Nejste přihlášen/a.
Dnes to byla obalená, smažená ryba, nové brambůrky a rajčátka ze zahrádky. Jednoduché a dobré. A co vy jste vařili, něco sezónního? - pt
Dneska jsem neodolala a vytvořila malé "zdravé" palačinky. Jsou z ovesných vloček. Jsem silná, ochutnala jsem jen jednu, zbylo i na zítra M.
@hahanaj - teplá byla luxusní, s tím musím souhlasit. Ale nedá se nic dělat, i tak bych je jedla až v práci, takže taky studené. Byl to jen pokus, podařil se. Tak příště je udělám, až budu mít volno.
No jasně, Pavla si tu založí obědové téma po obědě, Anzionka mi dělá chutě se svíčkovou a já se tu odbejvám bagetou a romadůrem. Příště bych prosil s předstihem téma Co bude k obědu, abych se stihnul k někomu pozvat.
Kuře na žampionech,kari rýže a okurkový salát s jogurtovou zálivkou a koprem/také ze zahrádky/.
Dneska mi sice vařila oběd restaurace nedaleko od pracoviště (okoun v těstíčku s br.kaší), ale na zítřejší oběd s přítelkyní připravím domácí tagliatelle se slaninkou a hříbky. Možná udělám i caprese jako předkrm. Italská kuchyně je nejlepší! Můžu doporučit kurz od Aromi, pokud už se v kuchyni trochu orientujete.
Dnes vlastní kapusta (z 20ti přísad mi narostly 4 krásné), vlastní brambory (letos mizerné ale dost) a k tomu pečená vepřová krkovice. Zítra zeleninová polévka se zahrady a jakési pařené knedlíky se švestkama, sypané tvarohem od místního zemědělce (v životě jsem to nedělala, vymyslela to dcera).
doplněno 26.08.13 13:40:Ty švestkové pařené knedlíky byly moc dobré.
Zdravím kuchaře a kuchařinky, dnes jsem opekla zbylý chleba. Bude se sýrem, salámem a s rajčátky. Taky někdy stačí k naplnění bříška.
"pt" Dostala jsem chut na topinku s česnekem (udělám k večeři), k obědu jsem vařila porkovou polévku (narostl mi porek tenký jak prst a pochybuji, že ještě doroste), štouchané brambory se slaninou a cibulkou, kuřecí řízky a okurkový salát se zakysanou smetanou. Bohužel mi nezbyde na zítra a tak zítra bude krémová česnečka a zapečené brambory s gothajem a strouhaným aidamem.
Liduško:Nechte si laskavě toho,ano?Jsem velice daleko od kuchyně/v terénu/,a tady mohu leda tak okusovat kořínky
Když si pročítám co má kdo na talíři, tak jsem dostala chut na salát, který se připravuje ze staršího chleba s přidáním čerstvé okurky, rajčat, cibule, octa a olivového oleje. Jinak dnes k obědu byla vločková polévka s kapustou a kološvárské zelí. Takže něco sezonního + něco celosezonního. Zítra bude polévka zeleninový vývar zahuštěný krupičkou a vajíčkem/ a mletý řízek /maso + sýr/ s bramborovou kaší a salát z domácích rajčat ve sladkokyselém nálevu. Ke kafču nějaká ňamina s ostružinami. Dopředu mám chut na žemlovku z jablek.
"pt" topinky s česnekem a mléko jsme právě dojedli, pochutnali si, švestkový koláč jsem pekla o víkendu (1/4 l mléka, kvasnice, mouka...) na dva nízké plechy roztáhnout těsto, na každý plech 1 tvaroh a vyskládat půlené švestky, posypátko jen trošku jelikož mi ho snědla vnučka. A už toho vaření nechte a nedělejte chutě, zhubla jsem za léto 2kg a s takovou je mám za týden zpátky.
Dneska manželka odjela na dovolenou k ségře, to asi bud hubnout. Jen na tři dny.. do čtvrtka.
Dneska tam bude jen celé kuře, ale bohužel je to duté...
pt, jasně že duté. Je to sice hromada, ale uvnitř je to duté. Kdyby byl vevnitř alespoň řízek. Prý tam někdo nacpe nějakou buchtu, či nádivku, nebo jak se to jmenuje ta hmota uvnitř...
Ale kuře naplněné řízkem, to je bašta..
Michalko, nenacpal, páč nevařím, ale jako příloha k žemlovce, zemlbábě, stařecké buchtě, to by nemuselo být špatné. Sdělím to manželce, aby to vyzkoušela. Díky.
Milane, slyšel jsem o jednom, který si ke guláši přikusoval ne rohlík a nebo chleba , ale svatební koláče.
Mňam, žemlovka, tak tu s jablky, strouhanými ořechy a tvarohem udělám v sobotu, babička ji dělávala z vánočky to byla mňamka.
Milan
Liduš: Já dělám žemlovku, když mají v akci "makovky" nebo někde se tomu říká loupáky. To je pak mňamka! Ale je to stejné těsto, jako na vánočku (alespoň jsme to tak v pekárně dělali...)
Žemlovka byla vždycky levné jídlo, ale když vidím, kolik dneska stojí jabka... radši si koupím kus masa, haha (bůček v akci stojí stejně jako jabka )
Já dnes strčila kuřecí nohy do trouby a udělala rýži a okurkový a rajčatový salát (uvařit a hlavně rychle), vývar s knedlíčky od včera a u toho vaření jsme s dcerou škrábaly pytel (opravdu pytel) mrkve, zet krájel na kostičky, dávali do plastových lahví od mléka a mrazit (super, do polévky nasypete kolik chcete, hrách a celer máme stejně).Dcera ještě sušila jablka a švestky (vypeckované). Včera jsem upekla tažený štrudl s jablky a ořechy a na štěstí zbylo i dnes ke kávě. Děda byl určený jako hlídač vnučky, uklidili spolu kurník slepičkám a jeli ven na kolech. Zítra jsem ráda, že jsme s dědou sami a jídlo pro nás dva zbylo, hurá nemusím vařit nic. Nicméně mi dcera dala recept na musaku z dýně hokaido (ještě, že křeček na zahradě pár sežral, jsou ji troje kolečka). Děkuji meteorologům za předpověď počasí (má pršet) a tak mám naději, že zítra večer odjedeme do Brna a budu mít chvilku klid. jestli mě něco poslední dobou nebaví tak je to vaření, půl dne práce a za půl hodiny je to snězené.
"liduš", to se jen stydím, na vás holky nemám. No dnes jsem udělala čočku s klobáskou a večer s vejcem. - pt
U té fotky šátečků slintám, kdyby tak byl aspoň jeden. To máte listové těsto s tvarohem? Mě to vždycky vytéká a šátečky mi nedrží formu, dobré jsou to ano ale fotku bych poslat nemohla i když cukr lecos skryje.
Tak tu čtu o samých dobrotách, až jsem z toho dostala hlad. Včera byl králík na houbách s cibulía bramborový knedlík, nato pekáč perníku, no a dnes zbytky od včera, ale teď musím něco vymyslet k večeři. Asi chleba ve vajíčku, k tomu kopec zeleniny ze zahrádky. Je to rychlé a dobré. Také nemám ráda vaření na celé dopoledne. To se radši hrabu v kytičkách. Zdravím všechny.
- neposmívejte se - a navrhněte tedy nějakou dobrotu "na úrovni" -! - co by asi udělal pan Pohlreich s jáhlemi -? , když je nechci na sladko-?! - doufám, že ve své "kulinářské" kuchyni má jáhly také zařazené - a že alespoň ví, co jáhly jsou.
Marcelko, co říkáš na : "Kuřecí medailonky se zeleninovými jáhly a jablky". Já to neznám, ale našla jsem ti podobné recepty: mimibazar.cz/...
doplněno 16.09.13 18:11:Zadej si do vyhledavače "jáhly"a uvidíš, kolik bude receptů. - pt
doplněno 16.09.13 18:11:.
Já o Pohlreichovi ani nepíp. Já bych je viděl jako ideální plnivo. Všude se cpe škrob, tak proč né třeba rozvařené jáhly. Nebo jáhlová pomazánka.
děkuju za odpověď - omlouvám se - ale - Pohlreich se mi "vybaví" okamžitě - jakmile někdo začne napadat Babicu.
Neříkám, že je Babica jednička - ale tak blbé jeho recepty zase nejsou. - jsou hlavně přehledné, jednoduché a levné, takže použitelné pro většinu normálních českých domácností.
Já sama nevařím - snažím se jíst syrovou zeleninu a ovoce, nebo saláty - ale pokud vařím - tak podle receptů mé maminky a babičky. Ve svém věku už nemůžu moc jíst ani podle Babicy, ani podle Pohreicha - a ani podle rádců - to bych se za chvíli nevešla "ani do dveří" - ale je fakt, že bych "ŽRALA" - kdybych mohla - i třeba toho Babicu. Tak ahoj. Marcela.
Dobrý večer "babkazov", klidně bych se dala pozvat na večeři... , jinak přeji dobrou chut... - pt
Dnes ráno jsem dala vařit uzené, pak pěkně špenát na cibulce a česneku, zahuštěný mlíkem, vejcem a moukou a k tomu bramborový knedlík. Manžel si moc pochutnal...
Já si vždycky při takových otázkách vzpomenu na pohádku Obušku z pytle ven a hned mám lepší náladu. Víte co tam měl v hospodě pan Pešek k obědu?
Děvčata, vás to vaření fakt baví? Já jsem nejštastnější když jdeme na meníčko a vařit nemusím. Hlavně už nevím co stále vařit, nejsme nároční, stačí nám svačinová polévka + rohlík ale je to stále dokola. Včera jsem vařila telecí maso (dostala jsem ho od sousedů na chalupě) hodně cibule, hlíva + rýži a salát, na štěstí si dcera vzala a nemusíme to jíst 3 dny.
Ani me nebavi porad varit, nechavam to casto na partnerovi a tesim se, az bude taky v duchodu a bude tento svuj konicek rozvijet ke spolecne spokojenosti. Zitra budu muset neco vymyslet, nejspis najdu inspiraci v mrazaku , dnes jdu do restaurace na obed s kamoskou a na netu jsem si uz predem z jejich poledniho menu vybrala moravskeho brabce se zelim a bramborovym knedlikem, na zaver si dame jako obvykle pivecko
Obnovila jste tři roky starý dotaz - nic proti tomu. Ale nechápu, proč nám jako jedinná pořád fotíte vaše obědy? Nebo mi něco uniklo a někdo to po vás chtěl? Nevím, zda to někoho zajímá co máte za týdenní jídelníček.
uska-já tedy nevím ,co vás na tom pohoršuje, tak to přejděte jako jiné příspěvky, které Vás nezajímají.mějte prima den
" uska", ještě zde by mnohem starší příspěvky, které jsem nezakládala já, zkuste pohledat v archivu, určitě byste je našla. Hodně nás zde dávalo inspiraci, co která vařila k obědu. Možná si vzpomene "babkazov"na "papene", na "kytku", ta obzvlášt vařila hodně a ráda a jen jsme koukali, co všechno uvaří. Bylo to takové zpestření. Hlavně "milancukrár"vždy zavzpomínal na své oblíbené řízky, které má moc rád. Recepty a fotky mohou dát i chlapi, určitě jsou to dobří kuchaři. Vytáhla jsem to téma a čekám, že se někdo přidá. Chápu, že takto to vypadá, že vařím jenom já, ale jsme tu povětšinou hospodyňky, kuchařky, tak se budu i já těšit na inspiraci.
Tak jsem našla 6 let staré vaření od "kytky", koukněte, co je tam jídla, jenže je téma už zamčené:
Co k večeři: poradte.cz/...
a ještě oběd: poradte.cz/...
Mně se Vaše příspěvky líbí
Sobotní obídek...kuřecí prsíčka v kontaktním grilu, hranolky v horkovzdušné fritéze a sýrový přeliv. Mňamka
"jitkak", když píšete do rámečku odpověď, tak pod ním vlevo je tabulka a tři řádky "procházet", tak kliknete do prvního řádku a už jste ve svých uložených fotkach ve Vašem počítači, pak vyberete tu, co chcete zveřejnit. Pak už jen pod řádky kliknout na "vložit" a obrázek i s Vaší odpovědí se ukáže.
"jitkak", jste šikovná, už umíte dávat obrázky. A udělala jste mně chutě na hranolky, už jsme je dlouho neměli...
Děkuji
tak posílám slíbenou mňaminu
Já to zkoučela přes Ctrl+V tak jako odkazy...ona se mi fotka načetla, ale neuložila. Těch vkládacích "obdélníčků" jsem si nevšimla ještě udělám chutě buchtičkou
Jitko, ta buchtička vypadá moc dobře. Dejte, prosím, recept.
Jitko, moc děkuji. Vypadá to slibně a při první příležitostu upeču. Budu za hvězdu!
Nejen že vypadá dobře...je lehká a luxusní
Těsto: klasická hrnková buchta 2 hr. pol.mouka, 1 hr.cukr krupice, prášek do pečiva, 2 vajíčka, hrnek mléka a 1/2 hr. oleje, 2 lžíce kakaa (v originál receptu se těsto dělilo na půl světlá půl kakaová+lžíce nescafé, ale na plechu mi to přišlo strašně tenoučké, tak dělám celý kakaový)
Krém: uvařit pudink z 1/2 litru mléka a 2 pyt.pud., ještě do horkého vmíchat 1/2 kostky másla a dvě vaničky tvarohu, cukr dle chuti.
Krém II: rozpustit čokoládu na vaření a vmíchat dvě zakys.smetany
Kluci si jej zamilovali
Ještě malinká vychytávka...to samé těsto+kelímek bílého jogurtu-skvělé muffiny
Přeji dobrou chut
U nás vegetariánské papů - sojové kuličky na tymiánu,kuskus+obří porce zeleninového salátu + zelený čaj Tchibo ..chrochty chrochty...
Jak prosím upravujete kuskus? já ho jednou zkoušela a připadalo mi to jako spařený šrot pro prase a receptík na sojové kuličky prosím
Já kuskus pouze zaleji vařící vodou, osolím a zamíchám a nechám vodu vstáknou.
Ač nerada tak jsem dnes vařila kulajdu a těstoviny se špekem a listovým špenátem.
Kuskus jsem poprvé ochutnal na dovolené v Tunisku. Větší humus jsem nejdel...takže jakmile je třeba ve škole k obědu něco z kuskusem, automaticky si odhlašuji stravu.
sojové kuličky - uvař sojovou drt,klidně celý sáček/kuličky zmizí jako pára/,nepřevař na sliz!, sceď dobře,nech okapat na cedníku.Vedle do misky - 3 velké stroužky česneku nadrt-máte rádi česnek?-dej klidně 5 dílků,půl cibule nadrobno,1 celé vejce,pikantní kečup-2 kávové lžičky,1 lžička kávová sojovky,a taky 1 kávová lžička sušeného tymiánu a potom na zhuštění-mírné-přidej pšeničnou krupici -tak 3 polévkové lžíce. ne moc,promíchej to pořádně a nech tak 10 minut ležet-krupice nabobtná...pak přidej drt a zamíchej pořádně.nech 10 minut dýchat.hrnek se studenou vodou a polévkovou lžíci-t namoč do té vody u pak vykrajuj kuličky,vytvaruj-menší lepší - a buď obal v 3obalu nebo vkládej do rozpáleného oleje řepkového.Vedle na druhou plotýnku si dej vařit v rendlíku vodu, pokličku-udrží teplotu..až budou kuličky hotové-rychle ponoř do vroucí ! vody a vytáhni - odplaví se olej.Takhle zbavuju oleje i řízky pro masožravce.do drti můžeš přidat i 2 polévkové lžíce čočky vařené,máš-li po ruce.masožravci si přidávají i mleté maso. jednou jsem tyhle sojové kuličky na výletě dala i masožravcům a zaprášilo se po nich.Příloha je libovolná ...co kdo rád.Kuskus se musí ochutit,jinak je to blivajs...zase ,jak kdo rád,česnek utřený,cibulka najemno,pažitka najemno.zase nechat okapat a nenechat zbytečně louhovat.,dobré je přidat i předvařenou čočku...
Já nic nevařil ani nevařím. Na obědy (blafy) chodím do školní jídelny. JInak dneska k večeři mi manželka udělá můj oblíbený salát s hovězím masem s Dijonsko medovou zálivkou, který jsem poprvé ochutnal v Praze v Green Factory a byl vynikající a manželka ho umí stejně vynikající
Hovězí (kvalitní) se udělá na pánvi jako steak a to se nakrájí na nudličky. Ledový salát, rajčata, paprika, okurka a trošičku balkánu, ale jen málo protože je dost slaný. (někdo to může mít raději bez balkánu). Ta Dijónská zálivka se udělá jednoduše:
Na jednu porci
1 lžíci dijonské hořčice
1 lžíci medu
1 lžíci citronové štávy
4-5 lžic rostlinného oleje (obvykle dávám slunečnicový, ale za zkoušku stojí i olivový)
sůl a pepř
Med s tou hořčicí je perfektní. Vše promíchat a je to. Dobrou chut.
Hmmmmm no a dnes děláte chutě Vy mně
Jinak včera jsem nevařila za prvé se dojídala kýta na paprice s těstovinou od předvčera a za druhé nebyl čas na vaření...byli jsme si pro psí miminko a dnes jsem zatím vařila oběd jen jemu...rýži s mrkvičkou
Jitko, to myslíte doopravdy, že štěněti vaříte a pak dáte na misku rýži s mrkvičkou? No neblázněte! Fakt?!
Jitko, je to krásné miminečko, ale miminečko masožravce. Trávící soustavu má stavěnou na trávení masa. Hodně poklikejte a najděte si všecko, co můžete o krmení štěněte. Článků a odborných statí je opravdu hodně. Jestli stojíte o mou radu, kupte kvalitní štěněcí granule a proložte je tvarohem se syrovým žloutečkem, sýrem, krupičnou kaší. Prcek leží tak, že není vidět co to je nebo co to bude. Co to je? Jaká rasa? Jak bude velký?
PT, oceňuji, že i Vy máte své dny, kdy nevaříte. Ne, že by se mi až tak nechtělo uvařit ale už opravdu tápu co vařit.
Liduš, my teď nikde nebyli 3 měsíce. Máme pejska po operaci a pak nastaly další zdravotní peripetie a nemohl zůstat doma sám. Včera jsme to na hodinku zkusili a dopadlo to dobře. Doufám, že si tedy vyjdeme častěji.
Tak dneska jsem upekla dvě nohavice. Je to lístkové těsto, pokladla jsem na něj kyselé zelí z pytlíku, nejdříve vyždímala a pak jsem osmahla slaninu na kostičky, na sádle a pokladla na to zelí, pak pokapala zbylým dádlem z pánve a zamotala. je to moc dobré a rychlé.
Ten závin z kyselého zelí, ten se mi moc líbí. Mám na mražáku těsto a zelí taky mám a navíc, mám ho ráda na jakýkoliv způsob.Upeču o víkendu. Bezva nápad.
Závin jsem upekla a musím říct, že je špicovní! Upekla jsem ho jen z poloviny listového těsta, z druhé půlky klasický štrůdl s jabkama, ořechama a skořicí. Ten zelňák, ten je opravdu moc dobrý. Měla jsem strach, že zelí budu špatně trávit, tak jsem na kostičkách špeku rozpustila ještě kousek anglické a podusila spolu se zelím a pak zabalila do těsta. Fakt dobrota!
Jitko, krása, u které se sbíhají sliny. 1/3 tvaroh, 1/3 hladká mouka a 1/3 Hera? Všecko 25 dkg? Něco je uvnitř nebo jen džem nahoře?
Klobouk dolů. Nejíst, ale vyrábět?! Ještě tak na houby nebo na ryby! A v těchhle, jakoby placičkách? Co to je? Jak to je?
To je klasické kynuté těsto, uvnitř tvaroh, nahoře marmeláda Já tedy sladké nejím, jen ho peču pro své domácí mlsné jazýčky...já si pochutnávám spíše na tomhle :
To jsou nekynuté bochánky, ale chutnají jako kynuté to je těsto z pomazánkového másla, uzenina, sýr...co lednička dá a navíc do růžova opražená cibulka, prostě mňám
Receptík určitě dám, ale až zítra, jsem v práci a zpaměti ho nevím Mám ho okoukaný z Prostřeno! malilinko upravený...
Přidávám se s prosbou o recept. L
Dnes jsem vařila fazolovou polévku, pohanku na cibulce (pro někoho kuskus) dušenou mrkev s hráškem, kuřecí nudličky. Bylo to výborné.
Zítra to budou tvarohové knedlíky ale jinak, tvarohové těsto a z něj halušky, posypat syrovýma, nakrájenýma jahodama, postrouhaným tvarohem,(já si sypu strohaný perník) cukr a máslo.
Babuško a Liduško...tady je ten receptík:
300 g hl. mouky
250 g tvaroh ve vaničce (já neměla tvaroh, tak vyzkoušela pomazánkové máslo a bylo to "boží")
6 lžic oleje
10 lžic mléka
1 prášek do pečiva
1 lžička soli
1 lžička cukru
150 g opečené cibulky (vychladlé)
Sýr, salám, šunka, slanina...dle chuti nebo dle toho co je v lednici
Vypracované těsto necháme 10 minut odpočinout, děláme bochánky, pečeme na 180° 25-30 min, není třeba potírat
Přeji dobrou chut
Těsto jako na bramborové knedlíky? To jsem, jako placičky z rozváleného těsta, smažila. Ke špenátu. Po obědě jsem mísu nechala na kredenci. Za chviličku byla prázdná.
Jitko, na to by měl být zákon, který zakazuje takové věci, hned po ránu, dávat na pc! Mám oslimpanou celou klávesnici, jak mi tečou sliny. Pavlovův pes - hadr!
Jitko, bezva, bezva. Děkuji. Já jsem se dnes dohrabala z kroužku pc, hladná, před polednem. Na uvařené bramborky jsem položila, svrchu nařízlý hermelín, na bramborky plátečky másla a šoupla na minutu a půl do mikrovlnky. Posypala petrželkou a přidala tatarku. A dobrý! Parádní bleskovka s jedním špinavým kastrolkem a talířem.
Nené to je převalované skoro jako listové těsto, trošku pracnější, ale dobré Receptík mám samozřejmě zase doma, pokud by byl zájem
A ještě jedna mňamina pro inspiraci...sice to není můj výtvor, mám šikovného manžela
Chlebový bochánek plněný kuřecím masem a restovanou zeleninkou
Babko...
Tak podráždíme ještě malinko chutové pohárky? Přikryj si klávesnici něčím nepromokavým
Kuřecí rarášek...
Jitko, díky za receptíky a za fotečky, je to všechno úžasné a určitě moc chutné, také si ukládám a vyzkouším...
Dnes byly k obědu smažené květákové placičky, volské oko a brambory s máslem, k tomu jablíčka z kompotu...
včera ještě před půl nocí jsem zase udělala piškotový dort s jahodami z naší zahrádky:
ano zelenina je pecena v alobalu gril je normalni s rostem, ale po letech ruznych mobilnich, vicemene jednosezonnich grilu jsem si postavil svuj, ktery je nafurt a ne jen jednu sezonu Navic material stal stejne, jen to staveni byla dost otrava, aby to bylo pekne
Stařenko, paráda! Hned bych se nechala pozvat. Klidně i zítra na snídani.
Stařenko, to je paráda! Dejte recept! Vím, na bublaninu je jich spoustu. Jaký je váš?
Stařenko, děkuji. Založím novou otázku, protože je možné, že ze spousty receptů je nějaký jiný, který neznáme. Vzkouším ten váš. Z nákupu jsem se zastavila u stromu s třešněmi, už o nich nějakou chvíli vím, tak se na bublaninu, z poloviční dávky, těším.
Babčo, kdyby to nebylo tak daleko, tak řeknu stavte se na dorta...
dnes jsem navečer ještě pekla jahodovou bublaninu...:
zdravím, babčo,
Právě,že jsem nevěděla jakou upéct,tak jsem udělala úplně jednoduchou olejovou,není suchá, je pěkně vláčná.
1/2 l polohrubé mouky
1/4 l mletý cukr
1/2 hrnka oleje
1/2 hrnka vody
2 celá vejce
1 prášek do pečiva
citronová kůra + štáva
pt - jen dotaz- Proč dáváte vodu místo mléka? Máte alergii na mléčné produkty?
Díky, prostě si nedovedu představit buchtu s vodou, snad jen za války
taky dávám vodu a alergii žádnou nemámprostě je to lepší
nikde není psáno, že mléko je lepší... do lehkých šlehaných těst je prostě lepší voda
"uska", můžete dát mléko, smetanu, různě. Toto je recept s vodou, vyzkoušejte. Jak už psala "babkazov", jsou různé recepty a každému chutná něco jiného, jak zase píše "hahanaj".
Všera večer jsem pro změnu dělala dort s malinami. Vychlazený z lednice je velice dobrý, osvěžující:
pt-
Pavlínko - doufám, že si mohu dovolit malou pochvalu - vy si tedy "žerete"! - fakt dobrý recepty a pěkný fotky ! - už by to vydalo pomalu na takovou inspirativní kuchařku. Když nevím, na co bych tak měla chut, vždycky sem mrknu. Ahoj.
pt
- tak to blahopřeju - hodně štěstí !
"culdíku", teď jsi mně rozesmála. Ono momentálně je u nás dcera s manželem a chodí i syn s rodinou, abychom se užili, tak vařím a peču, aby měli břůšky plné...
Ještě musím doplnit, že se dcera před 14 dny vdala, takže přijeli vlastně už novomanželé...
děkuji, vyřídím...
Dnes byla hrachová polévka s krutony, nové brambory a smažený květák a cuketa, okurkový salát se zakysanou smetanou, k večeři jsem před chvílí udělala hemenex. Hurááá, zítra mi vaří v místní hospodě kančí guláš, ne, že bych na něj měla chut ale hlavně, že nemusím vařit. Horší to bude v neděli. Nechcete mě Pavlínko pozvat na oběd? Vy asi vaříte s láskou, já proto, že můj muž je děsně žravý.
Liduško, pokud nebude vedro, tak něco uvařím a ráda vás oba pohostím. Dnes jsme měli brambory a volské oko a k tomu rajče. V týdnu jsem udělala opět piškotový dort za studena s banánem, ale nejde mně nějak mobil, tak jsem nemohla udělat fotky.
Dnešní oběd, kuře na čerstvé paprice, na másle, trochu tatarky a brambory, moc nám chutnalo. A meruňková bublanina, aby bylo něco k zakousnutí...
Dnes drůbeží vývar s játrovými knedlíčky a drobením, kynutý knedlík (domácí) a maso (vepř. kotleta) na houbách (hřiby byly sice jen dva ale vonělo to krásně). Včera jsem Pavli pekla tu vaši jahodou bublaninu.
Já říkám, že mám žravého manžela, ten raděj polévku, když je nějaká "svačinová" dá si k ní chleba a nemusí druhé Dnes se tu ale stavovala dcera s kamarádkou a 5ti malými dětmi a ta chtěla abych udělala dětem vývar, děti snědly polévku a zas jeli.
Tak polívku jsem, Liduš, už delší dobu nevařila, kvůli vedru, vidím, že jste měli dobrý oběd a snad všem chutnala i bublanina.
Marcelko, tak at se zítra oběd povede...
Večer jsem udělala piškotový dort s borůvkama a s jahodama ze zahrádky. Chladí se v lednici a bude na zítra ke kafi:
Tak v pátek byl výlet do ZOO a dinoparku a tam jsem "uvařila" cigáro z udírny, hranolky. V sobotu výlet na pout a tam jsem "uvařila" boršč a kuřecí medajlonky a vepřová kotleta z grilu, opět hranolky a zeleninový salát, v neděli výlet na chalupě k lesní studánce a tam jsem "uvařila" zavařené uzené maso s chlebem. Dnes už to bylo na prd, musela jsem vařit ale vyzrála jsem na to a udělala bramborový guláš i na zítra.
Liduš, dobrý, musí se to prostřídat. někdy uvařit, někdy objednat, jindy z vlastních zásob...
My měli bramboračku s hodně zeleniny a taky dobrý, zbytek chleba s něčím, co kdo chtěl...
Ahoj, dnes byla čočka s volskými oky, kyselíma okurkama a osmaženou cibulkou.
Polévku jíme již druhý den, po dlouhé době hovězí se zavářkou z pomletých jater a hodně zeleniny se tam s masem vařilo.
Dnes jsem musela vařit od rána, návštěva. Snídaně (nebo svačina?) v 10h hemenex, káva, oběd: držtková polévka z hlívy ustřičné, brambory a kuřecí prsa se žampuiony a smetanou (zapečené), okurkový salát se zakysanou smetanou, rajčatový salát s cibulí, odpoledne káva a piškot s jahodama (váš recept), svačina chleba s pomazánkou(pomazánkové máslo, 3 sýry Tomík, 10gkg majoneza, lžíce fr. hořtice,5 na tvrdo vajec, 15dkg šumka, cibule, pažitka). Návštěva už odjela a hurtááá zbylo na zítra a tak nevařím.
Liduš
- to jste se tedy měla co otáčet !
- no, Liduško - to je teda blbý - ale, pokud máte fofr a nedáváte moc pozor - tak to je hned - hlavně doufám, že se Vám nic kromě modřin nestalo - tak přeju brzké "vzpamatování se" a hezký den.
Marcelko, od rána v kuchyni a to manžel nakrájel cibuli, pažitku, okrájel brambory, nakrájel hlívu. Pokud bych to dělala já, tekla by krev (moje vlastní). Dnes mám veget, před chvílí jsem vstala, snídani jsem měla na stole a manžel je už dávno v zahradě a sbírá mirabelky na slivovici. Já mám volno, nechápu jak někdo může spadnout z inv. vozíků ale včera se mi to povedlo, jsem trochu modrá a kolena mám sedřená a tak jsem ráda, že nemusím dnes nic dělat.
Vzpomněla jsem si, jak Babajaga psala, že mají hodně švestek a tak dělá švstkové koláče skoro každý den. Ale hned jsem si uvědomila, že už je to rok, co to říkala. Týýýýjóóó, jak rok strašně rychle utekl!
Bublaninu jsem pekla několikrát kdysi. Ale v posledních letech jsem se zamilovala do kynutého těsta, potřít mákem, který chvíli vařím v mléce a pak osladím. Na mák švestky a na ně posýpku. Miluji chut máku spolu se švestkami. To je veliká dobrota!Upeču, něco sním ihned, něco dám v krabici do ledničky a něco v krabičce na mražák. Tuhle buchtu, tu já můžu!
Krásný den,dámy
A mně to nedá...Posílám Vám mé koláče.Je to tzv.babiččina klasika.
Ještě dávám mandle,ale tentokrát jsem je bohužel neměla.
Wamp, to je ale veliká krása! Je zajímavé, jak v paměti zůstávají vůně. Koukám na obrazovku a přesně vím, jak ty koláče voní!
Babičko,děkuji moc
Opravdu nádherně voní a nejlepší jsou ještě teplé.Ta má domácí smečka mi je pomalu bere z rukou
Stařenko i Vám děkuji za pochvalu
Tyhle koláče dělávám cca jednou za měsíc,v neděli.S těstem se nádherně pracuje,je vláčné a krásně poddajné.
Dnes jsem upekla 4 nohavice jablíčkového štrůdlu, protože jablíčka už začínají padat...
Na jeden plech jsem dala pečící papír a na druhý zase "věčný papír" z Lidlu, ale už to neudělám, protože je nepropustný. Možná až na Vánoce na cukrátka, ale pod štrůdl ne. Možná ta zkušenost někomu pomůže.
Dnes jsem před chvílí vyndala z trouby kynuté koláčky plněné s povidly a navrch tvaroh a posypku:
Hmmm... právě mám kávičku a takový koláček bych neodmítla... Vypadají k nakousnutí... M.
Tak opožděně přeji dobrou chut
Hurá jsem sama doma a nevařím až do úterka.Včera to byl šrumec, guláš, hlíva na smetaně + těstoviny, porková polévka, zelňačka, hovězí maso na zelenině s rýží. Vařila jsem manželovi na chalupu neb hospoda dnes a o víkendu nevaří.
Liduš, vždycky, když něco nemůžu, protože mě to bolí, vzpomenu si na vás. Fakt! Zdravá baba tolik neudělá, jako Liduš na vozíku! Úžasné!
Marné volání! Jste úžasná!
Milá Babi, děkuji za pochvalu ale Vy nevíte jaké já mám ztráty na nádobí a jak velkou spotřebu mám rychloobvazu. Pokud je doma manžel nedovolí mi sahat na nože, vše nakrájí sám. Už ani to kafe nevypiju abych se nepocintala, včera jsem si 2x převlékala tričko, ještě že ta pračka pere sama, věšet nesmím, už se mi podařilo urvat samonavíjecí šňůry. Někdy bych se na vše raděj vyprdla ale pak příjdou vnučky a řeknou "babi to zvládneš" a praštěná babča se začne snažit a večer heká jak nemůže.
Na pečenou kačenku se zelíčkem a knedlíkem se chystám na Silvestra, kdy mám pozvanou část svých mladých. Toho zelíčka udělám více a na Nový rok příjde druhá parta mladých a bude uzené. Na Nový rok se prý nesmí jíst žádný opeřenec, aby štěstí neuletělo. Tyyyjooo, jak já se těším i na Štědrý den, kdy půjdu k jedněm a 1.svátek k druhým mladým! A pak, za týden uvařím já! To bude dobrot!
Dnes jsme dojedli ty španelské ptáčky, co jste mi včera poradili, jak nejlépe zahustit, tentokrát byly opravdu nejlepší.
Udělal jsem si takovou rychlovku, se kterou by mě v Prostřeno asi vyhodili, ale mám to rád. Smíchám tvaroh, cukr a kakao, uvařím kolínka, do kterých pak dám máslo. Až se máslo roztopí, všechno to zamíchám. Je to docela jednoduché jídlo na přípravu.
Taky se pochlubím.
Tedy ne obědem, ale perníčky, co jsem teď dělala na stromeček.
Díky . Jsou zatím hodně tvrdé, protože jsou určené na stromeček do kostela, kde musejí vydržet až do Hromnic (potom budou naopak krásně měkké - a sníme je).
Ildiko, proč mají vydržet do Hromnic? 2.února. Já si vždycky myslela, že vánoce končí 6. ledna, Třemi králi.
Ahááá, Ildiko, děkuji za vysvětlení
Podle dnešních pravidel končí Vánoce svátkem Křtu Páně, který je následující neděli po Třech králích. Letos tedy 8. ledna, ale může to být třeba 13. ledna (jiný rok). Podle starších pravidel končily Vánoce na Hromnice a leckde se to v kostelích dodržuje dodnes. Třeba u nás. Sklízíme stromečky a betlémy opravdu až 2. února.
Jinak my doma také míváme stromek až do Hromnic – protože ho máme postavený ve vodě, neopadává, naopak už má krásné jarní ratolesti (hodně obráží).
Tak jsem dala do trouby zapéct krájené brambory, nakrájenou klobásku, zeleninu, strouhaný sýr, trochu oleje a zalito třemi vejci. Bude zítra k obědu:
Pavli já jen lituji, že nebydlíte u nás v domě, já bych Vám za to vaření a pečení i platila. Co jsem vařila?, nic, jsem čtvrtý den sama doma jelikož nám zamrzla chalupa, zdravotně nic moc a tak jsem si objednala obědy ze soc. domu. Dnes byla fazolová polévka a bavorské vdolky (výběr ze 4 jídel a 2 diet za 70,- i s dovozem domů). Zítra vaří sousedka držďkovku (tu nejím, bude pro manžela) a halušky s kysanym zelím-na ty už se těším. V neděli už bude manžel doma a ten říká, že maso nechce ale těší se jak si udělá palačinky.
Liduš, držte se, nedejte se! Já vím, žo jo, ale přesto. Mi se včera, po mnoho a mnoho let něco nepovedlo. Ale mohla jsem za to sama. Dostala jsem chut na bábovku, ale měla jsem tu pitomou myšlenku, že ji udělám jako dortový korpus, rozříznu ji a mám bazva domácí džem. A že ji udělám z jiného těsta, než normálně. Recept, který jsem našla, psala paní, že ji dělá 40 let beze změny. Těsto bezva, na hrnky, polohrubá, 2 vejce, olej, mlíko, cukr, prdop. Jenže to všecko bylo měřeno na velikánskou bábovku. Naskočilo mi nad formu, paráda! Jen jdyž jsem rozřezávala, nedrželo to dohromady, rozpadávalo se to. Ale bylo to moc dobré. Musela jsem to naskládat zpět do formy, aby z toho nebyl trhanec. Je to moc dobré, ale je to pro slepce.
"wamp", ten dort "harlekýn" je krásný, asi přijdu zítra na kafe a na kus dorta taky.
Já dnes dělala trojhránky z lístového těsta, jednu várku na slano se slaninoua sýrem a druhou várku na sladko s meruňkovou marmeládou a pocukrovat:
Děvčata, že se nestydíte dělat chutě, ten harlekýn je božský a trojhránky také. Wamp, dáváte pařížskou šlehačku? Maminka dělá bešamel s čokoládou a vrch bílou šlehačku, náplně je asi 5cm a dva ne moc silné korpusy, dcera dává šlehačku, obojí je prudce jedlé. U nás dnes vaří manžel, česnečku se strouhaným sýrem a palačinky s¨jahodovou marmeládou, já si je dám s opraženými vlašskými ořechy na hrubo pomletými.
Moc děkuji za pochvaly
Liduško,do toho Harlekýna patří pařížský krém,bílá šlehačka,navrch a po bocích mleté ořechy a zdobené čokoládou.
Tak mě to učila maminka.A to byla po čertech skvělá kuchařka,pekařka i cukrářka,mj.
O Vánocích jsem pekla Pařížský dort.Tam dávám pouze pařížskou šlehačku a čokoládu
Já jsem dostala recept: 30 dkg hladké mouky, 1 tuk Stella, 1 kelímek zakysané smetany,1 prdop, sůl kmín. Zpracovat, nechat odpočinout (já těsto udělala včera večer). Vyválet cca 0,5 cm. vyltačit kolečka, potřít vajíčkem a poklást natenko nakrájenou dobrou klobáskou. Polovina dávky je na jeden veliký plech, kolečka kladená dost nafest. Hodně to naskočí a je to úúúžasné! Křehké, chutné. Paráda!
Kuřecí steik s bramborem a kari omáčkou, to jsme si na jídlo zašli a domácí ořechová bábovka, tentokrát s s přidáním tvarohu, ale příště zkusím strouhaná jablíčka:
Babi, dám vaničku tvarohu, i žloutek a trochu cukru, promíchám a dávám do těsta. Ale podruhé dám strouhaná jablíčka v míchám nejprve do těsta, bábovka bude celá křehká, tvaroh udělá celistvou vrstvu, vypadá to pěkně, ale každému to bude chutnat asi jinak...
A včera, v sobotu jsme si také zašli na jídlo, nevařila jsem:
Já byla včera pozvaná na palačinky, tak jsem přispěla dvěma záviny na slano.
Nic moc, ale i tak nezbyl ani kousek
V jednom šunka, uzený sýr, tavený sýr, kukuřice, kečup. V druhém paprikáš, niva, hermelín, kukuřice, kečup. Jindy dávám třeba žampiony, cibuli, papriku nebo vejce. Na co je chut a co dům dá.
"mona", vypadají dobře, co jste dala za náplň?
"Mona", díky za tip, já dávám ječtě zelí, ale asi zkusím i ty Vaše...
"ildika", zatím vždy kupované těsto...
Mono, Pt – děláte si lístkové těsto samy, nebo kupujete? Já jsem se po letošní katastrofální zkušenosti s kupovaným těstem (vánoční šátečky byly bohužel tak pro psa) definitivně s kupovaným rozloučila... Předtím jsem to tak střídala podle nálady, teď už opravdu jedině domácí.
Já jsem si ho jednu neděli nadělala do zásoby a jsem maximálně spokojená. Ono to není pracné, ale to různé odpočívání (těsta) vyžaduje, aby si člověk našel různé drobné činnosti, které bude dělat v mezičase, když těsto bude odpočívat. Také je potřeba mít mouku s dostatečným obsahem lepku.
Před nějakou dobou jsem zde založila téma a právě zmíněné fiasko o Vánocím mě přimělo, aby opravdu zapracovala na najití (z mého hlediska) ideálního receptu. Povedlo se (je to ten úplně poslední, dole). Těsto rozhodně není suché, ale není ani přemaštěné, tak akorát (poměr 1kg mouky: 3 kostky másla).
Vodové těsto: 55 dkg hladké mouky, 35 dkg hrubé mouky, 0,5 l studené vody, 2,5 lžíce octa, 2 celá vejce, kousek másla velikosti vlašského ořechu, 2 špetky soli. Do vody můžeme přidat několik lžic 30-40% alkoholu (musí být ale zachován objem tekutiny 0,5 l.) - díky rychlému odpařování alkoholu v troubě potom těsto lépe lístkuje.
Tukové těsto: 75 dkg másla (3 kostky), 10 dkg hladké mouky
Já jsem, asi před půl rokem, začala "ujíždět" na pečených bramborách. Usušené, nesolené, upečené plátky brambor nasypu do talíře, ve kterém je kousek másla, nastrouhaný česnek a dost soli, promíchám. K tomu hrnek prcmáslí a paráda až na půdu.
Jsem sama doma, vstávala jsem kolem 11h, posnídala meltu s mlékem, chleba a opečenou slaninu, strouhaný okurek se zakysanou smetanou a právě se chystám uvařit si kávu se stříkaným lineckým a odpalovanýma věnečkama s vanilkovým krémem (nebojte se, nepekla jsem já).
Ovšem zítra vařit musím a budou krokety (koupené mražené) + vepřová panenka na prudko a hlávkový salát. Bohužel pro manžela musí být i polévka, chtěl by borš ale doufám, že to nějak ukecám na porkovou.
Pečené brambory jako vy dělám často k večeři ale musí být oloupané jinak manžel prská, já si je klidně dám i se slupkou.
Liduš, mě tak trochu děsí ten zvyk mnohých jíst brambory se slupkou, takže se vašemu manželovi vůbec nedivím. Už jsem vícekrát četla varování lékařů o solaninu, který je zvláště v mladých bramborách těsně po sklizni a potom v těch uskladněných na jaře v obzvlášt vysokém množství. Je to významný rakovinotvorný prvek. Těch pár vitamínů, co v bramborové slupce jsou, osobně raději získám někde jinde.
také dobrota, kynutý švestkový koláč s mákem...
"babkazov", to jste si pošmákla a jen si dejte, když Vám chutná...
poslední jahody ze zahrádky, paběrkování, ale dort byl dobrý...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.