Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Copak jste rádcové vařili k obědu?

Od: pt® odpovědí: 261 změna:

Dnes to byla obalená, smažená ryba, nové brambůrky a rajčátka ze zahrádky. Jednoduché a dobré. A co vy jste vařili, něco sezónního? - pt


 

 

261 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

72mona3*

1x

Dneska jsem neodolala a vytvořila malé "zdravé" palačinky. Jsou z ovesných vloček. Jsem silná, ochutnala jsem jen jednu, zbylo i na zítra M.


doplněno 21.03.17 18:32:

@hahanaj - teplá byla luxusní, s tím musím souhlasit. Ale nedá se nic dělat, i tak bych je jedla až v práci, takže taky studené. Byl to jen pokus, podařil se. Tak příště je udělám, až budu mít volno.

hahanaj*

stejně jsou nejlepší teplé...

fugass*
Teplé a s javorovym sirupem nebo pacholíkem ale tim poctivým. A navrch jahůdku a jemně posypat skořicovým cukrem. K tomu kakao a jakej pak jsem.

 

ria*

0x

Mňam : ) U nás sojové nudličky s rýží, se zeleninou, kari a kyselím zelím : ).. fotku bohužel nemám : )

 


0x

u nás byla houbová smaženice - mňááááám

Jak smaženice? Prý je sucho a nerostou?! Měli by úředně zakázat dělat takovéhle chutě, protože ostatní si pak poslimpají klávesnici. :D

 


0x

Bohužel (Bohudík), já nevařím, neumím to, ale skvěle o mne pečuje moje charita, manželka, již 34 let.

 

culdabulda1*

0x

- u nás jednoduché rizoto s libovým vepřovým masem, podušeným na cibulce - jako koření trochu pálivé a sladké papriky.Lze přidat i trochu podušených hub - mám do tohoto rizota ráda holubinky.

 


0x

U nás samá bio zelenina z vlastní zahrádky - obalovaná cuketa, rajčata, květák v trojobalu, hlávkový salát, brambory.

 


0x

Svíčková na smetaně.

 

ladinpraha*

0x

No jasně, Pavla si tu založí obědové téma po obědě, Anzionka mi dělá chutě se svíčkovou a já se tu odbejvám bagetou a romadůrem. Příště bych prosil s předstihem téma Co bude k obědu, abych se stihnul k někomu pozvat.

pt®

Ladine, polepším se, už dělám kastrůlek a posílám... - pt

Ale romadúr je skvělé jídlo.

A co je taky sqjelé, ale už dlouho jsem to nejedl, jsou smažené loštické tvarůžky.

 


0x

Kuře na žampionech,kari rýže a okurkový salát s jogurtovou zálivkou a koprem/také ze zahrádky/.

 


0x

Já jsem měla zapečené brambory ze včerka. Osmažené na pánvi. A okurkový salát s koprem.

 

ron*

0x

Já jsem vařila rajskou polévku (rajčata ze zahrádky) a tvarohové knedlíky s broskvemi (broskve také ze zahrádky).

Ze všech dobrot, co zde zmiňujete bych si nejraději dala tu houbovou smaženici , u nás nerostou.

 


0x

Bramborový salát a vepřový řízek

 

claire*

0x

Jsem sama doma, ale rozhodla jsem se neodbýt a udělala jsem si kuřecí nudličky na bílém víně s čerstvým rozmarýnem, k tomu brambory a zeleninovou oblohu

 

amadeus*

0x

Dneska mi sice vařila oběd restaurace nedaleko od pracoviště (okoun v těstíčku s br.kaší), ale na zítřejší oběd s přítelkyní připravím domácí tagliatelle se slaninkou a hříbky. Možná udělám i caprese jako předkrm. Italská kuchyně je nejlepší! Můžu doporučit kurz od Aromi, pokud už se v kuchyni trochu orientujete.

 


0x

U nás byla dnes čočka s uzeným masem.

 


0x

Pečené krůtí stehno, vlastní brambory, vlastní rajčata.

Zítra bude "psí" polévka a patizon v těstíčku.

Psí polévka bude osolený dnešní vývar z části krůtího masa, které jsem ořezala a dala vařit pro psa. Takhle mu nevyvářím často, ale nějak se mi podařilo vybrakovat mrazničku.

 

lidus*

0x

Dnes vlastní kapusta (z 20ti přísad mi narostly 4 krásné), vlastní brambory (letos mizerné ale dost) a k tomu pečená vepřová krkovice. Zítra zeleninová polévka se zahrady a jakési pařené knedlíky se švestkama, sypané tvarohem od místního zemědělce (v životě jsem to nedělala, vymyslela to dcera).

doplněno 26.08.13 13:40:

Ty švestkové pařené knedlíky byly moc dobré.

 


0x

Doctor Who oběd - rybí prsty s pudinkem :D.

oli, jak to vypadá? Rybí prsty s pudinkem? :D

claire*

Cože, vážně? Fish fingers and custard?! To bych si spíš dala tu zmrzlinu, co měla malá Amelia

Divili byste se, jak je to dobré :D.

ladinpraha*

To může být zajímavé, místo dukátových buchtiček použiješ rybí prsty. To je jako když ke gulášovce nebo drštkovce přikusuješ povidlové buchty.

 

honzmalatny*

0x

Dnes vařila manžela,protože dělám nové pískoviště pro naši princeznu. No a co bylo dobrého? Hovězí vývar,pečené kuře na bylinkách,nové brambory,a domácí zelenina.a po jídle káva a koláč.(když už byla trouba rozehřátá.)

 


0x
Dneska jsem nevařil byl jsem na svíčkové v Holicích s milancukrar .
Doufam ze se tam potkame i příští rok

Klidně, i za rok, ve stejnou dobu, ve stejné hospodě. Pak i na parkovišti za Lui.

Snad dorazí i další...

exlui

Klidně. Já tam jsem každý rok. ostatně s Milanem jsme se tam už dvakrát potkali.

Ano, potkali a pokecali, sice jen chvilku, ale několikrát. A za rok opět...

 

gita65

0x

Já dělala plněné papriky. Něco se snědlo a ostatní jsem šoupla do mrazáku. Zítra bude kapr na bylinkách ( mám syna rybáře) a bramborová kaše, čekanko-rajčatový salát.

 


0x

K obědu klasický gulášek a k večeři...ani ještě nemůžu mluvit. Naložené,pomalinku na ohni točené kuřátko,studené pívečko. No prostě,zemský ráj to na pohled.

 


0x

Manželka s dcerou kapříka,smažený,v trojobalu s bramborami.Já se synem špagety se Sweet a sour.

 


0x

Dneska domácí koprová omáčka z čerstvého kopru. Hustá, ne moc sladká, prostě mňam...

 

pt®

Zdravím kuchaře a kuchařinky, dnes jsem opekla zbylý chleba. Bude se sýrem, salámem a s rajčátky. Taky někdy stačí k naplnění bříška.

lidus*

"pt" Dostala jsem chut na topinku s česnekem (udělám k večeři), k obědu jsem vařila porkovou polévku (narostl mi porek tenký jak prst a pochybuji, že ještě doroste), štouchané brambory se slaninou a cibulkou, kuřecí řízky a okurkový salát se zakysanou smetanou. Bohužel mi nezbyde na zítra a tak zítra bude krémová česnečka a zapečené brambory s gothajem a strouhaným aidamem.

Liduško:Nechte si laskavě toho,ano?Jsem velice daleko od kuchyně/v terénu/,a tady mohu leda tak okusovat kořínky

asiasi*

Když si pročítám co má kdo na talíři, tak jsem dostala chut na salát, který se připravuje ze staršího chleba s přidáním čerstvé okurky, rajčat, cibule, octa a olivového oleje. Jinak dnes k obědu byla vločková polévka s kapustou a kološvárské zelí. Takže něco sezonního + něco celosezonního. Zítra bude polévka zeleninový vývar zahuštěný krupičkou a vajíčkem/ a mletý řízek /maso + sýr/ s bramborovou kaší a salát z domácích rajčat ve sladkokyselém nálevu. Ke kafču nějaká ňamina s ostružinami. Dopředu mám chut na žemlovku z jablek.

pt®

"liduš", tak to budete mít úplné hody na chutové buňky. Já ještě pekla švestkový koláč...

lidus*

"pt" topinky s česnekem a mléko jsme právě dojedli, pochutnali si, švestkový koláč jsem pekla o víkendu (1/4 l mléka, kvasnice, mouka...) na dva nízké plechy roztáhnout těsto, na každý plech 1 tvaroh a vyskládat půlené švestky, posypátko jen trošku jelikož mi ho snědla vnučka. A už toho vaření nechte a nedělejte chutě, zhubla jsem za léto 2kg a s takovou je mám za týden zpátky.

Chleba dvakrát pečený chrání proti kouzlúm a uřknutí.

 


0x

Protože natíráme okna a není čas vařit, k obědu byla kaše z pohankových a ovesných vloček. Slazeno medem, přidané ovoce ze zahrádky a ještě doslazeno rozmačkaným banánem.

 


0x

Dneska manželka odjela na dovolenou k ségře, to asi bud hubnout. Jen na tři dny.. do čtvrtka.

Dneska tam bude jen celé kuře, ale bohužel je to duté...

pt®

Milane, teď jsem se s chutí zasmála,:D zůstalo Vám duté kuře? To jsem ještě neslyšela. - pt

pt, jasně že duté. Je to sice hromada, ale uvnitř je to duté. Kdyby byl vevnitř alespoň řízek. Prý tam někdo nacpe nějakou buchtu, či nádivku, nebo jak se to jmenuje ta hmota uvnitř...

Ale kuře naplněné řízkem, to je bašta..

cocinkamichalka*

Milane, Vy a Vaše pověstné řízky Vy byste nacpal řízek i do žemlovky

Michalko, nenacpal, páč nevařím, ale jako příloha k žemlovce, zemlbábě, stařecké buchtě, to by nemuselo být špatné. Sdělím to manželce, aby to vyzkoušela. Díky.

dota*

Milane, slyšel jsem o jednom, který si ke guláši přikusoval ne rohlík a nebo chleba , ale svatební koláče.

lidus*

Mňam, žemlovka, tak tu s jablky, strouhanými ořechy a tvarohem udělám v sobotu, babička ji dělávala z vánočky to byla mňamka.

cocinkamichalka*

Milan

Liduš: Já dělám žemlovku, když mají v akci "makovky" nebo někde se tomu říká loupáky. To je pak mňamka! Ale je to stejné těsto, jako na vánočku (alespoň jsme to tak v pekárně dělali...)

Žemlovka byla vždycky levné jídlo, ale když vidím, kolik dneska stojí jabka... radši si koupím kus masa, haha (bůček v akci stojí stejně jako jabka )

Martinko, opět zdravím, ale bůček je tlustý a nezdravý..

sanyo*

Už druhý den děláme řízky z pýchavky, a to jsem 1/4 dal tchyni a 1/4 sestře, s chlebíkem jen tak..., je to prostě bašta... a zítra jdu s vnukem na houby, rostou ...

kaca*

Žemlovka s jablky se skořicí,na to tvaroh sladkej a na to čepice sněhu z bílků,blaho.

 

vaha

0x

Kuřecí polévku,čínu z kuřecího masa s dobrou štávou a rýží.Pozval jsem k obědu rádkyni Andreu 1 moc nám chutnalo.vaha

 

pt®

Já dnes nakládala 3 kg paprik a zavařila a pekla švestkový koláč...

 

lidus*

0x

Já dnes strčila kuřecí nohy do trouby a udělala rýži a okurkový a rajčatový salát (uvařit a hlavně rychle), vývar s knedlíčky od včera a u toho vaření jsme s dcerou škrábaly pytel (opravdu pytel) mrkve, zet krájel na kostičky, dávali do plastových lahví od mléka a mrazit (super, do polévky nasypete kolik chcete, hrách a celer máme stejně).Dcera ještě sušila jablka a švestky (vypeckované). Včera jsem upekla tažený štrudl s jablky a ořechy a na štěstí zbylo i dnes ke kávě. Děda byl určený jako hlídač vnučky, uklidili spolu kurník slepičkám a jeli ven na kolech. Zítra jsem ráda, že jsme s dědou sami a jídlo pro nás dva zbylo, hurá nemusím vařit nic. Nicméně mi dcera dala recept na musaku z dýně hokaido (ještě, že křeček na zahradě pár sežral, jsou ji troje kolečka). Děkuji meteorologům za předpověď počasí (má pršet) a tak mám naději, že zítra večer odjedeme do Brna a budu mít chvilku klid. jestli mě něco poslední dobou nebaví tak je to vaření, půl dne práce a za půl hodiny je to snězené.

pt®

"liduš", to se jen stydím, na vás holky nemám. No dnes jsem udělala čočku s klobáskou a večer s vejcem. - pt

 

joudic*

0x

kureci stehynka s jasminovou ryzi

 


0x

Vločkovou polévku, kuřecí maso a upekla jsem šátečky.

pt®

"brunecovaů, teda ty šátečky, to bych ochutnala. Budu si je muset také udělat. - pt

lidus*

U té fotky šátečků slintám, kdyby tak byl aspoň jeden. To máte listové těsto s tvarohem? Mě to vždycky vytéká a šátečky mi nedrží formu, dobré jsou to ano ale fotku bych poslat nemohla i když cukr lecos skryje.

Nejsou z listového těsta. Jsou ze šlehačky, Hery a hladké mouky. Tvaroh byl z fólie, ale pokud je moc mokrý, tak nechte kostku tvarohu okapat na sítě. Těsto jsem krájela na čtverce 6x6 cm, byly malé a asi 80 kusů.

lidus*

Prosím, prosím dejte recept. Díky.

 

ingdezogondolan*

0x

nějaká připálená...

 

narf

0x

K večeři bude klobouk z praváče obalený v těstíčku...několik klobouků, hřibků byla plná louka.

 

culdabulda1*

0x

Ahoj všichni

- jak nejlepe využít jáhly, pokud nemám ráda sladké pokrmy -? - zatím mne napadla jenom zeleninová polévka s jáhlemi - taková nějaká jako "hrstková". - jinak - vaše kuchařské tipy jsou fajn - spoustu jich využiju. Tak ahoj. Marcela.

 


0x

Tak tu čtu o samých dobrotách, až jsem z toho dostala hlad. Včera byl králík na houbách s cibulía bramborový knedlík, nato pekáč perníku, no a dnes zbytky od včera, ale teď musím něco vymyslet k večeři. Asi chleba ve vajíčku, k tomu kopec zeleniny ze zahrádky. Je to rychlé a dobré. Také nemám ráda vaření na celé dopoledne. To se radši hrabu v kytičkách. Zdravím všechny.

 

dedkoid*

0x

Jirka Babica se při čtení tohoto tématu tetelí blahem.

culdabulda1*

- neposmívejte se - a navrhněte tedy nějakou dobrotu "na úrovni" -! - co by asi udělal pan Pohlreich s jáhlemi -? , když je nechci na sladko-?! - doufám, že ve své "kulinářské" kuchyni má jáhly také zařazené - a že alespoň ví, co jáhly jsou.

pt®

Marcelko, co říkáš na : "Kuřecí medailonky se zeleninovými jáhly a jablky". Já to neznám, ale našla jsem ti podobné recepty: mimibazar.cz/...

doplněno 16.09.13 18:11:

Zadej si do vyhledavače "jáhly"a uvidíš, kolik bude receptů. - pt

doplněno 16.09.13 18:11:

.

culdabulda1*

- děkuju - jdu na to -! Marcela.

dedkoid*

Já o Pohlreichovi ani nepíp. Já bych je viděl jako ideální plnivo. Všude se cpe škrob, tak proč né třeba rozvařené jáhly. Nebo jáhlová pomazánka.

culdabulda1*

děkuju za odpověď - omlouvám se - ale - Pohlreich se mi "vybaví" okamžitě - jakmile někdo začne napadat Babicu.

Neříkám, že je Babica jednička - ale tak blbé jeho recepty zase nejsou. - jsou hlavně přehledné, jednoduché a levné, takže použitelné pro většinu normálních českých domácností.

Já sama nevařím - snažím se jíst syrovou zeleninu a ovoce, nebo saláty - ale pokud vařím - tak podle receptů mé maminky a babičky. Ve svém věku už nemůžu moc jíst ani podle Babicy, ani podle Pohreicha - a ani podle rádců - to bych se za chvíli nevešla "ani do dveří" - ale je fakt, že bych "ŽRALA" - kdybych mohla - i třeba toho Babicu. Tak ahoj. Marcela.

emilka12*

Nakrájela jsem cibuli ,papriku,cukynua rajčara,osolila,kmín,olej, na to položila jatyrka,přiklopila druhym plechem a zapekla.K tomu rýži.Mnˇamka.I psi dostali jen to do nich vjelo.

pt®

To bych mohla vyzkoušet... - pt

 


0x

Už jsem někde psala o barevných bramborách. Ty jsem měla dnes. Miluju je.

pt®

Dobrý večer "babkazov", klidně bych se dala pozvat na večeři... , jinak přeji dobrou chut... - pt

hop®

... by mi z toho stačilo to zlatoučké kuřátko

Ale vypadá to super, musela to být dobrota !

 

uska*

0x

Hurá, už konečně rostou i u nás.

Mám dojem, že tento úlovek nebude na jeden oběd. No, možná tak pro celou poradnu


 

culdabulda1*

0x

Ahoj všichni - vidím, že téma je stále živé -

dnes jsme měli kaši ze žlutého hrachu - k tomu uzené maso, smažená cibulka, volské oko a kyselá okurka . Asi nic extra - ale mňamňačka. Marcela.

 

zabu

0x

Dnes hlásím: vývar z uzeného s kroupami, uzený jazyk, křenová omáčka, knedlíček. Ananasový džus.

 

pt®

Dnes ráno jsem dala vařit uzené, pak pěkně špenát na cibulce a česneku, zahuštěný mlíkem, vejcem a moukou a k tomu bramborový knedlík. Manžel si moc pochutnal...

lidus*

Jé špenátek s výpečky, uzeným, mňam. Jsem doma sama a tak k obědu byl hemenex.

pt®

Liduš, my měli zase včera brambory s máslem a volské oko a salátovou okurku...a taky dobrý...

 

mil®

0x

Kuřecí směs a bulgur, vše vařené tou mojí.

korina*

My byli na chatě a venku zima tak jsem uvařila silnou česnečku a jelikož nebyl čas, byl knedlík s vejcem a rajčatový salát. Příští týden plánuji kačenu domácí , knedlíček a čer. zelíčko. Už ted se těšíme. dobrou chut. Ale byla to meny jedna báseň. Kuchařinky jste šukulky

 

eivlis*

0x

Rodince jsem uvařila játrovou omáčku s rýží..

 

pt®

dnešní oběd, kuřecí stehýnka na zelenině s rýží...

 

pt®

Dnes jsou to fazolky s hovězími kostkami a brambory:

 

pt®

Dnešní oběd, vepřové kostky z kýty na zelenině s rýží a okurka:

 


0x

uvidím, jak budete reagovat na můj oběd... - ráno jsem na procházce se psem nasbírala pár hub (kačenky), od večera jsem měla namočené kroupy, tak jsem je dala vařit, přidala houby, potom čočku a kyselé zelí, koření, hodně česneku - a výsledek je fakt zajímavý, mně to aspoň chutná...

 

culdabulda1*

0x

obloženou bagetu s kuřecími řízečky - mňam !

jofa*

Já si vždycky při takových otázkách vzpomenu na pohádku Obušku z pytle ven a hned mám lepší náladu. Víte co tam měl v hospodě pan Pešek k obědu?

lidus*

Děvčata, vás to vaření fakt baví? Já jsem nejštastnější když jdeme na meníčko a vařit nemusím. Hlavně už nevím co stále vařit, nejsme nároční, stačí nám svačinová polévka + rohlík ale je to stále dokola. Včera jsem vařila telecí maso (dostala jsem ho od sousedů na chalupě) hodně cibule, hlíva + rýži a salát, na štěstí si dcera vzala a nemusíme to jíst 3 dny.

coco

Ani me nebavi porad varit, nechavam to casto na partnerovi a tesim se, az bude taky v duchodu a bude tento svuj konicek rozvijet ke spolecne spokojenosti. Zitra budu muset neco vymyslet, nejspis najdu inspiraci v mrazaku , dnes jdu do restaurace na obed s kamoskou a na netu jsem si uz predem z jejich poledniho menu vybrala moravskeho brabce se zelim a bramborovym knedlikem, na zaver si dame jako obvykle pivecko

 

pt®

Dnes jme byli na veterině a v zahradnictví, tak jsem vařila "cestou domů", moc nám chutnalo:

 

pt®

Dnes je to, vepřové maso na kostky s fazolkama, barmbory a červen řepa:

 

pt®

Dnes jsem vařila brambory a kuře se zeleninou:

uska*

Obnovila jste tři roky starý dotaz - nic proti tomu. Ale nechápu, proč nám jako jedinná pořád fotíte vaše obědy? Nebo mi něco uniklo a někdo to po vás chtěl? Nevím, zda to někoho zajímá co máte za týdenní jídelníček.

culdabulda1*

uska -

- ale je to hezký - a už jsem tady dvakrát našla inspiraci.

hahanaj*

uska-já tedy nevím ,co vás na tom pohoršuje, tak to přejděte jako jiné příspěvky, které Vás nezajímají.mějte prima den

jitkak*

Náhodou...prolistovala jsem celé téma a jsem nadšená, že je aktivní také přispěji

pt®

"jitkak", už se těším...

pt®

" uska", ještě zde by mnohem starší příspěvky, které jsem nezakládala já, zkuste pohledat v archivu, určitě byste je našla. Hodně nás zde dávalo inspiraci, co která vařila k obědu. Možná si vzpomene "babkazov"na "papene", na "kytku", ta obzvlášt vařila hodně a ráda a jen jsme koukali, co všechno uvaří. Bylo to takové zpestření. Hlavně "milancukrár"vždy zavzpomínal na své oblíbené řízky, které má moc rád. Recepty a fotky mohou dát i chlapi, určitě jsou to dobří kuchaři. Vytáhla jsem to téma a čekám, že se někdo přidá. Chápu, že takto to vypadá, že vařím jenom já, ale jsme tu povětšinou hospodyňky, kuchařky, tak se budu i já těšit na inspiraci.


doplněno 27.04.16 08:21:

Tak jsem našla 6 let staré vaření od "kytky", koukněte, co je tam jídla, jenže je téma už zamčené:

poradte.cz/...


doplněno 27.04.16 08:30:

Co k večeři: poradte.cz/...

a ještě oběd: poradte.cz/...

jitkak*

Mně se Vaše příspěvky líbí

Sobotní obídek...kuřecí prsíčka v kontaktním grilu, hranolky v horkovzdušné fritéze a sýrový přeliv. Mňamka


doplněno 27.04.16 08:06:

pt®

"jitkak", věřím, že to byla mňamka, voní to až sem. Když dáte příště fotku, bude to super...

jitkak*

pt celou dobu se snažím...už třikrát, ale nechce se mi to tu uložit jak na to?

pt®

"jitkak", když píšete do rámečku odpověď, tak pod ním vlevo je tabulka a tři řádky "procházet", tak kliknete do prvního řádku a už jste ve svých uložených fotkach ve Vašem počítači, pak vyberete tu, co chcete zveřejnit. Pak už jen pod řádky kliknout na "vložit" a obrázek i s Vaší odpovědí se ukáže.


doplněno 27.04.16 08:53:

"jitkak", jste šikovná, už umíte dávat obrázky. A udělala jste mně chutě na hranolky, už jsme je dlouho neměli...

jitkak*

Děkuji

tak posílám slíbenou mňaminu


doplněno 27.04.16 09:20:

Já to zkoučela přes Ctrl+V tak jako odkazy...ona se mi fotka načetla, ale neuložila. Těch vkládacích "obdélníčků" jsem si nevšimla ještě udělám chutě buchtičkou

Jitko, ta buchtička vypadá moc dobře. Dejte, prosím, recept.


doplněno 27.04.16 15:48:

Jitko, moc děkuji. Vypadá to slibně a při první příležitostu upeču. Budu za hvězdu!

jitkak*

Nejen že vypadá dobře...je lehká a luxusní

Těsto: klasická hrnková buchta 2 hr. pol.mouka, 1 hr.cukr krupice, prášek do pečiva, 2 vajíčka, hrnek mléka a 1/2 hr. oleje, 2 lžíce kakaa (v originál receptu se těsto dělilo na půl světlá půl kakaová+lžíce nescafé, ale na plechu mi to přišlo strašně tenoučké, tak dělám celý kakaový)

Krém: uvařit pudink z 1/2 litru mléka a 2 pyt.pud., ještě do horkého vmíchat 1/2 kostky másla a dvě vaničky tvarohu, cukr dle chuti.

Krém II: rozpustit čokoládu na vaření a vmíchat dvě zakys.smetany

Kluci si jej zamilovali

Ještě malinká vychytávka...to samé těsto+kelímek bílého jogurtu-skvělé muffiny

Přeji dobrou chut

iz*

Jitko,

jak děláte ten sýrový přeliv?

 

paspulka*

0x

U nás vegetariánské papů - sojové kuličky na tymiánu,kuskus+obří porce zeleninového salátu + zelený čaj Tchibo ..chrochty chrochty...

jitkak*

Jak prosím upravujete kuskus? já ho jednou zkoušela a připadalo mi to jako spařený šrot pro prase a receptík na sojové kuličky prosím

lidus*

Já kuskus pouze zaleji vařící vodou, osolím a zamíchám a nechám vodu vstáknou.

Ač nerada tak jsem dnes vařila kulajdu a těstoviny se špekem a listovým špenátem.

Kuskus jsem poprvé ochutnal na dovolené v Tunisku. Větší humus jsem nejdel...takže jakmile je třeba ve škole k obědu něco z kuskusem, automaticky si odhlašuji stravu.

paspulka*

Taky mám tu zkušenost,s kuskusem se musí opatrně,jinak chutná jako sliz...

paspulka*

sojové kuličky - uvař sojovou drt,klidně celý sáček/kuličky zmizí jako pára/,nepřevař na sliz!, sceď dobře,nech okapat na cedníku.Vedle do misky - 3 velké stroužky česneku nadrt-máte rádi česnek?-dej klidně 5 dílků,půl cibule nadrobno,1 celé vejce,pikantní kečup-2 kávové lžičky,1 lžička kávová sojovky,a taky 1 kávová lžička sušeného tymiánu a potom na zhuštění-mírné-přidej pšeničnou krupici -tak 3 polévkové lžíce. ne moc,promíchej to pořádně a nech tak 10 minut ležet-krupice nabobtná...pak přidej drt a zamíchej pořádně.nech 10 minut dýchat.hrnek se studenou vodou a polévkovou lžíci-t namoč do té vody u pak vykrajuj kuličky,vytvaruj-menší lepší - a buď obal v 3obalu nebo vkládej do rozpáleného oleje řepkového.Vedle na druhou plotýnku si dej vařit v rendlíku vodu, pokličku-udrží teplotu..až budou kuličky hotové-rychle ponoř do vroucí ! vody a vytáhni - odplaví se olej.Takhle zbavuju oleje i řízky pro masožravce.do drti můžeš přidat i 2 polévkové lžíce čočky vařené,máš-li po ruce.masožravci si přidávají i mleté maso. jednou jsem tyhle sojové kuličky na výletě dala i masožravcům a zaprášilo se po nich.Příloha je libovolná ...co kdo rád.Kuskus se musí ochutit,jinak je to blivajs...zase ,jak kdo rád,česnek utřený,cibulka najemno,pažitka najemno.zase nechat okapat a nenechat zbytečně louhovat.,dobré je přidat i předvařenou čočku...

jitkak*

Děkuji, určitě zkusím

 


0x

Já nic nevařil ani nevařím. Na obědy (blafy) chodím do školní jídelny. JInak dneska k večeři mi manželka udělá můj oblíbený salát s hovězím masem s Dijonsko medovou zálivkou, který jsem poprvé ochutnal v Praze v Green Factory a byl vynikající a manželka ho umí stejně vynikající

jitkak*

Samurraji to zní zajímavě to hovězí je dušené nebo minutkové? Receptík prosím?

Hovězí (kvalitní) se udělá na pánvi jako steak a to se nakrájí na nudličky. Ledový salát, rajčata, paprika, okurka a trošičku balkánu, ale jen málo protože je dost slaný. (někdo to může mít raději bez balkánu). Ta Dijónská zálivka se udělá jednoduše:

Na jednu porci

1 lžíci dijonské hořčice

1 lžíci medu

1 lžíci citronové štávy

4-5 lžic rostlinného oleje (obvykle dávám slunečnicový, ale za zkoušku stojí i olivový)

sůl a pepř

Med s tou hořčicí je perfektní. Vše promíchat a je to. Dobrou chut.

jitkak*

Děkuji...úplně se mi sbíhají hovězí steaky jsme měli v neděli s jogurtovo-pepřovo-česnekovým přelivem a taky mňam

 

pt®

"jitkak", i manžel dostal chut na hranolky, tak jsme si dnes zašli na jídlo:

jitkak*

Hmmmmm no a dnes děláte chutě Vy mně

Jinak včera jsem nevařila za prvé se dojídala kýta na paprice s těstovinou od předvčera a za druhé nebyl čas na vaření...byli jsme si pro psí miminko a dnes jsem zatím vařila oběd jen jemu...rýži s mrkvičkou

Jitko, to myslíte doopravdy, že štěněti vaříte a pak dáte na misku rýži s mrkvičkou? No neblázněte! Fakt?!

jitkak*
Je na tom něco špatného? Vydusila jsem mrkev s kousíček másla a smíchala s uvařenou rýži a kouskem masa. To je ještě miminečko :D

Jitko, je to krásné miminečko, ale miminečko masožravce. Trávící soustavu má stavěnou na trávení masa. Hodně poklikejte a najděte si všecko, co můžete o krmení štěněte. Článků a odborných statí je opravdu hodně. Jestli stojíte o mou radu, kupte kvalitní štěněcí granule a proložte je tvarohem se syrovým žloutečkem, sýrem, krupičnou kaší. Prcek leží tak, že není vidět co to je nebo co to bude. Co to je? Jaká rasa? Jak bude velký?

jitkak*
Děkuji za Vaši reakci i radu Kvalitní granulky má, ale zatím "jen na hraní" Jídelníček není z mé hlavy, mluvila jsem se dvěma chovatelkama ohledně krmení a obě preferovaly vývar z masa zahuštěný buďto rýži,těstovinou,nebo vločkami + zelenina a maso. Je to sedmi týdenní miminko čínského naháče
lidus*

PT, oceňuji, že i Vy máte své dny, kdy nevaříte. Ne, že by se mi až tak nechtělo uvařit ale už opravdu tápu co vařit.

pt®

Liduš, my teď nikde nebyli 3 měsíce. Máme pejska po operaci a pak nastaly další zdravotní peripetie a nemohl zůstat doma sám. Včera jsme to na hodinku zkusili a dopadlo to dobře. Doufám, že si tedy vyjdeme častěji.


doplněno 28.04.16 17:53:

Tak dneska jsem upekla dvě nohavice. Je to lístkové těsto, pokladla jsem na něj kyselé zelí z pytlíku, nejdříve vyždímala a pak jsem osmahla slaninu na kostičky, na sádle a pokladla na to zelí, pak pokapala zbylým dádlem z pánve a zamotala. je to moc dobré a rychlé.

Ten závin z kyselého zelí, ten se mi moc líbí. Mám na mražáku těsto a zelí taky mám a navíc, mám ho ráda na jakýkoliv způsob.Upeču o víkendu. Bezva nápad.


doplněno 01.05.16 18:34:

Závin jsem upekla a musím říct, že je špicovní! Upekla jsem ho jen z poloviny listového těsta, z druhé půlky klasický štrůdl s jabkama, ořechama a skořicí. Ten zelňák, ten je opravdu moc dobrý. Měla jsem strach, že zelí budu špatně trávit, tak jsem na kostičkách špeku rozpustila ještě kousek anglické a podusila spolu se zelím a pak zabalila do těsta. Fakt dobrota!

coco

Taky mam rada zeli a recept me zaujal, ale co dat do zeli cibulku - nechybi tam? A propece se to zeli poradne do cca 30 min., nez se listove testo spali? Jinak fajn inspirace

pt®

Peču to na mírno asi 40-45 minut, zelí je měkké, těsto se nepálí...

jitkak*

Závin s kyselím zelím miluji já si tam ještě přidávám eidam nebo goudu

 

pt®

Dnes tedy klasika, vepřový řízek, brambory s máslem a červená řepa. Manžel si dal ještě tatarku:

 

pt®

Dnes jsem dělala "lehký dortík"...

 

jitkak*

0x

Tvarohové mini koláčky

Jitko, krása, u které se sbíhají sliny. 1/3 tvaroh, 1/3 hladká mouka a 1/3 Hera? Všecko 25 dkg? Něco je uvnitř nebo jen džem nahoře?


doplněno 17.05.16 07:32:

Klobouk dolů. Nejíst, ale vyrábět?! Ještě tak na houby nebo na ryby! A v těchhle, jakoby placičkách? Co to je? Jak to je?

jitkak*

To je klasické kynuté těsto, uvnitř tvaroh, nahoře marmeláda Já tedy sladké nejím, jen ho peču pro své domácí mlsné jazýčky...já si pochutnávám spíše na tomhle :

jitkak*

To jsou nekynuté bochánky, ale chutnají jako kynuté to je těsto z pomazánkového másla, uzenina, sýr...co lednička dá a navíc do růžova opražená cibulka, prostě mňám

Jituš, dejte, prosím, recept. Obohatím svůj repertoár.

jitkak*

Receptík určitě dám, ale až zítra, jsem v práci a zpaměti ho nevím Mám ho okoukaný z Prostřeno! malilinko upravený...

lidus*

Přidávám se s prosbou o recept. L

Dnes jsem vařila fazolovou polévku, pohanku na cibulce (pro někoho kuskus) dušenou mrkev s hráškem, kuřecí nudličky. Bylo to výborné.

Zítra to budou tvarohové knedlíky ale jinak, tvarohové těsto a z něj halušky, posypat syrovýma, nakrájenýma jahodama, postrouhaným tvarohem,(já si sypu strohaný perník) cukr a máslo.

jitkak*

Babuško a Liduško...tady je ten receptík:

300 g hl. mouky

250 g tvaroh ve vaničce (já neměla tvaroh, tak vyzkoušela pomazánkové máslo a bylo to "boží")

6 lžic oleje

10 lžic mléka

1 prášek do pečiva

1 lžička soli

1 lžička cukru

150 g opečené cibulky (vychladlé)

Sýr, salám, šunka, slanina...dle chuti nebo dle toho co je v lednici

Vypracované těsto necháme 10 minut odpočinout, děláme bochánky, pečeme na 180° 25-30 min, není třeba potírat

Přeji dobrou chut

Jitko, děkuji. Určitě udělám. A budu za pekařskou hvězdu.

 

jitkak*

0x

Včerejší porce železa


doplněno 18.05.16 07:03:

Jéééjda to je ale miniaturka

 

jitkak*

0x

A toto je také mňááámka...šneci z bramborového těsta

Těsto jako na bramborové knedlíky? To jsem, jako placičky z rozváleného těsta, smažila. Ke špenátu. Po obědě jsem mísu nechala na kredenci. Za chviličku byla prázdná.


doplněno 18.05.16 07:36:

Jitko, na to by měl být zákon, který zakazuje takové věci, hned po ránu, dávat na pc! Mám oslimpanou celou klávesnici, jak mi tečou sliny. Pavlovův pes - hadr!


doplněno 18.05.16 15:55:

Jitko, bezva, bezva. Děkuji. Já jsem se dnes dohrabala z kroužku pc, hladná, před polednem. Na uvařené bramborky jsem položila, svrchu nařízlý hermelín, na bramborky plátečky másla a šoupla na minutu a půl do mikrovlnky. Posypala petrželkou a přidala tatarku. A dobrý! Parádní bleskovka s jedním špinavým kastrolkem a talířem.

jitkak*

Nené to je převalované skoro jako listové těsto, trošku pracnější, ale dobré Receptík mám samozřejmě zase doma, pokud by byl zájem

jitkak*

Určitě mňamka také miluji rozpuštěný hermelín...jak se krásně roztéká a lepí na patro a zuby

 

jitkak*

0x

A ještě jedna mňamina pro inspiraci...sice to není můj výtvor, mám šikovného manžela

Chlebový bochánek plněný kuřecím masem a restovanou zeleninkou


doplněno 18.05.16 07:52:

Babko...

Tak podráždíme ještě malinko chutové pohárky? Přikryj si klávesnici něčím nepromokavým

Kuřecí rarášek...

pt®

Jitko, díky za receptíky a za fotečky, je to všechno úžasné a určitě moc chutné, také si ukládám a vyzkouším...

 

jitkak*

0x

Kuřecí na kari, čínské nudle a čerstvá zeleninka

 

pt®

Na dnešní oběd jsem vařila špenát, vepřové maso a brambory, moc jsme si pochutnali:

 

pt®

ty moje bochánky bez droždí, které jsem zapoměla dát do těsta...

 

pt®

Dnes byly k obědu smažené květákové placičky, volské oko a brambory s máslem, k tomu jablíčka z kompotu...

včera ještě před půl nocí jsem zase udělala piškotový dort s jahodami z naší zahrádky:

 

joudic*

0x
2. test noveho cihloveho grilu
doplněno 15.06.16 11:36:

ano zelenina je pecena v alobalu gril je normalni s rostem, ale po letech ruznych mobilnich, vicemene jednosezonnich grilu jsem si postavil svuj, ktery je nafurt a ne jen jednu sezonu Navic material stal stejne, jen to staveni byla dost otrava, aby to bylo pekne

jitkak*

Hmmmm dala bych si, ta zelenina je také grilovaná? Cihlový gril...to jako grilujete na nějakém roštu nebo přímo na rozpálených cihlách?

 

jitkak*

0x

Včerejší večeře...pfeffer steak a pečené brambůrky

 

jitkak*

0x
Dnešní pečené kuřátko, příloha 1. kyselé zelí bramborový knedlík, příloha 2. bulgur na cibulce

 

danndys

0x

Dnes jsem oběd neměl, jen vydatnou snídani a teď větší večeři.

lidus*

Zelňačka a vepřové plátky na drceném kmíně a pepři s rýží, ledový salát.

 

pt®

tak jsem také pekla, ale "cestou domů"...

Stařenko, paráda! Hned bych se nechala pozvat. Klidně i zítra na snídani.


doplněno 22.06.16 07:27:

Stařenko, to je paráda! Dejte recept! Vím, na bublaninu je jich spoustu. Jaký je váš?


doplněno 22.06.16 09:56:

Stařenko, děkuji. Založím novou otázku, protože je možné, že ze spousty receptů je nějaký jiný, který neznáme. Vzkouším ten váš. Z nákupu jsem se zastavila u stromu s třešněmi, už o nich nějakou chvíli vím, tak se na bublaninu, z poloviční dávky, těším.

 

pt®

Babčo, kdyby to nebylo tak daleko, tak řeknu stavte se na dorta...

dnes jsem navečer ještě pekla jahodovou bublaninu...:


doplněno 22.06.16 09:07:

zdravím, babčo,

Právě,že jsem nevěděla jakou upéct,tak jsem udělala úplně jednoduchou olejovou,není suchá, je pěkně vláčná.
1/2 l polohrubé mouky
1/4 l mletý cukr
1/2 hrnka oleje
1/2 hrnka vody
2 celá vejce
1 prášek do pečiva
citronová kůra + štáva

uska*

pt - jen dotaz- Proč dáváte vodu místo mléka? Máte alergii na mléčné produkty?


doplněno 22.06.16 14:40:

Díky, prostě si nedovedu představit buchtu s vodou, snad jen za války

hahanaj*

taky dávám vodu a alergii žádnou nemámprostě je to lepší


doplněno 22.06.16 14:42:

nikde není psáno, že mléko je lepší... do lehkých šlehaných těst je prostě lepší voda

lidus*

Hahanaj, mám vyzkoušeno, že nejlepší je perlivá.

pt®

"uska", můžete dát mléko, smetanu, různě. Toto je recept s vodou, vyzkoušejte. Jak už psala "babkazov", jsou různé recepty a každému chutná něco jiného, jak zase píše "hahanaj".

 

jasonspezza

0x
Hamburger s parkem v rohlíku :D

 

pt®

Všera večer jsem pro změnu dělala dort s malinami. Vychlazený z lednice je velice dobrý, osvěžující:

 

culdabulda1*

0x

pt-

Pavlínko - doufám, že si mohu dovolit malou pochvalu - vy si tedy "žerete"! - fakt dobrý recepty a pěkný fotky ! - už by to vydalo pomalu na takovou inspirativní kuchařku. Když nevím, na co bych tak měla chut, vždycky sem mrknu. Ahoj.


doplněno 25.06.16 17:03:

pt

- tak to blahopřeju - hodně štěstí !

pt®

"culdíku", teď jsi mně rozesmála. Ono momentálně je u nás dcera s manželem a chodí i syn s rodinou, abychom se užili, tak vařím a peču, aby měli břůšky plné...


doplněno 25.06.16 13:11:

Ještě musím doplnit, že se dcera před 14 dny vdala, takže přijeli vlastně už novomanželé...


doplněno 25.06.16 17:07:

děkuji, vyřídím...

 

pt®

Dnes to bylo kuře na zelenině s rýží a rajče:

doplněno 10.07.16 14:27:

rybízová bublanina, sem tam jahoda:

lidus*

Dnes byla hrachová polévka s krutony, nové brambory a smažený květák a cuketa, okurkový salát se zakysanou smetanou, k večeři jsem před chvílí udělala hemenex. Hurááá, zítra mi vaří v místní hospodě kančí guláš, ne, že bych na něj měla chut ale hlavně, že nemusím vařit. Horší to bude v neděli. Nechcete mě Pavlínko pozvat na oběd? Vy asi vaříte s láskou, já proto, že můj muž je děsně žravý.

pt®

Liduško, pokud nebude vedro, tak něco uvařím a ráda vás oba pohostím. Dnes jsme měli brambory a volské oko a k tomu rajče. V týdnu jsem udělala opět piškotový dort za studena s banánem, ale nejde mně nějak mobil, tak jsem nemohla udělat fotky.

 

kaca*

0x

Chleba slunečnicovej,tvaroh s cibulkou a lžičkou pomazánkovýho másla+špetka soli.Mňamka.pt - co to je za rybu?Je možný napsat recept na ten banánovej dort?

 

lidus*

0x

Kančí guláš byl asi dobrý jelikož chlapi se mohli užrat, já si dala hranolky a smažený hermelín. Dnes jsem vařila pro mnohé lidi zadarmo, brambory, okurkový salát, smaženou cuketu-vše z vlastní zahrádky.

 

pt®

Dnešní oběd, kuře na čerstvé paprice, na másle, trochu tatarky a brambory, moc nám chutnalo. A meruňková bublanina, aby bylo něco k zakousnutí...

culdabulda1*

- to kuře vypadá dobře - dnes už je po obědě - ale zejtra si udělám ...

lidus*

Dnes drůbeží vývar s játrovými knedlíčky a drobením, kynutý knedlík (domácí) a maso (vepř. kotleta) na houbách (hřiby byly sice jen dva ale vonělo to krásně). Včera jsem Pavli pekla tu vaši jahodou bublaninu.


doplněno 24.07.16 15:10:

Já říkám, že mám žravého manžela, ten raděj polévku, když je nějaká "svačinová" dá si k ní chleba a nemusí druhé Dnes se tu ale stavovala dcera s kamarádkou a 5ti malými dětmi a ta chtěla abych udělala dětem vývar, děti snědly polévku a zas jeli.

pt®

Tak polívku jsem, Liduš, už delší dobu nevařila, kvůli vedru, vidím, že jste měli dobrý oběd a snad všem chutnala i bublanina.

Marcelko, tak at se zítra oběd povede...

 

pt®

Večer jsem udělala piškotový dort s borůvkama a s jahodama ze zahrádky. Chladí se v lednici a bude na zítra ke kafi:

lidus*

Tak v pátek byl výlet do ZOO a dinoparku a tam jsem "uvařila" cigáro z udírny, hranolky. V sobotu výlet na pout a tam jsem "uvařila" boršč a kuřecí medajlonky a vepřová kotleta z grilu, opět hranolky a zeleninový salát, v neděli výlet na chalupě k lesní studánce a tam jsem "uvařila" zavařené uzené maso s chlebem. Dnes už to bylo na prd, musela jsem vařit ale vyzrála jsem na to a udělala bramborový guláš i na zítra.

pt®

Liduš, dobrý, musí se to prostřídat. někdy uvařit, někdy objednat, jindy z vlastních zásob...

My měli bramboračku s hodně zeleniny a taky dobrý, zbytek chleba s něčím, co kdo chtěl...

 

pt®

Další inspirace:

rychlý, tvarohový koláč a klasika, řízek:

pt®

Další, játra s bramborem, jahod bylo letos hodně, tak další piškotový dort, a dnes kuře na čerstvé paprice:

 


0x

Ahoj, dnes byla čočka s volskými oky, kyselíma okurkama a osmaženou cibulkou.


doplněno 17.08.16 13:51:

Polévku jíme již druhý den, po dlouhé době hovězí se zavářkou z pomletých jater a hodně zeleniny se tam s masem vařilo.

 

lidus*

0x

Dnes jsem musela vařit od rána, návštěva. Snídaně (nebo svačina?) v 10h hemenex, káva, oběd: držtková polévka z hlívy ustřičné, brambory a kuřecí prsa se žampuiony a smetanou (zapečené), okurkový salát se zakysanou smetanou, rajčatový salát s cibulí, odpoledne káva a piškot s jahodama (váš recept), svačina chleba s pomazánkou(pomazánkové máslo, 3 sýry Tomík, 10gkg majoneza, lžíce fr. hořtice,5 na tvrdo vajec, 15dkg šumka, cibule, pažitka). Návštěva už odjela a hurtááá zbylo na zítra a tak nevařím.

culdabulda1*

Liduš

- to jste se tedy měla co otáčet !


doplněno 18.08.16 11:24:

- no, Liduško - to je teda blbý - ale, pokud máte fofr a nedáváte moc pozor - tak to je hned - hlavně doufám, že se Vám nic kromě modřin nestalo - tak přeju brzké "vzpamatování se" a hezký den.

lidus*

Marcelko, od rána v kuchyni a to manžel nakrájel cibuli, pažitku, okrájel brambory, nakrájel hlívu. Pokud bych to dělala já, tekla by krev (moje vlastní). Dnes mám veget, před chvílí jsem vstala, snídani jsem měla na stole a manžel je už dávno v zahradě a sbírá mirabelky na slivovici. Já mám volno, nechápu jak někdo může spadnout z inv. vozíků ale včera se mi to povedlo, jsem trochu modrá a kolena mám sedřená a tak jsem ráda, že nemusím dnes nic dělat.

pt®

Liduš, jsem ráda poku se po piškotu s jahodama zaprášilo. Dnes si odpočiňte a vše opatrně...

 

pt®

Jahody stále rostou, tak jsem dnes zase udělala bublaninu:

 

pt®

Dnes jsem myla okna, jídlo bylo od včera, tak jsem upekla jenom švestkový koláč:

Vzpomněla jsem si, jak Babajaga psala, že mají hodně švestek a tak dělá švstkové koláče skoro každý den. Ale hned jsem si uvědomila, že už je to rok, co to říkala. Týýýýjóóó, jak rok strašně rychle utekl!


doplněno 22.08.16 11:32:

Bublaninu jsem pekla několikrát kdysi. Ale v posledních letech jsem se zamilovala do kynutého těsta, potřít mákem, který chvíli vařím v mléce a pak osladím. Na mák švestky a na ně posýpku. Miluji chut máku spolu se švestkami. To je veliká dobrota!Upeču, něco sním ihned, něco dám v krabici do ledničky a něco v krabičce na mražák. Tuhle buchtu, tu já můžu!

pt®

"babi", zkoušela jste švestkovou bublaninu? Chtěla bych ji zkusit upéct...

Krásný den,dámy

A mně to nedá...Posílám Vám mé koláče.Je to tzv.babiččina klasika.

Ještě dávám mandle,ale tentokrát jsem je bohužel neměla.

Wamp, to je ale veliká krása! Je zajímavé, jak v paměti zůstávají vůně. Koukám na obrazovku a přesně vím, jak ty koláče voní!

Babičko,děkuji moc

Opravdu nádherně voní a nejlepší jsou ještě teplé.Ta má domácí smečka mi je pomalu bere z rukou

pt®

"wamp", ty ale jsou. Nadělala jste mně chutě...

Stařenko i Vám děkuji za pochvalu

Tyhle koláče dělávám cca jednou za měsíc,v neděli.S těstem se nádherně pracuje,je vláčné a krásně poddajné.

 

pt®

Dnes jsem upekla 4 nohavice jablíčkového štrůdlu, protože jablíčka už začínají padat...

Na jeden plech jsem dala pečící papír a na druhý zase "věčný papír" z Lidlu, ale už to neudělám, protože je nepropustný. Možná až na Vánoce na cukrátka, ale pod štrůdl ne. Možná ta zkušenost někomu pomůže.

cesmina*

Lidl máme daleko ,takže se neznale zeptám "Co je to ten věčný papír".Je to nějaká silikonová podložka? nebo jsem úplně mimo.Díky.

pt®

ano, něco, jako silikonová podložka, ale na omak, jako černý pečící papír...

 

pt®

Dnes jsem před chvílí vyndala z trouby kynuté koláčky plněné s povidly a navrch tvaroh a posypku:

72mona3*

Hmmm... právě mám kávičku a takový koláček bych neodmítla... Vypadají k nakousnutí... M.


doplněno 28.10.16 21:21:

Tak opožděně přeji dobrou chut

pt®

"mona", už jsme s manželem snědli každý tři...

lidus*

Hurá jsem sama doma a nevařím až do úterka.Včera to byl šrumec, guláš, hlíva na smetaně + těstoviny, porková polévka, zelňačka, hovězí maso na zelenině s rýží. Vařila jsem manželovi na chalupu neb hospoda dnes a o víkendu nevaří.

Liduš, vždycky, když něco nemůžu, protože mě to bolí, vzpomenu si na vás. Fakt! Zdravá baba tolik neudělá, jako Liduš na vozíku! Úžasné!


doplněno 29.10.16 17:39:

Marné volání! Jste úžasná!

lidus*

Milá Babi, děkuji za pochvalu ale Vy nevíte jaké já mám ztráty na nádobí a jak velkou spotřebu mám rychloobvazu. Pokud je doma manžel nedovolí mi sahat na nože, vše nakrájí sám. Už ani to kafe nevypiju abych se nepocintala, včera jsem si 2x převlékala tričko, ještě že ta pračka pere sama, věšet nesmím, už se mi podařilo urvat samonavíjecí šňůry. Někdy bych se na vše raděj vyprdla ale pak příjdou vnučky a řeknou "babi to zvládneš" a praštěná babča se začne snažit a večer heká jak nemůže.

pt®

Liduš, a právě proto jste příkladem...

 

pt®

Tak jsem pekla, ještě jsou teplé, jsou s tvarohem a povidla navrch...

 

pt®

Pekla jsem kachnu, zelí a knedlík:


doplněno 18.12.16 20:48:

no a tady je ještě buchta z bílků:

Na pečenou kačenku se zelíčkem a knedlíkem se chystám na Silvestra, kdy mám pozvanou část svých mladých. Toho zelíčka udělám více a na Nový rok příjde druhá parta mladých a bude uzené. Na Nový rok se prý nesmí jíst žádný opeřenec, aby štěstí neuletělo. Tyyyjooo, jak já se těším i na Štědrý den, kdy půjdu k jedněm a 1.svátek k druhým mladým! A pak, za týden uvařím já! To bude dobrot!

 


0x

Dnes jsme dojedli ty španelské ptáčky, co jste mi včera poradili, jak nejlépe zahustit, tentokrát byly opravdu nejlepší.

babusa*

Dnes jsme měli bílou zelňačku,hovězí guláš s těstovinama.Zítra bude opět guláš,ale k němu bramboráky.A už jsem dodělala cukroví,ještě udělám nějaké kuličky.Už jsem to i naplnila a dala polevy,mělo by už vydržet.

 

martin8

0x

Udělal jsem si takovou rychlovku, se kterou by mě v Prostřeno asi vyhodili, ale mám to rád. Smíchám tvaroh, cukr a kakao, uvařím kolínka, do kterých pak dám máslo. Až se máslo roztopí, všechno to zamíchám. Je to docela jednoduché jídlo na přípravu.

Martin, tohle vařila moje maminka, když jsem byla malá. Několikrát jsem se o to pokoušela a nikdy to nebylo ono, jako od maminky.


doplněno 20.12.16 06:51:

Ildika, ty perníčky, ty jsou překrásné!

 


0x

Taky se pochlubím.

Tedy ne obědem, ale perníčky, co jsem teď dělala na stromeček.


doplněno 20.12.16 12:56:

Díky . Jsou zatím hodně tvrdé, protože jsou určené na stromeček do kostela, kde musejí vydržet až do Hromnic (potom budou naopak krásně měkké - a sníme je).

culdabulda1*

- to je hezký !

ria*

To jsou umělecká díla! Moc pěkné...

hahanaj*

hm - úplná umělecká tvořivost...šikulka

pt®

"ildika", Vy jste šikovná, to bude krásně nazdobený stromeček...

Ildiko, proč mají vydržet do Hromnic? 2.února. Já si vždycky myslela, že vánoce končí 6. ledna, Třemi králi.


doplněno 21.12.16 07:32:

Ahááá, Ildiko, děkuji za vysvětlení

Podle dnešních pravidel končí Vánoce svátkem Křtu Páně, který je následující neděli po Třech králích. Letos tedy 8. ledna, ale může to být třeba 13. ledna (jiný rok). Podle starších pravidel končily Vánoce na Hromnice a leckde se to v kostelích dodržuje dodnes. Třeba u nás. Sklízíme stromečky a betlémy opravdu až 2. února.

Jinak my doma také míváme stromek až do Hromnic – protože ho máme postavený ve vodě, neopadává, naopak už má krásné jarní ratolesti (hodně obráží).

 

pt®

Tak jsem dala do trouby zapéct krájené brambory, nakrájenou klobásku, zeleninu, strouhaný sýr, trochu oleje a zalito třemi vejci. Bude zítra k obědu:

72mona3*

Hezký večer @pt - tohle já nemůžu...

Myslím tím dělat jídlo takhle s předstihem... Nevím, jestli by mi totiž na ten oběd zbylo A zapékané brambory obzvlášt. Mňam! M.

pt®

"mona", hezkého večera, tak byste udělala víc, aby jste měla na dvakrát...

martinaa*
Holky, zapeceny brambory jsem delala vcera ☺, dnes na prani pritele prvni zivotni gulas... a helemese, ono se to da jist
doplněno 11.01.17 16:07: To je ucelem
pt®

Martino, jakmile mu chutná, už je u Vás nafurt a nezbavíte se ho...

 

pt®

Dala jsem do trouby upéct ořechovou bábovku, manžel ji má rád:

lidus*

Pavli já jen lituji, že nebydlíte u nás v domě, já bych Vám za to vaření a pečení i platila. Co jsem vařila?, nic, jsem čtvrtý den sama doma jelikož nám zamrzla chalupa, zdravotně nic moc a tak jsem si objednala obědy ze soc. domu. Dnes byla fazolová polévka a bavorské vdolky (výběr ze 4 jídel a 2 diet za 70,- i s dovozem domů). Zítra vaří sousedka držďkovku (tu nejím, bude pro manžela) a halušky s kysanym zelím-na ty už se těším. V neděli už bude manžel doma a ten říká, že maso nechce ale těší se jak si udělá palačinky.

pt®

Liduš, kdyby byla potrubní pošta, tak Vám klidně uvařím a pošlu...

 


0x

Liduš, držte se, nedejte se! Já vím, žo jo, ale přesto. Mi se včera, po mnoho a mnoho let něco nepovedlo. Ale mohla jsem za to sama. Dostala jsem chut na bábovku, ale měla jsem tu pitomou myšlenku, že ji udělám jako dortový korpus, rozříznu ji a mám bazva domácí džem. A že ji udělám z jiného těsta, než normálně. Recept, který jsem našla, psala paní, že ji dělá 40 let beze změny. Těsto bezva, na hrnky, polohrubá, 2 vejce, olej, mlíko, cukr, prdop. Jenže to všecko bylo měřeno na velikánskou bábovku. Naskočilo mi nad formu, paráda! Jen jdyž jsem rozřezávala, nedrželo to dohromady, rozpadávalo se to. Ale bylo to moc dobré. Musela jsem to naskládat zpět do formy, aby z toho nebyl trhanec. Je to moc dobré, ale je to pro slepce.

 


0x

Ahojky,děvčata

Před chvilkou jsem dodělala Harlekýn.

Zítra přijede návštěva,takže bude ke kávě.

pt®

"wamp", ten dort "harlekýn" je krásný, asi přijdu zítra na kafe a na kus dorta taky.

Já dnes dělala trojhránky z lístového těsta, jednu várku na slano se slaninoua sýrem a druhou várku na sladko s meruňkovou marmeládou a pocukrovat:

mel*
Jéje, ty dneska dělal manžel také, ale my je plníme nutellou nebo povidlím, vynikající chtěla bych Vás požádat o recept na ten Váš piškotový koláč s ovocem, vypadá opravdu úžasně
lidus*

Děvčata, že se nestydíte dělat chutě, ten harlekýn je božský a trojhránky také. Wamp, dáváte pařížskou šlehačku? Maminka dělá bešamel s čokoládou a vrch bílou šlehačku, náplně je asi 5cm a dva ne moc silné korpusy, dcera dává šlehačku, obojí je prudce jedlé. U nás dnes vaří manžel, česnečku se strouhaným sýrem a palačinky s¨jahodovou marmeládou, já si je dám s opraženými vlašskými ořechy na hrubo pomletými.

Moc děkuji za pochvaly

Liduško,do toho Harlekýna patří pařížský krém,bílá šlehačka,navrch a po bocích mleté ořechy a zdobené čokoládou.

Tak mě to učila maminka.A to byla po čertech skvělá kuchařka,pekařka i cukrářka,mj.

O Vánocích jsem pekla Pařížský dort.Tam dávám pouze pařížskou šlehačku a čokoládu

 


0x

Já jsem dostala recept: 30 dkg hladké mouky, 1 tuk Stella, 1 kelímek zakysané smetany,1 prdop, sůl kmín. Zpracovat, nechat odpočinout (já těsto udělala včera večer). Vyválet cca 0,5 cm. vyltačit kolečka, potřít vajíčkem a poklást natenko nakrájenou dobrou klobáskou. Polovina dávky je na jeden veliký plech, kolečka kladená dost nafest. Hodně to naskočí a je to úúúžasné! Křehké, chutné. Paráda!

 

pt®

Kuřecí steik s bramborem a kari omáčkou, to jsme si na jídlo zašli a domácí ořechová bábovka, tentokrát s s přidáním tvarohu, ale příště zkusím strouhaná jablíčka:


doplněno 22.01.17 11:31:

Babi, dám vaničku tvarohu, i žloutek a trochu cukru, promíchám a dávám do těsta. Ale podruhé dám strouhaná jablíčka v míchám nejprve do těsta, bábovka bude celá křehká, tvaroh udělá celistvou vrstvu, vypadá to pěkně, ale každému to bude chutnat asi jinak...


doplněno 22.01.17 12:08:

A včera, v sobotu jsme si také zašli na jídlo, nevařila jsem:

pt, to do těsta ve formě, nalijete tvaroh, bez úpravy nebo jen přislazený nebo jablíčka a pak s tím do trouby?

 

72mona3*

0x

Já byla včera pozvaná na palačinky, tak jsem přispěla dvěma záviny na slano.


doplněno 22.01.17 12:49:

Nic moc, ale i tak nezbyl ani kousek

V jednom šunka, uzený sýr, tavený sýr, kukuřice, kečup. V druhém paprikáš, niva, hermelín, kukuřice, kečup. Jindy dávám třeba žampiony, cibuli, papriku nebo vejce. Na co je chut a co dům dá.

pt®

"mona", vypadají dobře, co jste dala za náplň?


doplněno 22.01.17 20:16:

"Mona", díky za tip, já dávám ječtě zelí, ale asi zkusím i ty Vaše...


doplněno 22.01.17 20:49:

"ildika", zatím vždy kupované těsto...

Mono, Pt – děláte si lístkové těsto samy, nebo kupujete? Já jsem se po letošní katastrofální zkušenosti s kupovaným těstem (vánoční šátečky byly bohužel tak pro psa) definitivně s kupovaným rozloučila... Předtím jsem to tak střídala podle nálady, teď už opravdu jedině domácí.


doplněno 22.01.17 21:51:

Já jsem si ho jednu neděli nadělala do zásoby a jsem maximálně spokojená. Ono to není pracné, ale to různé odpočívání (těsta) vyžaduje, aby si člověk našel různé drobné činnosti, které bude dělat v mezičase, když těsto bude odpočívat. Také je potřeba mít mouku s dostatečným obsahem lepku.

Před nějakou dobou jsem zde založila téma a právě zmíněné fiasko o Vánocím mě přimělo, aby opravdu zapracovala na najití (z mého hlediska) ideálního receptu. Povedlo se (je to ten úplně poslední, dole). Těsto rozhodně není suché, ale není ani přemaštěné, tak akorát (poměr 1kg mouky: 3 kostky másla).

poradte.cz/...

Vodové těsto: 55 dkg hladké mouky, 35 dkg hrubé mouky, 0,5 l studené vody, 2,5 lžíce octa, 2 celá vejce, kousek másla velikosti vlašského ořechu, 2 špetky soli. Do vody můžeme přidat několik lžic 30-40% alkoholu (musí být ale zachován objem tekutiny 0,5 l.) - díky rychlému odpařování alkoholu v troubě potom těsto lépe lístkuje.

Tukové těsto: 75 dkg másla (3 kostky), 10 dkg hladké mouky

72mona3*

Já bohužel jen kupované. Hlavní je úspora času ( ale že bych z něj byla nadšená, to ne). Většinou to totiž neplánuji a pak to doháním v supermarketu

 

jezevec*

0x

Včera jsem vařil segedýnský guláš, protože občas dostanu chut na nějakou takovouhle kalorickou prasečinu...

Dneska jsme si objednali sushi, abychom odčinili včerejšek...

 

paixan*

0x

Dnes Palau (neboli Plov-Pilaf)

 


0x

Obvykle neobědvám, dneska jsem udělal výjimku . Jo a ještě jsem si dal hrst domácího kyselého zelí.

 

lidus*

0x

Zelňačku a palačinky se zakysanou smetanou a jahodama. Výborné a hlavně vařil manžel.

 

pt®
23.04.17 09:17

 


0x

Já jsem, asi před půl rokem, začala "ujíždět" na pečených bramborách. Usušené, nesolené, upečené plátky brambor nasypu do talíře, ve kterém je kousek másla, nastrouhaný česnek a dost soli, promíchám. K tomu hrnek prcmáslí a paráda až na půdu.

hahanaj*

to mám taky ráda i k tomu tzatziki

lidus*

Jsem sama doma, vstávala jsem kolem 11h, posnídala meltu s mlékem, chleba a opečenou slaninu, strouhaný okurek se zakysanou smetanou a právě se chystám uvařit si kávu se stříkaným lineckým a odpalovanýma věnečkama s vanilkovým krémem (nebojte se, nepekla jsem já).

Ovšem zítra vařit musím a budou krokety (koupené mražené) + vepřová panenka na prudko a hlávkový salát. Bohužel pro manžela musí být i polévka, chtěl by borš ale doufám, že to nějak ukecám na porkovou.

Pečené brambory jako vy dělám často k večeři ale musí být oloupané jinak manžel prská, já si je klidně dám i se slupkou.

 

Liduš, mě tak trochu děsí ten zvyk mnohých jíst brambory se slupkou, takže se vašemu manželovi vůbec nedivím. Už jsem vícekrát četla varování lékařů o solaninu, který je zvláště v mladých bramborách těsně po sklizni a potom v těch uskladněných na jaře v obzvlášt vysokém množství. Je to významný rakovinotvorný prvek. Těch pár vitamínů, co v bramborové slupce jsou, osobně raději získám někde jinde.

xy

ty pečené brambory, sůl ,česnek, dělá kamarádka , ale používá sádlo. říká se tomu u nich "slepé myši "

 

pt®

také dobrota, kynutý švestkový koláč s mákem...


doplněno 28.09.17 16:51:

"babkazov", to jste si pošmákla a jen si dejte, když Vám chutná...


doplněno 28.09.17 17:41:

poslední jahody ze zahrádky, paběrkování, ale dort byl dobrý...

Stařenko, také jsem ho dnes pekla. Mák, švestky, posypka. Musela jsem se, sama sebe odehnat, abych ho nesnědla příliš velký kus.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]