Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Určení brouka

Od: dasap odpovědí: 7 změna:

Prosím, pokud to půjde, o určení brouka nebo co to je. Nacházím opakovaně pod kobercem. Různě veliký, seshora černý, po otočení zespodu světlý - béžový, jsou vidět jakoby nohy blízko k hlavě. Je trochu chlupatý. Někdy je vidět i vylezlý na koberci. Často vysávám, mám malé děti a bojím se, co to může být a jak likvidovat. Opakuje se to již cca půl roku. Jsme v novostavbě. Přikládám 2 obrázky, zeshora a zespoda.Je cca 3-4 mm velký. Moc děkuji za odpověď.

doplněno 09.02.18 14:25:

omlouvám se, snad se teď povede přiložit

Určení brouka
Určení brouka #2
Určení brouka #3

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Našel jsem zajímavé věci. Ta potvůrka na obrázku nejvíce odpovídá anglickému Carpet Beetle, latinsky Anthrenus verbasci, česky Rušník diviznový, v larválním stadiu.

Jak jsem koupil, tak prodávám;)

Upřesním: Kožojedovití zahrnují kolem 1500 druhů, roztroušených po celém světě. U nás se obecně říká kožojed, ale podle mého je to ten Rušník, který patří mezi Kožojedovité, a je to přesnější název. Myslím, že anglický název Carpet Beetle, což je doslova "Kobercový brouk", odpovídá velice přesně.

hodnocení

2x

To je larva kožojeda, asi jste si donesli domů nějaký předmět a tam to bylo.Nemáte doma nějaký dárkový předmět, na kterém je použita opravdová kůže? Nebo starý límec, já nevím, prostě někde se to muselo vylíhnout. Já jsem si kdysi koupila v Řempu odřezky kůže. strčila do komory a tam bylo za nějaký čas opravdu živo.

hodnocení

2x
Souhlasím se satam. Je to larva rušníka diviznového. Přikládám foto. Žije až 3 roky a živí se ožíráním textilií, vlněných věcí a koberců. Dospělý brouk žije asi 2 týdny ve volné přírodě a živí se nektarem z lučních rostlin.
Určení brouka #4

hodnocení

0x

Fotky velmi špatné, ale dá se odhadnout, že se jedná o mladou Svinku nebo Stínku. Obojího se není třeba bát.

doplněno 09.02.18 17:01:

amper®, máte pravdu, můj typ byl špatný. Pokusil jsem se fotky trochu vylepšit, třeba to pomůže.

Je to chlupatý. Já bych si zase tipnul na larvu kožojeda. Asi počkáme na nějakého zdejšího entomologa.

dasap
hodnocení

Zatím děkuji za tipy. Nic jiného vylíhnutého jsem zatím nikdy nenašla. Je to hlavně ve 2 místnostech, kde je tentýž koberec. Nevíte někdo prosím jak nejlépe zlikvidovat, není mi to vůbec příjemné a pořád zvedat koberce se mi fakt nechce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]