Dostala jsem ke 14. narozeninám Bettu,je tmavě modrá a má malé,ale dlouhé ploutve. Prsní ploutve má červené a já nevím, jestli je to holka nebo kluk. Dala jsem jí zrcátko a trochu ty ploutve roztáhla. Vím, že mají žít odděleně, ale nějak se musí množit. Chtěla bych taky vědět, jestli by se opačné pohlaví taky zabilo. A zajímalo by mě, jestli jí můžu koupit sUmečka(tu hnědou škrabku).
Nevím sice kterého sumečka tam chcete ale na všechny je to krutě malé. I Betty opačného pohlaví se často uštvou k smrti. Rozhodně bych nic takového nedoporučoval. Jinak to dno je hodně v hrubé. V tom nic neporoste, protože to nebude mít šanci zakořenit a navíc tam bude zapadavat bordel.
niki121cz
Aha, dík. Já jsem v 1. třídě měla 2 Betty a 1 sumečka a 1 Betta mi umřela. Sumeček byl v pohodě, toho jsem vždycky měla s Bettou. Jinak, vážně by tam nemohl žít?
honza1234
Tak vhledem k tomu že je to ryba dorůstající se hodně přes 10 cm (někdy i 15 cm), tak má určité prostorové nároky. Udává se minimálně 60 litrů vody, ale rozhodující je pro tuhle rybu plocha dna. Bylo by to opravdu týrání. Navíc je to ryba dlouhověká a tak by jeho utrpení mohlo být několikaleté. Ona se takhle ryba má dožít kolem 8 - 10 let. Další věc je že jeden z běžných omylů je že se jedná o nějakého čistče. Ancistrus je přitom pěkné prasátko a díky svému specifickému trávení velmi zatěžuje kvalitu vody v akváriu. No a v neposlední řadě tato ryba potřebuje mít v nádrži nějaký kořen, protože z něj získává balastní látky pro svůj trávicí systém. Kdyby jste tam dala kořen, tak si ještě zmenšite objem, což už by bylo celkem kritické, protože udržet podmínky pro chov v takto malých nádržích je velmi náročné. Stačí malá změna a křehká rovnováha akvária jde do kopru. rybicky.net/... Do takto malého objemu se hodí max. jedná betta. A ani pro ni to není příliš vhodně zařízené. Betty potřebují hodně teplou vodu (kolem 27 °C), takže topítko je celkem nutné. Ja tam žádnou techniku nevidím. A betty milují hustě zarostlou nádrž. Když se mohou proplétat spletí rostlin, tak to je to pravé. Navíc v jakémkoli běžném akváriu jsou rostliny základ. Odbourávají z vody škodlivé látky které ryba produkuje a tím vytváří stabilní prostředí pro jejich chov. Další věc je krycí sklo, nebo kryt. To bývá u bett nutností aby betta nenastydla při dýchání kyslíku nad hladinou. Je možné že dříve Vám ryba nějaka ryba nějaký čas v přežila ale to bylo víceméně přežívání. Pokud chcete zdravou a šťastnou rybu budete si muset nastudovat něco o jejích nárocích. Tady jsou nějaké nádrže pro bettu pro inspiraci jak to taky může vypadat, když se to umí: rybicky.net/... rybicky.net/... Pokud chcete chovat více druhů ryb. Tak si pořiďte větší nádrž. Ve větší nádrž je stabilnější prostředí. Vše je v ni jednodušší. Prosím neberte můj příspěvek jako kritiku ale jako snahu nasměrovat Vás správným směrem.
72mona3*
Žít? Ale jistě. Člověk taky může žít v místnosti 2x2 metry. Jenže to není o žití, ale přežívaní.
Pokud si pořídím nějaké zvíře, měla bych mu poskytnout ty nejlepší možné podmínky. Čím spokojenější bude, tím víc bude prospívat. U tebe by byl jen zalezlý na jednom místě a bál se pohnout, dokud nepadne tma.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.