Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Autoškola - optimální příprava na zkoušku?

Od: ridiclempl odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

Pozítří mě čeká zkouška z autoškoly (zatím teda poprvé) a zajímalo by mne, jak se na ni co nejlépe připravit, aby mě nic nepřekvapilo, za následujících předpokladů:

1) Jsem studijní typ, otázky na test jsem se již naučil, nepředpokládám, že to bude ta těžší část. Snad jen jsem se chtěl zeptat, jak to celé od začátku probíhá (tím písemným testem se předpokládám začíná)?

2) Z technického hlediska vím o autu zhruba to, že má čtyři kola a volant. Nově po přečtení příručky k příslušnému vozidlu teda taky to, jak se přesně ovládá to, co bych měl kromě volantu, pedálů, řadící páky, směrovek a ruční brzdy umět ovládat (snad na to nezapomenu). Zkouška z technických znalostí se sice již nedělá (to bych považoval za štěstí, učit se při VŠ před zápočtovými písemkami ještě tohle by asi nebylo nic moc) ale pokud jsem to dobře pochopil, tak jisté pozůstatky tady jsou, například vyjmenovat povinnou výbavu vozidla nebo předvést kontrolu vozidla před jízdou. S instruktorem jsme si ukazovali pouze stručně kontrolu vozidla (stav pneumatik, pak osvětlení a nakonec kapaliny v motoru). Co všechno by to ještě mohlo obnášet? Nerad bych, aby mě tam něco překvapilo... při zkoušce budu jistě velmi nervózní a když jsem velmi nervózní, ztrácím schopnost analytického uvažování, takže to, na co bych za normálních okolností přišel během minuty, to u zkoušky prostě včas nevymyslím, pokud to nebudu vědět nazpaměť.

3) Na řízení jsem lempl. Sice prý dle instruktora "mám šanci zkoušku udělat", ale i během poslední jízdy se mi za tu půdruhou hodinu podařilo nasekat několik chyb, které nejsou ani tak o znalostech, jako spíš o pozornosti a rychlosti reakcí (typu opomenutí zapnout/vypnout směrovku, pohled do zrcátka příliš pozdě apod.). Nějaké tipy, jak se na to připravit, abych zůstal s hlavou chladnou, pozorný a pohotový? Vím, že je to jenom zkouška z autoškoly, ale těch asi 7 stovek na opravnou zkoušku jentak na chodníku nenajdu. Je pravda, že před poměrně obtížnou ústní maturitní zkouškou (jež jsem nakonec složil se samými jedničkami) jsem byl nervózní více, a psychologická příprava spočívala den předtím v prostém smíření se s tím, že to třeba neudělám, a dotyčný den ráno jsem pak extrémní nervozitu a únavu z probdělé noci odboural konzumací blíže nespecifikovaného psychostimulancia, což tady před jízdou ale jaksi nebude možné...

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Nejhorší je zkouška řízení, tam se jasně projeví, kdo řídit umí (většinou se to naučil ještě před autoškolou) a kdo prostě jen zmatkuje. Rada zní - úkony přehrávat. To znamená nespěchat, otáčet hlavu při koukání do zrcátek aby to komisař viděl, jen do zrcátka mrknout nestačí. Před rozjetím si v klidu nastavit sedadlo, volant, pásy, pohoda, nespěchat. Nezapomínat na blinkry - to je dnes nešvar většiny řidičů. Není nutné jet jako závodník, ale jen tak rychle, aby člověk zvládnul sledovat provoz, značky, blinkry, řazení, atd. Velmi vhodná je plynulá jízda - žádné prudké brzdění nebo rozjezdy, aby to s komisařem nemlátilo. Plynulá jízda je znakem zkušeného řidiče, nezkušení neustále chaoticky zrychlují, hned brzdí, nepodřadí si, prudce pouští spojku, prostě je z jejich jízdy cítit nervozita a to "ubírá body".

Ostatní se dá nabiflovat.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. To důležité ti už kolega docela podrobně vysvětlil. Jen bych přidal, dej si pozor u zkouškového auta na brzda a na brzdění. Může být třeba ostřejší a když to s komisařem cukne, může se pak rozhodnout o tom, že si to ježdění dáš ještě jednou. Synek ve čtvrtek díky tomu neprošel. Taky mě při první jízdě překvapily ostrý brzdy u Nisana. A nebyl jsem sám kdo to nečekal.

doplněno 11.11.13 21:26:

Ahoj. Kluk si vybral autoškolu tzv. v kufříku, co si všechno nasmlouvává. Pak se může stát, že se jezdí i jinejma autama.

ridiclempl
hodnocení

Chápu to správně, že u zkoušky se jede jiným autem, než při jízdách? Já jsem za celé jízdy jezdil s jedním jediným autem, v žádném jiném jsme nic nenajeli...

luke237

Auto dodava autoskola, takze jestli to maji v hlave alespon trosku v poradku (nebo maji jen jedno auto), tak pristavi to same auto, kterym jsi delal jizdy.

Pred par dny tady byla jina otazka, pri jejimz zodpovidani byly poslany odkazy na zakony, ktere obsahuji presny popis toho, jak zaverecna zkouska probiha a co se tam zkousi. Precti si to, at vis, co presne ocekavat a at te nic neprekvapi.

luke237
Auto pristavuje provozovatel autoskoly: zakon

gumidek*
hodnocení

0x

Možná se ti budou hodit nějaké materiály, když jsi studíjní typ:

Ale stejně je to vše o praxi a sebeovládání (nezmatkovat a nestresovat se) :)

frank*
hodnocení

0x

Musíš si tu jízdu užívat a vypnout a nemyslet na jiné věci,jestli tě baví řídit auto ,musíš se do toho vžít a být ve střehu a nezmatkovat

iskiii*
hodnocení

0x

lituju lidi který řídí auto ale jízdu si neužijí já osobně za volantem relaxuju,občas si i zanadávám ale to k tomu patří vždycky narazíte na blbce

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]