Nejste přihlášen/a.
mam skoda felicia 1.3 BMM a mam problem s ohrevem motoru.kdyz jedu motor se mi ohreje pouze na 70 stupnu vetsinou po 8 km uz tam je 70 a vic neleze dnes jsem jel 22 km a furt 70 stupnu jinak auto zacne topit teplym vzduchem cca po 3 km jizdy .Vodni pumpa je nova nikde netece,tesneni pod hlavou delano pred 4 mesici,voda v expanzce je do -40 stupnu.Voda z expanzky neubyva a po jizde jsou vsechny hadice teple. cim by to mohlo byt? dekuji
Když auto stojí na volnoběh, zvedá se teplota na 70°C? Spíná větrák chladiče? Kdy? A pak se koukni na budík, kde je při sepnutí větráku ručička. Pokud na půlkou a před červeným políčkem, tak je to termostatem.
doplněno 16.02.13 21:12:Dily na www.amd-autodily.cz doporučuji.
doplněno 16.02.13 21:14:doplněno 16.02.13 22:37:na volnobeh se teplota nezveda zvedne se cca po 5 km jizdy a uz dlouho sem neslysel saharu este sem si vzpomel ze kdyz po jizde zastavim treba po 7 km tak vypnu motor a za 2 min otocim klickem tak mam teplotu ne na 70 ale kolem 90 a kdyz nastartuju a rozjedu se tak okamzite teplota jde na 70 kolikrat jde i tesne pod 70
Nechte auto nastartované na místě, pokud vám ručička vyleze na 90, vada bude v termostatu, který popouští dřív. Když ani tak tepota nevyleze na 90 a bude se držet na 70, je vadné čidlo a nebo samotný ukazatel teploty.
Budík cca 400 korun, čidlo zhruba 150 korun. Čidlo je na tělese termostatu.
doplněno 16.02.13 22:37:> alan2
No jo, snad příště
Jinak pěkné čtení o zkušenostech s různými termostaty, případně polská stránka velmi schopného kutila.
Taky jsem to nedávno četl .
Nakonec jsem nešpekuloval a přišel na pár věcí. Polské repliky ala víčko s integrovaným termostatem typu Favorit jištěn segerovkou absolutně nesedí. Tedy sedí, ale jednak blbě těsní, do jeho držáku jde špatně zasouvat konektor od lambda sondy a celkově je to takovej brak,no.
Vyplatí se koupit celý nový kus od Škodovky za 700,-Kč. Pozná se velmi jednoduše. Jsou na obou stranách domku znaky škoda a čísla dílů. Nové čidlo je k němu taky už v ceně. Je to prostě ten komplet (celý domek s novými o kroužky a čidlem teploty) a ne jen víčko s termostatem.
doplněno 16.02.13 22:45:@honzs : Tazatel má první sérii 96tek po přelomu ... viz. obrázek nemá hliníkový Favorití domek s mosazným čidlem.
Ale vím, že se takový obrázek blbě hledá :D
Aha, díky za informaci, myslel jsem, že tyhle se dávaly až do MPI motorizací. Odpovídající obrázek by měl být tady
Měl jsem tam hliníkový domek ale uvařil jsem to pač mi fouklo tesneni tak mi znamej dal termostat s plastovim domkem a fouklo mi tesneni znova pak sem si nechal udelat nove tesneni a pumpu a ted to vubec neohrejva jak se da zjistit funkcnost budiku?
Tak to je nějakej bastl, takže mi to vyfoť.
U starého typu by stačilo jen odpojit jeden drát od čidla a dát ho na kostru. Budík by ukázal přehřátí.
Vyfoť.
doplněno 17.02.13 11:24:A konečně zkus ten motor na volnoběh přehřát (občas zvedni otáčky).
Vypni topení a zavři na topení klapku vzduchu (směr vzduchu na sklo,větrák na nulu na doráz ... ne na symbol větráku!...teplotu na studený vzduch).
Ten motor se ti musí přehřát (teda jít do sepnutí větráku sahary...ne zničit)
Dokud to nezkusíš alespoň 3/4 hodiny, tak se nemáme o čem bavit.
Byli by to dohady neustále o témže dokola...
doplněno 17.02.13 11:25:@honzs : Tak to sorry. Tazatel říkal plastový domek a Feldy 96 měli oba typy. Nevěděl jsem, že do originálu někdo sáhl a něco změnil...
Tady je jednoduchý postup, s největší pravděpodobností vadný buď budík, nebo termostat
doplněno 16.02.13 21:23:Správnou funkci termostatu si ověř podle toho, jak se ti zahřívají hadice k topení a chladiči. Jinak kolegové ti už dali odkazy na budík nebo čidlo (to jsem původně zapomněl napsat). V drtivé většině jde o špatný termostat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.