Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Brouci v bytě

Od: jivytka odpovědí: 12 změna:
Dobrý den.
Můžete mi prosím poradit?
Doma se mi objevili malý černí brouci, mají na sobě bílé flicky červené lemování kolem křídel
Nevíte co by to mohlo byt a jak se toho zbavit? Nebo kde je hledat? Pokud mají někde hnízdo?

Brouci v bytě
Brouci v bytě #2

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

majsterjoe*
hodnocení

2x

Je to jeden z Rušníků. pokud bydlíte v podkroví, je to možná tzv. kožojed. Je třeba udělat na jaře důkladný úklid, pod koberci, skříně a podobně a hlavně podívat se po mrtvých ptácích nad vámi.

hodnocení

1x

Podle vašeho popisu i nejasného fota to je s největší pravděpodobností rušník krtičkový (patří mezi kožojedovité),který se v domácnostech vyskytuje, protože je škůdcem textilií např. vlny a koberců.Má červený pás na švu krovek a černý štít s bílými a červenými šupinkami.

doplněno 26.02.18 11:34: jivytka, je to skutečně rušník krtičkový, jak už jsem dříve napsala. Brouk se živí nektarem a pylem rostlin, ale jeho larvy se živí produkty živočišného původu (vlna.,koberce,šaty, kožešiny atd.) Vývoj od vajíčka až po dospělce trvá 3- 12 měsíců.Musíte důkladně prohlédnout všechna úložná místa s textilem, důkladně vyluxovat nejen koberce, ale i podlahu pod nimi.Všude tam by mohly být larvy, které, když jsou nakrmené, vydrží dlouho hladovět.
doplněno 26.02.18 12:44:

Dospělí brouci vylétají za světlem, ty bych tedy likvidovala, zamezíte tím další kladení vajíček.Pokud se ale stále budou objevovat noví a noví ve větším počtu, bylo by nejlépe obrátit se na deratizační firmu.

jivytka
hodnocení

Tady je lepší foto
Brouci v bytě #3
jivytka
hodnocení

Mockrát děkuji.
Teď úplně nevím co dělat, asi vím kde se tedy berou ale nevím jak to řešit. Já mám totiž doma planoucí podlahu která je položena na koberci (jsem v najmu).
Já bych tím pádem musela vystehovat celou ložnici a rozebrat podlahu atd... ale jelikož to není moje a majitele neřeší ani horší problémy jako je zatýkání do bytu atd... tak nevím co teď. Jsou pro člověka nějak nebezpeční? Mám 2mesicni mimčo.

blanka33*
hodnocení

1x

Dobrý den, souhlasím s Majsterjoe a s Hrdaalena. Je to opět rušník. Přesněji rušník krtičníkový ;). (jen tím opravuji Hrdaalena, která napsala krtičkový)

Ježiš díky za upozornění, to jsem to pěkně zkomolila.:-D. Samozřejmě vím, že je krtičníkový.

blanka33*

Hrdaalena - nemáte zač, já to chápu, taky se občas zmýlím *placni*.

hodnocení

0x

Dodej kvalitní foto, poradíme. Z toho, co jsi vložil, nelze určit.

jivytka
hodnocení

Lepší fotku neudělám, foťák mi Jo lépe nezaostri

72mona3*
hodnocení

0x

Třeba kožojed skvrnitý ma bílé flíčky, ale červené lemování ne. *nevi*

jivytka
hodnocení

Bohužel mi ho foťák lépe nezaostří

jivytka
25.02.18 23:24
hodnocení

Brouci v bytě #4

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma brouci v bytě

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]