Nejste přihlášen/a.
Dobrý den přeji, prosím umíte někdo domácí pšeničné tortilly?
Já je právě dodělala a jsou jak překližka, tvrdé a suché. Neumim si představit do nich cokoli zabalit.
Recept jsem dodržela kitchenette.cz/..., přesto se nepovedly.
Poradíte?
Tak já jsem zapátrala i v cizině a všichni dávají skoro stejné ingredience. Tady napíši jeden recept. 300 g mouky, malá lžička soli, 1 a půl malé lžičky prášku do pečiva, 2 plné lžíce oleje, 180ml vody. Těsto hnětou rukama, dokud není hezky vláčné. Pak dávají všichni odpočinout na minimálně půl hodiny pod folii. V jednom receptu, který se mi líbil nejvíc, to těsto rozdělila na šest dílků, kuličky, narovnala do pekáče a každou kuličku pomašlovala olivovým olejem. Zakryla a nechala 30 minut odpočívat. Pak válela tenké placky a šlo to vytahovat i rukama, tak bylo těsto vláčné. Podsypala moukou ale ne moc. Pekla na suché pánvi a vypadaly fakt velmi dobře.
Takže rozdíl je v tom, že se těsto musí nechat odpočinout. Což napsáno v receptu ze kterého jste čerpala není napsáno. Tam píše že to dělá rovnou a hněte těsto v mixeru. Já to schválně vyzkouším podle receptu který se mi líbil a pak písnu jak se povedly. já koukala na video recepty, takže jsem viděla opravdu přesný postup.
Já jsem něco podobného popisovala zde - poradte.cz/...
A dělám to právě tak, že ihned po vyjmutí z trouby je přikryju utěrkou (nejlépe silnější vrstvou utěrek). Tím se tam srazí vlhkost a jsou pěkně vláčné.
Jinak ta voda by měla být nejlépe horká - má to vliv na strukturu těsta.
Na internetu jsem našla recept na pravé arménské lavaše (což je vlastně kavkazská varianta tortilly). Myslím, že tento postup také vyzkouším (ten můj je původní je trochu zjednodušený a občas se mi stává, že okraje praskají):
3 hrnky hl. mouky
1 hrnek vařící vody
trošku soli
Mouku nasypeme do vyšší misky, uděláme v ní důlek. Sůl rozpustíme ve vodě a horkou osolenou vodu po malých dávkách naléváme do prohlubně v mouce, mícháme. Vypracujeme hladké, nepřilnavé těsto, které přikryjeme teplou utěrkou a necháme 20-30 min. odpočinout. [...] Po upečení pokládáme na dřevěnou desku, zlehka skrápíme vodou a přikryjeme utěrkou.
Takové lavaše by prý měly být zaručeně měkké a tvárné, a podle komentářů pod receptem to tak opravdu je.
Prášek do pečiva bych nahradila kvasnicemi. Je to něco podobného jako naše langoše. A dělala bych je venku na grilu na rozehřátém kameni.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.