Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Počet reflexních vest v autě

Od: michalbc® odpovědí: 28 změna:

Dobrý den poradci.

Je od nového roku nutnost mít v autě tolik reflexníxh vest kolik je ve vozidle lidí? nebo je to jenom fáma.

Těď mi to přišlo e-mailem a nevím zda-li tomu věřit nebo je to zase jen nějaký HOAX

Díky!

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

daniell*
hodnocení

1x

U nás tato povinnost neplatí- stačí jedna reflexní vesta ve vozidle V ČR . Ovšem pokud vyjedete za hranice v některých zemích musíte mít tolik vest kolik míst lze ve vozdile obsadit (kolik pásů tolik vest) tedy třeba 2,4,5,7 ... -pozor ikdyž jedete dva a v autě je 5 míst je potřeba 7 vest .. to je častá chyba, další častá chyba je že 7 vest kam to mám narvat že - mrsknu to do kufru a je po problému- není z vozu musí cestující vysedat s již nasazenými homologovanými oděvy z retroreflexního materiálu - to znamená mít je ve voze po ruce ne v kufru,na střeše v boxu, ve vozíku nebo někde jinde. Zdá se to jako pitomost kupodivu po tom celkem dost při silničních kontrolách jdou.

doplněno 21.01.14 19:41:

u nás pokud budete mít jednu reflexní vestu - nemůžou vám nic vytknout .

volvomen*
hodnocení

0x

No podle mě...i kdyby to nebylo zákoném dáne...je to logiské...přeci nevystavím svou rodinu nebezpečí...že nebudou vidět...Ale jinak nevím jak je to v zákoníku...zkusil bych Min.Dopravy a jejich web...

kami95
hodnocení

0x

Nevím, ale je to kravina..reflexní vesta je přece jen pro toho, kdo vyleze z vozu a to přece nepoleze ven celá rodina..

wenzel

A když ti nedejbože někde v noci začne hořet auto nebo to do tebe někdo narve, tak necháš rodinu v autě?

fido*

Ano wenzele, je to nezodpovědnost. Když mi začne hořet auto, tak nejprve obleču sebe a děti do vesty, protože je přece nenechám bez vesty. Pak v klidu již mohu opustit auto.

hop®

Podobnou odpověď jsem měl já a někomu asi mooooc vadila :-D

výtka
Upozornění od sys clayman 21. 01. 2014 16:30:03
Pozbyla souvislost, to byl ten důvod. Ze se to rozvine stejně ještě jednou... Kdo by to cekal
wenzel

fido, v příspěvku, na který reaguješ, jsem o vestě nepsal ani slovo

buss
hodnocení

0x

Tolik, kolik je uvedeno ve vyhlášce co se týká výbavy vozidla.
Řešeno už poradte.cz/...

doplněno 21.01.14 13:37:

No a řidič má znát Povinnosti řidiče... tak o čem bádat?

hanher*
hodnocení

0x

V jiných zemích je normální že musím mít tolik vest, kolik je pasažérů v autě.

humbucker*

Ahoj. Možná spíš míst v autě. V cizině určitě.

host*
hodnocení

0x

Jak jednouduché: pro každého, kdo by mohl ve voze jet. Když je auto pro pět, tak pět.

Navíc se taky prodává hezký barevný reflexní kulich na hlavu (oranžový i zelenožlutý), na rukávy nebo nohavice se dají nasadit reflexní pásky jako pro chodce a cyklisty. Prostě je třeba aby řidiči viděli, že někdo zastavil a vystupuje z vozu a pohybuje se na okraji vozovky. Nejhůř viditelní jsou lidé v noci v tmavém oblečení. Děs a postrach řidičů, kteří jezdí večer a v noci.

hodnocení

0x
Věřte, ze když zůstanete viset na dálnici, tak rodinu poženete z auta hodně rychle a hodně daleko. Já měl bobky už jen z těch 100 metrů co jsem šel dát trojúhelník.

hodnocení

0x

Michale, pokud jde o Českou republiku, stále platí jedna vesta. Je nesmysl, aby dva dospělí a tři malé děti měli ve voze 5 vest.

Osobně ve voze mám 3 vesty, páč kdokoliv bude chtít v silném provozu na silnici, si jí musí obléci. Na vesnici to tak nehrotím..

Takže Váš email je nesprávný, nebo špatně citovaný.

zde:

wenzel

Taky vozím 3. Jednu ve dveřích řidiče, druhou vzadu pod sedadlem a poslední v kufru u lékarny.

kami95

A to jsou nějaké dětské vesty? Já jenom, že ta normální padá i ze mě..

Kami, vy neznáte dětské vesty? Tak se okoukněte kolem školek, jak jsou pěkně ustrojené..

volvomen*
kono

Ano , aj.

Vesta cca 50Kč nechápu co řešite. 5 sedaček - 5 vest

Počet reflexních vest v autě

volvomen*
hodnocení

0x

aha..nikdy nevíš...kdy bude potřeba aby rodina vylezla ven...Niicmeně...asi řidič nejste..Vy zvedáte auto..když měníte kolo z celou rodinou...?

volvomene, podle toho kde vozidlo stojí...

Většinou je nechám raději v autě, pokud je hustý provoz, vyženu je na stráň...

Osoby v autě nemají vliv na zvedání vozu. Hever ani nepozná, že tam jsou.

doplněno 21.01.14 14:22:

Tak ještě jednou okopíruji text..

...
podle toho kde vozidlo stojí...nechám raději v autě, pokud je hustý provoz, vyženu je na stráň...

OK, proč mezi vesnicí někoho vyhánět do příkopu, proč na dálnici je nechat v autě...

wenzel

Spíš bych se bál toho, že mi třeba začnou skákat děti v autě a hever nějak podjede... Já bych pokud možno zvedal auto bez lidí.

kami95

Jsem řidič a taky myslím, že tomu zvedáku je tak nějak fuk, jestli je tam o pár kilo víc nebo míň, než aby tam celá rodina *** stála na dálnici..a taky bych měla strach, tam jít ten trojuhelník dát, proto bych je raději nechala v autě..

výtka
Upozornění od sys clayman 21. 01. 2014 14:23:42
! Pravidlo Z2: je zakázáno psát vulgárně, napadat, urážet uživatele, používat urážlivý nick. první varování za ču****
gocars*

Svůj postoj ohledně nechávání lidí v autě (hlavně na dálnici) bych být Vámi přehodnotil...nevím jestli je lepší, raději ostatní pasažéry vyhnat někde na most nebo třeba na břeh u dálnice, než je nechat v autě, kde je riziko srážky obrovské...defekt na dálnici jsem zažil jednou, a můžu říct, že není o co stát, kamiony, kteří jednou 90km/hod přímo metr za zády, opravdu není o co stát a člověk jen pokukuje, jestli se někdo náhodou neřítí na Vás v odstavném pruhu...člověk co je venku případně uskočí, ale ti v autě, moc času na reakci mít asi nebudou...

volvomen*

Upřímně...a poradím vám...je lepší rodinu z auta...vytahat...a poslat někam dál od silnice...nikdy nevíte...kdo vás smete..A kolo jste asi neměnila...v pohodě...jste žena a chápu..že je to těžké..

nu*
hodnocení

0x

záleží kam pojedete

Je pravdou že oficiálně platí Vídeňská úmluva o silničním provozu, kd eblo dohodnuto že se bude akceprovat nmárodníi legislativa a příápadné dílčí odlišnosti, ale úmluvy se nedodržují

v některých EU zemích musí být počet vest odpovídající počtu pasažérů

TAkže v 7-místném MPV-čku celkem 7

asd*
hodnocení

0x

Shrnu to: v ČR stačí jedna, v cizině často musí být vesta pro každého v autě (jen řidič = stačí jedna, 3 lidi = 3 vesty). Vesta musí být po ruce (v kufru je na nic) - při nehodě jít hledat vestu do kufru = lístek na krchov.

Správně je vesta v kapse ve dveřích enbo podobně po ruce. Neoblíká se na sebe v autě, ale bere se do ruky, nejdřív se vystrčí ze dveří vesta, pak za ní vylezete (samozřejmě koukáte jestli nejede auto co by vás smetlo). Po vylezení se vestou mává a běží se po krajnici do protisměru tak, aby přijíždějící reagovali na mávající vestu a ne až na stojící auto. Zbytek osazenstva s vestou v ruce zmizne na bezpečné místo a až tam si jí oblíkne, ještě by se měl někdo postarat o trojúhelník a pak můžete řešit co s autem. Vyndavání trojúhelníku z kufru je rizikové, ten vestou mávající panák před autem je lepší - kouká se a může zdrhnout. Ten co hledá v kufru za sebe nevidí a uhnout nestihne...

asd*

PS: předpis mluví vystupovat s oblečenou, ale oblíknutí zabere minimálně 10 vteřin a to vás může stát život. Navíc mávající vesta je vidět z větší dálky než oblečená, stejně tak vesta vystrčená ze dveří je vidět ještě před tím než vylezete z auta.

jan*
hodnocení

0x

Zákon č. 361/2000 Sb., jasně stanoví jednak povinnou výbavu os. auta 1ks reflexní vesta (nebo oděv s reflexními doplňkly) a povinnost ŘIDIČE ji použít pokud opustí vozidlo z důvody nehody, poruchy ap., § 5/1 pís.l. A ani toto neplatí pro řidiče mopedu, motocyklu a nemotorového vozidla, (cyklista, vozka ap). Pro spolujezdce žádná taková povinnost není, jak na silnici tak na dálnice, tedy JEDNA VESTA v os, automobile je povinností.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]