Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu chovatele slepic : jak poznám slepici, jestli snáší nebo je vynešená, aniž bych si musela hrát na gynekologa? Nevíte někdo nějakou fintu?
Jak to poznáte? Jednoduše. Slepici, kterou podezíráte, že nenese, musíte oddělit, třeba do kotce pro králíky. Pokud do tří dnů nesnese vejce, patří do mrazáku. Takovou slepici označíte barvou / kroužkem a na její místo nastupuje slepice druhá atd. S tímto výběrem počkejte do půlky ledna. Obyčejně nyní slepice mají přestávku. Jsou-li slepice starší jak 2,5 - 3 roky, tak patří rovnou do kuchyně. I kdyby snesly sem tam vejce, jejich krmení je dražší. Dvouleté a starší nenesoucí slepice jsou krásné, plné peří, úplné krasavice. I toto je možnost jak poznat nenesoucí slepici.
Díky za tip, tak to asi dělal můj děda teď se mi to vybavuje. Jenom jsem nevěděla, proč zavírá slepice do králíkárny, říkal jim "tam budeš, dokud se nepolepšíš!" Mám slepice loňské a letošní, ty letošní jsem přičinlivě opatřila kroužky, ale většinou je poztrácely. Ale 3-4 vejce od 15 slepic se mi zdá dost málo. Určitě ten systém vyzkouším.
Jak slepice nesly na jaře a v létě? Je to opravdu málo vajec na tolik slepic ale pokud nesly dobře tak prostě odpočívají. Mají kurník zateplený, dostatek vody a krmení? Naše ano a voda se jim přihřívá jelikož na chalupu jedeme každý 4-5 den. Vajec je dost i v zimě, hlavně ale proto, že začnou snášet letošní kuřata. U nás to má slepicce na dožití i když už třeba nenese ale správně má být 2-3 roky.
To je otázka přístupu. Není nad polévku z domácí slepice, a králíky taky nechovám "na dožití". Moje slepice mají výběh cca 1ha, a ještě dokrmuji - pšenici,šrot,a vařené brambory,těstoviny,rýži (vařím psům, tak toho uvařím víc i pro slepice). Kurník mají ve stodole, ale vodu jim nepřihřívám, ale taky ji měním denně! aby nezamrzla, když mrzne. Slepic mám 15, ale na jaře jich bylo 21. Bydlím u lesa, tak úbytek neřeším, protože stejně nic nevyřeším. Přes léto byla snůška tak 80%, proto jich chci několik vyřadit, a na jaře dokoupit nové kuřice.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.