Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je to čmelák?

Od: magdon® odpovědí: 5 změna:

Na chatě, ve škvíře pod střechou se mi zahnízdili tihle hmyzáci. Na první pohled to vypadá jako včela, i velikost přibližně stejná. U vletového otvoru často sedí jedinec a stejně, jako včela cosi signalizuje ostatním. Natřásá se kmitá křídly a poměrně hlasitě bzučí. Nejdřív jsem si myslel, že je to nějaká škodná a hodlal jsem to vyhubit, ale pak mě podle bílého, chlupatého zadečku napadlo, že by to mohl být nějaký druh čmeláka. Co to je?

Je to čmelák?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

blanka33*
hodnocení

7x

Dobrý večer, zřejmě se jedná o pestřenku čmelákovou. ;)

chovzvirat.cz/...

hodnocení

*palec*Jo, to je tutově ono, i když ta, kterou jsem viděl byla menší. Údajně je užitečná, tak je tam nechám (i když dělaj hroznej kravál *smich*).

blanka33*

Ano, ta Vaše je menší. Ale to víte, všude píšou něco jiného. V tomto odkazu je napsáno 13mm až 15 mm, ale jinde jsem našla i 11mm. :) (takže se to klidně může nakonec dopracovat i k těm 5mm:-D) Avšak kromě velikosti vše odpovídá, takže by to měla být ona. :)

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, jako čmelák to vypadá, ale délka těla 5 mm (0,5 cm) je asi zvláštní, resp. na čmeláka je to málo. Skoro bych řekl, že to čmelák není, ale je jich snad 250 dhuhů, tak určování může být dlouhé a ještě zajímavé (a potom jsou i pačmeláci). Zdravím!

olin*
hodnocení

0x
99,9% čmelák

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]