Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Pořídil jsem si zakrslého králíka a po nějaké době se mi tu začali objevovat takový malý létající tmavě hnědí broučci. Jsou velcí tak 2-3 mm.. Přes den to není tak strašné, ale navečer jich tu mám fakt hodně.. z 80% jsou na okně, nebo na vnitřním parapetě, kde to vypadá, že si hrají na mrtvý :D Jenže když je chci vyhodit a metu je na hromádku, tak se začínají rozutíkávat :D Netuším, co to může být zač, ani co s tím mám dělat.. Ani si nejsem na 100% jistý, jestli mají souvislost s tím králíkem, ale řekl bych že ano, protože se jinde v bytě nevyskytují. Předem děkuji za rady..
Dobrý den, patrně to bude červotoč spižní (chlebový). Vyskytuje se v potravinách, ale i v potravě pro domácí mazlíčky - může to mít souvislost s tím králíčkem. Vyhledávat napadené potraviny (nebo i podestýlku pro králíka) i dospělé broučky a likvidovat. Zdravím!
denis - člověka ani zvíře nenapadají. Škodí v potravinách, ale to už víte. Ano, likvidovat brouky i napadený materiál. Stejný postup i v případě. že je to jeho kolega viz níže.
denis - může to být jeden či druhý. Myslím, že Vy se jich chcete spíše zbavit, než je mít zcela přesně určené. Postup likvidace už znáte a je stejný pro oba druhy brouků.
Nemáte to v krmivu (v granulích)? Podle vašeho popisu by se mohlo jednat o potemníka skladištního. Ten při vyrušení dělá " mrtvého brouka" . Jinak by to chtělo foto.
tak podle fota je to skutečně červotoč spižní.
Všechno sypké žrádlo, které pro králíčka odněkud přineseš, dej na noc do mrazáku. Tyhle broučky sis přinesla s nějakým zrním. A stane se to i vícekrát. Proto je musíš přesypat do sklenice nebo do nějaké uzaviratelné nádoby, aby nemohli vylézt. Stačí pet lahve, kanystříky od nápojů atd. Nálevku si udělej z rozstřižené pet lahve. Nezapomeň, že brouci se z vajíčka vylíhnou jako housenky, červíci. A těch bude v potravě hodně. Proto ten mrazák. Zabije vajíčka, červy i broučky. A to, co vyletělo jako brouci, už musíš vybít, zničit, vystříkat, protože už teď kladou nová vajíčka. Neváhej, udělej to co nejrychleji, protože každá hodina zamená obrovské množství vajíček.
Dobrý den, já žádného králíčka ani jiné zvířátka nemám, ale broučky mám. Mám je na vnitřním parapetě v bytě((((
Již jsem postřikovala parapet sprejem na mravence, ale za pár dní jsou tam opět. Nikde jinde v bytě je nemám, jen v obýváku na tom parapetě(((Tak nevím kde se ty potvory stále berou a čím je likvidovat?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.