Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co to je za zvíře?

Od: dejvos* odpovědí: 22 změna:

Zdravím,

Mohu se zeptat co to je "brouka"? dnes ráno jsem objevil na kapuci a slušně jsem se lekl :-D .

Pochází to vůbec z ČR? :D

Co to je za zvíře?

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

14x
Já si myslím, že to je nejspíš sekáč vyklenutý (Egaenus convexus) nebo sekáč hřebenový (Zachaeus crista) - ten se ale vyskytuje vzácně.Oba patří mezi třídu pavoukovců, řád Opiliones a jsou to největší sekáči v ČR. Nepatří mezi pavouky, nemají snovací žlázy.
72mona3*
01.05.18 22:53

*palec2*

72mona3*
hodnocení

5x

Tak pánové a dámy, kopíruji odpověď:

Dobrý den,nejedná se o pavouka, ale o zástupce řádu sekáčů (Opilionida) jménem Egaenus convexus. Vzhledem tito pavoukovci (Arachnida) sice připomínají pavouky, ale vývojově mají blíže ke štírům. Měli jste velké štěstí, že se Vám ho podařilo najít, jedná se o vzácný druh. Mohli byste nám sdělit kde byla fotka pořízena?

S pozdravem Mgr. Štěpán Pícha E-mail: stepan.picha@natur.cuni.cz

doplněno 02.05.18 17:53: Hlavně doufám, že tazatel se panu Štěpánovi ozve, popřípadě zde upřesní výskyt, ať mohu poslat dál. V co doufám ještě víc, že sekáč přežil *modla*
blanka33*

Taky doufám, že ho tazatel leknutím nerozmáčkl a vrátil ho do přírody. :)

figurek*
hodnocení

0x

Já vidím, že ten "brouk" má osm noh. Asi to bude nějaký pavouk, možná že je to samička černé vdovy.

dejvos*
hodnocení

no dívám se na internet a nepodoba se tomu vůbec tak doufam že to není pravda :-D jinak se stehuju :-D

72mona3*
hodnocení

0x

Určitě není na místě plašit s černou vdovou. Poznávacím znakem pavouků není jen osm noh, ale i hlavohruď a zadeček. Tento pavoukovec ale takto "stavěný" není. M.

72mona3*
Když si fotku hodně přiblížím, řekla bych, že vidím chelicery, přestože hlavohruď neidentifikuju. Asi špatný úhel. Takže pavouk to bude. Uvidíme, jestli nekdo blíže určí.

dejvos*
hodnocení

Tak co to je sakra :-D jsem objevil nový druh asi :-D

hodnocení

0x

Znám kdejakou havěť, ale tohle se mi fakt ničemu nepodobá.

dejvos*
hodnocení

0x
Tak to je dilema. Vyhlašuji soutez kdo uhodne co to je

Nemůže to být larvární stádium něčeho?

dejvos*
Noo to neni taky spatny napad, ale to by pak ve finalnim stadiu bylo obří :-D

pohanka*
hodnocení

0x

Podle mne to je brouk. To, co počítáte za nohy jsou tykadla.

Tykadla maskovaná za nohy? Potom je to poznávací znak.

hodnocení

0x

Trochu jsem ten obrázek učesal. Možná je tam trochu vidět klepítko. A asi poloha nohou mate spodní obrys.

Co to je za zvíře? #2
72mona3*

Fotka je vlastně dobrá (oproti jiným, co tu bývají). Ale ten úhel, kdy nohy splývají s tělem...

Už jsem zadala dotaz i jinam, tak uvidíme...

dejvos*
hodnocení

0x
Jsem zvedavy jestli prijde nekdo, kdo oznami co to je za monster :-D

Jako třeba toto?

Co to je za zvíře? #3
dejvos*
hodnocení

no presne tak, pripada mi to jak nejakej transformers :D

abc*
hodnocení

0x

Má osm ohou, ale jako pavouk moc nevypadá, takže to bude spíš nějaký druh sekáče. Opravdu připomíná sekáče vyklenutého

fram
hodnocení

0x

Tomuhle zvířátečku Eagenus c. (C.L. Koch, 1835) se ten váš kouzelník Kámoš Límcový Kapucový (L., 2018) fakt podobá: opiliones.wikia.com/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]