Nejste přihlášen/a.
Potřebuji poradit. Mám malé akvárko 30l, na dně mám jemný písek, potom hrubší, skalku a nějaké rostlinky, měl jsem jich víc, ale jedna zhnědla. Akvárko mám asi měsíc, a posledních pár dní se objevila zelená voda, mám tam jednu betu, sumečka a dva šneky (jeden je malinkej, asi jsem ho koupil s kytkou). Filtraci mám puštěnou na malý proud, protže ten vetší proud beťák nesnáší a zaleze do skalky. Část vody měním jednou až dvakrát za týden, pokaždé cca 5l. Co jsem udělal, nebo dělám blbě? První fotka je původní stav a poslední ta zelená hnusná voda .
Tak ve velikosti akvária bych problém neviděla. Taky mám třicítku s jedním beťákem a funguje bez problémů. Problém nebude ani pomalý průtok vody přes filtr. Možná by to chtělo napsat, co máte za světlo (osvětlení hodně ovlivňuje tvorbu řas či jejich absenci) a jak správně píše @maky , i přímé světlo od okna muze dělat neplechu. Nebo i vzduchování. Jak dlouho přes den svítíte? Zhruba měsíc je doba, kdy se může projevit nerovnováha. M.
Zkusím vyleštit věšteckou kouli: 6W.
Tipuji na AquaEl Leddy Smart. Taky jsem po něm pokukovala. Ale fakt jen hádám podle designu. Snad se dozvíme víc.
Ano to světýlko je součást toho akvária AquaEl Shrimp Smart, svítím asi moc dlouho, i 15 hodin... Filtr jsem koupil taky s tím, je to Pat Mini. Na dně mám jemný písek a potom hrubší nahoře. Co je to za kámen nevím, ale koupil jsem ho ve zverinexu. Šnek je podle fotky co jsem našel Neritina zebra.
To krmení mám pro bety, takové červené žížalky, krmím 2 - 3x za den a sežere všechno, krmím málo. Sumečkovi jsem koupil takové placky, které klesnou ke dnu, ale to vůbec nežere, tak už to nedávám...
15 hodin je rozhodně dlouho. Sice nejsem odborník, ale já svítím 11,5 hodin a stačí. Někde doporučují třeba jen 10 hodin. Příliš mnoho světla by mohlo dělat zmíněné problémy (řasy, sinice apod. Zkuste upravit délku svícení a časem se ukáže. K tomu kameni. Ne vše prodané ve zverimexu je to pravé. Proto vám mohou uhynout třeba rostliny (protoze bahenní jsou prodávány jako akvarijní), proto vám prodají litrové bettárium...a kameny nebo dekorace, to je kapitola sama o sobě.
Ancistrus ty vaše placky žrát bude. Ale je malý, tak toho moc nepotřebuje. Takhle se vám pustí do rostlin (ještě nemá co čistit). Aktivnější je v noci, tak třeba před zhasnutím vhoďte ¼ tabletky a ráno zkontrolujte. A ne každý den. Je to "olizovač", tak hlavně bude čistit skla, dekorace, rostliny od řas, nebo kdyby byly přebytky při krmení, odumřelé rostliny.
Taky je to krásné skalisko. Ale vhodnost teď těžko zjistíme. Před instalací jsem všechny kameny otestovala octem. Pokud kámen šuměl, byl nevhodný. Ale třeba je ten váš v pohodě. Zkuste opravdu upravit dobu svícení, měnit jednou týdně třetinu vody (doplnit den odstátou vodou - já do ní vždy přidávám pár kapek přípravku na úpravu vody). A vydržet. Ve třiceti litrech už se dá udržet rovnováha, jen se musí přijít na optimální vyváženost světla, rybek, teploty...
Jelikož se ti voda kazí celkem rychle i když menisku vodu(měl bys měnit vždy za odstátou vodu aspon jeden den,nikoliv za úplně čerstvou)pozor na chlorovanou vodu to se týká městských rozvodů vody a dále na tvrdou nebo kyselou vodu na vše prodávají testy. Měl jsem také 30l akvárium a vždy sem stím zápasil a nepomáhalo nic až na úplnou změnu světla a jeho spektra. To proč máš vodu do zelená je proto že je světlo silné a tvoří se ti různé zelené řasy,kdyby naopak bylo slabé tak zas jsou řasy do hnědá.
Zelená voda = moc živin ve vodě = snadná výživa pro řasy. Může to být buď tím, že filtr nefunguje tak dobře jak by měl, je tam málo nitrifikačních bakterii. Volil bych strategii denní výměny vody, žádné hnojení. První dny nebudeš pozorovat žádné zlepšení, ale po týdnu už by to mělo být znát. Svícení na 6 hodin/den.
A pokud chceš rychlou pomoc zkus peroxid vodíku z lekárny. 10-12ml 3%, dávej hned po rozsvícení světel, aby se na světle sithnul rozložit na vodu a kyslík. Více NEDÁVEJ! Všechny rostliny se pokryjí bublinkami. Pak ještě druhý den a pak bude zeleno na ústupu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.