Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podle čeho se ptáci rozhodnou, kde zakotví?

Od: nikc® odpovědí: 9 změna:

Hezký den přeji. Nevíte někdo podle čeho se rozhodnou, kde budou? Myslím tím v jakém městě nebo vesnici. Mají křídla, tak můžou "bydlet" kdekoli v koruně stromů nebo v keři. U lidí je to jasné, ale u ptáků? Děkuju za odpovědi.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

an*
hodnocení

6x

Stěhovaví ptáci se vracejí tam, kde se narodili. Místo vybrali jejich rodiče a oni si ho pamatují.

ben®
hodnocení

6x

Dobrý den, řekl bych, že se ptáci o místě svého "bydliště" rozhodují přes potravu a bezpečí - tedy, zahnízdí tam, kde jsou pro ně výhodné podmínky a tam se potom i vracejí (pokud zůstávají podmínky i nadále výhodné). A ptáci se i přizpůsobují novým podmínkám - např. zjistili, že lze úspěšně hnízdit nejen ve skalách a lesích, ale i v průmyslových objektech nebo na sídlišti (např. poštolka nebo rorýs). Tam, kde jsou přírodní podmínky obzvláště výhodné vznikají potom hnízdiště, kde jsou celé kolonie ptáků. Zdravím!

72mona3*
hodnocení

5x

Já teď po večerech hodně chodím. Když se vracím, už je většinou celkem tma, ale zvuk se krásně nese. A v keřích to krásně típe. *smich* Takže určitě spinkají namáčknutí někde v keři, nebo hustším stromku. Tolik ke spaní...

Ale i ptáci se stahují do měst. Takového Holuba hřivnáče byste těžko hledali a teď už jsou v parcích běžní... Takže i ptaci si vybírají místa...

Hřivnáči nejen v parcích, ale hnízdí na stromě nad silnicí. Když ho potkám já nebo Dorka, neuletí jako dříve, ale důstojně odkráčí. A co je hodně nové, sebral kus pečiva pod oknem a pochutnával si na něm jako obyčejný, městský holub. Svět se opravdu mění a tedy i ptáci a jejich zvyky.

an*
hodnocení

4x

Spinkají v keřích, jak píše Mona také je tam vídám, když jdu se psem za tmy. I v dešti tam bývají.

A do měst se stahují pro dostatek potravy, lidé v městech ptáky hodně krmí. Možná ti víc plaší zůstanou u vesnic, otrlejší se zabydlí v městech.

hodnocení

3x

Mě by zase zajímalo, kde ptáci spávají. Večer, v noci, v bouřce, v dešti, nikde nikoho ani nezahlédnu a to se snažím. Někdy jsou chodníky poprděné v jednom místě, ale tam posedávají navečer, ale v noci ne. ;) Nikc, neva, že jsem se vetřela s další otázkou?

hodnocení

Babi, nevadí, taky mě to zajímá. Ale jak se pták rozhodne, že bude bydlet třeba v Olomouci nebo v Brně nebo na vesnici, to mě zajímalo. Je to podobný jako u lidí. Ale hodně lidí jezdí za prací do velkých měst. To ptáci nemusí.;)

hodnocení

Možná je to podobná otázka, jako kdyby se někdo zeptal na to, proč jsou někteří lidé obézní a druzí štíhlí? Je to tak od přírody:):-D a je to prostě tak.

hodnocení

2x

"U lidí je to jasné, ale u ptáků?"

Je to stejné, jako u lidí. Většina ptáků se vrací zpátky tam, kde se vylíhli. Mnozí dokonce do stejného hnízda. Jak trefí je jiná otázka, na kterou nikdo zatím spolehlivou odpověď nezná.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]