Nejste přihlášen/a.
Dobré poledne,
Felicie mi nějak špatně topí, vzduch fouká strašně vlahý, i když je to nastavenou na nejteplejší vzduch. Nevím, jestli to s tím má něco splečného, ale ručička teploměru se hne až po delší době provozu auta, dostane se většinou jen za první bílé políčka na teploměru, k dalšímu bodu to tvá strašně dlouho, než ručička doleze, někdy se výš ani nedostanu, přitom voda v expanzce je celkem vařící. Budík je v pořádku - zkoušeno.Děkuji za případné rady.
Buď máš málo vody, nebo je někde zamrzlá a nekoluje, nebo je špatný termostat. Spíš bych to viděl na kus ledu někde v koleně.
Nene, nebo momentálně je to možné, ale dělalo to i v létě, ale toho jsem si nevšímal, byl novej chladič, říkal jsem si, že to jen dobře chladí. Vody je možná až nad rysku MAX, takže nejspíš ten termostat. Jak se zhruba pohybuje jeho cena a zvládnu si to vyměnit sám? Děkuji.
No nevím, jestli by byl termostat stále otevřený, tak voda v expanzce by nevařila. Co vodní pumpa? Koluje voda v expanzce? Není v oleji taková emulze? Voda ubývá nebo ne? Kdy jsi ji měnil naposled?
bohužel jinak než "zaparkováním" auta někde v teple(nad 0) asi nepůjde zjistit kde je problém-za předpokladu,že je v okruhu odvzdušněná nemrznoucí směs s dostatečnou teplotní "odolností",sám motor se nepřehřívá(funguje termostat)...On může být problém i třeba v usazeninách-nastřádaných za x let provozu,třeba v radiátoru,tím je způsoben horší průtok no a v těhle mrazech se to jen znásobí...
ze se i malo pomalu ohriva motor , to bude zrejme termostatem, je zasekly a je stale otevreny na velky okruh do chladice proto se auto celkove pomalu ohriva a fouka studeny vzduch - netopi.
funkčnost termostatu lze poměrně spolehlivě odhadnout jednoduchým způsobem.Po nastartování motoru a jeho reálného ořevu(osaháním hlavy,vent.víka) a i ručička teploměru na přístrojovce by měla trochu vystoupat,musí být ta vrchní silná hadice k chladiči stále studená(termostat je uzavřený a stále ještě neotevřel motorový okruh) až po nějaké době,kdy je už ručička teploměru na přístrojovce alespon v 1/3 stupnice,najednou ona vrchní hadice,přívod od motoru k chladiči,je na omak horkou(během chvilky budete mít co dělat jí tam udržet)-termostat pustí ohřátou kapalinu z motoru do velkého okruhu přes chladič...
Voda ubývá, teče totiž vrchní hadice od chladiče, podtéká to pod ní, pitom je nová jak hadice tak chladič :/
Desi,aby voda netekla,tak se přetěsní všechny spoje a nemusím dávat do vody žádné sr čky.
K popisovaným závadám bych ještě přidal zavzdušněný nebo,což je pravděpodobnější,zanešený chladič topení. U této závady pomůže jen výměna nebo vyčištění tohoto výměníku.Pokud nechcete kupovat nový,na vrakáči seženete starší,který před montáží vyčistíte nalitím roztoku louhu,ten necháte 1-2 dny působit a po vypláchnutí a kontrole(jestli někde neteče) jej namontujete.Nyní v mrazech je to práce pro "vraha" pokud nemáte dílnu a z toho důvodu se to dělá před zimní sezonou.
Co je to, voda v expanzce celkem vařící? To může být 50 st. na omak, kdy začíná stoupat teploměr. Je vadný termostat. Ten zároveň klade malý odpor protékající vodě, proto nemá dostatečný tlak na průtok topením. Jsou tam slabší hadice. Zakryjte chladič kartonem a po pár km uvidíte. Hlavně nezapomeňte sledovat teploměr.
No jestli ti voda teče kolem hadice ven už od léta, předpokládám že nedoléváš ani destilku, ani fridex, takže bych to viděl na vodní kámen, jestli doléváš vodu z vodovodu. Takže může to být zarostené vodním kamenem, někdy to zarůstá většinou hned za termostatem a je pak malý průtok. Anebo to máš někde zamrzlé a voda prostě nekoluje, pokud nemáš nemrznoucí směs, tak bych se ani nedivil. Takže bacha na to, ať ti neprdne těsnění pod hlavou vlivem přehřátí chladící kapaliny v hlavě.
Aby dobře topila, tak se vyplatí vyčistit výměník (radiátor) topení. Vymontuje se baterie a odpojí hadice od topení. Pak se poblíž vývodů na hadice odšroubuje jeden šroubek (torx) a celý radiátor se s topení vysune. Do vývodů radiátoru se nalije ocet (naplní radiátor) a nejlépe se radiátor nechá na nějakém teplém místě (topení,.. ocet ale páchne). Nebo se ten ocet naleje horký s konvice (ta se tím pádem taky od kamene vyčistí). Dále se proudem vody (třeba ve vaně hadicí) prošplíchnou žebra radiátoru, kudy proudí vzduch. Pozor, jsou ostrá na pořezání. Pak to bude topit jak ďas.
Podmínkou je ještě funkční termostat.
Prý je to tedy opravu tím termostatem, našel jsem v garáží nový, zajímalo by mě, jak probíhá výměna? Asi ani nevím, kde termostat najdu. Když termostat vyndám, vyteče z oné díry nějaká voda? Četl jsem o tom něco na netu, takže se pokusím odšroubovat expanzku a posunout ji trochu níž, abych se k tomu dostal. Jde mi jen o to, aby mi nevytekla voda na zem, když vyndám termostat. Dnes jsem k němu dokoupil ještě těsnění.
Děkuji.
Samotná výměna spočívá ve vypuštění kapaliny (trochu, aby hladina byla 1cm pod termostatem - což je až na dno expanze). Pak se odšroubují tři šrouby víka termostatu M6...10klíč. Dává se pokaždé nové těsnění (kopíruje tvar víka a šroubů). Termostat dejte tak, jak byl ten starý a ten, co tam dáváte si vyskoušejte v konvici (rychlovarné), jestli otvírá a kdy (teploměrem změřte - třeba tím, co je do 100°C na zavařování marmelád ). Nic víc na tom není. Jen ty šrouby nestrhněte.
Tak to, čeho jsem se nejvíce bál, se stalo. Ukroutila se hlava šroubu :/ Nějaký způsob, jak zbytek šroubu dostat ven? Obě části jsou ještě spojené, hlava se ukroutila hnedka na začátku, tudíž na obou stranách zbytek šroubu přečnívá.
pokud to nejde sikama,francouzákem apod(což asi ne-zkouška asi proběhla-předpokládám),tak jedině ony ráčnové frézky na povolování-jsou to frézy s levostranným závitem,s prořezama,-ty se "zakousnou" do torza hlavy šroubu nebo matice(funguje to i na thorxy a imbusy-čili kulatá hlava šroubu) a povolíte cokoli...Bohužel sada (vel.10 až 19) stojí někde bratru trojčičku,ale zkusit se někde v okolí domluvit na zápůjčce,resp. přifrčet rovnou s tím,aby to dotyčný mechanik povolil(a pro jistotu rovnou hned i ostatní)...Na povolení "strženého,vyžvejklého" zatím nikdo nic lepšího nevymyslel-tomu ale bohužel odpovídá i cena...
Za zbytek (co trčí) zakousnout sika kleště a otočit (nejlépe trhem a ne pomalu žvejkat). Promazat WD závit a nechat vzlínat až do vnitř (to jste měl udělat před povolením, ale co už.
doplněno 08.02.12 16:14:pokud se ukroutila hlava na začátku, tak povolte i ty zbylé dva a sundejte víko. Pak lépe uchopíte sikama ten zalomený.
jak shora uvádím-domluvte si někde dílnu v okolí,kde ty frézky(trhací)mají-bez nich už dnes ani žádná autodílna nemůže fungovat,a za něco na pivko výjdou vstříc...
Nahřát ten konec šroubu svíčkou (plamínkem ohně). Já používám mini propan-butan hořáček na pájení okapů (dělá plamen do špičky).
doplněno 08.02.12 16:25:Dejte fotku. Možná by pomohlo celý ten plast odmontovat od hlavy motoru a uchytit za ten šroub ve svěráku a točit.
Tak nakonec jsem šroub odvrtal a vyjel nový závit. Jenže v tom raplu, který jsem dostal při ukroucení šroubu jsem zapomněl, jak byl termostat nasazen? Když budu stát před autem a koukat do motoru, jak termostat přijde? Jinak starý termostat se mi zdá být v pořádku, pružina se vrací, vodní kámen nikde vidět není.
Montuje se odvzdušňovací dírkou nahoru a pružinou do skříně (směrem k hlavě motoru).
doplněno 08.02.12 20:47:Termostat se skouší v horké vodě (rychlovarná konvice), pak se měří teploměrem, kdy se otvírá a zavírá. Jiná teplota otevření už může být na závadu (topení málo topí,motor je studený nebo naopak se přehřívá). Záleží, jaká je odchylka od normálu. Ani samotný termostat to topení nemusí ovlivnit (jak jsem psal může být zanesený radiátor kamenem, nebo máte moc fridexu v chladící kapalině).
Vadný termostat zůstává většinou plně otevřený nebo jinak zaseklý. Do hadic hned pouští na chladič vodu, i když je motor studený a pak motoru dlouho trvá, než se ohřeje a sklidní volnoběh (hlavně u Fav karburátoru je to znát).Potom i to topení nemusí topit, pokud zůstává zavřený trvale a motor se přehřívá a chladič je studený.
Na pohled je spíš od vodního kamene (film) nebo je něco prasklé,orezlé,..).
Už topí? Jak se to zadařilo?
Použil jste nové? Já to v takovém případě lehce potírám červeným silikonem na motory. Napatlám si ho mezi dva prsty a pak to těsnění mnu v prstech a udělám na něm s obou stran tenký film. Nechám 24hodin zvulkanizovat a pak montuji zpět.
doplněno 09.02.12 17:33:Nové těsnění těsní vždy, pokud je kvalitní. Hlavně očistit ty dosedací hliníkové plochy od starých zbytků těsnění.
Ano, nové těsnění jsem dal. Problém bude asi na dosedacích plochách - zbytky těsnění. Bohužel, je tam přístup na dvě věci, špatně se to čistí, spíše rýpu do hlavy.
OJOJ... rýpat do hlavy ne. Škrabejte nějakou plastovou škrabkou a pomáhejte si nitroředidlem. Pak to vyleštit velmi jemným smirkem. Ten červený silikon je na tohle fakt dobrý v kombinaci s těsněním. Dělal jsem to takto na vodní pumpě a ani kapka.
Tak nakonec už to těsní Problém je ten, že auto pořád moc netopí. Chci se zeptat, kde najdu nějaký kohout od topení? Napadlo mě, jestli není přivřený, či případně, není topení zavzdušněno? Ještě jsem si vzpomněl, že spodní hadicí od expanzní nádobky protéká hadice, přesněji řečeno v nasazení hadice na expanzce, podtéká to pod ní, jako kdyby byl v expanze přiliš vysoký tlak a vytlačovalo to vodu hadicí. Děkuji
Myslel jsem si, že je to zbytečná práce s tím termostatem, ale nereagoval jsi už na mé otázky výše, tak jsem se mezi vás nechtěl míchat.
Topení SIEMENS žádný kohout nemá (dává se do Felicií BMM,Mpi,1.6). Topení s kohoutem má jen Favorit (karb,BMM) a Felicie 1.9D. Kohout je mezi hadicemi taková páčka a uvnitř dvě clonky s otvory, které se otočením slícují, nebo ucpou (jako odvzdušnovací víčko na víku od nádobí do mikrovlnky :D).
Svorku pod expanzí na hadici skuste dotáhnout, případně vyměnit. Systém chlazení u Fa a Fe se odvzdušňuje sám automaticky.
Vyčistěte ten radiátor (ocet v něm nechte klidně i týden). Hadice dočasně spojíte do sebe vhodnou spojkou (trubkou), pokud potřebujete jezdit.
mas zmerenou nemrznouci kapalinu v chladici? felicie musi mit min. - 25stupnu celsia naredenou kapalinu .. kup si fridexa nech si to autoservisu poladit .. muze tam byt pripadne zaneseny topeni
vyměn radiátor topení už sem to někde psal praskaj uvnitř ty umělohmotný přepážky pak to netopí sou obě hadice od topení po ohřátí motoru teplé?
Napřed to byl termostat, teď topení, pak to bude chladič a vodní pumpa, nakonec celý motor...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.