Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Kedlubnové listy jako jídlo

Od: clayman® odpovědí: 15 změna:

Dobrý den,
víte/znáte že listy z kedlubny jsou jedlé resp jde z nich vařit? Přiznám se, že já je vždy vyhazoval. Všimnul jsem si, že v obchodě hodně lidí listy kedlubny otrhává (já taky) a hodně lidí bere kedlubny celé, jak jsou.

Na zahrádce máme letos kedlubny dost nahusto, takže je v tuto chvíli protrhávám a krásné listy používáme do jídla místo špenátu (ideálně do míchaných vajíček jako základ).

Asi jsem objevil Ameriku... co vy? Používáte je?

Z obchodu bych se bál, že jsou chemicky ošetřené, ale ze zahrady je to s jistotou bio.

 

 

čekejte prosím, probíhá přenos dat...

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

kare

4x
Už na škole v přírodě jsme listy kedlubny jedli na poli
Nedávno jsem si na to vzpomněl, když jsem viděl v Lidlu větnamce jak nese plnou přepravku listí a pár kedluben.
Stejně tak se dá jíst nat z mrkve, petržele nebo ředkviček.

 


3x

Kedluben patří do skupiny zeleniny Brukev zelná. Mj. sem patří zelí, kapusta, květák, brokolice a další. Není jediný důvod proč nevyužít listy kedlubnu prakticky stejně jako zelí, kapustu a pod. Listy z domácích kedlubnů bez chemické ochrany se tedy dají použít úplně stejně, jako jakákoli jiná brukev, třeba zelí.

 


2x

Já je nejím ale šnečkům v akváriu moc chutnají

Hlavně ty mladší lístečky.

 


2x

Chybí mi tam možnost pro mě: listy v obchodě neotrhávám, donesu domů, ale nejím. Pokrájím nadrobno slepicím, chutná jim to moc. Takže nosím domů, ale ne pro sebe. A nezkusím.

Sama bych to nepřipravovala. Nemusím sníst za každou cenu všechno. Jsou lepší zeleniny, než kedlubové lupení. Jenže, pokud ceny budou dál tak stoupat, budeme brzy asi jíst i listy z kedlubů, ředkviček, mrkve, řepy apod. Potom se nám možná vyvine i kniha-bachor-čepec-sléz a budeme na nový typ stravy připraveni.

A až se ve škole učitelka rozkřikne: Dones, Pepíku, tu žvýkačku do koše. Pepík odpoví. To, prosím, není žvýkačka, to já jen přežvykuji snídani. Jaga.

neznám, zkusím...

Kdysi v Polsku prodávali na tržnici červenou řepu - miluji - s velkými listy, bulvička byla mrňavá, ale listy krásné, čerstvé. Pán přede mnou kupoval 2 svazky a já, abych něco nepromeškala, koupila taky dva. Doma jsem hledala na internetu co s nimi, našla a potom je postupně přidávala do míchané zeleniny, do salátů, vydržely v ledničce docela dlouho. Bylo to výborné,tak jsem hledala nějakou odrůdu, kterou bych si mohla pěstovat, ale nenašla. Tak určitě zkusím i listy z kedlubny.

 


1x

Nemaje zahrádku,kupuji v obchodechale ani ve snu mne nenapadlo z nich vařit i když je beru s listy- z listy když se na ni zapomene zůstane déle v dobrém stavu a ty od srdíčka dávám křečíkům aby měli něco zeleného.

 


1x

Nedávno se tu probíralo skoro totéž s karfiólem poradte.cz/...

 

floro*

1x
Využívat se dá téměř vše a mnohem více druhů. Jen jsme si v tobě blahobytu odvykli.
Třeba merlik, ten se původně pěstoval jako zelenina, dnes ho vnímáme jen jako velmi obtížný plevel. Také třeba brslice, ptáci EC zabinec.
A stejně tak i jiné části rostlin.

jj, nad kde čím ohrnujeme dost a pak si chybějící prvky kupujeme jako minerály v lékárně až když je pozdě. Stejné je to s masem resp zvířaty. Např chrupavku většina lidí vyhodí a pak si jde koupit kolagen do lékárny. Naši předci jedli kolikrát lépe než my.

 

lidus*

1x

Vyhazuji, nejím a jíst snad nikdy nebudu muset. Jednou jsem zkusila salát z natě mrkve, škoda práce, byl to hnus.


Potvrzuji, nat z mrkve nebo ředkviček je pro mě také nepoživatelná resp nevidím důvod je jíst, nechutná mi. Ale kedlubnové listí na tepelnou úpravu chutná opravdu dobře.

 


0x

vyhazuji už v obchodě

Poměrně málo se ví, že slupky z oloupané kedlubny po určité chvíli strašně smrděj, dokonce tak, že vás to donutí vynést téměř prázdný pytel s odpadky ..

liska5

Tak smrdí časem všechny brukvovité...

Jinak listí berou lidi pro králíky. Já bych jedla jen ty z doma vypěstovaných kedluben. Tohle je nejspíš stříkané proti chorobám a škůdcům a často, aby to vydrželo cestu ..

 


0x

Mamka dělala a dělá z kedlubnového listí skvělé ,,kedlubnové zelí,,dušené,se zásmažkou na špeku,taky ho občas dělám ale to od mojí mamky je mnohem lepší.

 


0x

používám je ty domácí listy

Ano, listy z domácí kedlubny krájím do polévky běžně. Dokonce tak používám i nat z mrkve. Je výborná a zdravá. Ale z kupované zeleniny určitě ne. Nevím čím to oni zalévají a hnojí.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]