Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Auto ze Švýcarska starší osmi let

Od: audi* odpovědí: 9 změna:

Zdravím Vás, lidi, sehnal jsem audi A6, ve velice dobrém stavu i za levný peníz, právě kvůli tomu, že je starší více jak 8let, tudíž nejde přihlásit. Pročetl jsem si i tuto diskusi poradte.cz/... a pro jistotu i toto portal.gov.cz/... z obou jasně vyplívá, že to nejde přihlásit.

Jak by se to dalo vyřešit jinak, aby to auto mohlo legálně jezdit v ČR? Auto je proclené, má TK. Jen ta doba osmi let daná zákonem je prošlá. Jak už psal v prvním linku výše jeden z přispívajících něco ohledně přestavby na doklady z jiného auta.

Co proto musím udělat? Koupit samotné doklady od bouraného auta, nebo bourané auto i s doklady, pak zajít na úřad a nechat jej přihlásit jako přestavbu? Nechci tu nikoho pobízet k nějakému navádění, nebo nekalostem, ptám se pouze informativně. Zajímá mě, jak to u nás chodí, jak se to dělá. Přecijen někdo z vás to už jistě řešil, nebo má zkušenost. protože mi přijde, aby taková "voňavka"stála nevyužitá pod stromem.

Jak už jsem psal, nehci tu nikoho pobouřit, nemyslím to nijak zle, jen se chci informovat a eventuelně zachránit to auto:)

Děkuji za odpovědi.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

erikch*
hodnocení

2x

zákon o odepadech-z něhož vyplýval mimojiné i onen 8letý limit dovozu padl-a to napopud EU,takže defacto není platným-nicméně CH není v EU,ale zase má nějakou ratifikovanou smlouvu s EU,takže co se obchodu týče-platí téměř totéž-jinými slovy pro fundovanou odpověd-právě o takovéto(vých)smlouvách-které jsou nadřazeny legislativě ČR(podobně jako Unijní) bych zapátral třeba zde: mzv.cz/...

pak bych oslovil přímo Švýcarské velvyslanectvi v ČR Pevnostní 588/7, P.O.Box 84 (Entrance: Dělostřelecká Street), 162 01 Praha 6

nu*

v tom případě si přečti poslední nařízení EU o vozidlech neevropského provedneí, to je nadřazeno všem ostatním národním právním normám, a 8-letá lhůta je tma jasně uvedena, včetně jasné formulace že vozidlo nesplňující předepsané podmínky NEBUDE zaregistrováno... pokud jde o švýcarsko, také si nastuduj jejich hlasování v referendu kdy se rozhodovalo zda se švýcarsko zapojí do evropského hospodářského prostoru...nebvím o jakém obchodě to tafy píšeš

Švýcaři si odhlasovali v referendu že preferují vlastní suverenitu před podřizováním se jakýmkoliv evropským pravidlům...Proto se za zboží ze švýcarska platí clo, a když jede švýcar do německého DM shopu pro krabici šamponů, čeká ho papírování a papírování...

Na druhou stranu, průměrný příjem na hlavu je tam 3750 eur měsíčně, nemají tam Kalouska proto si jednotlivé kantony odhlasují například jen 10-procentní daně...

Vyprodukované bohatství se tam dostává k lidem, v o hodně většíé míře než u nás, kde se polovina všeho rozplyne někde nahoře...

nu*
hodnocení

0x

švýcarské auto s dokladem o nabytí, o proclení a s CH-registračním dokladem použijete jako náhradní karoserii, měnit budete karoserii na české m autě, ke kterému potřebujete tedy české doklady...tedy doklady ke stejnému typu, modelu, značce auta, musí mít i shodný typ motoru...vše musí předem odsouhlasit výrobce...

nu*
hodnocení

0x

jinak ve švýcarsku se dají sehnat bouraná auta za pár franků, jsou tam webové portály kde prodávají místní pojišťovny lehce a šikovně poškouzená auta, draží tam jen švýcaři, když od některého z nich auto koupíte, pokud je starší 8 let je nepřihlásitelné...Poud bude někdo prodávat bourabnou audinu A6 nebo jen papíry k ní, bude za to chtí tolik že se Váš obchod staně prodělečným a výsledek nebude odpovídat vynaložené námaze... a pokud máte benzinovou audinu 4,2 enb osilnější, těch je u ás relatvioně málo, každý chce jen naftu..tím se snižuje možnsot opatřit si platné doklady...náš trh je prostě malý..ale zkuste to, naděje umírá poslední...ale než to koupíte nechcte si vše posvětit zástupcem výrobce...

hodnocení

0x

Ještě doplním-pkd má tzv globální homologaci tak by mělo jít přihlásit i když jde o autí ze švýcar a starší 8 let.

erikch*

Švýcarsko bylo první evropskou zemí,kde byl u nově registrovaných aut-rok 1989 ,povinný kat(v tu dobu ještě EU nevěděla,že něco takového vůbec existuje)-jinými slovy co ted předvádí Brusel (Euro V,Vi atd.) je sto let za švýcarama,a ještě jinými slovy-co více homologovaného,schváleného a nevím co ještě,když to je ze Švýcarska.(víc už nelzešvýcarsko má jedny z nejpřísnějších pravidel na světě)..?! Nevím přesně název,ale existuje právě ratifikovaná smlouva o volném obchodu s EU-proto jsem odkazoval na ambasádu-tam tazatel dostane objektivní a hlavně fundované info-narozdíl od nás tady a bohužel i na rozdíl od informací od českých úředníků,kteří sami leckdy netuší(natož aby věděli)...

nu*

Bylo by dobré nastudovat si vo je to ESVO, co ej to EHP, včetně dalších souvislostí které z toho vyplývají a nepsat sem obecně nějaklé domněnky...toto je poradna...

Nevím co kdo dostane na ambasádě, tam nebude nidko školit občana z otázek mezinárodních vztahů nebo ekonomie, schalování vozidel pocházejících z jiné země než EU provádí dopravní úřady, informoval bych se tam...

vk
hodnocení

0x

Pro zajimavost, co by to stalo to mit prihlaseny ve svajcu a provozovat to tady?

audi*
hodnocení

Děkuji za odpovědi, ale co má prosím znamenat toto- ...ale než to koupíte nechcte si vše posvětit zástupcem výrobce... -Nedělá se to náhodou tak, že by prý stačilo sehnat doklady+ štítek, ten nechat převařit, a u motoru je to jedno ne, ten musí mít stejnou specifikaci, ale číslo motoru může být jiné. Pak už by to nikdo nezkoumal. nedovedu si totiž představit, jak někde otravuju, ani nevím kde, asi v nějakém autorizovaném servisu/ autosalonu audi, aby mi dali potvrzení na audinu z roku 2000. Nemyslím si, že lidi, co kšeftují s auty to řeší až takhle složitě, když to jde jistě nějak obejít. Tím samozřejmě zase nechci nikoho nabádat. To mi jen tak docvaklo, ono totiž když přijedu na TK, před přihlášením normálka legálního auta, tak se kouknou akorat tak na číslo karoserie, na číslo motoru, ale to když bude jiné, tak půjde v techničáku nechat přepsat. Kdybych napsal nejaké blbosti, tak si mě hned neberte do huby, nerozumím tomu. Kde se hledá zástupce výrobce, kterého bude zajímat nějaká stará audina z roku 2000? :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]