Nejste přihlášen/a.
Tak na to jsem byla zvyklá od malička a patří to k mým Vánocům z dětství, meli jsme starou vanu na chodbe pro kapra, kočka chodila po okraji a pozorovala ho. Manželova rodina kapry "nepěstovala", ale já jsem dětem tu podívanou dopřála a tak plaval v prádelně ve starší vaně. Ještě před pár roky se k nám na to samé chodila dívat vnoučata, protože to u nich doma nebylo. Nyní už mne přepadá "lenora" budou mi dodány porce kapra, které rovnou obalím.
Neplave, já ryby nejím a manžel tradičně jí lososa a candáta, rovněž dcera a obě vnučky, ta jedna chce rybu s bramborovou kaší a ta druhá s kuskusem, manžel chce tradiční bramborový salát a jasmínovou rýži. S vnučkama jsme byli koukat na kapry v kádi, ta mladší zabíjení kapra komentovala, říkala hlava na polévku a maso na řízky komentář měla proto, že dvě matky zděšeně zakrývali svým dětem oči. Tak a nyní to zas mohou vyhodnotit jako brutalitu na poraďte ale maso holt neroste na poli a i to ze supermarketu je se zvířete co se musí nejdříve zabít.
lidus, možná se opravdu nekdo ozve, že jde o týrání, ale co naplat, tradice je tranice, vídala jsem to od útlého detství a přijde mi to normální...a jak jsem tátu pozorovala, výsledek byl, že si s živým kaprem poradím, na rozdíl od zbytku rodiny. Tchyně si vždy zacpala uši /asi kdyby kapr křičel o pomoc/ a utekla co nedále. Jenomže poté se u večeře tak oblizovala se slovy - čerstvý kapr je čerstvý kapr, z mrazáku to nejde srovnat. A máte to
I já vzpomínám na dětství. Kapr u nás každoročně plaval v pozinkované plechové staré vaně v dílně. My děti, jak jsme se probudily, už jsme byly u vaničky s plecháčkem a okysličovaly jsme rybě vodu. Byl to pro nás zážitek, který patřil k Vánocům. Dokonce ještě i moje děti viděly plavat kapry ve vaně. Paní prodavačka v naší vesnické Jednotě ryby sice objednala a následně prodala, ovšem pouze živé, nezabíjela. Tak si s tím musela poradit každá rodina sama. U nás já, manžel nikdy nic nezabil.
Roky přešly, místo dřívějších 7 strávníků u štědrovečerního stolu budeme už jen dva. Manžel kapra už několik let nechce, i když dříve jej jedl. Bojí se kostí, už nevidí nejlíp. Ale já se ho /tedy toho kapra / nevzdám. Koupila jsem si v Tescu vychlazenou půlku. Je to bez práce, žádné šupiny, kuchání...Navíc rybí polévka se u nás nikdy nedělala ani v mé, ani v manželově rodině, tak bych hlavu stejně vyhodila. Takhle sice dražší, ale bez práce a jen čisté rybí maso.
Jen si nedovedu předstvit, že bych dala tu půlku kvůli tradici plavat do té staré pozinkované vaničky. Hezké Vánoce všem - Jaga.
Letos prvně, co nemáme kapra. Já mořské plody nejím, nic ani ryby, manžel je miluje. Kapra mám ráda a manžel také. Manžel si vařil i rybí polévku, tu já nejím, tak ji měl kastrol pro sebe. Kupovali jsme dva i tři, pak už jednoho, a letos prvně bez kapra. Manžel hůř a hůř vidí, takže to letos vzdal. Upekla jsem kuře s vepřovým masem, salátu je nad hlavu, ten milujeme oba. Až přijdou mladí tak si pochutnají, ti dělají řízky, kapra ne, kvůli kostem, aby dětem nezaskočilo. A život půjde dál, svět se nezboří. Člověk nějak začíná vše přizpůsobovat zdraví a věku. Ale všem, kdo má kapříka, přeji dobré pochutnání...pt
No já už pár roků kapry vzdala, je to sice hezké a dobré, ale dost práce, nakonec vždy syn přinese hotové kousky od kamaráda, jen obalím a smažím. Jí to jen zeták, syn a já, jinak všichni řízky. Krásné Vánoce všem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.