Lístkové těsto - prostředně až méně tučné

Od: Datum: 27.07.16 18:44 odpovědí: 10 změna: 30.07.16 15:35
avatar

Pěkný večer, :)

potřebovala bych si do zásoby nadělat lístkové těsto. Podle receptu, který mám po babičce, je ovšem těsto hrozně mastné (až to není dobré) - poměr mouky v obou těstech a tuku je zde 60 dkg (mouky) : 50 dkg (tuku). Na internetu jsem před časem našla jiný recept - také jsem ho už vyzkoušela. Poměr mouky a tuku je zde 68 dkg : 25 dkg, což je zase trochu málo; těsto je takové sušší. Chtělo by to něco mezi tím - mně by ideálně vyhovoval takový poměr, jaký bývá v kupovaném těstě. Nemá někdo vyzkoušený recept na takové prostředně tučné těsto?


doplněno 27.07.16 20:42:

Prosím, nepište mi, ať si ho koupím - samozřejmě vím, že se prodává. Také jsem ho dříve kupovala. Ovšem mám vícero důvodů, proč si ho raději udělám doma. :)


doplněno 30.07.16 13:23:

Jinak, koho by to zajímalo:

nakonec jsem dělala těsto přibližně podobné (poměrem tuku a mouky) na ten recept, co jsem zde uvedla v odkazu:

1 kg mouky

500g tuku

2 celá vejce

asi 0,5 l vody

2,5 lžíce octa

2 špetky soli

Na tukové těsto jsem tedy použila tuk+ cca 50 g mouky

Ze zbytku jsem udělala vodové těsto.

Výsledek byl v den upečení poměrně dobrý, i když trošku tvrdší a nepříliš drolivý. Těsto se během pečení krásně nafouklo a dobře lístkovalo. Druhý den ovšem bylo jaksi mírně gumové - jíst se to tedy dalo, ale zase žádný zázrak. Myslím, že ideální by bylo zvýšít dávku tuku na 600 - 650 g na 1 kg mouky.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: coco
Datum: 27.07.16 19:15

Mate zrejme na mysli listove testo (listkove neznam) a doma ho delat se nevyplati, zvlast kdyz ho chcete do zasoby, prodava se mrazene a nejlepsi je v Bille a mene tucne v Lidlu za lidove ceny cca 15 kaček jedno baleni, v mrazaku doma potom vydrzi dlouho a je kdykoliv po ruce :)

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 27.07.16 20:02
avatar

Já chci právě domácí, už kvůli tomu, že tam používám jiný tuk, než je v kupovaném. ;)

Od: laurak
Datum: 27.07.16 22:53
Také bych ho ráda někdy vyzkoušela vyrobit doma. Od té doby co jsem přestala kupovat výrobky obsahující palmový tuk jsem ho totiž neměla, jelikož takové zjevně neexistuje.
Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 27.07.16 23:13
avatar

Našla jsem tento recept, myslím, že by to mohlo být ono *palec* - http://mostecky.denik.cz/zpra…e-listove-testo-20141224.html

Jinak s tím těstem žádná zvláštní práce není - jen si to chce dobře rozfázovat. Já si ho třeba navečer založím do ledničky, pustím si nějaký film a v určitých intervalech ho prostě zastavuju a chodím těsto překládat. :-D Než se na film dodívám, těsto je hotové (přičemž do zásoby).

Od: ben®
Datum: 29.07.16 07:58
avatar

Dobrý den, jenom upozornění - chtěla jste recept na lístkové těsto, ale našla jste si recept na listové těsto, tak se zamyslete nad svým konáním - někde bude chybička . Zdravím!


doplněno 29.07.16 11:37:

ildika - no, to víte, ale musel jsem Vás poškádlit . Hezký název by byl i lístečkové těsto nebo těsto z lístků či případně "těsto, které při konzumaci sviní a drobí" .

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 29.07.16 10:45
avatar

Já vím, jak se to jmenuje oficiálně, ale u nás tomu říkáme zásadně takto. ;) Tak jsem to tak napsala - z větší části z nedopatření, protože už jsem byla rozčilená, že "normální" těsto nikde není, a také proto že se mi to slovo líbí více - a basta. :-D

Od: hs
Datum: 30.07.16 14:43

Dobrý den, zaujala mě ta poznámka ke slovu "lístkové" - u nás doma (Praha) tomu také tak říkáme; že to prodávají jako "listové" mě značně překvapilo (evokuje mi to kdovíproč listí, jakože např. špenát či ze stromu a tak jsem zjistila (na webu), že na výrobcích/v receptech pro Slovensko se používá vždy zmíněné slovo "lístkové" (cesto) - tudíž je možné, že za společného státu se používaly obě varianty názvu (?) kukněte např. na dvojjazyčné obaly např. Nowaco http://www.akcniceny.cz/detai…/nowaco-listove-testo-812884/ nebo Belbake (Lidl) https://www.dtest.cz/img/thum…470_4f886beb6f.jpg?1409134426 Jinak tedy recept bohužel nemám

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 30.07.16 15:35
avatar

U nás (jihomoravské pohraničí) se tomu také říká pouze takto, alespoň tady v dědině. Možná je to ve zdejším případě ten moravsko-slovenský jazykový přechod (jsou tady i jiná slova podobná slovenským, která ve spis. češtině nejsou), anebo je to opravdu dědictví společného státu - vzhledem k tomu, že tak mluvíte i v Praze. :)

Od: hruskazdenka
Datum: 29.07.16 08:07

Dobré ráno, přeji

poradím velmi lehké a dobré lístkové těsto. 250 g hladké mouky a 250 g hera a 250 g tvaroh = to je vše.

Těsto se velmi dobře dělá a máte 2 velké štrůdly. Lze plnit nasladko, naslano, dělám z něj i rohlíčkym šátečky,

Dobrou chuť přeji!;)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 29.07.16 13:13
avatar

To těsto znám, dělám z něho občas pirožky. :) A máte pravdu - je moc dobré, akorát, že nějak nelístkuje. Ale možná, kdyby se poskládalo, trochu by zalístkovalo.

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.