Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Domácí tortilly

Od: marecek® odpovědí: 8 změna:

Dobrý den přeji, prosím umíte někdo domácí pšeničné tortilly?

Já je právě dodělala a jsou jak překližka, tvrdé a suché. Neumim si představit do nich cokoli zabalit.

Recept jsem dodržela kitchenette.cz/..., přesto se nepovedly.

Poradíte?

 

 

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


2x

Tak já jsem zapátrala i v cizině a všichni dávají skoro stejné ingredience. Tady napíši jeden recept. 300 g mouky, malá lžička soli, 1 a půl malé lžičky prášku do pečiva, 2 plné lžíce oleje, 180ml vody. Těsto hnětou rukama, dokud není hezky vláčné. Pak dávají všichni odpočinout na minimálně půl hodiny pod folii. V jednom receptu, který se mi líbil nejvíc, to těsto rozdělila na šest dílků, kuličky, narovnala do pekáče a každou kuličku pomašlovala olivovým olejem. Zakryla a nechala 30 minut odpočívat. Pak válela tenké placky a šlo to vytahovat i rukama, tak bylo těsto vláčné. Podsypala moukou ale ne moc. Pekla na suché pánvi a vypadaly fakt velmi dobře.

Takže rozdíl je v tom, že se těsto musí nechat odpočinout. Což napsáno v receptu ze kterého jste čerpala není napsáno. Tam píše že to dělá rovnou a hněte těsto v mixeru. Já to schválně vyzkouším podle receptu který se mi líbil a pak písnu jak se povedly. já koukala na video recepty, takže jsem viděla opravdu přesný postup.


Suzymon, moc děkuji za obsáhlou odpověď, já tortilly zkoušela poprvé, ale takový propadák jsem nečekala.

Tváří se to jako jednoduchá placka, třeba lokše, ty válím jedna báseň... Až vyzkoušíte, dejte prosím vědět.

Díky M.

 


2x

Já jsem něco podobného popisovala zde - poradte.cz/...

A dělám to právě tak, že ihned po vyjmutí z trouby je přikryju utěrkou (nejlépe silnější vrstvou utěrek). Tím se tam srazí vlhkost a jsou pěkně vláčné.


doplněno 12.08.16 22:51:

Jinak ta voda by měla být nejlépe horká - má to vliv na strukturu těsta.


doplněno 12.08.16 23:20:

Na internetu jsem našla recept na pravé arménské lavaše (což je vlastně kavkazská varianta tortilly). Myslím, že tento postup také vyzkouším (ten můj je původní je trochu zjednodušený a občas se mi stává, že okraje praskají):

3 hrnky hl. mouky

1 hrnek vařící vody

trošku soli

Mouku nasypeme do vyšší misky, uděláme v ní důlek. Sůl rozpustíme ve vodě a horkou osolenou vodu po malých dávkách naléváme do prohlubně v mouce, mícháme. Vypracujeme hladké, nepřilnavé těsto, které přikryjeme teplou utěrkou a necháme 20-30 min. odpočinout. [...] Po upečení pokládáme na dřevěnou desku, zlehka skrápíme vodou a přikryjeme utěrkou.

Takové lavaše by prý měly být zaručeně měkké a tvárné, a podle komentářů pod receptem to tak opravdu je.

chudo-povar.com/...


Zajímavý postup, mám tedy co dohánět, co se placek týče

 

plavest*

0x

Prášek do pečiva bych nahradila kvasnicemi. Je to něco podobného jako naše langoše. A dělala bych je venku na grilu na rozehřátém kameni.


Děkuji, já je dělala na grilu. Recept s kvasnicemi jsem žádný nenašla, ani nic o kynutí, máte vyzkoušeno?


doplněno 11.08.16 19:01:

Prosím prosím, dáte mi přesný poměr surovin?

 

plavest*

0x

Ano, dělala jsem je na sucho na kameni venku.Nemám lávový kámen,mám libereckou žulu.A mouku pšeničnou.

 

plavest*

0x

Těsto dělám od oka,jako na domácí chleba. Mouka,teplá voda,kvasnice, trocha olej,nkdy i trochu mléka nebo jogurt,někdy přistrouhám bramboru,někdy trocha octa,sůl.Vše je možné.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]