Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
víte/znáte že listy z kedlubny jsou jedlé resp jde z nich vařit? Přiznám se, že já je vždy vyhazoval. Všimnul jsem si, že v obchodě hodně lidí listy kedlubny otrhává (já taky) a hodně lidí bere kedlubny celé, jak jsou.
Na zahrádce máme letos kedlubny dost nahusto, takže je v tuto chvíli protrhávám a krásné listy používáme do jídla místo špenátu (ideálně do míchaných vajíček jako základ).
Asi jsem objevil Ameriku... co vy? Používáte je?
Z obchodu bych se bál, že jsou chemicky ošetřené, ale ze zahrady je to s jistotou bio.
čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Kedluben patří do skupiny zeleniny Brukev zelná. Mj. sem patří zelí, kapusta, květák, brokolice a další. Není jediný důvod proč nevyužít listy kedlubnu prakticky stejně jako zelí, kapustu a pod. Listy z domácích kedlubnů bez chemické ochrany se tedy dají použít úplně stejně, jako jakákoli jiná brukev, třeba zelí.
Chybí mi tam možnost pro mě: listy v obchodě neotrhávám, donesu domů, ale nejím. Pokrájím nadrobno slepicím, chutná jim to moc. Takže nosím domů, ale ne pro sebe. A nezkusím.
Sama bych to nepřipravovala. Nemusím sníst za každou cenu všechno. Jsou lepší zeleniny, než kedlubové lupení. Jenže, pokud ceny budou dál tak stoupat, budeme brzy asi jíst i listy z kedlubů, ředkviček, mrkve, řepy apod. Potom se nám možná vyvine i kniha-bachor-čepec-sléz a budeme na nový typ stravy připraveni.
A až se ve škole učitelka rozkřikne: Dones, Pepíku, tu žvýkačku do koše. Pepík odpoví. To, prosím, není žvýkačka, to já jen přežvykuji snídani. Jaga.
neznám, zkusím...
Kdysi v Polsku prodávali na tržnici červenou řepu - miluji - s velkými listy, bulvička byla mrňavá, ale listy krásné, čerstvé. Pán přede mnou kupoval 2 svazky a já, abych něco nepromeškala, koupila taky dva. Doma jsem hledala na internetu co s nimi, našla a potom je postupně přidávala do míchané zeleniny, do salátů, vydržely v ledničce docela dlouho. Bylo to výborné,tak jsem hledala nějakou odrůdu, kterou bych si mohla pěstovat, ale nenašla. Tak určitě zkusím i listy z kedlubny.
vyhazuji už v obchodě
Poměrně málo se ví, že slupky z oloupané kedlubny po určité chvíli strašně smrděj, dokonce tak, že vás to donutí vynést téměř prázdný pytel s odpadky ..
Mamka dělala a dělá z kedlubnového listí skvělé ,,kedlubnové zelí,,dušené,se zásmažkou na špeku,taky ho občas dělám ale to od mojí mamky je mnohem lepší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.