Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodej motorky - kupující chce motorku vrátit

Od: mroki odpovědí: 14 změna:

Zdravím Vás, potřeboval bych poradit, před 2 dny jsem prodal motorku (simson), kupující motorku projel a následně jsme sepsali smlouvu a motorku koupil. Motorka byla bez problémů pojízdná jak si sám při zkušební jízdě ověřil. Cca po 2 hodinách od koupě motorky mi kupující volal, že s motorkou ujel cca 30 km a poté už nechtěla jet. Dnes mi volal, že prý v motorce je něco s elektrikou, nejde přý přivod elektřiny ke svíčce. Chce mi motorku vrátit a požaduje peníze zpět.

Jak já k tomu příjdu když motorka, kterou jsem prodával byla ok a doveze mi nepojízdnou.

Prosím Vás o radu jak postupovat, případně zda má na to právo?

kupní smlouvu, kterou jsme sepsali příkládám v příloze

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

erikch*
hodnocení

1x
Pokud byla motorka v době prodeje o.k. kupující si ji vyzkoušel, jak pisete, slušné bych mu odvětil,ze si sam ověřil funkčnost ve chvíli koupe(pokud by byl problém ve chvíli prodeje,nejela by) ...Prosté se jedná o hloupou shodu náhod,ale vy nemůžete vědět co všechno s ni kupující cestou prováděl a takže ani nemůžete nést odpovědnost za něj... A pokud trvá na vracení,o.k. ale vrátit pouze plné pojízdnou stejné jako jste vy prodal jemu...

dobrou radu od erikcha doplním, příkladem, když píchne taky to nebude reklamovat. Osobně bych odmítl jeho návrh na zrušení kupní smlouvy. Páč se (podle popisu) bude jednat o drobnost, která lze odstranit s minimálním nákladem..

mroki
hodnocení

Dobře řeknu mu to tak, děkuji za pomoc :)

buss
hodnocení

0x

Podívejte se, základem je OZ, pak smlouva, která se v intencích zákona může odchylovat. Není dobré bezmyšlenkovitě opisovat KS z webů, nehledě, že jsou dle starého OZ. Tudíž napřed si nastudujte co říká o koupi, prodeji OZ, práva a povinnosti obou stran! To jste měl udělat jako první a mohl argumentovat. Když se nedohodnete a pokud to kupci bude stát za to, může k soudu. A co tak říct, že to opravíte? Nikdo neví, co se za minutu porouchá, nejsou-li příznaky (kabel, drát mohl být načatý). Zkoušel pohýbat kabelem? Jste povinen upozornit na vady věci, o nichž víte, jinak odpovídáte i za vadu, která se projeví později.
Tady jak radit? Buď se nějak dohodnete dle OZ (hádat se, kdy vada vznikla), přijmete jeho argumentaci, nebo soud. Na druhé straně, kdo z prodejců má čisté svědomí (prodej auta Svěrákem)? Vyberte si.

doplněno 09.04.14 12:44:

A že by druhá strana? poradte.cz/...

doplněno 09.04.14 12:45:

Pardon, tentýž tazatel. Jedině zapalovací soustava...

mroki
hodnocení

Já mám svědomí čisté, motorka když sem ji prodával byla plně pojízdná a jak jsem psal o závadě pokud v dané době byla jsem nevěděl, tudíž jsem ji kupujícímu vědomě nezamlčel. Je to prostě starší motorka a jak to u takových býva každou chvíli se může něco pokazit. Nabídl jsem kupujícímu ať si zajede za odborníkem a jsem ochoten se finanční částkou podílet na opravě, myslím, že je to fér.

k2

Jak sam pisete:

Je to prostě starší motorka a jak to u takových býva každou chvíli se může něco pokazit.

Tak s tou financni kompenzaci nedelate dobre, pokud jednou k tomuto svolite, tak z Vas muze kupujici delat stale "dojnou kravu"...

mroki
hodnocení

Tak co myslíte, že by bylo lepší?

má kupující nárok v tomto případě mi motorku vrátit nebo ne?

buss

Pochopte, že to řeší OZ, tak si tu část už přečtětě. Zde to nikdo nerozsoudí, nikdo u toho nebyl. Nepleťte si pojmy právo a nárok. Může přijít s tím, k čemu ho opravňuje zákon a postup je už na vás. Opravte to, nechte opravit, přispějte na opravu.

stoficek*
hodnocení

0x

Jestli chceš, tak mi pošli kupní smlouvu na mail ( samozřejmě si začmárej všechny osobní údaje abych je neviděl. Kouknu se na to a pošlu zpět info. Jinak záleží jak je smlouva napsaná a jestli je napsaná podle občanského či obchodního zákoníku. Jinak je to v opčanskoprávním jednání na dlouhou dobu.

výtka
Upozornění od sys ladinpraha 09. 04. 2014 13:49:19
Smlouvu lze ve formě obrázku vložit i sem. Pak bude mít víc rádců možnost fundovaně odpovědět.
buss

stoficku stoficku, jsi s Právem vedle jak ...kde je obchodní zákoník? Dyť ani nevíš, že už néni!

hodnocení

0x

Podle nové ho OZ má kupující právo na odstranění skrytých vad. Takže ať Vám motorku přiveze zpět a hezky počká, až ji dáte opravit a bude opět pojízdná. Pak mu ji se zápisem o předání zase předáte zpět.

mroki
hodnocení

jasně ale co když se pak zase něco pokazí, jak sem psal je to starší motorka, to mu to budu do nekonečna opravovat?

asd*

Běžné opotřebení...

buss

Tak buď odmítněte nebo opravujte do nekonečna! Je to vaše rozhodnutí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]