Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Broučci v pokoji

Od: denis* odpovědí: 10 změna:

Zdravím. Pořídil jsem si zakrslého králíka a po nějaké době se mi tu začali objevovat takový malý létající tmavě hnědí broučci. :( Jsou velcí tak 2-3 mm.. Přes den to není tak strašné, ale navečer jich tu mám fakt hodně.. z 80% jsou na okně, nebo na vnitřním parapetě, kde to vypadá, že si hrají na mrtvý :D Jenže když je chci vyhodit a metu je na hromádku, tak se začínají rozutíkávat :D Netuším, co to může být zač, ani co s tím mám dělat.. Ani si nejsem na 100% jistý, jestli mají souvislost s tím králíkem, ale řekl bych že ano, protože se jinde v bytě nevyskytují. Předem děkuji za rady..

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

4x

Dobrý den, patrně to bude červotoč spižní (chlebový). Vyskytuje se v potravinách, ale i v potravě pro domácí mazlíčky - může to mít souvislost s tím králíčkem. Vyhledávat napadené potraviny (nebo i podestýlku pro králíka) i dospělé broučky a likvidovat. Zdravím!

skudci.com/...

doplněno 15.05.18 21:41:

denis - člověka ani zvíře nenapadají. Škodí v potravinách, ale to už víte. Ano, likvidovat brouky i napadený materiál. Stejný postup i v případě. že je to jeho kolega viz níže.

doplněno 15.05.18 21:51:

denis - může to být jeden či druhý. Myslím, že Vy se jich chcete spíše zbavit, než je mít zcela přesně určené. Postup likvidace už znáte a je stejný pro oba druhy brouků.

denis*
hodnocení

To i vypadá, že by to mohlo být ono. A dá se jich tedy nějak zbavit, nebo jen postupným zabíjením? A může to nějak škodit mne, či králíkovi? Děkuji.

denis*
hodnocení

Příkládám foto
Broučci v pokoji
Broučci v pokoji #2

hodnocení

3x

Nemáte to v krmivu (v granulích)? Podle vašeho popisu by se mohlo jednat o potemníka skladištního. Ten při vyrušení dělá " mrtvého brouka" . Jinak by to chtělo foto.

doplněno 15.05.18 22:17:

tak podle fota je to skutečně červotoč spižní.

denis*
hodnocení

Nikoliv když je vyruším, ale když například ráno vstanu, tak jich najdu 10 na parapetu a vypadají jako mrtvý, chci je vyhodit a když je metu na hromádku, tak se začínají rozutíkavat.

denis*
hodnocení

Prikádám foto.
Broučci v pokoji #3
Broučci v pokoji #4

hodnocení

2x

Všechno sypké žrádlo, které pro králíčka odněkud přineseš, dej na noc do mrazáku. Tyhle broučky sis přinesla s nějakým zrním. A stane se to i vícekrát. Proto je musíš přesypat do sklenice nebo do nějaké uzaviratelné nádoby, aby nemohli vylézt. Stačí pet lahve, kanystříky od nápojů atd. Nálevku si udělej z rozstřižené pet lahve. ;) Nezapomeň, že brouci se z vajíčka vylíhnou jako housenky, červíci. A těch bude v potravě hodně. Proto ten mrazák. Zabije vajíčka, červy i broučky. A to, co vyletělo jako brouci, už musíš vybít, zničit, vystříkat, protože už teď kladou nová vajíčka. Neváhej, udělej to co nejrychleji, protože každá hodina zamená obrovské množství vajíček.

V seně nebudou. Budou ale ve škvírách skříně. Tam to pečlivě vymeť a vystíkej!

denis*
hodnocení

Všem děkuji za rady, už jsem je našel, mrchy mrňavý, měl jsem ve skříni starý granule pro králíka co jsem dostal od tety.. Takže se toho jdu zbavit a ostatní granule jsem dal do pixly a do mrazáku, akorát nevím, co se senem Myslíte, ze tam budou také?
darjateichmann

Dobrý den, já žádného králíčka ani jiné zvířátka nemám, ale broučky mám. Mám je na vnitřním parapetě v bytě:(((((

Již jsem postřikovala parapet sprejem na mravence, ale za pár dní jsou tam opět. Nikde jinde v bytě je nemám, jen v obýváku na tom parapetě:((((Tak nevím kde se ty potvory stále berou a čím je likvidovat?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]