Nejste přihlášen/a.
Teda né úplně z květáku, ale z toho listí, ve kterém ho prodávají, aby vydržel cestu. Včera jsem si takové "obří poupě" koupila. Ty šťavnaté světlé listy jsem z něj oloupala a nakrájela je a podusila na cibulové máslové jíšce, jako mladé zelíčko. Trochu kmínu, soli a octa a je fakt dobré! Věřili byste?
A taky to trochu vykompenzuje poněkud vyšší cenu květáku.
Dobrý den, věřím. Jak říkala ta rusanda ve filmu Občanský průkaz, když vykoupila maso: "Naučíme vás žrát trávu." No, Vás to naučil koronavir, resp. jeho následky, které se projevují v cenách zeleniny. Fakt je, že skoro vše zelené, když se dochutí, tak lze pozřít. Zdravím!
Liško, nevěřila bych, že to také lze udělat.Častokráte, když čistím mladý květáček, tak si říkám, že je škoda ty listy vyhodit.
No a vy jste mě předběhla
Věřila bych
Vařívala jsem z listů polévku, takovou tu krémovou se smetanou, nebo jsem je přidávala do mozečku či placek - to jde i s kedlubnovým lupením. Taky jsem se od někoho kdysi, kdy se nám o bambusových výhoncích jen zdálo,naučila přidávat měkké řapíky do "české číny" - buď rovnou, nebo pár hodin naložené v sójové omáčce.
Věřím, že to dobré bylo. Ale nevěřím, že to bylo moc zdravé. Bohužel je ten květák vypěstovaný hnojivy, ošetřovaný proti škůdcům a nejvíc bude toho sajrajtu asi v listech, protože používají postřiky.
"Když člověk slyší, co všechno se při pěstování konvenčních rajčat děje, nabízí se otázka, jestli jsou na tom právě rajčata nejhůř. Na jaké plodiny se aplikuje nejvíc umělých pesticidů? Odpověď pana Zídka opět překvapí, ale možná jen toho, kdo sám neprovozuje doma zahrádku bez chemie. "Nejhorší je květák. Ten bývá napaden mnoha různými škůdci, pochutnávají si na něm housenky, na jaře jej konzumují dřepčíci a blýskáčci, nosatec dělá na květáku černé tečky. Proti tomu všemu se květák intenzivně ošetřuje různými syntetickými přípravky."
Už se stalo. Koupila jsem ho. Listí jsem snědla jen to vnitřní, nejmladší. Květák teprve budu jíst. Jednou za čas mi snad ta impregnace neublíží.
Liško, jednou za čas určitě ne, ale určitě nedělat pokaždé. Abych pravdu řekla, já také miluji květák,ale kupuji ho, protože i když mám zahrádku, tak zrovna na květák jsem asi "levá". Když jsem se snažila ho vypěstovat, tak to byly takové malé a řídké hlavy nic moc. Tak raději pěstuji lilek, který mi tady roste a mám vždycky velkou úrodu a mám ho také moc ráda.
Teď jsem někde četla rozhovor s biozemědělcem, který konstatoval, že jediný květák nelze dnes vypěstovat bez chemie v biokvalitě. U ostatní zeleniny to jakžtakž jde. Sami květáky pěstujeme, ale jarní vybíhá hned do květu (moc velká vedra na jihu Moravy) a pozdní zase dělá růžice až kolem Dušiček a později.
Lidé snědí všechno, co roste. Když vidím třeba jídlo ozdobené květy sedmikrásek, macešek, řeřich, měsíčků, které se následně mají sníst, proč by vadily květákové listy? Ale já mám radši klasické zelíčko.
Přesto si ráda v obchoďáku vezmu sáček a namačkám ho z bedýnky odloženými listy z květáků či kedluben. Bývá jich tam plno, zákazníci tam obvykle to lupení nechají. Doma zasyrova nakrájím na malé kousky - a slepičky mají vítanou změnu jídelníčku. Jaga.
Nevadilo, Lištičko, jsou to potvůrky, hlavně, když mají něco do zobáku a na složení se neptají. Bio, nebio, všechno zpracují. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.