Nejste přihlášen/a.
Já používám při výměně vody klasickou kuchyňskou houbičku. Tedy její hrubší stranu. Vždycky krouživými pohyby projedu pohledové strany. Osvědčilo se mi to. Řasy taky neřeším, a když chvilku zkoušely otravovat, tak to platilo i na ně. M.
Žádných mikro škrábanců jsem si nevšimla. Je pravda, že zatím nemám led osvětlení, takže asi neuvidím vše, ale v té porušené ploše by se asi více zachytávaly nečistoty (nebo i ty řasy) a asi by to bylo patrné. A to není. Je ale taky pravda, že to nedrhnu tak intenzivně jako smirkovým papírem
Ten kartáček má jednu hlavní nevýhodu, nedostanete se s ním do rohů. A magnetickou stěrku už jsem také zkoušela, byla efektivní hlavně na ty řasy.
Dobrý den, používal jsem škrabku - z jedné strany ostrý plast a z druhé strany guma. Ani tu žiletku bych nezavrhoval, ale musí se s ní čistit jako při holení (nahoru a dolů, ale nikoliv do strany - poškrábe). U hladiny se tvořil "okraj" (vodní kámen) a ten jsem čistil již zmíněnou houbičkou i tou škrabkou, ale chtělo to včas, aby to nebyla silnější vrstva. Zdravím!
clayman - to plastové ostří se trochu poškozuje o tu silnější vrstvu vodního kamene. Možná by šlo znovu "nabrousit" třeba ostrým nožem, ale nezkoušel jsem to. A snad se stále prodávají i přípravky přímo do vody, které mají bránit znečištění skel a rybám neublížit (nemám je vyzkoušené).
Viděla jsem u známých, jak vlhký hadřík namočí do soli a tím vyčistí stěny akvária. Pravděpodobně to rybičkám nevadí, jsou stále živé. Ještě mi bylo vysvětleno, že zelený povlak vzniká, když je akvárium blízko okna a dostávají se k němu sluneční paprsky. Jen píšu, co jsem slyšela.
Zdravím. Pokud nemáte řas mnoho, mám vyzkoušeno, že je nejlepší na mokrý kus zmačkaného papíru nasypat kuchyňskou sůl a krouživými pohyby skla krásně vyčistit. a tahem při stěně vytáhnout ven. Ta sůl, která opadá do akvárka, neuškodí. Stejně se sůl přidává do vody i sladkovodním rybkám. Takto lze vyčistit i sklo pod hladinou. Ida
Koukám, že mě předběhla "maky", tak dávám aspoň bod.
Jednou jsem viděla u někoho v akvárku velikého vodního šneka a bylo mi řečeno, že čistí stěny, opravdu za ním byla čistá cestička na skle.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.