Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Copak je to za včelu?

Od: zmatenka® odpovědí: 10 změna:

Ve sklepě se nám usídlil nějaký hmyz podobný včelám. Ale běžné včely medonosné to určitě nejsou. Bylo jich tam najednou k vidění asi sedm, některé se žlutými nožkami od pylu, některé mrtvé. Sklep je starý, zděný, a včely si v omítce dělají tunýlky. Zajímalo by mě, co je to za druh. Na netu jsem našla, že by to mohla být drvodělka, ale matou mě ty bílé znaky... Poznáte ji někdo?

Copak je to za včelu?
Copak je to za včelu? #2
Copak je to za včelu? #3

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

livia*
hodnocení

9x

Pískorypka popelavá?

hodnocení

No nevím, nevím... Dívám se a porovnávám. Ale co ta fialová křídla a lesklé, kovově modré tělíčko? Ale ať je to tak, nebo tak, budu si je hýčkat a sklep nechám otevřený, aby mohly vylétávat a pracovat. Opylovačů není nikdy dost.

Je to opravdu pískorypka popelavá. Podívejte se třeba sem: biolib.cz/...

nahuby.sk/...

hodnocení

Tak to jo *palec2*! Teď jsem přesvědčená o vaši pravdě, jsou to ony. Děkuji :).

hodnocení

7x

Je to pískorypka, jak píše Livia. Drvodělka si nestaví hnízdo ve zdi, nýbrž ve dřevě a vypadá trochu jinak.

pohanka*
hodnocení

3x

Váš přístup zaslouží pochvalu.

Jsou to tzv. včelky samotářky, divoce žijící, které nejsou vůbec nebezpečné, nedávají žihadla.

Je zajímavé přečíst si o jejich životě a systému rozmnožování. Na každé zahradě, balkonu můžeme mít pro ně ubytovací zařízení. Ale při koupi to je docela drahá záležitost. Viz třeba zelenadomacnost.com.

09.05.18 10:41
hodnocení

Díky!*hi*

Jenom bych chtěla doplnit, že samotářky jed mají (někdy docela silný - záleží na druhu) a žihadlo dát mohou. Ale - vůbec nejsou útočné, brání se pouze v případě, že je přimáčknete (popř. jim budete ničit hnízdo). Asi jako čmelák; ten také dokáže bolestivě bodnout, ale běžně to rozhodně nedělá. Rozhodně chválím kladný přístup k tomuto hmyzu. *palec2* Jsou velmi užitečné; hlavně dokáží opylovat i rostliny, na které chované včely z anatomických důvodů nestačí.

Mimochodem, letos se objevilo hodně drvodělek - na zahradě máme snad 10 hnízd (v suchých pařezech). Což mě velice těší. :)

hodnocení

Ildiko, raději je hladit nebudeme, co? Ale jsme rádi, že je máme a snad se v příští sezóně objeví znovu... :)

hodnocení

0x

S největší pravděpodobností Drvodělka fialová

doplněno 09.05.18 16:26:

Omlouvám se za nepřesnou odpověď. Bílou barvu jsem považoval za sesbíraný pyl, až po shlédnutí Pískorypky mi došlo, že to pyl není a v podstatě je to jeden ze znaků této včelky.

Copak je to za včelu? #4

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]