Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sršeň - co na ni

Od: zuhud® odpovědí: 16 změna:

Dobrý den,

Během týden se nám stalo, že nám lítala na balkoně již 3x sršeň. Máte někdo odzkoušený nějáký sprej, aby je to odpudilo? Bydlíme tu 7 let, ale tento rok nám tu lítají na můj vkus poměrně hodně. Hrozně se toho bojím. Poradíte? Děkuji

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

9x

1/ Sršni jsou dravci, kteří sbírají všechny ty obtížné housenky a šestinohé breberky, které nám ztrpčují život.

2/ Nechte je na pokoji a oni si vás ani nevšimnou.

3/ No a jestli vám některý vletí do bytu a poleze po okně, použijte pivní tácek a větší sklenici. Normálně ho chytněte do sklenice a pusťte ven. Udělá frnk a odletí pryč. Ani ho nenapadne vás nějak strašit nebo pronásledovat.

pohanka*
hodnocení

4x

Pokud lítá pouze jeden tror, nemá cenu je hned hubit. Odletí sám. Preventivně můžete postříkat tím Biolitem škvíry a zdi. Ony to ucítí a nevrací se.

Sršeň je opravdu neškodná a žihadlo bolí méně než od včely.

hodnocení

pohanka,

nebudu čekat, jestli si jde nebo nejde stavět hnízdo. Navíc se nám tu vůbec sršni nevyskytovali 7 let. Ono by ten jeden tvor mohla být třeba královna, co hledá místo na hnízdo. Vosí hnízdo jsme již likvidovali. Bydlely pod parepetem. Ne děkuji, už nikdy více. Opravdu ne ani vosy, ani sršni.

sebod*

pohanko, já teda nevím, mně včela bodla v životě mockrát, sršeň "pouze" dvakrát. A byla to taková bolest, že se to nedá s včelím bodnutím ani srovnat.

hodnocení

sebod, mě vlezl sršeň do postele a bodl. Podruhé mi vlezl do fontánky v bytě. Jediný co nezabíjím je včela. A tím to začíná a taky končí. S vosama a sršňama prostě nemám žádné slitování, a nikdy mít nebudu.

hodnocení

3x

Měl jsem sršně na verandě a udělal jsem zkušenost, že když je necháte na pokoji, nechají oni na pokoji vás. Kromě toho se postarají o ostatní obtížný hmyz.

hodnocení

0x

Mám odzkoušené tento Biolit a tento Effect

Ale je to zabiják, ne odpuzovač. Resp. nikdy jsem neriskoval je jen odpudit, protože jsem nechtěl čekat až se nasr... vrátí zpátky.

Samozřejmě se tu ukáží milovníci přírody s tím, že sršeň (obvykle) útočná není. Ale co s ní, když vám lítá po baráku a nechce vyleťet. Nebudu čekat až se náhodou naštve. Dostane šanci zmizet a když ji nevyužije, tak smůla.

doplněno 05.05.18 21:06:

Našel jsem i nějaké přírodní odpuzovadla

Zdroj

Zkuste přírodní odpuzovače

Pokud chcete, aby k vám do bytu bodavý hmyz nelétal, můžete zkusit přírodní odpuzovače. Nevoní mu třeba směs citronové kůry, hřebíčku a chilli. Funguje také kyselina octová, kterou stačí potřít prahy dveří a oken. Proti hmyzu je velmi účinná i svíčka s vůní citronu.

Méně známou možností, jak se zbavit vos a sršní, je imitace jejich hnízda. Jedná se o jakýsi pytel, který se hnízdu podobá. Zavěsíte ho kolem domu nebo do míst, kde se hmyz pohybuje. Protože vosy a sršně nelezou do revíru konkurenci, okolí falešného hnízda záhy opustí.

Falešné hnízdo je tady

pohanka*

Pepr, a proč Vám lítá po baráku? Stačí nasadit do všech oken sítě a nemáte doma komára, mouchy, včely, sršně nic, i pavouků a brouků je méně.

Až někdy odkryjete deku v ložnici a bude si tam hovět sršáň, tak Vám garantuji, že druhý den budete stát v 8 hodin u řemeslníka, aby vám přišel změřit okna. Dnes není problém si je nechat udělat. před těmi 40 lety se musel udělat rámeček a potáhnout tvrdým pletivem.

To se mě stalo před 40 lety, neměli jsme sítě a kdybych před spaním nerosvítila, tak bych si na potvůrku přímo sedla /lehla/.

hodnocení

Dobrý den, pepr,

Děkuji za radu. Já to půjdu hned koupit. Bydlíme tu 7 let a nikdy se tu sršeň neukázala za celou dobu. Poslední týden však 3x. Obávám se, že hledá místo, aby si postavila hnízdo. Nebudu čekat na nic. Za prvé se toho hrozně bojím. Vos, včel i sršňů. A za další na balkoně si hraje můj syn a máme i kocoura.

Když zde zaletěl poprvé, řekla jsem si, že zabloudil, letí kolem. Ale dneska to bylo již potřetí. A navíc to byl 5 cm caloň. :(

Na milovníky přírody s prominutím kašlu.

Každopádně děkuji za radu.

Pohanko, kvůli tomu, že mám dvakrát za rok doma sršně nepotřebuju mít celý rok (léto) v oknech sítě. Mimochodem vždycky vletěla otevřenými dveřmi, když se večer v létě větral barák.

A co se týče ostatní havěti tak s tím problém není. Těch šest much a pět komárů ročně nás nezabije.

pohanka*

Hm, tak to já bez sítě ani ránu. Vím, že mohu nechat na lince chvíli maso, nebo koláč bez dozoru a nebude se mi po něm promenádovat masařka, kvůli kočkám, netopýrům a v noci častokrát létají k osvětleným oknům noční můry a ty opravdu nechci vyhánět a chytat, mají jemná křidýlka. nebo usínáte , zabíráte a najednou uslyšíte bzzzzzzzzzzz. rozsvítíte a komár nikde. A takhle se to opakuje vícekrát.

Mám pocit takového většího bezpečí. Ale Vy jste chlap, tak to cítíte jinak.

Jinak pro tazatelku, sršeň, co letěla třikrát k Vám, tak to byl tzv. průzkumník, určitě ne královna. I mezi tímto společenstvím je hierarchie.

raf
Ano hierarchie je u sršní, ale v případě zakládání nového společenstva a stavby hnízda je jen na oplozené samičce ( lidově královně ) a ta si hledá sama místo a sama si vychová dělnice a ostatní členy, kteří následně už ví jakou mají funkci a co mají dělat. Takže žádní průzkumníci jako v armádě.

72mona3*
hodnocení

0x
Patřím k lidem, co se téměř panicky bojí vos, sršní, včel...a zároveň je nechci likvidovat, pokud přímo neohrožují. Promiňte, ale zabíjet něco, protože to letělo třikrát kolem *alene* Sršně likvidují velké množství hmyzu, mimo jiné i agresivní vosy. Mohou škodit třeba na ovoci, nebo okusovat dřevo, ale neútočí, pokud nechrání hnízdo. M.
doplněno 02.05.18 23:01:

Už jste někdy stála před dveřmi a bála se projít, protože na nich seděla vosa? Už jste někdy stála uprostřed rozkvetlé louky a nemohla se strachy pohnout? Už jste někdy odmítala jít do školy jen proto, že kvetly jívy a vy byste pod nimi musela projít? Když slyšíte jakékoliv bzučení, zježí se vám všechny chlupy? Chodíte přikrčená kolem kvetoucích stromů? Můžete být v jedné místnosti (dopravním prostředku) s vosou? Nevykládejte mi o tom, že nevím, co je strach z vos, včel a sršní. Celý život s tím bojuji a teď už je to mnohem lepší. A přestože se jich bojím, respektuji je. Vosy s klidným svědomím zabíjím, těch je spousta (kdysi jsem se k nim nemohla ani přiblížit). A právě proto, že se jich bojím, mnohem víc si všímám. Před pár lety jsem se přemohla a chodila se dívat na sršní hnízdo. Bylo velké jak dvanáctilitrový kýbl. Kdyz jsme večer svítili, narážely nám do kuchyňskeho okna. Za celý život jsem zabila dvě. Jednu sama, na druhou jsem poslala "zabijáka".

hodnocení

No, kdyby jste se skutečně bál,jak píšete, tak mi věřte, že nenapíšete, to co jste napsal. Jestli se vám líbí a nevadí vám (což dle reakce nevadí) tak si je doma klidně i pěstujte. Vzhledem k tomu, že tu 7 let byl absolutní klid a letos během týdne jsem se s ním již 3x setkala hodně z blízka, na mne vaše "argumenty" prostě neplatí. *smich*

joudic*
hodnocení

0x
Jakykoli sprej na vosy a letajici hmyz.. matku hledajici flek uz jste asi pro*ral.. nezbyva nez najit hnizdo.. jinak srsen fakt nic neudela, je to trumbelin :) Vosa je ku*va

jabraka*
hodnocení

0x

Já mám na zahradě vosy a na chalupě sršně.Ale nechám je žít a oni si mě nevšimnou.Předloni jsem měl na balkoně vysázené papriky,napadly je mšice.Vosy je za den posbíraly.

JB

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak se zbavit vos
Otázky na téma sršeň

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]