Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím čistit sklo akvária

Od: clayman® odpovědí: 15 změna:
Dobrý den,
Jaké jsou dnes možnosti čištění skla akvária od řas apd? Řasy se mi v podstatě vůbec netvoří, ale přesto je sklo potřeba občas vyčistit.
Používal jsem škrabku se žiletkou a po výměně osvětlení za silnější jsem si všiml, že mám na skle škrábanec. Žiletky tedy zavrhuji.
Děkuji za vyzkoušené tipy.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

72mona3*
hodnocení

6x

Já používám při výměně vody klasickou kuchyňskou houbičku. Tedy její hrubší stranu. Vždycky krouživými pohyby projedu pohledové strany. Osvědčilo se mi to. Řasy taky neřeším, a když chvilku zkoušely otravovat, tak to platilo i na ně. M.

doplněno 28.01.18 12:46:

Žádných mikro škrábanců jsem si nevšimla. Je pravda, že zatím nemám led osvětlení, takže asi neuvidím vše, ale v té porušené ploše by se asi více zachytávaly nečistoty (nebo i ty řasy) a asi by to bylo patrné. A to není. Je ale taky pravda, že to nedrhnu tak intenzivně jako smirkovým papírem *frajer*

Ten kartáček má jednu hlavní nevýhodu, nedostanete se s ním do rohů. A magnetickou stěrku už jsem také zkoušela, byla efektivní hlavně na ty řasy.

hodnocení

Ono je to docela hrubé, nejsou tam mikro škrábance? Přemýšlel jsem nad plastovým kartáčkem, co je na ruce.
Čím čistit sklo akvária

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, používal jsem škrabku - z jedné strany ostrý plast a z druhé strany guma. Ani tu žiletku bych nezavrhoval, ale musí se s ní čistit jako při holení (nahoru a dolů, ale nikoliv do strany - poškrábe). U hladiny se tvořil "okraj" (vodní kámen) a ten jsem čistil již zmíněnou houbičkou i tou škrabkou, ale chtělo to včas, aby to nebyla silnější vrstva. Zdravím!

hodnocení

Jj to prodávají na akrylová akvária, ale nevím jak dlouho ostří vydrží.
ben®

clayman - to plastové ostří se trochu poškozuje o tu silnější vrstvu vodního kamene. Možná by šlo znovu "nabrousit" třeba ostrým nožem, ale nezkoušel jsem to. A snad se stále prodávají i přípravky přímo do vody, které mají bránit znečištění skel a rybám neublížit (nemám je vyzkoušené).

hodnocení

3x

Viděla jsem u známých, jak vlhký hadřík namočí do soli a tím vyčistí stěny akvária. Pravděpodobně to rybičkám nevadí, jsou stále živé. Ještě mi bylo vysvětleno, že zelený povlak vzniká, když je akvárium blízko okna a dostávají se k němu sluneční paprsky. Jen píšu, co jsem slyšela.

karlosdos*

Ano,jedině sůl na molitanovou houbičku,ta sůl ještě dělá dobře akvarijní vodě.

hoststary*
hodnocení

2x

Skladnice v práci čistila sklo akvária od zeleného povrchu kouskem hladké polystyrenové destičky velikosti asi jako kuchyňská houbička. Prostě jen proto, že ten polystyren měla po ruce a hadříkem to nešlo.

ria*
hodnocení

2x

Dobrý den, mě se na velké akvárko osvědčila magnetická stěrka do akvária, stačí zadat do googlu, výhoda je, že se člověk nemusí dotknout vody :) .. stačí jen přejet a nechat na stěně pro příště.. :)

hodnocení

To měl strejda, ale nikdy jsem to neviděl v akci, jestli to čistí dostatečně. :)
Na ty magnetické stěrky pozor.stačí jedno zrnko písku a poškrábete si sklo.

idanova*
hodnocení

2x

Zdravím. Pokud nemáte řas mnoho, mám vyzkoušeno, že je nejlepší na mokrý kus zmačkaného papíru nasypat kuchyňskou sůl a krouživými pohyby skla krásně vyčistit. a tahem při stěně vytáhnout ven. Ta sůl, která opadá do akvárka, neuškodí. Stejně se sůl přidává do vody i sladkovodním rybkám. Takto lze vyčistit i sklo pod hladinou. Ida

doplněno 28.01.18 12:01:

Koukám, že mě předběhla "maky", tak dávám aspoň bod.

hodnocení

0x

Jednou jsem viděla u někoho v akvárku velikého vodního šneka a bylo mi řečeno, že čistí stěny, opravdu za ním byla čistá cestička na skle.

hodnocení

Máme 3 Heleny čističe. Ale to by musely být stovky. *smich2*

hodnocení

0x

Ja som čisťil žiletou,a nikdy sa do nepoškrábalo.Ak povyberáte všetko von,tak potom to ľahko vyčístite hubkou na riad,namáčanou v octe.Pomáha aj to,ak sú už väčšie a stíhajú to:

rybicky.net/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]