Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakého psa vhodného k dětem pořídit do bytu?

Od: terka* odpovědí: 24 změna:
Dcera by chtěla labradora, že jsou hodně přátelští a je s nima sranda. Ale do bytu? Spíš asi něco menšího. Jorkšíra asi taky ne, kvůli sousedům, toho mají známí, jak jim přijde návštěva, začne hlasitě štěkat. Psa nebo fenu? Pes všechno očůravá, fena zase hárá...

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pohanka*
hodnocení

15x

Pro Vás žádného. Pes není hračka, ale živý tvor. Již teď máte problémy, jestli bude fena hárat a pes vše očůrávat. Nic mezi tím není, leda plyšák.

Psů je v bytech jako máku, sídliště a ulice znečištěné močí a výkaly.

Pokud chodíte do práce a děti do školy, zůstává pes sám v bytě zavřený. Když štěká, tak je každému na obtíž a on jenom vyštěkává svůj strach v opuštěném bytě.

Nejdříve si ujasněte, kdo bude psa třikrát - čtyřikrát denně venčit, samozřejmě jako štěně vícekrát. Kolik času s ním budete trávit o víkendu - přece jenom to chce delší vycházky. Kdo ho bude cvičit, protože základní povely by měl umět každý pes. Kdo po něm bude uklízet - chlupy, zvýšený prach v bytě, občas průjem, zvracení, venku psí bobky do pytlíku.

Jdete od extrému velká rasa k nejmenší. Myslím, že nemáte vůbec představu, co chov psa obnáší. A až to zjistíte, tak po třech měsících půjde pes do útulku, nebo mu budete hledat nového majitele /v těch lepších případech/. Ale ráda bych se pletla a za nějaký čas zjistila, že psa stále máte. Ale protože málokterý rodič dokáže odolat prosbám dětí píši dále.

-----------------------------------------------

Psa je potřeba vybrat podle potřeby rodiny a podle toho, co jaká rasa má v povaze, co potřebuje. Pokud máte malé děti, podívejte se do atlasu psů a vybírejte vhodnou rasu k dětem mezi společenskými plemeny. Spíše menší plemeno ze středních.

Jinak mnohá plemena jsou přešlechtěná a mají plno zdravotních potíží.

Labrador je tele a určitě s ním malá dcera nebude chodit ven sama. Představte si, že ucítí hárající fenku, tak pěkně potáhne, nehledě, že v bytě bude i Vás jako ženu obšťastňovat a lozit Vám po noze.

Hodně toho sežere a když prdne, tak je to v bytě hodně dost cítit.

Od výše uvedené rádkyně ,,liska5,, jsou plemena dobře zvolena. Přidám - Lvíček a souhlas s názorem, že pes do bytu ne.

Pokud nebudete trvat na čistokrevném psu a to bych Vám doporučila, tak vybírejte pěkného a milého pejska z útulku. Uvidíte konečný výsledek. Povahu v dobrém útulku také znají a doporučí psa s dobrou historií, jestli nemá za sebou nějaké trauma, a tito psi jsou zdraví a velmi vděční.

Psa si pořizujte v období prázdnin, dovolených, aby sžívání a adaptace byla s rodinou co nejdelší.

Nezapomeňte, že pokud má být pes v bytě s rodinou, musí bezvýhradně souhlasit s novým členem rodiny všichni, tedy i otec rodiny /také bude venčit/. I když mnohdy se stává, že kdo nesouhlasil, tak je potom největší přítel čtyřnohého čumáčka.

Pokud budete chtít psa s papíry, tak jedině z chovatelské stanice. Ale dojet se za ním podívat, na mámu a tátu. Jakmile Vám to neumožní a chtějí předat psa na ulici u benzínové pumpy a podobně, kupujete psa z množírny, a prodávájícího již nemusíte najít, nebo se bude zapírat. Tato počáteční pořizovací cena je samozřejmě výhodnější, ale v konečném součtu za léčbu /nemocí a veterinárního ošetření, operace, nemožnosti reklamace/ bývá potom cena nevýhodná.

hodnocení

9x

Já jsem pejskařka a myslím si, že psa bych nebyla. Jen bych vám chtěla říci, že musíte vybírat tak, abyste byla schopná ho zvládat i když dcera bude z domu. Pes se klidně může dožít 15 16ti let. A to už dcerka nebude dítětem a kdopak ví, kam ji život zanese. Vlastní zkušenost. ;) Pak si ještě uvědomte, že pes kaká 2x denně. Velký pes, velká hovina, která po sobě neuklidí. Ale vy budete muset. :-D Psi línají a je potřeba s počítat s chlupy na oblečení, v posteli, v polívce. Některé rasy nelínají. Stříhají se nebo trimují nebo mají "vlasy". To je také velmi důležité vědět. Každá rasa byla vyšlechtěná pro nějaké použití. Ikdyž už dávno se k této činnosti nepoužívají, přesto v povaze základní rysy převládají. Je potřeba vybrat i podle toho, aby psovi bylo dobře i na gauči i venku s dětmi. Atlasy psů Tady se dočtete všechno. :) Přeji dobrou ruku při výběru.

doplněno 04.03.18 09:07:

Je ještě důležité psa vychovat. To že sousedův pes řve u dveří, je jeho špatnou výchovou. Každého psa musíte vychovat. Není pravdou, že malého není třeba, ale velkého ano. Jak si ho vychováte, takového budete mít. ;) Psa nebo fenku? poradte.cz/...

Po velkých psech nikdo ty obří hovinka neuklizi. To sbíráme jen my ty malé bobky po jorksirech. A ty velké nosíme domů na botech!

hodnocení

8x

Vy vůbec žádného. "Dcera by chtěla Labradora, protože je s nima sranda" *ee* úplně se mi zježily vlasy na hlavě. Labradora do bytu, hrůza! A co to má znamenat, že pes všechno očůrává a fena se hárá *sok*? Jasně že i psi musí čůrat a proto se s nima chodí ven, nebo se pouští na zahradu. Co si myslíte, že strčíte psa do krabice, až si s ním pohrajete? Vy si nepořizujte žádné zvíře, protože to je zodpovědnost. Je to živý tvor a ne nějaká hračka z plyše.

pohanka*

Podle jména ,,terka,, a podle formulací v dotazu, možná tento dotaz nepoložila maminka, ale spíše právě ta dcerka.

Dospělý člověk přece takto neargumentuje.

Pohanko, ráda bych věřila, že máte pravdu. Ale divila byste se, kolik dospělých lidí je úplně *bzum*. A pak to končí tím, že pes, nebo jiné zvíře skončí na ulici, nebo ještě hůř, přivázané někde v lese u stromu, kde dlouze umírá. Neříkám, že by to samé zrovna tahle paní udělala, ale stává se to a je to hrůza. A já si myslím, že tuhle otázku položila dospělá osoba, protože dítě by nemluvilo o hárání fenek. A zrovna ten labrador je jako štěňátko opravdu hravé a moc roztomilé. Je jako plyšáček. Ale roste docela rychle a hodně a co pak? Pak se v bytě ani nehnou a pes bude trpět a oni budou na naštvaní na něj a ne na svou blbost. Já jenom doufám, že si to ta paní rozmyslí a neudělá to.

hodnocení

5x

Ihned po přečtení vašich námitek bych řekla, že pro vás se pes nehodí, pes je živá bytost, která potřebuje plnou péči a vy mi připadáte že hledáte spíš hračku o kterou se budete moci jen minimálně starat.

hodnocení

4x

Dobře vám tu napsali rádci - raději žádného. Pokud píšete dotaz sem, tak je vidět, že nemáte známého chovatele psů, který by vám poradil. Zkuste třeba zakrslého králíka, na něm uvidíte, jak děti zvládají péči o zvíře.

idanova*

Zdravím. Přesně, vy jste mi to vzala z "klávesnice". *tuc* Ida

floro*
hodnocení

4x
Vybirejte ze spolecenskych plemen. Ty jsou primo urcene k pohodli do bytu. Byly k tomu slechtene. Rozhodne ne aktivni plemena lovecka, honacka, pracovni. Potrebuji mnoho pohybu a aktivity, jinak to prerusta v problemy.
Napr. bigl. Je to tupe hyperaktivni plemeno, slechtene jen pro honeni zvere a k zivotu ve smecce. Vim o cem mluvim, pritel meli bigla doma, takze vim, ze do 5 roku se jedna o naprosto nevychovatelne zvire.
Z utulku vase argumentace o zdravotnim stavu je zcela mylna, v dnesni dobe vetsina psu umira na rakovinu, degenerativni onemocneni pazere (prestanou v urcitem veku chodit a tahaji zadek), na selhani jater ci ledvin. Pritelova biglice v 11 letech zemrela na rakovinu slinivky. A meli ji od stenatka. Opravdu se nebojte zajit do utulku.
Pes nic neocurava, doma ne. A i tak obe pohlavi muzete vykastrovat. U fen snizuje riziko rakoviny pohlavnich organu a mirni ovahu, u psa mirni povahu, nema sezonni rozmnožovaci pudy.
Priklad plemen rozhlas.cz/...
Labrador i retriever jsou hrozny telata. Dokonce jsem se setkala s labradorem naprosto nezvladatelne povahy. Take v bytech casto trpi nadvahou prave z nedostatku pohybu (hodinova couracka po meste neni nic ve srovnani s 23 hodinami traveni doma bez zahrady) a tim spojenymi problemy s pohybovym aparatem.

xxx*
hodnocení

2x

...vůbec žádného. Bude jen chudák, který bude jen trpět pro tvou hravost a nedomyšlenost následků. NENÍ TO HRAČKA. *modla*

hodnocení

2x
Většina psů koupených dětem skončí v útulku. Nebo uvazanycb někde u stojanu na kola. Pro děti je to hračka na 14 dnů. Dcera taky chtěla psa, když byla na základce, slibovala hory doly, nedovolil jsem. Až teď jsem si psa pořídil a teď to vidím. Kolikrát myslíte, že ho vencila? Nebo dala čistou vodu, krmení? By se to dalo napocitat na jedné ruce i když měla celé tři měsíce prázdniny. Teď studuje na VŠ takže bydlí pryč. Já jen abyste se nedivila... A taky začala počítat, nejen čas, ale i peníze. A velký pes potřebuje pohyb, moc pohybu, nestačí s ním jít ven třikrát denně, ale i třeba na cvičák. To není miminko, které uložíte do kočárku nebo po jídle do postýlky. Zvládnete to 15let?

Mluvíš mi z duše, stíre *palec*

@stir - Jak dlouho, myslíte, vám vydrží miminko uložené v kočárku nebo v postýlce?

hodnocení

2x

Dobrý den,labradora do bytu určitě ne!Potřebuje daleko víc prostoru,než který mu můžete nabídnout. Navíc si neumím představit,jak dítě venčí labradora.

Pokud uvažujete o menším plemeni,doporučuji bišonka. Má do 6 kil,je roztomilý,má rád děti,je hravý,ale vydrží i dlouho v klidu,dokáže se přizpůsobit tempu rodiny. ALE...jako štěně je hyperaktivní a nestačí s ním chodit jen kolem paneláku. Potřebuje delší procházky,cvičák...V dospělosti už se zklidní a nevyžaduje super dlouhé procházky,ale chce si občas hrát,je dobré pořídit mu nějaké hračky a hrát si s ním aspoň doma...a občas ho vzít i na delší prochajdu. Protože znuděný pes=protivný pes a platí to i pro bišonky.

Bišonek nelíná,ale musíte ho jednou za dva měsíce nechat stříhat. Je třeba ho také často koupat a česat mu srst. Pokud si pořídíte štěně,počítejte s tím,že venčení 3xdenně štěněti rozhodně nestačí. Potřebuje chodit ideálně každé dvě hodiny ven,aby se naučilo čistotnosti.

Opravdu ale dobře zvažte,jestli si psa pořídíte. Je to velká zodpovědnost a může se stát,že děti brzo omrzí,děti si chtějí hlavně hrát,ne se starat. Pro začátek bych zkusila nějaké menší zvíře a uvidíte,jak se o něj dítě bude starat. Jinak bišonek je bezva pes do bytu. Když ho odmala naučíte samotě,bude doma ve vaší nepřítomnosti klidný. Co se týče štěkání na návštěvy,to dělají skoro všichni psi,obzvlášť,když slyší někoho za dveřmi,to není nevychovanost,to je jejich pud.

Nejprve si vše o psech prostudujte. Pokud byste zkusili toho bišonka,jsou i přímo stránky o nich.

Dobře vše zvažte. Velké plemeno do bytu rozhodně NE!

re4zon
hodnocení

1x
Poridte si kocku. S tou si par minut denne pohrajete, vycistite zachod a date ji nazrat a tim pece konci. Nestane se vam, ze vas zvire omrzi a prestanete se o nej starat - kocka si vystaci sama.

72mona3*
hodnocení

1x

Tak, už jste dostala hromadně vynadáno, "kopírovat" to nebudu.

Jen si uvědomte, za ať máte jakoukoliv představu, skutečnost může být úplně jiná. To znamená, že přestože to budete brát zodpovědně, prostudujete si pečlivě celý atlas plemen (povahu, potřeby, zdravotní předpoklady...), pořídíte si psa tzv. na míru, tak stejně se mohou vyskytnout problémy. Není to prostě sériová výroba :-D na objednávku. Jako jsou rozdílní lidé, jsou tu i odchylky u psů. Labrador nemusí mít rád děti, můžete mít nemocneho jedince, přestože dané plemeno je popisováno jako nezatížené nemocemi, můžete mít extrémně dominantní fenku... A tak se dá pokračovat...a když k tomu připočteme možné chyby ve výchově... S tím vším musíte počítat. Pokud si chcete "vyzkoušet" nějakého pejska, navštivte útulek a choďte pravidelně venčit. Uvidíte, jestli vám takový závazek po čase nebude na obtíž. A pokud ne, třeba si daného pejska vezmete nastálo i s jeho "vadami". M.

doplněno 04.03.18 21:30:

Terko, to je přesně to, o čem píšu. Zdravotní problémy - nikdo vám nezaručí, že ten váš neútulkový pejsek bude zdráv. Já mám "papírového" a už od půl roku jsme jen běhali za veterinářem.

A rakovina, zvlášť u starších pejsků, je celkem běžná.

marf*
hodnocení

1x

Pes - plemeno "Vhodný k Dětem" není. Pes "k Tomu, Kdo se o něj Bude Hlavně Starat" ano. A to, s odpuštěním, děti nejsou - dokud nevyrostou do odpovědna. Takže jak jste na tom vy?*frajer* Zkušenost se psem je? Venčení možné pravidelně min. 3x denně ano? Krmení (ještě jiné než granule) s láskou? Pes nikdy sám, pokud to hrozí, raději vzít sebou? Jít jen tam kam smí i pes chodit (dovča v psím hotelu)? Příhodé místo k proběhnutí (aportům) poblíž? V domě spíš psí příznivci? ATD... Při kladných odpovědích je vhodé jakékoli plemeno, velikostí střední - menší až malé, protože do bytu. Takto opečovaný pes NIKDY neublíží dítěti, pokud neublíží ono jemu a chtít hrát si bude do mrtva. Takže jak jsou a tom ty děti? Roztomile rozjívené? Kupte pak raději osmáka.*alene* Pes je závazek na min. 12 let (útulkový i na méně).

liska5
hodnocení

0x

Známí si pochvalují pudla, že je dobrák, chytrej a nelíná. Mám známou, co tu venčí Kavalíra kinga a tvrdí, že je dobrý k dětem. Já osobně psa do bytu ne, jedině na zahradu.

terka*
hodnocení

Dceři je 14, je zodpovědná a je na ní spoleh, jinak bychom ji psa nedovolili, starat se o něj bude ona. Kočku nechce, že kočky jsou takové namyšlené. Ona vidí toho labradora u kamarádky a je z něj unešená. Oni mají labradora v 1+1, je fakt že ji měli od štěněte tak si zvykl, ale 2x do roka když hárá!, kolikrát mají krev i v posteli... Osobně bych volila něco menšího, ale na druhou stranu bychom chtěli udělat radost dceři, zaslouží si to. Jiná kamarádka říká raději fenu, pes si vše značkuje. To že líná, to je to nejmenší, máme všude lino. Já měla kdysi u našich špice a dostat ty chlupy z koberce!, jen vyluxovat nestačí... Děláme na směny takže u nás je pořád někdo doma. Nejmladšímu dítěti je 5, proto něco mírumilovného k dětem. Psa má u nás ve vchodě skoro každý, většinou teda malé rasy. Když už ale psa, tak od štěněte aby si zvykl, z útulku nechci, to nevíte jestli nebyl týraný, čím ho krmili... atd... většinou co měli lidi psa z útulku, tak jim časem onemocněli, ve dvou případech rakovina.
pesan

Dcera brzo ukončí ZŠ. Bude pokračovat ve studiu, kde? Opět v blízkosti bydliště? Pokud zůstane ve vašem městě, bude domů chodit podstatně později než ze základní školy. Kdo se postará o psa? Nepojede dcera na prázdniny, nepojedete celá rodina na dovolenou. Kde bude vaše dcera za 15 let? To ještě pořád bude starost o psa. Budete to vy co se bude starat.

Nedělejte to i když píšete, že si to dcera zaslouží. Vymyslete dceři jinou odměnu a dcera až bude mít svou domácnost, ať si pořídí třeba pštrose.

To, že měli labradora od štěněte, vůbec nic nemění na tom, že takový pes potřebuje prostor. Vyroste tak, jako tak. V 1+1 mít labradora není rozumné, ale to musí odhadnout člověk, ten pes si stěžovat nemůže, protože neumí mluvit. Ano, zvykne si, ale šťastný není. A ty nemoci nejsou u psů z útulku vůbec pravidlem. Mám také psa z útulku a je v pohodě. Co kdybyste se podívala na jinou rasu. Třeba bígl, to je také nádherný pejsek a je menší než labrador. Já být vámi, tak ještě pouvažuji a pohledám. Chápu, že chcete udělat dceři radost, ale je to opravdu zodpovědnost pro celou rodinu.

Suzy, bígla vůbec! Je to smečkpvý lovecký pes. Jeho přirozeností je běhat, štěkat ve smečce. Ještě jsem na vlastní oči neviděla bígla navolno. Vždycky jen na vodítku. Jsou to útěkáři, bez možnosti naučit je základnímu cviku poslušnosti, pořivolání. Neřiďte se vkusem ve vzhledu! *stop*

Babko, asi máte pravdu. Já tu rasu osobně neznám, ale vídávám tady jednu paní, která ho venčí a ten pes je strašně hezkej. Má takový krásný obličejík, bejt psice, tak se okamžitě zamiluju. :-D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]