Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Krmení ptáků

Od: lidu® odpovědí: 10 změna:

Prosím o radu...čím krmit sýkorky...Děkuji

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

floro*
hodnocení

3x

Obecně ptáci jdou v krmení hlavně pro olejnatá semena, tzn. slunečnice, vlašské ořechy, lískové ořech a všechny jiné ořechy.

Množství ptáků jde také po loji - syrovém nevyškvařeném sádle - prodávají v řeznictví, stačí pověsit na budku.

Lojové koule moc nepropaguji, protože s lojem nemají nic společného - většinou se jedná o čistý palmový tuk a nejednou se stalo, že pták se zamotal do té síťky.

Není potřeba krmit jen sýkorky, ale i jiné ptáky, a třeba ti ty vrabce. Protože kdyby jich nebylo... víte kolik při výchově mladých naloví hmyzu?

pohanka*

Dovolím si upřesnit, u nás se syrovému hovězímu tuku říká lůj, ale vepřovému pouze sádlo.

Dále další drobnost: pokud se venkovní teploty pohybují okolo nuly, syrový lůj /hovězí, skopový, i králičí/ lze zavěsit, ale pokud jdou teploty hluboko pod nulu, tak je vhodnější tuk-lůj rozpustit, ne přeškvařit, proto není vhodné vepřové sádlo.

V krutých mrazech zkřehlé a promrzlé tělíčko drobného ptáčka syrový tuku nezpracuje, ten zatuhne, či dokonce pomrzne u řitního otvoru.

Proto je lepší koupit kvalitní lojové koule s hodně semínky, nebo si je udělat sami. Do obráceného květníku dáme klacík s provázkem - vzepřeme/ a nalejeme směs rozpuštěného tuku se semínky, lesknice, troškou ovesných vloček a používá se též obilovina nahý - loupaný oves bez ostrých obalů.

Děkuji za upozornění. O tom palmovém tuku jsem nevěděla, ale je levný, tak v rámci zisků je výrobcem zařazen.

Krmení je nejdůležitější v prosinci - kdy se naučí ke krmítku a poté stále v lednu, únoru, kdy je velká pokrývka ledu a sněhu. Ptáci se ke krmítku vrací a jsou naučeni. Pokud nenajdou každodenní příděl, tak těžko potom hledají náhradní zdroj a vlastně se k němu přes silnou pokrývku sněhu nedostanou.

Proto je dobré mít namíchanou směs ve větším kýbli-soudku, aby bylo krmení stále k dispozici. V zimním období se dříve stávávalo, že bylo vyprodané.

72mona3*
hodnocení

1x

U nás šly sýkory hlavně po slunečnici. Stejně jako brhlík. Ta ostatní semínka baští jiní ptáci (vrabci, zvonci, konopky, čížci... M.

doplněno 06.12.17 19:19: Dneska jsem se zeptala na složení lojových koulí. Pán v obchodě byl velmi ochotný, hned vyhledal složení: pšenice, pšeničné vločky, pšeničné otruby, slunečnicová semena, čirok, hovězí lůj, uhličitan vápenatý, burské oříšky.
doplněno 06.12.17 19:43:

Zapomněla jsem napsat značku: Agros, dodavatel Plaček. Když si projíždím složení jiných dodavatelů, tam už ohledně tuků mlží...

pohanka*
hodnocení

1x

Nakoupím sáčky s černou slunečnicí, ovesné vločky, lněné semínko, mák, lámanku krupky, semena hořčice, sáčky směs pro sýkorky, nebo je na nich napsáno pro venkovní ptactvo /nestudovala jsem co tam všechno je, ale je tam i nějaké obilíčko, či sezam/, malinko rozmáčklých piškot pro psy, vše pomíchám velkém kybliku od primalexu a sypu do krmítek a do suchého pod tůje pro kosáky. Těm dávám i šlupky od vařených brambor a ohryzky, drobky od pečiva, chleba, odřezky masa na jemno pokrájené, starší ořechy podrcené, když není mráz zbytky tvarohu. Kosáci jsou bordeláři a rádi všechno pohrabují, proto je lepší jim sypat na zem do alá zásyp. 2 krát 2 cihly proti sobě, položit plech, zatížit opět cihlami. V zimě při velké vrstvě sněhu mají zobání suché a přístupné. Lze udělat doma na zahradě, ale pozor na kočky, kde jich je hodně, moc nedoporučuji, rády číhají a chytají.

Lojové koule pověsím na větve, či plot.

není jenom sýkorka, jiní ptáčkové preferují i další olejnatá semena, prot nabídka by měla být pestrá. potom můžete u krmítek vidět i další zajímavé opeřence. V mrazu je dobrá voda, ale to bývá problém. Tak práce pro důchodce, co je doma.

hodnocení

0x

Protože už se mi s tím nechce patlat, kupuju koule ve zverimexu - zatím si nestěžovaly :)

hodnocení

0x

Černá slunečnice (je měkčí než žíhaná) a lojové koule. To jim jede. U nás je nasněžíno a tak jsou vděčné za každé semínko...

hodnocení

0x

Nejdřív mizí slunečnice, později ptáčci sezobnou i ovesné vločky. Plus samozřejmě ozobávají lojové koule.

I když sněží, snažím se nasypat trochu krmení i pod keře, protože někteří ptáčci, třeba pěnkavy, zobají pouze ze země, na krmítko nejdou.

A pochlubím se, párkrát se mi na zahradě objevil dlask. Ale už krouží a kořist vyhlíží i krahujec.

hodnocení

0x

Sýkorky ui mně papají slunečnice o sto šest, lojových koulí si vloni ani nevšimly.

lidav
hodnocení

0x

Našim sýkorkám nejede "Krmení pro sýkorky a venkovní .ptactvo", to v krmítku pořád trčí. Musela jsem koupit slunečnici a to jóó,to jim jede dobře. Ráno už čekají, nadletují kolem okna a jak otevřu, už pískají.

wanesa*
hodnocení

0x

Já jsem jim začala kupovat z německého zoohitu (vyjde to o hooodně levněji) tyto semínka bezslupkové s oříšky(aspoň si sousedi nemusí stěžovat,že jim padají slupky ze slunečnice do okna) a sýkorky se po nich mohou utlouci.Teď jsem objednala v akci 12kilo za 419Kč!A jsou tam celé oříšky.Ještě jim kupuji arašídy pro volně šijíci ptactvo kilo za 100Kč,to promíchám a kupuji jim i ty zvonky s lojem jsou udělané z kokosového vlákna,takže vypadají i hezky a jsou plné oříšků. o ty se doslova perou a lítá mi tam i pravidelně strakapoud ,brhlíci atd.Ještě tyto knedlíčky ovocné,za tu cenu to u nás ani náhodou neseženete a ptáci je milují.Vše je na tomto e-shopu a poštovné je zdarma.Nakupuji tam i pro kočky-vyplatí se to...

zoohit.cz/...

zoohit.cz/...

zoohit.cz/...

Krmení ptáků

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]