Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Identifikace malého brouka v bytě

Od: jenn odpovědí: 7 změna:
Dobrý den, prosím o radu, zda by někdo nepoznal o jakého se jedná broučka. Je malý tak 2-3 mm, hnědé barvy a velmi tvrdý. Občas ho nacházím v bytě, nejčastěji pod oknem a zalezlé v liště na podlaze, pod kterou jsou staré parkety. Napadl mě cervotoc spizni, avšak veškeré možné zdroje jsem zlikvidovala a nikde nenašla žádné hnízdo, jak v potravinach, polštář s pohankou atd. Prošla jsem každý kout vč. skříní a nic, jen je tu pořád nacházím a chci se jich zbavit. Je možné, že ke mě chodí stupačkami, či z venku nebo by se dokázali množit pod linem v parketach? Děkuji
Identifikace malého brouka v bytě
Identifikace malého brouka v bytě #2
Identifikace malého brouka v bytě #3

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Téměř jistě je to Červotoč spižní. Váš odhad je přesný! Zbavit se ho úplně je těžké...

jenn
hodnocení

Děkuji moc za odpověď. A netušíte prosím, zda by mohli přežívat i mimo zdroj potravin? Bydlím v bytě necelý rok a byli tu už tehdy,myslela jsem, že je to ze stromu. Podlahu jsem dělala narychlo, tak jestli jsem nějaké hnízdo neprekryla, ale že by přežili.. Našla jsem dvakrát pohyb v mouce, pohance v dozach, avšak tento brouček tam nebyl ani jeden. Stejně jsem vše vyhodila i okolní potraviny, prohledala opravdu vše, potencionální místa vystrikala biolitem, a když jsem vystrikala mezery na zemi u lišt, další den jsem měla po zdech pár pisivek a další den ozrane knihy v knihovně, nechápu prý se živí plísní a vlhkosti, ale mě chyběly celé rohy knih, vazby, to jsem taky vystrikala a knih se až na par raději zbavila, ovšem tu pisivku, larvu, brouka jsem nenašla ani tam a to jsem listovala. Jen asi týden jsem jich pár v noci zabijela po zdech, pořád topila a vetrala a snad jsou pryč. Jen nevím, jak už na ty broucky, jídlo mám zabalené v dozach, kde by se neměli dostat, pořádek je pro mě samozřejmostí. Omlouvám se za rozepsani a děkuji zda to někdo docte a snad poradi. Nebaví mě prohlížet kmín v chlebu, jestli se nepohne. Ještě mě napadlo zalepit stupačky a síť do oken, zda to neleze od vedle. Děkuji
floro*

Nejlepší je udělat totální sanaci spižírny. Bohužel, člověk není schopen nijak uklidit všechny dospělce, larvy, vajíčka. Je to stejné s potravinovými moly.

Počkejte až bude zase mrznout, všechno vystěhujte ven promrznout. prázdnou spíži vystříkat insekticidem (všechny škvíry, kouty, regál), zavřít a nechat třeba přes noc působit. Pak řádně vyvětrat. Vymalovat, umýt. Pak stěhovat. Co půjde tak prohnat myčkou, všechny potraviny prohlédnout. Co projde kontrolou tak naskládat do uzaviratelných dóz, spotřebovat či ještě nechat projet mražákem. I v kuchyni prohlédněte všechny potraviny.

jenn
hodnocení

Děkuji, jste hodný. Já už to právě udělala, prohledala jsem vše a komplet vyhodila, i když potraviny vypadaly ok. Strikala jsem to dvě noci po sobě, nádobí umyla komplet, potraviny koupila jen nutné a uzavřela do boxu, jelikož už mi z toho asi hraje.., prošla jsem důkladně celý byt, vč. stěhování nábytku a prostě nikde nic, jen pořád narážím na ty brouky. Já prostě nevím, odkud lezou.., když k jídlu se žádnému nedostanou.
jenn
hodnocení

A nemůže jít nakonec o kozojeda nebo něco jiného? Mě přijde, že jsou to dva druhy, jeden je takový kulatý kmín a druhý má tu hlavu více oddělenou. Ale nevím, jestli to neni samec a samice. Řeším hmyz poprvé, nikdy mě nenapadlo, jak je to problematické.

hodnocení

0x

Prohlídněte taky granule pro zvířata, sušené byliny, čaje atd. Člověk na to zapomene, protože to není jídlo, ale broučkům to nevadí.

jenn
hodnocení

Děkuji za radu, to jsem právě udělala. Já vyhodila z kuchyně vše kromě kávy. Dnes jsem ho měřila a má asi 4-5 mm, takže je větší než jsem myslela a jediné larvy, co jsem našla byly v podlaze pod linem takové rezavé s hnědými pruhy a ze zadku jakoby štětiny. Myslíte, že je to skutečně ten červotoč a ne něco jiného?
Identifikace malého brouka v bytě #4

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma cervotoc

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]