Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Umírá mi každý den jedna rybička v akváriu

Od: zora odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,potřebuji poradit,umírá mi každý den jedna rybička v akváriu.které mám 4 roky bez problémů.

Mám v akváriu i vzácné a drahé rybičky a mám strach ,že mi také zemřou, Akvárko má 160 l,je osázené živými rostlinami,kterým se velice dobře daří. Do nedávna jsem měla v akváriu asi 100 ampulárií,které jsem dala pryč a zůstalo mi jich tam asi 10ks. Musela jsem snižit teplotu na 26 C jinak se pořád množili. Vodu čistím každý táden 1-3 objemu.Filtrace funguje,vzduchování také,krmím nejlepším krmivem,jednou tádně mražené.

Počet ryb asi 15,Jsem zoufalá,je to můj velký koníček a rybičky odchází každý den jedna.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

72mona3*
hodnocení

0x

Než začneme hledat příčinu v nějaké změně...co stáří?

Jinak jsou v jaké kondici? Nějaké fyzické projevy (hubnutí, roztřepené ploutve...)?

zora
hodnocení

Nejsou staré ryby,nijak nemocné,chovají se stejně,jako kdy předtím,jen jsem snížila teplotu asi o 2-3 stupně,aby se mi nemnožili ampulárie

To snížení teploty je poprvé? A najednou - tedy myšleno ne postupně v průběhu několika dní? To by jeden z možných důvodů mohl být - rychlá změna.

zora
hodnocení

Parmičky se začaly pohybovat jen u vzduchování,ostatní ryby jsou všude

zorka*
hodnocení

Teplotu jsem snížila asi před měsícem ,rybičky mi začaly umírat téměř denně jedna asi před 14 dny.

Dnes mi umřel čichavec,krásně zbarvený,včera večer začal velice rychle plavat ,jako by ho někdo honil,dne ráno se to opakovalo asi 2x a pak zemřel

honza1234
Zdravím, zkuste Vaše informace trochu upřesnit. Jinak je to věštění z křišťálové koule. Jak je to akvárko staré? Co tam je za filtr? Jak probíhá jeho údržba? Co tam je za konkrétní ryby a jak tam jsou dlouho? Čím konkrétně krmíte? Jaké mražené krmivo používáte? Ryby které lekly přijímali potravu? Jaké mají ryby výkaly? Jak vypadají šupiny ryb? Nejsou odstáté? Používáte v akváriu nějakou chemii? Nepoužíváte v místnosti nějaký repelent, lak na vlasy či osvěžovač vzduchu do zásuvky?
PS. Fotka nádrže by taky mohla něco napovědět. ;)

zorka*
hodnocení

Rybičky chovám asi 4 roky. Před 10 měsíci jsem si založila větší 160l akvárko.Rostliny i ryby jsem přendala a nebyly žádné problémy,ani žádnou řasu nemám. Mám dv filtry Aqua Clear Filtre a monteur.čistím je 1x za týden,odkaluji 1/3 vody z objemu.

Krmím je Tetra rubínem 2x denně jen co snědí a na dno dávám tablety Alage Wafers 4ks pro ryby,které žijí u dna .Jsou obrovské,.1x týdně dávám mražené nítěnky z Hornbachu .Takto krmím po 4 roky stejně.

Mám back molly 4 ks 3 zemřely nedávno

neonky 9ks 7zemřelo nedávno

parmičky čtyřpruhé 9x mám je 3 měsíce

parmička červenoocasá zemřela po roce

karas stříbřitý 2 ks asi rok

mřenky 2x 3roky žijí

pancéřovníky 2x 15 cm 4 roky žijí

závojnatky 6ks 4 umřely nedávno

čichavci 2x umřely te stáří 1-3 roky 2-půl roku

chilchida papouščí 2x jedna umřela ihned po zakoupení druhá je půl roku stará

Mám ve filtru adeorpční pryskyřici ,voda je křištálové čistá, Pryskyřici mám asi 1/2 roku

Ryby,které které lekly,příjímaly potravu do posledního dne,žádná známka nemoci.Výkaly stejné,pevné které odpadávaly.

V bytě žádné chemikálie,ani osvěžovače.Akvárko je přikryté sklem.

Topím na 25-26C

vzduchování funguje,rostlinám i ampuláriím se velice dobře daří.Nevím kde je chyba?

Posledních 14 dní umírá každý den jedna ryba.

honza1234
To je bohužel dosti nesourodá osádka. Ono se to nemuseli projevit hned. Ale teď sklízíte plody takového myšmaše. Například. Chovat taková prasátka jako jsou zavojnatky s čistotnýma a čistotu vyžadujícíma na rybama jako jsou čichavci a neonky je koledování si o problémy. Že voda vypadá čisté ještě neznamená že je v pořádku (dusičnany, dusitany, atd. nevidíte). Taky tam máte teplovodní ryby se studenovodníma.
Další věc je že mražené patentky jsou zvláště pro čichavce dost nevhodné, protože pokud je dostávají pravidelně, tak se to na nich podepíše.
Podle těch příznaků to vypadá podle mě na otravu. Takže měnit vodu, měnit vodu a měnit vodu. A chce to zredukovat nějak logicky osádku. A chce to pořádný filtr.

hodnocení

0x
Ampularie jsou vyhlášené znecistovatelky. Začal bych testem na NO3 a NO2. Dusicnany kolem 20mg/l jdou přežít, ale dusitany by měly být nulové. Pokud je to novější AQ jsou tyto testy na místě. Každý z nich stojí cca 60-90kc a jsou na více použití.

zora
hodnocení

Tak děkuji za návod,filtrů už jsem vyzkoučela hodně i velice drahé.Po pár měsících jsou tak hlučné,že je to velice nepříjemné poslouchat. Budu měnit vodu a snad bude lépe. Děkuji.

honza1234
Spíš jde o objem filtrační hmoty, než o cenu výrobku... A filtr by se měl s postupem času spíše utišovat. Takže něco muselo být špatně.
Jinak samotné výměny vody řeší jen následek nikoli příčinu. A tou je nevhodná osádka. A nevhodné krmivo pro některé ryby.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]