Nejste přihlášen/a.
Zdar rádcové, zajímalo by mě, zda je povinnost použít cyklostezku vedoucí souběžně podél silnice, při jízdě na kole. Už pár let profesně nejezdím, takže na přezkoušení nechodím a případné nové paragrafy neznám. Strýc vyučuje autoškolu a prý může být pokuta až pět tis, když cyklista nepoužije stezku a pojede na silnici. Nějak se mi to nezdá...
Stírečku, komplikovaná otázka, kterou každou chvíli řešíme na školení.
Pokud je cyklostezka součástí silnice, což znamená, že je od aut rozdělena jen čárou, musíte použít stezku. Pokud je cyklostezka vybudovaná od silnice třeba metr, 2, 3, 10, 30 metrů )zde si prosím každý doplní to číslo, třeba až do kilometru), nemusíte použít cyklostezku. Samozřejmostí je, že nesmí být zákaz cyklistů na silnici.
Osobně jsem pro použití cyklostezky, ale jsou situace, že nemůžete po stezce jet.
doplněno 21.05.14 09:38:Stírečku, je to opravdu složitější...Takže pokud je oddělena travnatym pásem, svodidly atd, nemusí se použít. ..Když je travnytá pás široký třeba 10 metrů. 100m,... Soused nedávno platil pokutu, takže neoprávněně? K tomu se nemůžu vyjádřit, páč nic o tomto nevím. Policie to zduvodnila tím, ze cyklostezky byly šíleně drahé. Ale to není právní argument, jen plácání...Můžu tedy odmítnout připadnou pokutu, popr na který paragraf se odkázat? Bránit se můžeš, na to nepotřebuješ paragraf. To Ti musí policie sdělit, co jsi porušil.
Příklad, (pokud se to dobře zobrazí...50°115.961"N, 15°4234.863"E
a druhá stezka 50°128.066"N, 15°4439.657"E
pravidla jsou ohebná...kdo má více argumentů, vyhrává.
§ 57 mluví o jizním pruhu, či stezce pro cyklisty, ale nemůže být tato stezka povinná, když je od komunikace vzdálená..
5.10.15.20.50.100.300 metrů...
To je právě důsledek toho, že se snažíme předpisy přizpůsobit, jak nám vyhovují. Nikoliv tak, jak zákonodárce zamýšlel..
doplněno 21.05.14 17:31:Debata se vyvíjí útokem na některou skupinu osob. Vraťme se k otázce.
Já tvrdím, že pokud je stezka součástí silnice, tak platí ta citace ze zákona a musíte stezku použít. Pokud je ale daleko od vozovky, třeba 5-300 metrů, na tento případ se citace ze zákona nevztahuje.
O tom bych rád vedl polemiku, ale nikomu neodpírám jiný názor..
Ja jsem byl v minulem roce policii CR upozornen, ze v pripade ze kolem cesty vede cyklostezka, tedy stejnym smerem jako cesta, je treba tutu cyklostezku vyuzivat. Zajimalo by me jak to tedy je. Pac pak je to opravdu zbytecne.
PCŘ by si ovšem měla uvědomit, že na kole nejezdí jen maminky s dětmi.., ale i výkonnostní cyklisté.
A v jistém smyslu je trénující cyklista na cyklostezce daleko víc nebezpečný (pro ony maminky s dětmi.., turisty..atd.).
Je třeba to brát trochu "hlavou" a ne jen dle zákona.
Ono když jste na tréninku, tak vyhýbat se mrňatům a důchodcům na kole..po každých 50m, není zrovna žádná lahůdka.
Proto bych se některé skupiny cyklistů opravdu zastal..a na cyklostezky je nevyháněl..
stirecek:
No samozřejmě..
A navíc, cyklista který je "vyježděný" má na kole zcela jinou stabilitu a chování, než cykloturista který najede za rok 10km z hospody a do hospody.
Když v autě předjížídm cyklistu na "žiletce", tak vím že to není problém..drží si svůj směr..neuhýbá, nekličkuje, nebrzdí zbytečně a jeho chování je předvídatelné.
U babičky s nůší a s kosou na rámju kola...nebo u maminky s třemi dětmi je to zcela opačné..
Takže bych prosil PCŘ aby měla "mozek v hlavě".
Automobilový závodník také nebude trénovat na dálnici, ale na okruhu. Takže i ten cyklista by si měl pro svoji jízdu zvolit vhodnou komunikaci, která mu bude vyhovovat k jeho účelu. Chtít trénovat na frekventované cyklostezce, to je prostě blbost.
pb:
Ale to právě nikdo z cyklistů nechce...to Vás ujišťuji.
Jenže dnes vedle spousty silnic vede cyklostezka...a nemusí se nutně jednat vždy o nejfrekventovanější silnice.
A cyklisty na stezky vyhání PČR...Hodně cyklistů (ne lidí používajících občas kolo) často o cyklostezky v daném místě vůbec nestojí..
Není to tak dávno ,co se poblíž jistého okresního města zničila krásná cesta pro MTB tím, že se "vyasfaltovala" a udělala na ní cyklostezka. Hodně cyklistů podepsalo petici proti této ptákovině..A odpověď kraje a starosty onoho města (kterého jsem na kole mimochodem v životě neviděl)? "Sami nejlépe víme co naši občané potřebují...a...dostali jsme na to dotace z EU, přece je nebudeme vracet".
Ta povinnost je daná, ale nevím jak by vám prokázali, že jste o stezce věděl, když to ve většině případů není nijak značené. Jo poku je to skoro v místě bydliště, tak to neukecáte, ale jel jsem v Německu a blikali a houkali na mě policajti, že je vedle v poli cyklostezka. No jak jsem o ní měl potmě vědět? Bylo to za Danke.
Zákon § 57 (1) Je-li zřízen jízdní pruh pro cyklisty, stezka pro cyklisty ... je cyklista povinen jich užít. Vzdálenost od komunikace neřešte, zákaz jízdy kol neřešte, Sledujte okolí, značky a pokud je viditelná...,, třeba posuzovat konkrétní místo. Jsou přece i značky, žluté, upozorňující na cyklostezku. - IS.
doplněno 21.05.14 10:31:Pro závodníky, komunikace jsou určeny na běžný provoz a ne na nějaké závodění, trénování, na to jsou uzavřené ... okruhy a pod. Svět je divný, chodci a cyklisté na cestě vadí, když mají svoje, vadí.
doplněno 21.05.14 11:42:truk600, chápejte, že je to upraveno zákonem, takže nad čím diskutovat. Pokud je značka špatně a víte to, oznamte to, zde se to nevyřeší ..(obecná odpovědnost za škodu). Zákon řeší cyklostezku obecně, nelze všechno řešit do puntíku, to bysme se ..., vizte nový OZ, budete sebou vozit excelentního právníka? Bude-li náledí, platí to co pro komunikaci obecně, s autem - platí Povinnosti účastníka...
Jinak, podle čeho by postupoval soud, podle mínění někoho, nebo dle zákona?.
buss:
Silniční cyklistika se odjakživa trénovala na silnici..a v podstatě ještě dříve, než na silnici vyjelo první auto.
Nikde jinde než na silnici se silniční cyklistika trénovat nedá..
Neznám žádný uzavřený okruh pro silniční cyklistiku.
Odjakživa neplatí, máme na to zákony a komunikace se užívají obvyklým způsobem a jsou na něco určeny. Zatrénujete si na dálnici? Je z použití cyklostezky výjímka?
Tím špatným zákonem myslíte třeba i to, že cyklista musí jet při pravém kraji vozovky? Osobně mám totiž právě docela problém s ,,výkonostními´´ cyklisty v buznadresech, kteří zřejmě nejsou schopni toto vcelku elementární pravidlo přechroupat mozkovými závity a vyskytují li se na vozovce v množství větším než jeden, jedou zásadně vedle sebe, nejlépe pak přes celou šíři jízdního pruhu.
Tím špatným zákonem myslíte třeba i to, že cyklista musí jet při pravém kraji vozovky?
To jsem někde napsal?
Ježdění cyklistů vedle sebe a to si prosím představte...mi bylo doporučeno i PČR..(samozřejmě že ne písemně..ale pouze slovně). Dle PČR je to bezpečnější.
Ono to není úplně jednoznačné. Když se vám jako řidiči povede potkat v úzkých zatáčkách roztoušené cyklisty, tak budete zas nadávat na něco jiného. Třeba, že jsou to sebevrazi, ale vražedný nástroj ovládáte sám! Já si taky myslím, že pokud jede víc než 3 cyklisti je lepší je mít v houfu a předjet je najednou,
Třeba, že jsou to sebevrazi, ale vražedný nástroj ovládáte sám!
Teda sorry, ale tohle jsou normální plky Auto je dopravní prostředek, nikoliv vražedný nástroj. Jenže ono jde o to, že právě proto, že nechci žádnýho vohnouta seškrabávat z chladiče, tak musím jet za nimi, protože na místních úzkých silničkách Vysočiny prostě nelze bezpečně předjet tehdy, když se cyklisté neřídí pravidlem jet vpravo a za sebou. Nechápu dost dobře v čem spočívá ten přínos bezpečnosti, když nedovolí autům předjet. To, že policajti nechtějí cyklisty řešit, to jsem pochopil, jsou pro ně ,,neuchopitelní, jelikož nemají SPZ´´ - citován právě jeden policajt.
Možná plky, ale i kolo je dopravní prostředek. Výše jsem vám popsal situaci, kdy je i pro vás lepší předjet skupinu cyklistů (je to jako předjet traktor) než předjíždět větší množství jednotlivců rozsetých třeba na několika stovkách metrů.
Jinak ovšem máte pravdu, že to není košer vůči předpisům, ale na druhou stranu ruku na srdce, kolik předpisů porušíte při cestě do sousedního města? Nejhorší jsou ti automobilisté, kteří se rozhodnou nějakého "pumpičkáře" při porušení předpisů vychovávat.
Balík cyklistů je rozměrama i rychlostí jako traktor. Pokud pojedou za sebou, tak to je dlouhý vláček a na předjetí je třeba výrazně větší vzdálenost. Navíc pokud cykllista jede u pravého kraje, tak drtivá většina aut předjíždí bez čekání na volno v protisměru - prostě se nacpe i když proti jede náklaďák a kolo míjí s těsným odstupem.
Promon nechce zpomalit za balíkem, počkat na volno a pak rychle předjet. On chce předjíždět "vláček" plnou rychlostí i s autama v protisměru.
Zajímavé je, že např. v Německu řidiči nemají problém zpomalit, počkat na volno a předjet bezpečně. Mmch. mají předpis na minimální boční odstup od cyklisty - to tady chybí.
Ano tak je to v předpisu, ale většinou to není dobře ošetřené značkami a upozorňuji, že značka, která není správně umístněná a je jaksi nestandartní, tak neplatí.
Další otázkou je jízda na neupravené cyklostezce. Používám kolo jako dopravní prostředek a bylo by docela zajímavé jak by dopadnul spor cyklisty s orgánem, který by ho nutil k jízdě po neupravené a namrzlé cyklostezce, potože ty se v zimě neudržují ani náhodou. Že by to taky zákonodárce nedomyslel?
doplněno 21.05.14 11:35:Prostě zásadní problém je v tom, že se hodně liší využití kola pro sport, pro rekreaci a jako dopravního prostředku. Většinou jsou cyklostezky budovány pro rekreační účely, kdy nevadí nějaký ten kousek najetý na víc nevadí a cesta taky nemusí být dokonalá, protože rekreačně jezdíme v jen pěkném počasí. Tady je ten předpis asi v pořádku, ale pro ostatní režimy cyklistiky je to vlastně klacek pod nohy (vlastně klacek do drátů).
No asi jsem rozpoutal vášnivou debatu. Je ale fakt, že některé "městské" cyklostezky musel vymyslet někdo bez mozku. Prostě o nic nejde, jen vyčerpat dotace, abysme příště dostali zase. Náměstí u nás se předělávalo již čtyřikrát, ale parkoviště v místě mého bydliště slibují již roky. Auta stojí na trávníku, policie to sice respektuje, ale raděj se vyhodí peníze na nesmyslné cyklostezky. Přitom v některých částech by stačilo udělat cyklostezku součástí silnice a tu vedle vybudovanou používat jako parkoviště na podélné stání. Takto auta parkují na krajnici... Cyklostezka jako součást silnice je dle mého ideální pro všechny zúčastněné - chodci mají klid a prostor, cyklista jede v klidu po asfaltu, a co víc, je na hlavní a nemusí každých někdy i méně než padesát metrů zastavovat a dávat přednost, řidič auta takového cyklistu s přehledem vidí a když odbočí do prava na vedlejší, nemusí mít strach, že mu tam nějaký hazardér z cyklostezky vletí na kole. V konečném součty by to bylo i levnější, nebylo by třeba tolik značek a dotace se mohly použít i na jiné věci. Jezdím dost trénovat na Slovensko, tento týden za tři dny jsem tam najel bezmála 350km a v žádném městě jsem cyklostezky - bavíme se o městských - neviděl. Mají tam mnohem lepší stav silnic než u nás v okrese a cyklostezky jim nechybí, nikdo netroubí, nikdo neremcá, všichni jsou v pohodě. Když mají místo, předjedou cyklistu úplně v protisměru, když nevidí do zatáčky kamion, nepředjede! To u nás je jiná liga, čím blíž, tím líp! A všichni troubí, když je vedle cyklostezka, jakoby chtěli cyklisty vytlačit na ni. Jednou vedle mě zpomalila autoškola, instruktor si stáhnul okýnko a remcal, silnice široká, přehledná, tak nevím nevím...
Jestliže €U něco nabízí, tak proč to nevzít? Je zcela v pořádku, aby cyklisté a chodci byli, pokud je to možné, vyloučeni z běžné komunikace. Řidiči budou jen rádi a cyklisté, chodci chráněni.
doplněno 22.05.14 11:30:stirecek, bavíme se o komunikacích a kolech, €U nabízí prachy, neposílá rajčata. Srýc nechť si načte v zákonu, co je přestupkem a jaké jsou pokuty. Chtěl by dnes někdo třeba do Vídně či jinam s rodinou po silnici?
Busi myslel jsem to trochu jinak...třeba že by se daly ty dotace z eu využít mnohem lepším způsobem. Jak jsem psal, na cca dvoukilometrovém úseku jsem na počítal 52 značek v neobydlené zahrádkářské zoně. To je vždy začátek a konec cyklostezky a upozornění pro auta. V obydlené zoně je to mnohem častěji. Jedna značka prý údajně vyjde na deset tis...Taky tam nemusela být zámkovka, protože tam nic nevede, ani plyn, ani voda, ani elektřina. Asfalt by byl nejenom levnější ale mnohem lepší, jak pro cyklisty, tak pro využítí kolečkových bruslí a za další, dal by se pěkně napojit na stávající přejezdy, takže by odpadly obrubníky a hlavně výškové až pěti centrimetrové rozdíly a to je nejen na silničku o hubu. Takovou cyklostezku bych přál denně používat těm, co ji vymysleli a pěkně se na ní namastili. Vsadím boty, že by jezdili též po silnici, kdyby si mohli vybrat.
Remcání je o ničem. Když předpisy nedodržuje jedna strana, tak druhá pak holt občas víc sešlápne ...
V tomto pripade jde spis o blbce. Vsechny kola jely po krajnicy, neprekazely, takze takove chovani je na facku. Nebudu se tu zastavat cyklistu co jezdi jak prasatka. Sam bydlim na kraji mesta, ktere je casto vyhledavane prave cyklisty a muzu rict, ze je to tak 50/50. Lidi na silnickach chapu, ze pouzivaji vozovku, ikdyz je tam uzka, ale vyletniky na horskych kolech, teri maji hned vedle cestu, ktera je na horaky prave delana uz pochopit nedokazu. Sam jezdim na horskem kole proto, ze me bavi teren a ne proto, aby jsem si setril silu na asvaltce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.