Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Můj pes mě kousnul - potvrzení od veterináře?

Od: lee* odpovědí: 12 změna:

Shodou trochu nešťasných okolností mě kousnul vlastní pes, který je řádně očkovaný, nemá žáné zdravotní problémy. Rána není veliká, nicméně jsem jela na pohotovost, protože mám hraniční platnost tetanovky (právě 15 let od vakcinace). K praktickému lékaři se do konce týdne nedostanu, proto jsem jela na pohotovost. Tam mi řekli, že i když je to moje zvíře, jsem povinna doložit do 2 dnů na pohotovosti vyjádření od veterináře, že pes nejeví známky akutní vztekliny. Že to být musí a basta. A mě zajímá, zda jsem skutečně povina a zda mi něco hrozí, když se na to prostě vykašlu? Chápu, kdyby kousl někoho cizího, ale takto...? Díky...

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Vzteklina u psa nebyla diagnostikována v naší republice po mnoho desetiletí. Klidně to hoď za hlavu a nestresuj se. Nehrozí ti vůbec nic. Jen snad, že pes má v hubě spoustu bakterií, tak je dobře ránu po kousnutí vydezinfikovat, aby se nezanítila. Věřím, že vyčištěnou ji už máš. Klid, nic se neděje!

fram

Tahle odpověď - souhlas. Jen snad pokud je pes lovecký a byl nedávno na honu - miniobavy by být mohly. Lišek - i když teoreticky už dlouho zdravých - je dost.

hodnocení

1x
Vzteklina tu nebyla opravdu už dlouhá léta - takže jde o formalitu, splnit nějaký předpis.
Já jsem srab a než se bát kde kdo kdy a jestli po mně v budoucnu bude někdo něco vymáhat, vzala bych očkování průkaz na místní veterinu a nechala psa zkontrolovat a nechat si o tom vystavit potvrzení. Zda pes nejeví známky vztekliny dokáže posoudit každý veterinář, takže si nemyslím, že by takové potvrzení musel vystavit veterinář, který psa konkrétně očkoval.

eulalie*
hodnocení

0x

Dobrý den. Možná na to existuje nějaké nařízení. Ale berte to tak, že je to ochrana vás samotné.Vzteklina je stále smrtelná nemoc. I když se jedná o vašeho psa, i ten přeci může být nakažený vzteklinou. Máte-li psa proti vzteklině očkovaného, pak by neměl být problém takové potvrzní od veterináře získat.

doplněno 31.10.17 21:37:

No ale to potvrzení vám udělá každý veterinář, tedy i ten plzeňský... a nemáte třeba od očkování potvrzení? Určitě vám vydávali stvrzenku o zaplacení, ne? Tak pro začátek bych na pohotovosti předložila alespoň toto plus očkovací průkaz. A zbytek později, až byste měla čas, no.

lee*
hodnocení

Pes byl u veta minulý týden právě na přeočkování vztekliny. Problém to je, protože jsem z Plzně, psa z jistých důvodů vozím na veterinu do Prahy a do konce týdne jsem pracovně v Domažlicích, kdy odjíždím ráno v 6 a vracím se tak kolem 17. Zařizovat tedy volno abych si mohla udělat výlet do Prahy na veterinu je teď pro mě obrovská komplikace, no...

doplněno 31.10.17 21:53:

Zkusím zavolat někomu místnímu, zda by byl ochoten takové vyšetření udělat, pokud to bude nezbytné. Jak jsem psala níže, očkovák nestačí - prý jde o zhodnocení stavu psa po útoku, ne o to že je očkován.

Nicméně se mi to nezdá, protože loni sousedovic pes vyjel na další sousedku, co jela na kole, kousl ji nad kotník a já ji vezla na pohotovost (měla jsem jediná auto). No a jen řekli, že pes je řádně očkován, že to není žádné cizí nezjištěné zvíře... a víc nikdo nic neřešil

ben®

Dobrý den, když už jste si nevzala očkovací průkaz pejska na tu pohotovost, tak ho tam zajděte ukázat dodatečně. Zdravím!

doplněno 31.10.17 21:51:

lee - zkuste se telefonicky zkontaktovat s tím veterinářem, který viděl pejska před týdnem (který ho očkoval), jestli by mohl takové potvrzení zaslat třeba písemně nebo na e-mail.

doplněno 31.10.17 21:59:

lee - někde jsem četl, že vzteklina se u nás nevyskytla již několik let. Zdá se, že tuto informaci někteří lékaři ještě nemají .

lee*
hodnocení

No očkovák jim právě prý nestačí a i když je pes pravidelně očkován, chtějí vyjádření lékaře po "útoku" - doslova že aktuálně nejeví žádné známky vztekliny

doplněno 31.10.17 21:54:

Určitě zkusím. Díky... Kdyby rafl někoho cizího, ani neceknu, ale tohle mi přijde trochu moc povyku pro nic, no

hodnocení

0x

Ano, musí. Když jste byla u lékaře. Kdybyste nedodala vyjádření od veterináře, tak to prý veterinář musí nahlásit policii. A policie přijde na vás jako na majitele psa.

Kdysi mě takto rafla moje fenka - moje blbost, fena měla (poprvé) epileptický záchvat a hned mi to nedošlo, hladila jsem ji a ohnala se po mně.

doplněno 31.10.17 21:59:

Napsala jsem to špatně: pokud nedodáte potvrzení od veterináře, hlásí to lékař na policii. Když vy nepůjdete na převaz, tak se nic neděje. Ale potvrzení dodat musíte. Zkuste se domluvit s veterinářem, mohl by vědět, kam potvrdit to, že je pes OK. Nezapomeňte s sebou očkovací průkaz psa.

lee*
hodnocení

aknelko díky za osobní zkušeost, ale já právě tomu moc nerozumím - do zprávy mi napsali, že na převaz mám přinést vyjádření veta a na převaz mám jít za 2 dny. Sami mi řekli, že na převaz můžu jít kamkoliv po republice, kdž mám takhle rozlítáno. Osobně mám chuť se na převaz vykašlat - ránu mi jen vydesinfikovali betadinem a ovázali. Není huboká, šlo mi jen o tu tetanovku, protože pes se po mně ohnal při hrabání na poli. No a já si nějak neumím představit, že někde mají centrální "tabulku" kam vidí všichni lékaři a dr v Plzni zapíše, ž Lee pokousána psem a nutno doložit papír od veta a donesu jej do Domažlic a ti se do tabulky přihlásí a doplní, že jsem předložila, a někdo někde 1x týdně data kontroluje a nedodané hlásí na PČR...?

hodnocení

0x

A mě zajímá, zda jsem skutečně povina

Ano, jste:

Z. č. 166/1999 Sb. (veterinární zákon),

§ 4 (1) Chovatel je povinen

g) zajistit, aby bylo neprodleně a v rozsahu nezbytně nutném pro vyloučení podezření z onemocnění vzteklinou veterinárně vyšetřeno zvíře, které poranilo člověka nebo s ním přišlo do přímého kontaktu způsobem nebo za okolností, které mohou vyvolávat podezření z onemocnění touto nákazou,

§ 71 (1) Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že

a) nesplní nebo poruší některou z povinností chovatele nebo některý z požadavků na přemístění a vnitrostátní přepravu zvířat stanovených v § 4, § 5 odst. 1 písm. a) až c), § 5 odst. 2 a 3, § 6 odst. 1 až 4 a 7 nebo v § 7,

Sazba je tam myslím do 10.000,- Kč. Sice kde není žalobce - a tak dál, ale jaké jsou povinnosti ošetřujícího lékaře hlásit dál netuším.

marfusa*
hodnocení

0x

Postup lékaře, který uvádíte je v souladu s předpisy. On takto postupovat musí, je to jeho povinnost. Nestačí očkovací průkaz, pes musí být vyšetřen na vzteklinu jednak vizuálně a pak ještě odběrem krve. Je pravda, že u nás se vzteklina nevyskytuje již mnoho let, díky vakcinaci lišek. Ale lékař takto postupovat musí a Vy platíte navíc vyšetření psa. Ale jiná cesta není.

hodnocení

0x

Tato blbost jsme udělali před lety, manžel je do nemocnice, museli jsme tam ejště 2x pokaždé s potvrzením od veterináře a různá potvrzení apod. stála spoustu peněz. Od té doby i s dalšími psy se mi to stalo vícekrát při hře, a už jsme to neřešili. Jednou jsem musela na chirurgii, protože se mi to nehojilo a řekla jsem rovnou paní doktorce, ať nepíše od čeho to je, že můj pes je oekovaný a zdravý. 2x mi to ošetřila a v pohodě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]