Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co s divokým bažantem na zahradě?

Od: evulina odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, asi před dvěma týdny se u nás naz ahradě objevil samec bažanta obecného a od té doby se pravidelně vrací, protože dvě okolí zahrady jsou prázdné a neudržované. Dnes jsem to zvíře viděla z blízka a vypadá celkem v pořádku, létat může, ale zároveň vypadá dost polámaně. A taky nevíme zda tu má dostatek potravy a proč tu vůbec je. Prostě bych potřebovala zjistit co s tím bažantem - zda to nahlásit na nějaké záhranné stanici pro zvířata nebo ho nechat být, ale je to opravdu obrovské zvíře a také mám strach, aby ho nezabily divoké kočky, kterých je na opuštěných zahradách hodně a žerou všechno.

Děkuji předem za odpověď

doplněno 10.04.18 19:54:

Děkuji všem za odpovědi.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x

Dobrý den. Nechte bažanta v klidu. Nikam nemusíte volat. Bažant se cítí u Vás v zahradě v bezpečí, jinak by tam nebyl. Když bude, nějak zdravotně postižený, tak se v klidu vyléčí. I když mu nedáte někam zrní, jídlo si najde, nebo se odletí někam najíst a zpět se vrátí, třeba na noc. V noci bažant spí na stromě. Máme na zahradě, nasazený vlastní lesík, má už přes 35 let. Kout a část zahrady, kde je lesík, necháváme volně růst, jen občas se poseká kolem tráva. Jsou tam i břízy, kde běžně vidíme spát dva bažanty. Nejčastěji je to přes zimu. Občas se stane, že nějakého bažanta v lesíku vyruším, tak se otočím a v klidu odejdu. Pes už je klidný, stačí ho odvolat. Vlastní zkušenost. Viky

72mona3*
hodnocení

7x

Já bych to neřešila, maximálně bych nasypala zrní. Příroda se postará... M.

hodnocení

4x

No, na jaře bažantovi nehrozí smrt hladem, kočka si na něj netroufne, takže maximálně by ho mohl dostat pes, ale ten bažant na něj čekat nebude a uletí. Prostě podle mě bych to nechal, jak to je...

hodnocení

3x

Před 40 roky byly zahrady plné bažantů. Na noc se tam usazovaly na stromech.

floro*
hodnocení

3x

Kohouti bažanta teď začínají korzovat a shánět slepice. Objevují se tak na místech, kde se často neobjevují. Vylezou na volný plac a procházejí se a ukazují - načepíří, hlasitě zaplácá křídly a zakřičí. Jde na ně jaro.

hodnocení

2x
Myslivci dneska bažanty množí v bažantnicích aby měli na podzim co střílet. Bažanti z takových chovů bývají zvyklí na lidi a plot z pletiva je pro ně normální prostředí. Proto se mu od vás ani moc nechce. Jak už se tu ale psalo - na ptáky teď leze jaro takže jak ten váš uslyší někde v okolí slepicí nebo tokat kolegu vyrazí na námluvy.

pohanka*
hodnocení

1x

Umí létat, tak si nedělejte starosti, v případě nebezpečí uletí. Když přežil zimu, tak nyní si již potravu najde bez problémů. Nebo mu nasypte nějaké zrní, odpočine si, nazobe a zase zmizí.

Záchranné stanici bych to nehlásila.

hodnocení

0x

Otázka je, jestli je v pořádku nebo je polámaný. Kontaktuj záchranou stanici a poraď se s nimi. Jsou jen 2 možnosti: Buď ti řeknou, že je nejspíš vše v pořádku, nebo si pro něj přijedou.

zajixxx*
hodnocení

0x

Jesli vypadá zdravě, nemá nutkání ulítat pryč :) Na pekáč sním , pokud se nechá... *cert*

arakain77*
hodnocení

0x

Já bych ho snědl.

lidus*
hodnocení

0x

Na naši zahradě je bažantů několik, nijak neškodí a jsou krásní. Horší jsou návštěvnice srny co tam v klidu porodí a pak s kolouchem sežerou co se dá i fazole ale jsou také krásní a tak se na ně vnučky chodí dívat a já oželím úrodu.

Já bych bažanta nezabíjela jak tu někteří radí, škubala jsem jednou a už nikdy více, maso nám ani nechutnalo, kuře je kuře. Pokud je zdráv není potřeba ho krmit. Příroda si poradí a ač to zní divně, pokud ho uloví kočka je to zase jen koloběh.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]