Nejste přihlášen/a.
Mám nové akvárko,54l a mám třetí den od založení bílou kalnou vodu,ne hodně ale není čirá,filtr jde naplno,řiční štěrk důkladně proprán.Co se dá s tím dělat.Před mnoha léty bez chemie a bez filtru vždy krásná a čirá voda.Počkat a jak dlouho?
rybičky tam nemám,zakládám nové akvárko,filtr claro600,osvětlení LED 13W,rostliny různé Hygrophily asi pět odrůd,Ceratopteris siliquosa,Vallisneria spiralis,vše jsem měl doporučeno z prodejny na netu.
Ono tak kalné to není jen málo,vidím bez problému na pozadí a po prvním dnu to bylo čirejší,na druhý den jsem ubral trocha štěrku který jsem koupil i z rostlinami a něco dostal od akvaristy který ho má v akvárku a zbylo mu trocha.
Voda byla kalná od začátku nebo se kal udělal až 3. den? Pokud je to kalné od začátku tak to mu ještě dej čas. Pokud se kal udělal dodatečně jde o nějaké přemnožené breberky (nálevník).
Přidával si nějaké bakterie do filtru, aby se rychleji zajel? To bych doporučil. Mají v každé akvaristice a bude stačit i malé balení na jednorázové použití.
Ten bílý kal mám zrovna taky v novém AQ. Druhý den cca 50% původního stavu a třetí den cca 20%. Postupně mizí. Mám poněkud slabou filtraci, protože neplánuji hodně živočichů a myslím, že kdyby byla výkonnější už by byl bílý zákal pryč.
Základem je rychle zajet novou filtraci a s tím pomohou nitrifikační bakterie do filtru. Nemusí být nutně drahé a nemusí jich být velká láhev. Pomůže i základní množství a pak už samy namnoží.
Pokud je vidět, že kal postupně mizí a netrvá to déle než týden, považoval bych za naprosto přijatelné a očekávatelné.
Ono tak kalné to není jen málo,vidím bez problému na pozadí a po prvním dnu to bylo čirejší,na druhý den jsem ubral trocha štěrku který jsem koupil i z rostlinami a něco dostal od akvaristy který ho má v akvárku a zbylo mu trocha.
A kolik hodin tedy svítíte? 13 W v LEDkách je celkem dost na tak malý sloupec vody (předpokládám výšku akva 30 cm). Kolik výrobce uvádí v limenech (to bývá přesnější)? Jaký šterk to přesně je? Já nevím, co vám doporučili v prodejně, opravdu nejsem jasnovidec. Ale příčina toho zákalu může být i v tom štěrku. Proto se pídím po konkrétním výrobci a produktu.
Až se dostanete domů vyzkoušejte nabrat trochu té vody do sklenice a sledujte jestli tam je pohyb. Pokud ano je to z největší pravděpodobností nálevník, pokud ne je to mechanického původu. Obojí by mělo časem přestat ale obojí se řeší trochu jinak, proto se ptám. Fotka nádrže by mohla taky hodně napovědět.
Jinak, není dobré se spoléhat na doporučení výrobce či prodejce, přecijen má zájem vám hlavně prodat. Důkazem je ten filtr. Nevím co plánujete za osádku, ale tohle je tzv. honič vody. Má strašně malý objem filtrační hmoty. Téměř na prázdno bude honit v akváriu vodu. Nikdy nebude naplno fungovat po stránce biologické a chemické filtrace, bude vodu čistit jen mechanicky.
Svitím tak 10-12hod.děnně,štěrk 2-4mm koupený v E-SCHOPU rostlina-akvaria i tam zakoupený rostliny.Dávám foto,jako chemii jsem dál AQUASAFE,akvárko jsem koupil od firmy DIVERSA,se vším všedy a tak si myslel že je to zaběhnutá firma a měla by prodávat vše k rozměrům přizpusobené.Jinak děkují všem za odpověď.Zdá se mi že to trochu je lepší,asi počkám,kdy můža dát rybičky.
Přesně tak, 10 - 12 hodin je pro začátek moc. Pořiďte si spínací hodiny S rybami nespěchejte. Já dávám ryby měsíc po založení akva, některé druhy i výrazně déle. Ale názory se liší.
V těch setech bývá zpravidla dost ošizená technika. Tady je LED 13 W, což není málo. Dříve tam dávají 15 W zářivku. Není samozřejmě LEDka jako LEDka ale každopádně je to celkem silné světlo. Proto bych nasadil nějaké plovoucí rostliny aby "rozbyly" světlo dopadající do nádrže. A celkově by nebylo špatné na rostlinách ještě přitlačit, pro snadnější záběh, aby řasy nedostaly šanci.
Ale ten filr je opravdu mizerný. Ale jak říkám jde o to jaké ryby tam chcete. Na setech bude vždy něco ošizené, a když né, tak jsou ty sety za těžký peníze. Diversa je sice zavedená firma ale žádná extra kvalitka to není.
Na nějaké Aquasave a podobné hovadiny se doporučuji vyhašlat, je to akorát tahání peněz z vaší kapsy. To si spíš zjištěte co vám doma teče z kohoutku, vodárny by takové informace měly mít někde na stránkách. Pravděpodobně uvidíte, že je ta voda neškodná (na 99,9 %).
Ale to jsem celkem odběh od tématu. Jestli ten zákal mizí, tak je vlastně jedno jakého je původu. Jen bych se zbavil těch vápenatých kamenů. Bude to pěkné akvárko, tak ať se daří.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.