespoň v Ostravě je to neštěstí. Někdy mám pocit, že se zde budují cyklostezky jen proto, aby se proinvestovaly

peníze z EU, ale nikdo nad smyslem investice nepřemýšlí.

ujendys*
hodnocení

0x

to že jste potkal cyklistu v protisměru a vytočil vás to se nedivím ale jinak se divím že někomu vadí že jede cyklista po silnici a co jako že je hned vedle cyklostezka,cyklista si muže jet kde chce,dřív stezky nebyli vubec

erikch*
Jenze pro to se ony cyklostezky za nemalé peníze nás všech buduji...a důvod,zde je reálné bezpečnost,az nebudu jako řidič zodpovědný za to ze mi nějaký cyklista spadne pod auto,fajn bude to čisté jeho zodpovědnost,at si jede kde a jak chce-jenze bohužel i opilého cyklistu,který mi spadne pod auto,"odnesou já"( klasická nesmyslná formulace o přizpůsobeni jízdy a předvídání) tak mne to stejné jako tazatele značné irituje...a názor ze dřív cyklostezky nebyly je podobne nesmyslny jako ze dřív se v obci taky mohlo jezdit 60,takto to musí policie tolerovat...Osobně např. v Krkonoších kde je poslední asi dva roky cyklostezka z Vrchlabi na Lanové,vždy když potkal kohokoli na kole na silnici,zpomalil a řádné mu zvukovým výstražným zařízením dám najevo,ze zde v tomto úseku nemá na silnici co dělat...ano nepřísluší mi kohokoli "vychovávat",ale alespoň kvůli podobnému individuí nepřijdou na rok o papíry jen proto ze se já nevím co a spadne mi pod auto a já ho přejedu...a věřte ze podobné metody vcelku fungují a dotycni už od doby "řádného protroubeni" tu cyklostezku pouzivaji-jsou to vesměs místní lidi,takže je člověk vida casto,dokonce jsem už i s par z nich mluvil a došlo jim,ze je to především pro ne a pro jejich život a zdraví...
doplněno 21.05.14 17:05: Osobně i já vcelku často na kole vyrazim,jenže staci používat selský rozum a vim ze na kole mne nechrání žádný plech,deformační zóny...prosté nic...takže i když mám někde přednost raději počkam o chvilku DELE,úkazu řidičůmat v klidu jedou a az pak se přiřadím... Štaci fakt jen přemýšlet a reagovat adekvátně situaci,co mi bude plátny,ze jsem "mel přednost",když budu třeba bez nohou...proto je-li cyklostezka,vzdy ji vyuziju...a podobne i chodci,je hezky ze maji téměř vždy prednost-jenze fyzika platí bez vyjimky,i auto jedoucí 40 km/h ma x metru brzdnou dráhu,takže před něj nebudu skakat a doufat ze řidič bude vnímat a reagovat vcas,tech PET vteřin než projede myslím každý unese...
betaraybill*

Může, může, ale taky mě může nasrat a s mým starým turbodehtem mu to dám pěkně pokouřit.

Cyklista má povinost použít cyklostezku pokud je značena. Proto se cyklostezky staví. Vážně nejsou pro parádu. Ohledně cyklobuzniček v protisměru v jednosměrce pokud je to povoleno značkou bohužel. A že cyklistům nevyhovují cyklostezky? Jejich problém můžou apelovat na svého poslance či při volbách volit stranu, která jim více slíbí a případně je tu klub cyklobuzen Automat nebo tak nějak. Mně třeba nevyhovuje stav silnic můžu tedy jezdit po nových krásných cyklostezkách kde jsou zbudovány? Zákaz vjezdu automobilů jsem tam neviděl.

ujendys*

cyklista má povinnost použít cyklostezku pokud je značena?no dobře nebudu se hádat a jaký zákon to ukládá děkuji

choseef

...zákon 361/200 Sb, konkrétně:

§ 57

(1) Je-li zřízen jízdní pruh pro cyklisty, stezka pro cyklisty nebo je-li na křižovatce s řízeným provozem zřízen pruh pro cyklisty a vymezený prostor pro cyklisty, je cyklista povinen jich užít.

choseef

pardon, chyba v psaní - samozřejmě zákon 361/2000 Sb.

choseefe,

¨(1) Je-li zřízen... stezka pro cyklisty,... je cyklista povinen jich užít.

Jedu po silnici, někde ve vzdálenosti 30-50 metrů je nějaká stezka, nevím kam vede, zdali tam vůbec vede, takže jí musím použít a na silnici nesmím?

viz zde:

50°116.472"N, 15°4238.577"E

musím jen po stezce či po silnici..

blaza*

Ne oni myslí třeba, když jede cyklista ve městě a vedle silnice je na chodníku cyklostezka nebo u krajnice na silnici mají přímo svůj pruh, ale jestli vede někde dál tak to bych opravdu neřešil, nejvíc mě štvou důchodci, kteří se na tom sotva udrží a pletou se po silnici :)

rack*
hodnocení

Tak pak nechápu proč se utrácí za cyklostezky podél cest...já jsem tolerantní, netroubím ani nenadávám, jen mé to zajímalo...ovšem pokud jede v jednosměrce do protisměru,to už po klaksonu sáhnu a ukáži i nějaké gesto...on si řekne:jsem jenom cyklista,jenže to samé si pak řekne motorkář,auto,náklaďák...

olaf71*
hodnocení

0x

mě točí cyklisté, kteří ve tmě používají jen zadní červenou blikačku a abych s tím neměl takovej problém, tak jsem naopak potkal umělce, který měl vpředu bílou blikačku a ta byla horší než stroboskop, nebo laser. je to stejné jako s motocyklistou. dělej pí... a půjdeš k zemi. ( dnes motorkář min. kilem přes nákupní zónu 50 a dálk. světla, aby ho to méně bolelo

alfonsmucha*
hodnocení

0x

já nevím, třeba v Brně na Botanické je ta cyklostezka tak blbě udělaná, že je každých 50m přerušená odbočkou (technicky vzato cyklostezka po 50m končí a o 3m dál pak začíná nová). takže bych jako cyklista měl teoreticky každých 50m sesednout z kola, přetlačit kolo přes odbočku a zase nasednout a 50m popojet atd.?

google.com/...

bruk600*

To je dost časté a tuto cyklostezku snad ani nelze bez porušení předpisů používat.

buss

To není blbě, tak je to všude kde se staví nové, dle normy. Kdo má přednost?

alfonsmucha*

na přechodu pro chodce má samozřejmě přednost chodec. ale aby se cyklista stal chodcem, musí slézt z kola :)

článek k tématu např. zde: brnonakole.cz/...

buss
hodnocení

0x

Ano, máte ŘP? Tento dotaz už tu byl. Vizte § 57. Není o čem diskutovat.

alfonsmucha*

"není o čem diskutovat"? :D já myslím, že je ;) už to, že policie v tom místě, o kterém píšu, jízdu po silnici toleruje něco naznačuje. další věc, která by mě zajímala je, jak se v praxi interpretuje ta bizarní věta "Je-li zřízena ... stezka pro cyklisty ... je cyklista povinen ji užít". ani slovo o tom, do jaké vzdálenosti od silnice se to těch stezek týká. chcete brát zákon doslova? :) tak šup na kolo a jeďte si najít nějakou stezku pro cyklisty, protože je-li zřízena, jste povinen ji užít ;)

buss

Náš přístup k zákonům... Proč P nekoná, se ptejte jí. Vzdálenost nebude uvedena, nejde, nepoužívejte to jako argument (budete vozit pásmo?). Vychází se z konkrétní situace, zda cyklista může zjistit, že tam stezka je, značky... IS.. u komunikací, na chodnících. Nehledě k tomu že má možnost si stezky zjistit. Řidič také hledá, jak se dostat k cíli. Nehodlám šupovat, jezdím po nich. Ostatně je to věc osoby, jak to vyhodnotí, odpovídá za sebe a za svých 2000 Kč. Tak jezděte, jak vám libo. Navrhněte změnu zákona.

alfonsmucha*

" navrhněte změnu zákona":) teoreticky správná úvaha, jak to vypadá v praxi viz tento článek :)

brnonakole.cz/...

btw. většina lidí to vyhodnotí tak, že jede po cyklostezce a ty přechody pro chodce jednoduše přejíždí. ti zodpovědnější to vyhodnotí tak, že se té konkrétní ulici, podél které vede těch několik padesátimetrových cyklostezek vyhne (i když ta ulice je relativně málo frekventovaná) a jezdí po mnohem frekventovanějších paralelních komunikacích, kde se motají mezi davy aut a tramvajemi a komplikují tím dopravu (čili chovají se ne v duchu zákon, ale podle litery zákona) ;)

Pane Mucho, a s těmi přechody a ježdění po přechodech na kolech je opět na dlouhou debatu...ale to je jiné téma..

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Trochu se tu míchají jabka s hruškama- cyklostezky s pruhy na silnicích určenýma pro jízdu kol. Poněkud je mezi nimi rozdíl.

kolistairidic
hodnocení

0x

Jako cyklista bych rád jezdil po cyklostezce bez aut, ale u nás je spousta cyklostezek tak řešených tak debilně, že menší zlo je motat se mezi smrdícíma autama a riskovat že mě nějaké pako sejme. Slušným řidičům se snažím překážet co nejmíň a usnadnit jim předjíždění atd. Když jedu v autě, tak mám zase pochopení pro kolaře.

Slušní a hovada jsou na obou stranách, a na obou stranách by hovada zasloužili naházet do příkopu - nesvítící cyklista v šeru, auto co nepočká tři vteřiny a předjíždí v nepřehledné zatáčce. Babka s taškou na řídítkách, auto kolem vás prosviští kilo a boční odstup max. půl metru... Babce sebrat ventilky, tomu paku v autě střílet 20 cm vedle hlavy, aby věděl jaký to je pocit když auto ve velké rychlosti málem škrtne zrcátkem...

PS: na kolaře netrubte za zadkem - lekne se a spadne pod kola. Když troubit tak buď z zdálky nebo až po předjetí. Nečekané zatroubení těsně za zadkem je opravdu nepříjemné a přímo ohrožuje život (pád před auto). Je to plně srovnatelné s agresivním vybržděním. Kdo takhle zatroubí, musí počítat s okopáním auta, zahozením klíčků do pole i rozbitím huby (obzvlášť pokud to je úmyslný "vtípek")

stirecek*
S tím troubenim máš pravdu. Neni nad to, si dát sluchátka do uši tam, kde je jízda dopravní značkou osobakum zakázaná. Co následuje po pořádném zatroubeni za zadkem si nedokáže nikdo představit, kdo to nezažil. A na místě, kde nemá auto co dělat... A takoví by nás cyklisty chtěli převychovat, kdyz sami pravidla porušují!

jenda7
hodnocení

0x

řidič, cyklista, motorkář nebo chodec se každý v provozu chová jinak a vyžaduje a vynucuje si po ostatních své představy chování. Chodec to je řidič, který ještě před chvílí vystupoval z auta a teď chce po ostatních, aby se chovali tak, jak on sám by se jako řidič nechoval. Třeba přednost na přechodu.

Chce to trošku soudnosti, empatie a zdravého rozumu. Chápu, že né každému je to dáno. Bohužel.

minato*
hodnocení

0x
Pro případ, kdy by cyklista jel v jednosměrce v protisměru, musí být vjezd cyklistů v obou směrech dopravně povolen.

hodnocení

0x

Rozsáhlá debata, jen jsem nějak nepochytil o čem.

Je zde snad někdo, kdo v nějaké naší obci viděl na vlastní oči něco, co lze nazvat cyklostezkou, co vede odněkud někam, není to každých 100 metrů přerušeno křižovatkou, schodem, stromem s větvemi ve výšce řídítek ...

Opravdu je o čem se bavit?

Myslím z hlediska dopravního, nikoli dotačního ...

Ra252, diskuze se často stočí úplně někam jinam.

Dotaz byl:

Dopouští se cyklista dopravního přestupku když jede po silnici vedle cyklostezky

Já tvrdím že nikoliv. klidně může jet po vozovce, když stezka není součástí silnice..

Ano, moje odpověď je stejná a především proto, že nikde žádná cyklostezka ve skutečnosti není.

buss

mapy.cz/...
třeba Hůrka, do Bohdanče... je součástí?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]