Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Autoškola - stížnost na komisaře

Od: lju odpovědí: 32 změna:

Nevíte někdo, jak podat stížnost na komisaře autoškoly? Od 15.10.2013 je prý nová vyhláška, že každý v autoškole popíše komisaři, co udělá než zahájí jízdu, řekne a ukáže mu kde je rezervní kolo, brzdová kapalina, olej atd. Zkoušky autoškoly jsem začala od září, teď jsem šla počtvrté, a vyhodil mě za to, že jsem nevěděla, kde u Škody Fabie zaháknu tu "tyč" (omlouvám se za ten výraz, teď si nevzpomenu na odborný název), aby mi nepadala přední kapota. To mi řekl, že se tady nebude nervovat a nepustil mě ani k jízdám. Nevyhazuje takto jenom mě, spoustu opravdu spousty lidí nepustí ani napodruhé, dokonce jedna holka to dělá už posedmé. Samozřejmě chyba může být v žácích, ale myslím, že tohle už není normální. Chtějí z nás tahat jen peníze...

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pfpetr*
hodnocení

1x

nezlob se ale takovou prkotinu bys teda vědět mohla . Olej si asi dolejvat nebudeš ale třeba ostřikovače si dolejt můžeš a bez tý tyče to neuděláš . Nebudu ti to říkat co bys měla znát a co ne ale je to o přístupu a je vydět že ti jde jen o papíry a nic jinýho tě nezajímá natož nějaká péče o auto . Po mě třeba chtěl popsat mazací soustavu vozu věděla bys? Je dobře že tě nepustil dál ,nenapadlo tě si aspon přečít příručku k vozu

k2

Hned se na silnicich citim bezpecneji kdyz vim, ze ridic, co jede naproti mne, umi popsat mazaci soustavu automobilu...

pfpetr*

TO k2 taky jsem měl tažné lano to je ještě bezpečnější pocit že?

praivo*
hodnocení

0x

Nezlob se na mě, ale ta díra na tu vzpěru mně osobně přijde celkem dost nápadná a ještě se mi nestalo, že bych ji přehlédnul.

Rezerva a plnicí otvor na olej bývají většinou na podobném místě, taktéž nepřehlédnutelné. A pokud si to dobře pamatuji, tak i ta nádržka s brzdovou kapalinou je celkem nápadná. A hlavně je to vše celkem výrazně OZNAČENÉ!

lju
hodnocení

on mě hned vyhodil takže sme se nedostali k tomu, kde je brzdová kapalina a olej. Vyhodil mě za to, že jsem neviděla tu díru :)

majsterjoe*
hodnocení

0x

Pane jo, a to si predstav devce, ze jeste pred nejakou dobou si musela odpovidat na ruzne otakzy ohledne vozidla a jeho udrzby, popisovat motor, kapaliny a pod. Bud rada ze chtel jen ten zaklad, ktery mimochodem preci musis umet, neboli jak te v autoskole ucili, s autem musis byt seznamena.

zajixxx*

Každá autoškola jiná, před cca 2 měsící jsem dělal závěrečky, na 1 pokus neudělal, na druhý ano.

Co o mě chtěly... napsat solidně test ( bezproblémů 50b)

Před jízdou nastavit zrdcátka, připoutat se, a neudělat v provozu velký malér..., a zapadnout mezi okolní řidiče...

Nic víc, když jsem to zvládl já, kterého auta absolutně nezajimájí, a vím že maj 4 kola a volant...

zvidavajanca*
hodnocení

0x

Autoškola tě nenaučí řídit, ale má tě právě připravit ke zkouškám.

Pokud ti něco není jasné, požádej instruktora o vysvětlení. Sice autoškola má něco z opravných zkoušek, ale na druhou stranu je to pověst autoškoly, že to tam nikdo nedá.

Instruktor taky jezdí s komisařem, takže ví na co se ptá a co vyžaduje.

luke237
hodnocení

0x

Komisar autoskoly? Nerad bych se mylil, ale nic takoveho neexistuje. *ee* Myslite zkusebniho komisare u zaverecnych zkousek ( zakon)? Ten je zamestnanec obecniho uradu a licenci mu vydava Ministerstvo dopravy.

Asi se vam jedna o ziskani ridicskeho prukazu pro osobni auto (skupina B), ale tam u zaverecnych zkousek zadna prakticka cast z udrzby vozidla neni (take tento paragraf zakona).

Jestli se nebavite o zaverecnych zkouskach, ale o instruktorovi v autoskole v ramci vycviku, resp. o "pripusteni"k zaverecnym zkouskam, tak si stezujte u majitele autoskoly. Zadne oficialni pripusteni neexistuje. Po absolvovani minimalniho poctu hodin vyuky podle zakona mate narok na zaverecnou zkousku. Mate take moznost zmenit autoskolu kdykoliv behem vyuky nebo vycviku ( zakon).

buss
hodnocení

0x

Nepídil jsem se, zda je nějaký předpis, co má žák znát, jaké jsou požadavky toho o čem je dotaz. ŘP mám desítky let zpět, byly jiné požadavky. Ale třeba kontrola oleje, no nevím, dnes po celou dobu od výměny k výměně ho nemusím u kvalitních aut kontrolovat. Na pneu si lze zavolat asistenci, Brzdovou vidím, ostřikovač vidím. Kapotu motoru mohu podržet. Někteří kapotu mimo servisu, STK nezvednou,někde je mechanická vzpěry, někde pera ... U některých aut žárovky běžný uživatel nevymění nebo nasadí špatně. I dávno tomu byly netechnici, co si ani žárovku neuměli vyměnit.
Zeptej se, jaký je obsah zkoušek, co se požaduje, nebo pokud chceš, napiš si na min. dopravy, co se ke zkouškám požaduje.

hodnocení

0x

Krajský úřad , odbor dopravy.

...

10 odpovědí A tolik chytrolínů. Jen luke se jakž tak snaží odpovědět na otázku.

doplněno 02.11.13 11:35:

Luke: Tak měl jsem aspoň snahu poradit ;)

Bydlim v krajském městě, takže můj zkoušející komisař (či jak se to vlastně oficiálně jmenuje) by byl z Kraj. úřadu, takže já bych si šel stěžovat tam.

lke237

Tim krajskym uradem bych si nebyl jisty. Docela bych i rekl, ze je to spatne. Podle zakona, "Zkoušky žadatelů o řidičská oprávnění provádí příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností" a to muze byt urad o jednu (a mozna i 2 urovne nize) nez je krajsky urad.

Navic tazatelka porad jeste nenapsala, jestli to je u zaverecne zkousky (kde prakticka udrzba neni) nebo jestli to je v ramci vycviku. Me to skoro zni jako ze ji nechce dat "zapocet"do knizecky za absolvovani tech 2 hodin PV-UV (prakticke vyuky udrzby vozidla), kterou potrebuje ke zvladnuti predepsane osnovy vyuky v autoskole.

Jak v tom ale hrajou cenu penize, to nechapu, protoze to je vsechno v cene kurzu za jednu cenu.

Proste mi v tom dotazu nehraje nekolik veci a autorka se s odpovedim jeste nevratila.

lju
hodnocení

Ano už dělám závěrečné zkoušky a chce po mě nově, prý je to nová vyhláška od 15.10.2013 abych mu řekla, co udělám než nastartuju auto, co si zkontroluju atd. Zvednu kapotu a jak poznám, že tam neníí něco špatně atd...Je to nově, tudíž, když jsem začínala první jízdy v červenci nic takového nás nikdo neučil.

luke237

Pravdepodobne se jedna o tento bod zakona o prubehu zkousky, pres ktery se nemuzes dostat. Ten pozadavek je tam uz od pocatku platnosti zakona v roce 2000, takze nevim, o jake nove vyhlasce ti povidaji. Zkusim se po tom jeste podivat.

Spise bych se ale obratil na instruktory ve skole, at te to nauci, protoze jinak zase propadnes u pristi zkousky.

luke237

Tak se mi podarilo tu vyhlasku dohledat. Popisuje se tam, co presne ma zadatel vedet o zpusobilosti vozidla pred zapocetim jizdy.

Nasel jsem i tu novelizaci platnou od 15.10.2013, ale ta zadne zasadni zmeny §19, odst.1, ktery popisuje pozadovane znalosti zadatele o technicke zpusobilosti vozidla k jizde, neobsahuje (s vyjimkou bodu 46: "... se slova „výbavy pro první pomoc a“ nahrazují slovy „prvků povinné výbavy vozidla, jejich umístění a použitelnost včetně schopnosti sestavení výstražného trojúhelníku a kontrolu“" ).

luke237

Jeste jsem zapomnel dodat, ze tato novelizace je prvni za poslednich 5 let (a jak jsem psal, neobsahuje nic noveho co se tyka naroku na znalost technicke zpusobilosti vozidla k jizde), takze nevim, proc by z toho mela byt autoskola vyplasena. Nic se pro ni oproti predchozim minimalne 5ti rokum nemeni.

Jestli zkusebni komisar vyhazuje jen proto, ze zadatel o ridicak nevi, kde se zahakne drzak kapoty, tak je to idiot a stezoval bych si na nej na obecnim uradu (kde je zamestnan) a na ministerstvu dopravu, kde mu vydali licenci a chtel bych, aby mi vratili tech 700Kc nebo 4/... za tu zmarenou zkousku, o kterou jsem prisel a zaroven bych pozadoval, aby prosel nejakymi psychotesty, protoze rozhodne nema na to, aby pracoval ve funkci, kde se vyzaduje jednani s lidmi a kde si misto toho z nejakeho duvodu leci svoje osobni zamindrakovane komplexy.

Od autoskoly pozaduj, at ti ukazi a nechaji samostatne udelat celou technickou pripravu na aute, na kterem budes delat zaverecne zkousky, at zase nepropadnes.

cyril*

A pokud byste bydlel v hlavním městě, tak by Vás zkoušel přímo "soudruh minister".

Zkušební komisaři jsou vždy a všude pracovníky pověřených obecních úřadů!

luke237
Bydlim v krajském městě, takže můj zkoušející komisař [...] by byl z Kraj. úřadu
I kdyz krajsky urad hraje urcitou roli v procesu udelovani ridicksych prukazu (vydava licence instruktorum), tvuj komisar by byl s mestskeho uradu, coz jej urad o 1 uroven pod krajskym uradem, na stejne urovni jako obecni urad.

farion
hodnocení

0x

No vidíš, já jsem to tento týden dělal potřetí a zase se to nepovedlo a to jen kvůli blbé chybě, ale i s tou se komisař spokojí a neuzná to... Jezdím v autoškole s novou Fabií a tam to jde dobře poznat, kde se to dá zaháknout. Při jízdách jsi měla s instruktorem projít údržbu auta, měla by jsi v tom potom jasno. Přes stížnosti bych to neřešil, pochybuji, že by to k něčemu bylo... . Držím palce při příštím pokusu ;)

asd*
hodnocení

0x

Promiň, ale pokud neumíš otevřít haupnu tak tě vyhodil správně. Problém není ve zkušebním komisaři, ale v instruktorovi který vás špatně učil, nebo v tobě (pokud to učil správně).

hledackabelu
hodnocení

0x

Spíše než si stěžovat na "komisaře" bych změnil autoškolu. Buďto si taková krasavice, že tě chce instruktor pořád mít u sebe a nebo to mají plně na háku. Což bych se nedivil, teď je tolik autoškol že by se člověk mohl zbláznit.

Jako údržbu vozidla jsme probírali jak ve třídě, tak pak na cvičišti, kde nám instruktor ukázal kde co zatáhnout/šáhnout a pak jsme sedli a dělali jsme to sami, museli jsme vědět kde co máme, a kontrolovat i jaký je stav oleje + říci zda je toho dost nebo ne. A to jsem dělal autoškolu 2003/2004 přelom roku a dal jsem to napoprvé. Moje první písemka kterou jsme absolvovali po čtyřech hodinách dopadla tak, že jsem měl jen 11 bodů. Dodneška si na to pamatuji a málem jsem se tam zahrabal (ostuda). Instruktor se na mě pak zaměřil a zkoušel si mě i v autě...třeba co znamená to, kolik můžu jet tam atd... výsledek byl takový, že jsem napsal v krátkém čase zkušební test za plný počet bodů. Bez chyby. Komisař tomu nechtěl věřit a tak si mě dost chtěl prověřit u jízdy...naštěstí jsem to dal na první pokus.

A jedno moudro do života, než si budete stěžovat na nadřízeného, zvažte zda to není lepší přežít. U vás asi nejlépe změnou autoškoly.

lju
hodnocení

No tak jsem si bohužel vybrala špatnou autoškolu, při první hodině nám ukázali, jak nastartovat, k čemu slouží spojka, brzda, plyn a jak nastavit zrcátka. Vůbec jsme se nedívali pod kapotu, aby nám ukázal, kde je olej, brzdová kapalina atd, atd..Doma máme fiata, a tam se kapota otevírá úplně jinak, takže jsem teď při zkouškách hodně experimentovala... Myslím, že to zkusím u téhle autoškoly naposledy, pak jdu raději někam daleko :)

asd*

jj, chyba instruktora - měl to ukázat a pak vás to nechat udělat, tj. odemknout haupnu, otevřít, podepřít tyčkou, pak zkontrolovat náplně - brzdovka, olej, chladič, servo (pokud je), dolít ostřikovač. To by měl umět každý řidič. Komisař je od toho aby zjistil jestli to umí, ten vás vyhodil správně ;) Měla jste se mu omluvit a vysvětlit že vám to instruktor vůbec neukázal.

Experimentovat se dá - auta to mají podobně, jen jedno má podpěru krátkou vlevo, druhé vpravo, třetí dlouhou uprostřed, čtvrté plynovou a haupna drží sama.

Šel bych za instruktorem, jasně mu řekl že zapomněl probrat techniku a chtěl bych po něm nešizenou výuku (za kterou dostal zaplaceno). A měl by to ukázat + další jako jak se napínají řemeny, mění olej, nabíjí baterka, startuje přes kabely, nasazují řetězy, zvedá auto + mění kolo, staví trojúhelník, mění stěrače, upíná náklad, připojuje vozík, mění zárovka, přidrátuje prasklý silentblok výfuku atd. Tohle všechno vás totiž měl naučit, tj. ideálně ukázat, dát k tomu skripta a další hodinu to nechat dělat vás (stačí náznakově)...

breadshot
hodnocení

0x

já mám spíše dojem,že na magistrátě tají z lidí peníze a autoškoly taky,pokaždé někdo něco neudělá,ke to nějaký divný,každý se to naučí časem.

když to neumí, nemají chodit ke zkouškám, to už je problém těch, co to neudělají. Já naopak souhlasím se zpřísněním autoškoly, a nějak mi není jasné, proč už není ústní "technická" zkouška...

Kamarádka teď vylezla z autoškoly a neví ani, jak si zkontroluje olej. Nejsem si jistý jestli vůbec ví, jak kapotu otevřít.

k2

Mne, jakozto ridici, je treba znalost Vasi kamaradky o kontrole oleje ci otevreni kapoty naprosto ukradena. Pokud vi, kdy mi ma dat prednost a ostatni dulezite veci tykajici se bezpecnosti a plynulosti silnicniho provozu, tak at si jezdi klidne bez oleje, ja ji novy motor sponzorovat nebudu.

demijan*

tak to s tebou souhlasim k2. Ale přepokládám že ani to nebude pořádně vědět ta jeho kamarádka. :D..jako začátečníci a kor ženský to je poděs ,ale to i některý vejhoni si myslej že jsou páni řidiči a pak to dopadá jak to dopadá.

cyril*

K čemu je běžnému řidiči "technická zkouška"? Celkem k ničemu je i zkouška adeptů na sk. "C" a "D", která spočívá v převážné míře v nabiflování pár technických informací vesměs na modelech vozidel konstruovaných po 2.světové válce. Význam pro řidiče nebo bezpečnost provozu je zde nulová.

nu*
hodnocení

0x

Obcí s rozšířenou působností je celkem 205 a hl.m. Praha má podle zákona o obcích také charakter obce s rozšířenou působností a současně je hlavním městem

Takže takzvaných trojkových obcí je celkm 206

doporučuji zvolit autoškolu, která je vybavena auty s plynovou vzpěrou přední kapoty

henkens

Některé věci jsou potřebné vědět. Přijmul jsem řidiče na nákladní auto. Ráno vyjel a odpoledne mi volá, že už byl na třetí čerpací stanici a nikde nemají naftu. Pak zkusil i čtvrtou a pátou a opět mi hlásí, že naftu nikde nemají. Když jsem se ho teda zeptal co tam mají za palivo, tak mi odpověděl, že jen Natural a Diesel. Myslel jsem, že spadnu ze židle...

voracek
hodnocení

0x

Jen tak pro zajímavost, v 18. jsem udělal napoprvé osobák, ve dvaceti napoprvé náklaďák, ve třiceti velkou motorku taky úspěšně, tedy od dvaceti jsem denně na silnici - stavbách (jezdil jsem s jeřábem), pak kvůli nové práci jsem si musel dodělat éčko a to jsem si užil: testy samozřejmě ok., jízdy dopadly tak, že mi zkušební komisař na konci zkoušky řekl, že mě vyhazuje, že jsem nedostatečně používal zpětná zrcátka. Tohle byla pro mě fakt silná káva.

bousa

Tak to je fakt drsné.

Nicméně i komisař má svého nadřízeného. Je potřeba si na komisaře stěžovat tak dlouho, než jeho nadřízeného to začne "nebavit" a naznačí, ať se vzpamatuje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]