Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,na moji Felícii rádiátor topí ale na budíku ukazuje pořád 70 stupňů,a ani se ručička nehne nemohlo by to být právě tím termostatem?
Co tam máš za termostat?
Dělal se hliníkový s mosazným čidlem a jedním Fastonem jako má Favorit (dva kusy a vložka)
Pak plastové se 4 pinovým čidlem (dva kusy a vložka s Favorita nebo takový váleček asi VW)
Ty s Favoriťáckou vložkou drží tu vložku segerová pojistka a dá se vyměnit sama o sobě.
Kupuj jen Wahler. Jiné netěsní (to se ti děje teď) a brzy odejdou.
No myslím že tam je to mosazný,co bylo na 120,ještě dotaz nemáš nějaký fígl jak vytáhnout rádiátor topení u feliny?Potřeboval bych ho nějak vyčistit zdá se mi že to málo topí,posledně zrovna na silvestra jsme to s kámošem měnili na jeho felině má 1.3 MPI,a namordovali jsme se stím teda maximálně,no nakonec jsme ho vytáhli ale museli jsme rozebrat půlku palubky,stějně tam něco pořád drželo až jsem vlezl do auta a povolil ten černý komínek co je pod nohama tak to povolilo,vyměnili jsme ho teda a topí mu to jak das,ale za tuto cenu bych to měl zase takhle dělat?
Tak je to jako u 120/Favorita. Dvě víka z hliníku a klingeritové těsnění (doporučuji den před montáží jemně potřít červeným silikonem. Vložku tedy kup novou a vyměň. Někde jsem to řešil a dával i fotku se správnou montáží. Na termostatu je jeden čudlík v díře a ten musí být v poloze na 12 hodině. Je k vůli odvzdušnění, tak proto co nejvýše kolmo k vodorovné hladině.
Topící radiátor se vytahuje zvlášť. To by byla morda, kdyby se muselo demontovat komplet topení. Vyndáš baterku a kolem hadic je jeden šroubek. Tahem pak do prostoru k baterce vytáhneš z topení celou vložku radiátoru (proto musí být baterie pryč).
doplněno 10.01.13 19:54:Takto tam vložku osaď.
doplněno 10.01.13 19:58:Jinak chladící kapalina leptá lak, tak pokud tam nemáš tu tlumící hmotu, tak to zalej na závěr teplou vodou (nesmí být venku mráz). Pokud tam tu hmotu (černá) máš, tak si tam dej hadr a igelit a dávej si na to pozor.
No s tím termostatem jsem to pochopil,ale stějně půjde asi celý vyměnit komplet,ale ten rádiátor nám nešel jen tak lehce jak popisuješ tu baterku jsme samozřejmě vytáhli,odšroubovali jsme hadice povolili ty dva šrouby co drží ten panel a stějně to nešlo ven musí se něco povolit pod palubovkou né?
Né a né. U hadic je uprostřed na okraji jeden torx šroubek a ten ten radiátor jistí k tělu topení. Stačí odpojit ty dvě hadice, povolit ten jeden torx a radiátor vysunout doboku ven (do prostoru, kde je baterka, takže baterka musí ven).
Čím si pomůžeš, když vymontuješ celé topení? Stejně uděláš to, co jsem napsal výše, aby jsi to demontoval a je jedno, jestli to děláš na autě, nebo venku.
Možná najdu fotku...
Tak nejezdi rychle. Zastav a popojížděj nebo opakovaně někde parkuj. Uvidíš, jak ti teplota poleze nahoru a musí kolem 95°C sepnout větrák, tak si otevři kapotu a někde stůj do té doby na volnoběh. Pokud se to podaří a budík bude ukazovat až do sepnutí větráku správně, tak je chyba v termostatu, které netěsní a propouští vodu na chladič i v době, kdy nemá a tak motor prochlazuje.
Jestli nový termostat, tak kup nový a nejlépe komplet origo s logy ŠKODA za cca 700,- (vyplatí se to).
Zrovna nedávno jsem měnil u pána Polský typ. Motor se přehříval a termostatem tekla voda na Hall snímač. Dokonce byl tak nekvalitně zpracovaný, že nešel ani cela nasunout konektor od lambdy do držáku v termostatu. Prostě šmejd.
Když koupíš jen přední víko, což taky jde, ale origo se prodává spíš v kompletu, tak pozor na výrobce. V každém případě kup nový gumový kroužek, který se u plastových domů termostatů dává a pokud budeš měnit komplet, tak i nový u hlavy, ale ten je součástí nového termostatu.
Vodu nezapomeň udržovat mezi MIN a MAX (na MAX se nedolévá ... psáno i v dílenské příručce)
P.S.: Hodně lidí to řeší pomocnou berličkou coby zakrytím půlky chladiče plechem nebo kartonem
doplněno 10.01.13 16:05:V mrazech by jsi měl mít za jízdy kolem 76 - 85 a při menší rychlosti,popojíždění a stání by se měla teplota šplhat k půlce.
doplněno 10.01.13 19:14:Co to je?
Teď mi tu Jura odpověděl a já jemu a za chvíli oba dotazy v čudu?
Admine?
Možná už jsem tě pochopil. Ty jsi povolil ty dvě matky po stranách a tahal za topení k sobě?
To je právě blbost. Je to z jednoho kusu a pokračuje to do interiéru. Ty z tohodle bazmeku topení vytáhneš na boku jen takovou kazetu jak do videa s dvouma vývodama na hadici. Nic víc.
doplněno 10.01.13 21:20:Tohle vysuneš zboku topení ven a drží to jeden šroubek (asi torx 15 nebo 20)
u feldy nelze tak lehce vytáhnout radiátor jako u fafouna překáží tomu ten zvýšenej plech co na něm sedí baterie musí se to topení celý povolit a to i zevnitř s auta a pak to celý popotáhnout do motoru docela opruz napoprvý
Já tě chápu,jo ty šrouby dva z boku jsme odšroubovali aby se stím dalo vůbec trochu hébat,ale jak máš tu baterku tak pod ní taková plocha a tam zavazí právě ta železná podložka jedině že bys myslel to páčit z leva do prava,já vím že to by mělo jít vytáhnout ale opravdu to nešlo zkoušeli jsme různé možnosti ale nic,no už je to venku, ale jak říkám zavazí tam ta železná podložka pod baterkou,jedině by šlo do budoucna tam vyříznout flexou výřez,ale myslím si že ani tak by to nešlo no nevím jak u tvého auta ale tady u té kámošově plečce to opravdu nešlo jen všechno povolit i u té palubovky jak již jsem psal výše.
Tak z tím jsem nikdy neměl problém i když je pravda, že jak jsem to upgradoval, tak jsem to nedělal na autě.
Tak hurá
doplněno 10.01.13 23:22:@dabel : Ve Fávu je ten držák na akumulátor úplně stejný, akorát to topení bylo kratší a trochu jiné. Teď si uvědomuju, že to vlastně s Feldím topením SIEMENS tak snadno nejde u obou aut... Proto mě to zmátlo
Pokud topí,ale ukazuje mále není to termostatem ale jen čidlem teploty-ukazuje prostě málo! Předloni jsem to taky řešil a termostat na vyšší teplotu nepomohl-neustále ukazuje max 70 a pařácích v létě nikdy víc jak 80°c.
Ještě mě napadlo, pokud máš ten typ Š120 s mosazným čidlem, tak od čidla odpoj konektor a pak co nejlépe vodivě spoj s mínus baterkou nebo motorem či skeletem na vodivá místa. Při ukostření a nulovém odporu musí budík ukázat přehřátí cca 125°C.
Pak vymontuj čidlo, omotej ho drátem a ten spoj ze skeletem, aby fungovalo a čidlo ponoř do vařící vody. Pokud ukáže správnou teplotu vody, tak očisti kostry. Pokud ne, tak čidlo vyměň.
Termostat. Taky mi odešel ve felicii, 165 tisíc najeto. Stejné příznaky, 70 °C, netopilo. Kup celej půldomek i s termostatem u autokelly za co já vím, čtyři stovky, a je hotovo. Po výměně topí, teplota po deti minutách na hlavní čárce mezi 70 a 110 stabilně.
gumidek: máš nějaký odkaz na wahler do toho domku termostatu na felicii? Já tam dal z autokelly, ale asi to bude polák. Origoš z výroby měl vyraženo Made in Poland. Vydržel těch 165 tisíc...
Origoš z výroby má vyraženo logo škodovky, jako mám v avataru. Rozhodně ne made in Poland. Origoš celý (origo se prodává jen celý, tedy oba kusy domku a termostat s čidlem) za 700,-.
Od Favorita do 96 roku:
Od 96 roku plastové domky pro SPi a MPi:
Naftová felda má zakončení talířkem a 1.6ka má plastový váleček.
Úplně nedovírá termostat a kapalina se chladí i tehdy, když nemusí. Prosak na něm. Dej si do půlky chladiče karton nebu kup celý nový škodovácký kvalitní a žádnou polskou mrchu za 700,- a správně ho namontuj.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.