Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přepis auta ze Švýcarska

Od: svycar odpovědí: 14 změna:

Zdravim, mojeho kamaráda otec bydlí ve Švýcarsku a vlastní tam auto, jeho syn/můj kamarád/ žije v ČR, otec koupil auto nové, takže to staré by chtěl věnovat za přepis synovi. Mysleli jsme, že na tom nic není, ale dnes kamarádovi řekl známej, že prý to nejde, něco kvůli tomu, že Švýcarsko není členem EU a že auto je více než 8let staré /je to rok 2000 Alfa Romeo/ a prej se nedá sem dotáhnout a přepsat ho na české doklady, tak jsem slíbil, že se poptám a zjistím to. Ví někdo jak postupovat a auto sem legálně dostat? Díky

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nu*
hodnocení

2x

auto sem lze legálně dostat tak, že zůstane registrováno ve Švýcarsku a budete ním jezdit tady...k registarci v ČR musí být autu nejdříve schválena technická způsobilost a pak jej lze registrovat...auty pocházející z jiné země než z členské země EU musaí splniz zákonné podmoínyk tedy mladší než 8 let od datat 1. registrace, což uvedené auto evidentně nesplňuje...Pak by se ještě muselo uhradit clo a DPH...ale to je vzhledem ke stáří auta passé...je to dáno jednoznačně zákonem...vše ostatní jsou spekulace, po novém roce bude platit v celé EU poměrně přísná legislativa na import aut ze třetích zemí která by měla definitivně odstranit různé vleklé problémy s auty neevropského provedení...žádnou lepší odpověď tady nedostanete, staré auto ze švýcarska prostě v ČR nikdy nepřihlásíte...Pokud jde o DPH a clo, u mladšího auta než 8 let které by šlo schválitc počítejte s náklady cca 20 procent plus ( z ) k pořizovací ceně auta , k pořizovacím nákladům počítejte i náklad na dopravu do ČR

Stačí Vám to, nebo chcete ještě nějaké další lepší odpovědi?

cyril*

Výjímka občas potvrzuje pravidlo! ;)

cyril*
hodnocení

0x

Chcete-li si o problému jen tak "pokecat", jste tu správně. Požadujete-li přesnou a konkrétní odpověď, pak dotaz vzneste na odd. registru vozidel pověřeného úřadu, kde má být auto evidováno.

moto*
hodnocení

0x

Můj skromný názor je, že ve Švýcarsku jezdí auta která mají evropskou homologaci, tudíž se na ně úřad při přihlašování dívá stejně jako na podobné auto z jiného evropského státu. Kromě švýcarských dokladů, případně COC listu musí přihlašující zdokladovat na Odboru dopravy, že auto je proclené a zdaněné DPH což samozřejmě dovoz prodraží. Další náklady jsou za špedici a ručení pro tranzit Německem. Dovoz čehokoliv ze Švýcarska je anabáze kterou jsem osobně již absolvoval včetně front na Německo-Švýcarské hranici. Další náklady jsou na STK které může požadovat potvrzení od akreditovaného zástupce. Někteří zástupci si za tento papír berou nekřesťanské peníze. Při případném přihlášení musí být schválení od STK.

Pokud je auto zajimavé, doporučuji si z něj zjistit VIN a jednak se dotázat akreditovaného zástupce, zda tento model je schválen pro Evropu a zda na to dájí potvrzení, dále je nutné jít na místní Odbor dopravy a na tento konkretní případ se předem informovat, stejně tak na STK kolik bude vše stát. Potom vzít kalkulačku a papír a vše si spočítat včetně dopravy (náklady na dopravu se počítají do celního základu). Starší auta jsou zatížena navíc ekologickým poplatkem dle zařazení do emisní skupiny.

erikch*

jen tak mimochodem-Švýcarsko bylo a řekněme,že i stále průkopníkem ekologie a bezpečnosti v silniční dopravě-takže jednak nehrozí,že by si zaregistrovali něco bez homologace nebo něco s "neošetřenými" emisemi(byli první Evropskou zemí podminující registraci nového auta katalyzátorem-rok 89 tuším) Ale k věci samotné-Švýcarsko je již několik let členem onoho uskupení volného pohybu zboží -ne Schengen,to je i pohyb osob-to si zase naopak chrání...-takže co se aut týče-vztahují se na jejich dovoz stejné podmínky jako na auta z EU...Anebo bez komplikací lze uvažovat i o přestavbě-nevím o jaký jde model,ale zkusit brouzdat a najít totéž zbourané s CZ doklady a domluvit je...

nu*

Vaše soukromé názory a domněnky vyplývající z neznalosti právních norem, jak českých, tak mezinárodních, a také neznalost dalších politických, historických a ekonomických souvislostí nejsou relevantní radou, akorát tady oblbujete tazatele, pokud jde o soukromý názor o globální homologaci, to je pravda, většina moderních aut má evropsku globální homologaci, ale podle zákona lze dovážet do ČR pouze vozidla z nečlenských zemí EU mladší 8 let...Takže soukromý názor si můžete strčit za klobouk, CH - auto starší 8 let prostě v ČR nepřihlásíte...

Pokud jde o další perličku kterou sem napsal ERIKCH, který píše o jakémsi sdružení, jehož název si bohužel nepamatuje, tak na to reaguji tady už podruhé, Švýcarsko v referendu ODMÍTLO asi z důvodu národní hrdosti podmínky nutné k tomu aby mohlo býti členem onoho "sdružení" , proto pořád platí že zboží z CH musí být procleno, žádný volný obchod, ERIKCHU, až jednou konečně pojedeš do švýcarska, aby jsi se přesvědčil jak to tam funguje, doporučuji nakoupit v německém DM-shopu v německo-švýcarském příhraničí igelilku šamponů, dostaneš ještě v tom DM shopu na německé straně formulář potřebný k celnímu odbavení, než s igelitkou vyrazíš do Švýcarska...

Pro ty méne chápavé, Švýcarsko není EU, švýcarsko je 3. země, a na dovoz aut ze Švýcarska se vztahuje zákon číslo 56/2001Sb., paragraf číslo 34...Tak si ho konečně pozorně přečtěte, všichni co sem píšete nesmysly.

moto*

Nemáte pravdu a byl jsem dokonce tak zvědavý, že jsem zavolal na Odbor dopravy v Brně a technik mi přesně potvrdil, co jsem psal v prvním příspěvku. Vozidlo ze Švýcarska musí mít typové schválení EU což Alfa jako evropský vůz bude mít. A zákon na který odkazujete je z roku 2001 a od té doby prošel novelizací. Pochybuji, že technik bude vědět méně než vy. Osmileté období na stáři vozidel padlo zavedením ekologického poplatku.

To že Švýcarsko není v EU ještě neznamená, že na něj neplatí evropské normy přestože není v zóně volného obchodu.

nu*

Pro ERIKCH-a

Dohoda o EHP rozšiřuje jednotný trh EU o tři ze čtyř zemí Evropského sdružení volného obchodu (ESVO), a to Norsko, Island a Lichtenštejnsko.

Švýcarsko, přestože je členem ESVO, není součástí Evropského hospodářského prostoru, neboť jeho občané v referendu v prosinci 1992 hlasovali proti členství v EHP. Švýcarsko udržuje a rozvíjí své vztahy s EU prostřednictvím rozšířených dvojstranných smluv

Pro MOTO:

Bůhví s kým jste mluvil, zákon číslo 56/2001 Sb. platí i po všech novelách , stačí se podívat na aktuální znění...dal jsme si práci a napsal V8m i číslo paragrafu...Tak si laskavě ten zákon najděte a přečtěte a přestaňte mě laskavě OSOČOVAT z šíření nepravdy, a poud v BRNĚ skutečně zákon nedodržují, je Vaší povinností oznámit to příslušnému nadřízenému technika nebo rovnou na Policii ČR*cert*

nu*

- ekologický poplatek skutečně vůbec nijak nesouvisí s 8-letým stářím vozidla pocházejícího ze 3. země, tedy z prostoru který není součástí EU, zákon o odpadech jste totiž v nikdy životě nečetl, jinak by jste nemohl napsat takovou kravinu

doplněno 07.12.11 10:34:

Pokud nechcete, aby si čtenáři mysleli že to co sem píšete jsou nesmysly a bláboly nekompetentního a nic neznalého člověka, napiště sem konkrétní právní normy o které se opíráte...specifikujte novely a specifikujte jejich obsah, aby si to každý čtenář mohl najít a provést konfrontaci...

A napište mi sem jméno a telefonní číslo toho technika z Brna, dám si tu práci a také mu zavolám, jsme zvědavý na toho odborníka

svycar
hodnocení

Děkuji, další otázky nemám, vše jsme chtěli vyřešit legální cestou, jedna bába říkala, že auto nesmí být starší 8mi let, což je, takže je to potvrzeno a tím to hasne. Když už je založeno téma, tak se zeptám, když to auto ze Švýcarska bude provozováno v ČR na švýcarských značkách, tak v čem bude jiné, než auto s českými doklady? /je mi jasné jiná čísla atd :) , ale co třeba STK, na úřadě různé věci jako depozit, pak potencionální prodej auta atd.) Pokud to bude moc náročné, tak se vozidlo prodá ve Švýcarsku a otec pak pošle peníze synovi, nejsnadší cesta, Alfa Romeo 156ka 2.0 2000 tu stejně moc nestojí. Díky

nu*

auto by muselo zůstat registrováno ve švýcarsku a všechny evidenční úkony by se pak museli provádět tam, včetně STK, ta je tam hoděn přísná a starých aut se proto švýcaři zbavují...nejlepší variantou bude auto prodat v CH a případně tam koupit šikovně bourané auto s datem 1. registrace po 1.1.2004

Nebo využít virtuálních rad výše uvedeného odborníka a nechat auto schválit v Brně...

moto*

Jasně jsem psal, že je to můj skromný názor a že jako první krok bych si ověřil u akreditovaného zástupce zda auto s konkretním VIN splňuje podmínky evropské homologace, což by nemuselo být vyloučené. A potom bych dal na stanovisko mého úředníka.
Já zastávám názor líná huba holé neštěstí a pokud bych řešil tento problém, tak jsou pro mne rozhodující jejich stanoviska než jedna baba povídala na Poradně. Možná by se nakonec stalo, že bych vám dal za pravdu. Z mojí osobní zkušenosti se mi ale častokrát vyplatilo více se o něco pokoušet, než to předem vzdávat.

nu*

další nesmysl, proč platit akr.zástupci za nějaké potvrzení, když je ES-homologace vyražena na výrobním - typovém štítku auta a zapsána v CH-dokladech...alespoň to bys jako odborník mohl vědet...a v této souvisloti ej ES homologace k ničemu...

Telef. číslo technika v Brně je 542 174 208, každý si tam může zavolat o informaci, jak se schvaluje 11 let staré auto ze Švýcarska...

Pokud zákon č.56/2001 platí, musí být úředníkem dodržen a ani s 15 pokusy o ejho porušení nemáte šanci uspět...

moto*

Jaký nesmysl? Za informaci nic neplatím, tedy u slušného zástupce, až za případné potvrzení. Před časem jsem něco řešil u Renaultů a byli velmi ochotní. Než mi ale dali odpověď, musel jsem zjistit VIN auta. Informace byla negativní, tudíž jsem v akci nepokračoval a nic neplatil. A co se týká štítků na ně odbornik opravdu nejsem, proto se vždy ptám kompetentních.

A kdybych něco podobného řešil, raději se budu ptát kompetentních než 15x zde. A již jsem také psal, že nevylučuji i tvoji pravdu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]