Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Může mi někdo vysvětlit, proč se smí roztahovat auta s řetězem (Favorit a spol.) a proč se nesmí roztahovat nová auta s řemenem (Octavia, Roometser a spol.)? Vím, že roztahovat se teoreticky dají oba typy, ale u řemenu hrozí, že se tam něco "potká. A já bych chtěl vysvětlit, co se tam "potká" a proč je to riskantní.
Děkuju za objasnění
čus,
Motory s rozvodovým řemenem mají řemen napnutý napínacím mechanismem (kladkou). Je tam u řemenu určitá pružnost, která při velké síle dokáže zapříčinit přeskočení ozubeného kola na řemenu. Tak se změní časování a může zrovna otvírat nějaký ventil a zároveň popojíždět píst do horní úvratě, tam se potkají a bouchnou do sebe
U motorů s rozvodovým řetězem tohle nehrozí, protože řetěz je napnutý jak struna a je navíc dvojitý, takže přeskočit nikdy nemůže. Jen se časem vytahá a vzniknou vůle a chrastění.
Roztahovat se můžou obě auta, když to někdo umí. Nesmí se pustit rychle spojka na nevhodném zařazeném stupni, aby to neškublo (u řemenů by hrozilo právě to přeskočení).
Katalyzátor se také nezničí. Motoru je jedno, jestli ho uvede do pohybu startér (elektromotor) nebo roztáhnutí nebo klika (viz Lady).
Motor musí chytnout napoprvé, jinak hrozí při závadě na zapalování poškození katalyzátoru (vlítne tam nespálená směs paliva a později tam shoří a zničí kat.)
Takže roztahovat auta, která fungují a selhal jen startér nebo baterka a pouštět spojku s citem na 2 nebo 3 rychlostní stupeň při max 10 - 20km/h
doplněno 21.07.12 19:42:A taky to tam automobilky píší do návodů, protože dnešní řidiči přestávají technice aut rozumět a poškodili by si tak motor.
Spíš jde o to, že by se ničil katalyzátor, o řemenu jsem nic neslyšel, dokonce se mi povedlo moje auto několikrát nastartovat za jízdy když sem pustil spojku při přeřazovaní protože mi po vyšlápnutí spojky s rychlostním stupněm zhasl motor (sání falešnýho vzduchu)..Vždycky jen zakvičela spojka, ja se lekl, nadával, ale nic se nestalo :D Auto jezdí doteď jak víno
Nemůžou se roztahovat auta s katem z prostého důvodu -pokud nechytne na krátké dráze ,tak se benzín může dostat do katalizátoru a tam při následném spálení jej zničit!
Roztáhnutím může skočit řemen zrovna jako normálním startováním!Naněkolika autofórech jsem ješte navyčetl,že by se motor potkal při roztažení ,ale že se to občas stane při normálním startu ano!
Toto téma zde bylo již několikrát diskutováno . Například poradte.cz/... Dovoluji si zopakovat jeden z mých dřívějších příspěvků na toto téma.
Já si myslím , že startujeme-li startérem a nebo roztažením vozidla působí na pohyblivé části motoru stejná namáhání. Je jen při roztahování nebezpečí , že nezkušený řidič použije při roztahování nízký převodový stupeň vzhledem k rychlosti tažení vozidla , což může poškodit motor vlivem jeho přetočení. Roztahování začít na vyšší rychlostní stupeň a podle potřeby (otáček motoru) jej snižovat tak , aby nebyly překročeny max.povolené otáčky motoru. miro
Jen dodám : Přetočením motoru je zvýšení jeho otáček nad povolenou mez . Tím dochází hlavně k tomu , že ventily se nestačí silou pružin vracet a potkají se s pístem. Výsledkem je poškození pístu i ventilů. Větší nebezpečí je u motorů dieselových než u benzinových. miro
miro ty v tom mas hodne gulas... Pletes si pojem "pretoceni" a takzvane "potkání" motoru jakse nazyva havarie motoru pri preskoceni rozvodoveho remene nebo dokonce jeho pretrzeni.
Mimochodem pretoceni motoru jak ty vyse pises: "je zvýšení jeho otáček nad povolenou mez" je nesmysl, kazdy motor ma omezovac otacek. at uz elektronicky nebo i mechanicky v cerpadle.
Takze pri roztahovani a zarazeni nizke rychlosti nevznika zadne pretoceni motoru,ale riziko je v tom ze je to velky ráz na motor, hlavne na rozvodovy mechanismus a hrozi pretrzeni remenu (zase zalezi na stari remenu a najetych kilometru a slozitosti rozvodu) nebo jeho preskoceni. Proto se radi na vetsi prevodovy stupen a opatrne spoustet spojku. Ale i tak bych do roztahovani nesel, je tam spousta faktoru co lze znicit. napr. zniceni katalu, u dieslu nejde zhaveni, kdyz roztahuji pri vybite baterii atd... je toho vic.
miro v tom nemá tak velký guláš, sám souhlasíš, že přetočení motoru je zvýšení otáček nad povolenou mez a toto přetočení může vzniknout právě při nešetrném roztahování vozu, pak je opravdu velká pravděpodobnost, že se ventily nestihnou vrátit a "potkají" se s písty, nejde jen o přeskočení rozvodového řemenu, nejde jen o nafťáky... Blbec je schopný se nechat roztáhnout na padesát a pak tam vrazit jedničku a rychle pustit spojku, to už bývá vymalováno...
Jenze pretoceni motoru nevznika prave pri roztahovani motoru jak si myslite a pisete. To neni o tom ze nekdo rozjede auto na 50km a zaradi jednicku jak uvadite extremni priklad. To je i kravina na tolik se auto ani neroztahuje a jednicku v takove rychlosti ani nezaradite. Ale hlavne to neni o tom ze se motor znici tim ze najednou skokove od rozjeteho auta od prevodovky a spojky se najednou pri sepnuti toci motor napr. 7...8..9.10tis otacek. Je to o tom ze pri roztahovani studeneho motoru vznika neskutecne vetsi raz a sila na motor v dany moment (nez od starteru), hlavne na rozvodovy mechanismus, a nejslabsi clanek mechanismu to jest rozvodovy remen topovetsinou nevydrzi, bud preskoci nebo se dokonce pretrhne. Neni to ale pravidlo ze se vzdy potka motor. jsou motory i konstrukce ze se nepotkaji i kdyz se skubne remen ale to uz je dalsi kapitola nebudu mást
Pojem pretoceni motoru, jsem videl v praxi kdyz do sani vstriknuli palivo nebo jinou horlavinu, nebo u diesla vyprali vzduchovy filtr v benzinu i to jsem zazil ze sel motor nekontrolovatelne do mnoha tisic otacek (nepomuze ani omezovac). Tam spis hrozi jinsi havarie
Ano uvádím extrémní příklad. A právě kvůli těmto extrémním "blbcům" se všeobecně nedoporučuje auta roztahovat, I při roztahování téměř zmrzlého motoru lze s citlivou nohou na spojce docílit menšího rázu než při záběru startéru, vše je o tom článku mezi volantem a sedačkou...
... při padesátce za jedna nezařadíte, souhlasím, ale zařadíte za jedna a s vymáčknutou spojkou čekáte na tu "správnou" rychlost - já tedy ne a Vy asi také ne, ale možná byste se divil, kolik lidí ano...
jojo pravda, zalezi jak to kdo šetrne podá najdou se i taci co to takhle svedou, verim ze to nekdo udela zvykly ze starych aut. Ja osobne jakozto automechanik bych ale diesla neroztahoval
Já sice nejsem automechanik, ale už jsem pár kilometrů nalítal, většinou starší vraky, které v zimě nestartují, "zděděné" baterie, zatím mě roztahovali bez ztráty květinky...
P. "aaa" Na můj guláš odpověděl p."hop"-děkuji.
Nejsem si jist , zda omezovač otáček (který zpravidla ovládá-omezuje,dodávku paliva) může být funkční při roztahování vozidla , kdy motor ještě nepracuje, tudíž omezovač otáček omezením dodávky paliva nemůže mít vliv na jejich omezení .
A ještě jedna připomínka. Jste si jist , že startér při startování má jemnější záběr než puštění spojky při roztahování na přiměřený rychlostní stupeň?
Ještě riziko poškození katalyzátoru vznícením nahromaděné směsí při roztahování. To se může stát i při startu spouštěčem. Ještě nikdy jste neslyšel střílení do výfuku při normálním startování, pokud třeba neni dostatečně nažhaveno a nebo při nečinnosti zapalovací svíčky u jednoho válce?
Větši riziko u dieselových motorů vyplývá z jeho konstrukce. Má větší kompresní poměr , tudíž při horní úvrati pístu a hlavou válce je mnohem menší vzdálenost - cca okolo 1 mm . A do tohoto prostoru v pravý okamžik musí být ventil, ať sací nebo výfukový otevřen naplno a to není horní úvrať pístu. miro
By mě zajímalo, jak může palivová pumpa omezit otáčky motoru v této situaci. Při náběhu z volnoběhu do maxima otáček to chápu, že se postupně odstaví vstřiky, ale při přetočení motoru, kdy tam skokově rychle naletí 15 000ot/min, když se zařadí 1 při 60km/hod?
To by ten omezovač musel být mechanický s výstupem na spojku, kterou by rozpojoval (něco jako wattův odstředivý regulátor).
Jinak dle mě vznikne tak velká síla, že v ten okamžik je motoru jedno, jestli spaluje,nebo ne...jako když někdo nestihne dobrzdit a stojí na brzdě...
to neni zeto omezuje palivova pumpa (ta slouzi na dopravu paliva k motoru) to je o elektronice a ridici jednotce, ktera nepovoli jit motor do urcitych otacek, ten strop je nastaven vyrobcem.
Problém roztahování vozů s motorem který má rozvodový řemen je jiný. Zatímco spouštěč "roztočí motor" bezpečným způsobem který vzniklými silami neohrozí ani pevnost řemene ani jeho bezpečný kontakt s ozubením na poháněných hřídelích, u uvedení motoru do pohybu roztažením to není možné bezpečně zaručit a při roztažení dojde skokově k nárůstu otáček na hodnotu výrazně vyšší než jsou bezpečné spouštěcí otáčky a to je jádro problému. Nemluví se tady ale o pojmu "přetočení motoru" do neskutešně vysokých otáček ale rozdílnost síly. A u dieselů kde řemen pohání nejen vačku(y) ale i čerpadlo, nastává v tom okamžiku zátěž skutečně etrémní.
Všechny auta se dají roztláčet, pokud nemají automatickou převodovku. Jen u aut s hydraulickým napínákem řetezu a s řemenem je lepší pouštět opatrně spojku. U aut s katalyzátorem stačí neroztláčet auto třeba na 500 m, ale to by snad ani nikdo nedělal, Prostě, pokud to auto nechytne řekněme po poštění spojky po 10m, tak je tam jiná závada a auto stejně nechytne. Pak stejně nehrozí poškození katalyzátoru, ani kdyby v něm byl nespálený benzín. Mnohem pohodlnější je ale auto startovat pomocí jiného auta a stratovacích kabelů, pokud jsou k dispozici. Takže s manuální převodovkou se dají roztláčet všechna auta.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.