Nejste přihlášen/a.
Zdravím Vás, potřeboval bych poradit, před 2 dny jsem prodal motorku (simson), kupující motorku projel a následně jsme sepsali smlouvu a motorku koupil. Motorka byla bez problémů pojízdná jak si sám při zkušební jízdě ověřil. Cca po 2 hodinách od koupě motorky mi kupující volal, že s motorkou ujel cca 30 km a poté už nechtěla jet. Dnes mi volal, že prý v motorce je něco s elektrikou, nejde přý přivod elektřiny ke svíčce. Chce mi motorku vrátit a požaduje peníze zpět.
Jak já k tomu příjdu když motorka, kterou jsem prodával byla ok a doveze mi nepojízdnou.
Prosím Vás o radu jak postupovat, případně zda má na to právo?
kupní smlouvu, kterou jsme sepsali příkládám v příloze
Podívejte se, základem je OZ, pak smlouva, která se v intencích zákona může odchylovat. Není dobré bezmyšlenkovitě opisovat KS z webů, nehledě, že jsou dle starého OZ. Tudíž napřed si nastudujte co říká o koupi, prodeji OZ, práva a povinnosti obou stran! To jste měl udělat jako první a mohl argumentovat. Když se nedohodnete a pokud to kupci bude stát za to, může k soudu. A co tak říct, že to opravíte? Nikdo neví, co se za minutu porouchá, nejsou-li příznaky (kabel, drát mohl být načatý). Zkoušel pohýbat kabelem? Jste povinen upozornit na vady věci, o nichž víte, jinak odpovídáte i za vadu, která se projeví později.
Tady jak radit? Buď se nějak dohodnete dle OZ (hádat se, kdy vada vznikla), přijmete jeho argumentaci, nebo soud. Na druhé straně, kdo z prodejců má čisté svědomí (prodej auta Svěrákem)? Vyberte si.
A že by druhá strana? poradte.cz/...
doplněno 09.04.14 12:45:Pardon, tentýž tazatel. Jedině zapalovací soustava...
Já mám svědomí čisté, motorka když sem ji prodával byla plně pojízdná a jak jsem psal o závadě pokud v dané době byla jsem nevěděl, tudíž jsem ji kupujícímu vědomě nezamlčel. Je to prostě starší motorka a jak to u takových býva každou chvíli se může něco pokazit. Nabídl jsem kupujícímu ať si zajede za odborníkem a jsem ochoten se finanční částkou podílet na opravě, myslím, že je to fér.
Jak sam pisete:
Je to prostě starší motorka a jak to u takových býva každou chvíli se může něco pokazit.
Tak s tou financni kompenzaci nedelate dobre, pokud jednou k tomuto svolite, tak z Vas muze kupujici delat stale "dojnou kravu"...
Jestli chceš, tak mi pošli kupní smlouvu na mail ( samozřejmě si začmárej všechny osobní údaje abych je neviděl. Kouknu se na to a pošlu zpět info. Jinak záleží jak je smlouva napsaná a jestli je napsaná podle občanského či obchodního zákoníku. Jinak je to v opčanskoprávním jednání na dlouhou dobu.
Podle nové ho OZ má kupující právo na odstranění skrytých vad. Takže ať Vám motorku přiveze zpět a hezky počká, až ji dáte opravit a bude opět pojízdná. Pak mu ji se zápisem o předání zase předáte zpět.
jasně ale co když se pak zase něco pokazí, jak sem psal je to starší motorka, to mu to budu do nekonečna opravovat?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.