Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Řízení autobusu bez profesáku

Od: busdriver odpovědí: 13 změna:

Zdrávím všechny a chci se optat těch znalejších, jak je to s vyjímkou na řízení autobusu bez profesního průkazu.

Naše občanské sdružení vlastní historický autobus a jeden člen se chystá si udělat čistě jen řidičský průkaz na skupinu D. a nechce jít do profesního průkazu. Může řídit autobus s lidma, pokud by se jednalo o nekomerční přepravu, to znamená lidi by vozil třeba jen v rámci propagace dnu otevřených dvěří v našem muzeu...

U soukromé jízdy s náklaďákem mi je to jasné, že to lze bez problémů, ale s tím autobusem si nejsem jistý.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

uztobude12*
hodnocení

2x
Ne, nepotřebujete. Profesák potřebujete pouze, pokud jste řidič z povolání. Prostě čistě autobusák. Stejný to je i na nákladním autě, na tom to líp vysvětlím: Pokud budete mít ve smlouvě řidič, tak ho potřebujete. Pokud jste ale například zedník a třeba i denně vozíte náklaďákem materiál, profesák nepotřebujete. Jasný?
busdriver
hodnocení

Ono v podstatě, já se s tím stotoňuji, jen prostě u toho zedníka na tý korbě veze materiál, jen u toho převozu lidí sem si nebyl jistej, protože autobus je dost jednoúčelový vozidl. Ten kolega má profesák normálně na C ale na D ne a ani si ho kvůli těm pár jízdám nechce dělat a autobus bude jezdit bezplatně.

uztobude12*
Nepotřebuje. Ukázkovej příklad: Jako skupinka se dohodnete a pojedete na hory a půjčíte si autobus- stačí D, atd.

jm*
hodnocení

0x

tuším, že profesák mít musí . Ale jistý si s tím nejsem.

zabu
hodnocení

0x

Nemusí. Stačí jen skupina D.

hodnocení

0x

nó zajímavý dotaz já sy myslím že nemusí protože se tím neživý.Já vozím fotbalisty brali mě jednou vydět ho nechtěli ale já ho mám.Jinak je to výmysl jenom v Č.R.

notosnadne
Jestli ridite jak pisete, tak potes koste!
majsterjoe*

Jestli radite tak jak tady, tak jste potom skvelym poradcem obcanske demokratcike strany, ne?

Ona je jako nějaka úměra mezi pravopisem a kvalitou a schopnostmi řídit vozidlo? Povídejte mě o tom něco...

K dotazu: nemusí, pokud splníš podmínku, že autobus používáš pro svou vlastní potřebu, a pozor - pokud je autobus na veteránských číslech, nesmíš ho použít komerčně ... Pokud si vylepíš leták s tím, že se v ten a ten den bude konat jízda historickým busem a jízdné bude 20 korun na osobu, pak už samozřejmě musíš jet s profesákem...

A profesák není jen výmysl ČR, sám jezdím a vím, že tohle je jenom jeden z těch keců z parkoviště...

luke237
je to výmysl jenom v Č.R.
Kolem toho se tady posledne rozpoutala velka debata a zakony hovori spise proti tomuto nazoru (ze profesni prukaz je pouze v CR).

luke237
hodnocení

0x

Jestli je zapotrebi nebo neni, to nevim, ale koukam na zakon a tvoje jedina sance, jak se z profesaku vyvliknout, jsou paragrafy 3g (preprava veci v souvislosti s tvoji praci - lidi asi nejsou vec jako v pripade, ze ridis nakladak) nebo 3h (rizeni pro vlastni potrebu).

Jestli ale kdyz vozis (nepravidelne, nekomercne?) cizi lidi se to povazuje za "vlastni potrebu", to ja nevim. :(

hodnocení

0x

busdrivere,

na tento účel nepotřebujete profesní průkaz.

V ČR končí používání profesního průkazu, jako dalšího průkazu, přesně jako je tomu i v cizině.

Ale v řidičáku budetete mít "harmonizační kod", jako v cizině.

luke237
hodnocení

0x
Koukam, ze se jeste nikdo nezeptal na to nejdulezitejsi - jaky autobus to vlastne vlastnite? *smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]