Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak snížit nadměrnou tvorbu ušního mazu?

Od: an* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, moje známá má osmiletého kokršpaněla, kterému se tvoří v ouškách příliš mnoho ušního mazu. Je to taková lepkavá tmavohnědá hmota. Uši jsou tím celé olepené, musí se denně čistit. Pes si uši neškrábe, jen asi tak dvakrát denně zaklepe hlavou a tím vyklepe maz ven.

Je to alergik na kuřecí a pyly. Kuřecí nedostává a pyl zatím také není, momentálně je tedy bez potíží, nedrbe se.

U veterináře s ním byla v půlce prosince, dostal mast Panoloid, když nezabrala tak Surolan, potom Orilan, později znovu Panolog. Uši mu musela denně vyplachovat a potom kapat kapky. Také každý týden chodit na kontrolu, už tři měsíce ho trápí a nechala u veta skoro 10 tis. Výsledek žádný.

Dle výtěrů tam žádný zánět není, je to jen ušní maz.

Nechce už dál psa trápit zbytečným kapáním, kterého se pes bojí.

Nevíte někdo jak snížit tvorbu ušního mazu, aby ta ouška nebyla stále zalepená? Otifréé a podobné volně prodejné vodičky k výplachům uší nejsou účinné.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

5x

Dobrý den, pokud nepomohl veterinář, tak těžko pomůže někdo zde (ale vyloučit se to nedá). Já Vám jen napíši, proč se ten maz vytváří (je to moje teorie a zkušenost). Je to dáno tím, že tato rasa má uši jako klapky, "potí se" a obtížně větrají, což vede ke zvýšené tvorbě mazu (stává se to i lidem např. v zimě, když nosí čepice až přes uši). Měl jsem pejska, který měl také uši jako klapky, ale tento problém neměl tak velký (ani na veterině to nebylo nutné řešit), protože celé dny lítal po zahradě a uši větral (a když byl doma, tak jsem mu je ručně občas větral já, což přijímal s povděkem). Řekl bych, že Vaše známá má pejska v bytě (kde je teplo), uši se "paří" a nevětrají. Takže, uši větrat. Zdravím!

doplněno 25.03.18 10:35:

Ještě doplním, že když pejsek doma odpočíval a ležel na boku, tak jsem mu to "horní" ucho přehodil přes hlavu a sluchovod větral. Další věc je ta, že by se do uší neměla zbytečně dostávat voda - po koupání je nutné uši vysušit (voda v uších také zvyšuje tvorbu mazu a platí to i pro člověka).

doplněno 25.03.18 11:21:

an - jo, tu sponu jsem také zkusil, ale pejsek jen zavrtěl hlavou a potom jsem ji hledal po bytě. Navíc, vypadal jako blbec . Ovšem, jestli to ten kokr vydrží, tak by to bylo fajnové řešení.

an*
hodnocení

Děkuji Bene. Myslím že tohle opravdu může být ta příčina, kterou je třeba odstranit. Ona mu je občas větrá, ale asi málo. Zkusíme vymyslet nějakou sponu, aby je mohl doma nosit nahoru.

Rada zadarmo, ale od veterináře ji člověk nedostane. :-D

emilka12*
hodnocení

2x

Vprvní řadě k veterináři.V případě koupit kapky na čištění uší.Mám fenku které se dělá v jednom uchu více mazu.Vet říkala že muže mít i problémy s análnímy žlázamy.Že to souvisí.

an*
hodnocení

Děkuji Emilko, dávám bod za snahu, ale k veterináři chodil tři měsíce a vet mu nepomohl. Anální žlázky má v pořádku, nikdy je vymačkávat nepotřeboval. Co se týká vodiček na vyplachování uší, jsou víc na škodu než k užitku. Uši mají být samočisticí, čím víc se do nich zasahuje tím je to horší, protože se tím dráždí. Totéž platí i o análních žlázkách, jak se jednou vymačkávat začnou, pes už je sám nevyprazdňuje a musí se to dělat pořád. Někteří vetové si své pacienty vyrábí sami.

Víc ušního mazu se většinou tvoří alergikům.

Pravdu má Ben, že v zimním období není pes tolik venku jako od jara do podzimu a v teplém bytě se uši mohou zapařovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]